Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) откри 14 процедури за преместване в районни съдилища по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Всички те са съобразени с желанията на съдии.

След гласуването председателят на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков благодари на колегите си, които са подкрепили решенията и заяви: „Законът, освен буква, има и дух. Съдийската колегия показа човешкото си лице“.

Атанаска Дишева, която гласува против повечето предложения, се засегна и отвърна: „Изказването на г-н Кояджиков означава, че аз нямам човешко лице. Не знам къде държим закона в обосноваването на човешкото лице. Понеже сме юристи и трябва да даваме най-първи пример в прилагането на закона. Когато той ни дава възможност да стъпваме по целесъобразност, но тя не е водеща, когато законът не ни дава възможност“.

Процедурите

В началото на обсъждането Драгомир Кояджиков посочи, че КАК е информирала съдиите, че има намерение да обяви процедури за преместване по чл. 194, ал. 1 от ЗСВ и е събрала данни кои магистрати къде искат да работят. Подадени са 76 заявления, 57 от които от районни съдии. Останалите са били от прокурори и следователи, но поради изискванията в ЗСВ, те са оставени без разглеждане.

От тези 57 заявления, КАК предложи, а Съдийската колегия днес откри процедури за преместване на по един съдия в следните районни съдилища:

  • От РС-Сандански в РС-Благоевград;
  • От РС-Несебър в РС-Бургас;
  • От РС-Провадия в РС-Несебър;
  • От РС-Велики Преслав в РС-Провадия;
  • От РС-Русе в РС-Варна;
  • От РС-Никопол в РС-Русе;
  • От РС-Свищов в РС-Русе;
  • От РС-Пещера в РС-Пловдив;
  • От РС-Велинград в РС-Пещера;
  • От РС-Свиленград в РС-Гълъбово;
  • От РС-Кърджали в РС-Елин Пелин;
  • От РС-Разлог в РС-Кюстендил;
  • От РС-Добрич в РС-Петрич;
  • От РС-Свищов в РС-Ботевград.

За всички места има желаещи съдии. Съдийската колегия указа на председателите на съдилища да уведомят магистратите, че процедурите са открити.

Останалите 43 заявления бяха оставени без уважение като един от аргументите беше свързан с натовареността – или съдът, от който идват магистратите е силно натоварен, или е с малък щат от трима души и съвсем ще се оголи, или пък съдът, в който искат да отидат, е средно натоварен и няма нужда от хора.

Всички заявления на магистрати, които искат да работят в Софийския районен съд, бяха отхвърлени. Кояджиков обясни, че действително СРС е по-натоварен, но там щатът е 213, а освен това предстои назначаването на шестима младши съдии от Софийския градски съд за редови в СРС.

Сред желаещите да се преместят беше и председателят на РС-Никопол Галя Наумова, която иска да работи в Плевен. Но ѝ беше отказано, защото в Никопол са само трима съдии, а и с оглед натовареността в Плевен, такова решение би било нецелесъобразно. Но основният момент, както каза Драгомир Кояджиков, е бил, че става дума за председател на съд.

На някои магистрати беше отказано и защото са едва от 20 дни в съдебната система. Такъв беше случаят с Жулиета Стоянова, която е в РС-Хасково от няма и месец, но беше пожелала да отиде в Кърджали. В този случай, освен по-високата натовареност в Хасково, беше посочено и че тя съвсем наскоро е била назначена при външен конкурс.

За сметка на това пък колегията откри процедура за преместване от съда в Разлог в този в Кюстендил след заявление от Кристиян Стоилов, който е магистрат от три месеца и 17 дни. Натовареността на двете съдилища е почти еднаква.

Различният подход беше отбелязан от Атанаска Дишева, която напомни на членовете на съвета какво гласи чл. 194, ал. 1 от ЗСВ, а именно: „В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите“.

Дишева отбеляза, че сегашният състав на СК е въвел практиката първо да пита съдиите и после да открива процедурата, а това не е в съответствие със закона. По думите ѝ така се заобикаля и конкурсното начало, т.е. онези от магистратите, които искат да работят в друг съд, трябва да участват в конкурсите за преместване и наравно да бъдат оценявани. Тя изтъкна още, че в случая се действа и intuitu personae.

Олга Керелска, която също гласува против част от предложенията, на свой ред допълни, че би трябвало да се съобразява и тригодишната уседналост при вземането на решения.

Драгомир Кояджиков заяви, че не се предлага нищо незаконосъобразно. „Всички предложения са съобразени с менажирането на тази система. Шест години се опитваме да комплектоваме различни съдилища“, посочи той. И предположи, че когато съдиите бъдат преместени според предпочитанията им, ще работят с по-голямо желание.

Председателят на КАК изтъкна още, че сега трябва по най-бързия начин да бъде открит конкурс за първоначално назначаване, за да бъдат запълнени свободните места в редица районни съдилища. В тази връзка отбеляза и че решенията за преместване по чл. 194, ал. 1 от ЗСВ трябва да бъдат с отлагателно действие, т.е. да влязат в сила от 1 юни 2024 г.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 12:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

хахаха
хахаха
22 ноември 2023 9:44
Гост

Съдебен процес. Подсъдимият е оправдан накрая, и съдията пита:
-Е как-доволен ли сте?
Подсъдимият отговаря:
-Доволен съм, но ще обжалвам-искам и Върховния съд да се убеди ,че съм невинен.

един
един
22 ноември 2023 9:10
Гост

какво човешко лице, бе – това е беззаконие…
ВСС изобщо не си дават сметка, че в последните три години разказаха играта на районните съдии – като удовлетворяват желанията на младшите съдии и като безпринципно прилагат чл. 194, ал. 1 ЗСВ затвориха вратата на десетки съдии от страната със значителен стаж и професионален опит да се преместят чрез конкурс.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 16:50
Гост

Тоя ВСС отмени ЗСВ в частта за конкурсите за преместване. Направо пожизнените членове на ВСС да се местят в парламента и да действат.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 16:53
Гост

Нито този, нито онзи, нито който и да е ВСС може да отмени който и да е закон. Тази работа я върши парламента, но явно някъде нещо ти куца. Предимно образование.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 17:17
Гост

Ами и на теб нещо ти куца, там където нормалните хора имат чувство за хумор, ама не съм тръгнал да се оплаквам за това по форумите.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 16:33
Гост

Много морал, много принципи. И то от Керелска, която гласува срещу отстраняването на Гешев / защо ли?/ и от Дишева, която 12 години ползва евтино ведомствено жилище като върховен съдия сякаш е бедна като църковна мишка. При това с мъж адвокат. И толкова ли нямаше пари за едно апартаментче да си купи? То кредити дават без проблеми за такива неща и на върховни съдии. Керелска пък си мисли, че в тази процедура по чл. 196, ал.1 от ЗСВ се изисква три-годишна уседналост? Принципи. И глупости, ама на квадрат. Как ще погледнат в очите колегите си след време?

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 16:36
Гост

Тези двете са дует МАНИЯ!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 16:45
Гост

Керелска е като ПростоКиро – всяка дума й е взривоопасна!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 15:33
Гост

Поредното своеволие, което няма нищо общо с прилагането на закона. Този ВСС няма нито визия, нито план и това личи вече от абсолютно всяко тяхно решение. Няма нищо лошо в това колегите да работят, където им е на сърце. Лошото е, че ВСС няма визия за разпределянето на кадрите по места, за натовареността им и за планирането на бъдещите кадри. Същевременно се правят конкурси или за много малко места, или за места, където има бройки, но няма нужда от кадри. После се влиза в парадокса на уседналостта (абсолютен анахронизъм) и накрая ВСС пак трябва да решава едни и същи проблеми,… Покажи целия коментар »

Изтрещелия бухал
Изтрещелия бухал
21 ноември 2023 14:29
Гост

За разлика от ПК на ВСС, които мълчат като ПК-и. При тях не е точно лице и не е точно човешко

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:25
Гост

Сами ще усетят предимствата на това да се държиш човешки, а не диктаторски

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:24
Гост

По-добре е така.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:24
Гост

Така трябва

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:23
Гост

Подкрепям това им решение. Това е нормалното поведение, не да тропаш по масата,ч е ти си шефа

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:23
Гост

Да не повярва човек направо, че са се съобразили с хората отсреща

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:23
Гост

Вярно? Имат ли такова?

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:22
Гост

Хубаво е по-често да го правят

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 ноември 2023 14:20
Гост

„И предположи, че когато съдиите бъдат преместени според предпочитанията им, ще работят с по-голямо желание.“

Така е, няма две мнения по въпроса. 😉

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 14:25
Гост

Да

Любител
Любител
21 ноември 2023 14:09
Гост

Толкова с конкурсното начало. Само дето не знаем кой е сегашния Красю черния

Знаем, знаем
Знаем, знаем
21 ноември 2023 15:30
Гост

Сегашният Красю е начело на ВАС

Гражданин
Гражданин
21 ноември 2023 13:57
Гост

Пак погазване на закона. Всъщност с това решение се отваря вратичка за поредните “конкурси” и преместване на послушните в точните съдилищта.

юрист
юрист
22 ноември 2023 16:49
Гост

Юрист