Нарушен синхрон и контакт между оперативните служби на МВР и съответните компетентни прокуратури – това е първият проблем, който е бил установен от междуведомственото звено за извършване на мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства за наркоразпространение, трафик на хора и незаконната миграция.

Това обяви пред медиите прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Илиян Рангелов, който заедно с колегата си Георги Асенов, участва в звеното. Той обясни, че целта на звеното е да се съсредоточи върху осигуряването на непосредствен контакт между оперативните служби в МВР и компетентните прокуратури, за да се гарантира законосъобразното провеждане на досъдебни производства.

Основната ни цел е да гарантираме събирането на достатъчно годни и убедителни доказателства за защита на обвинителната теза в съда за разобличаване и осъждане на извършителите на тези престъпления и всичко това – в разумен срок. Звеното е натоварено със задачата да събира, обобщава, анализира и оценява информацията по тези дела, за да може да установи проблемите в оперативната дейност, да констатира слабостите в работата, да дефинира причините за допуснатите слабости и проблеми и да предприеме адекватни мерки за подобряване на ефективността“, каза още Рангелов.

Звеното беше създадено на 11 август със заповед на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. В него участват обвинители от ВКП и служители от главните дирекции „Национална полиция“ и „Борба с организираната престъпност“ (виж още тук).

Днес представители на ВКП, ГДБОП и ГДНП представиха и първите резултати от работата им в звеното.

От 1 до 25 август са били проведени 502 специални полицейски операции за нелегални мигранти и каналджии. За този период във вътрешността на страната са задържани близо 3700 незаконно пребиваващи чужденци. 95% от тях са от Афганистан, Пакистан, Сирия и Мароко. Арестуваните каналджии са 406, образуваните досъдебни производства – 220, внесени са 206 обвинителни акта. През същия период са постановени 202 съдебни акта.

Страната ни е един от основните пътища за трафик на хора и има голямо предлагане групи незаконни мигранти да бъдат превозени през страната – от пункт А до пункт Б. С тази престъпна дейност са ангажирани не само българи от криминалния контингент, но и чужденци, на които им се предлага да превозват мигранти в затворени групи във Фейсбук и Телеграм“, обясни Ангел Папалезов, началник на отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.

Задържани са над 100 чужденци, осъществили трафик на мигранти, от тях 32% са граждани на ЕС, а 68% – на трети страни. Те са предимно мъже на 32-33 години.

Папалезов посочи още, че са предприети стъпки за бърз обмен на информация с Европол, когато чужденци от ЕС и такива с хуманитарен статут се занимават с каналджийство и даването на помещения за временен престой на нелегални мигранти.

Зам.-директорът на ГДБОП Димитър Кангалджиев посочи, че от началото на месеца до 25 август са проведени 401 спецакции срещу производството и разпространението на наркотици, задържани са 612 души, разкрити са 21 лаборатории, образувани са 479 досъдебни производства, а в съда са внесени 208 обвинителни акта.

Той акцентира на акцията на ГДБОП и ДАНС от 19 август в Търговище, Разград и Бургас, когато беше разбита лаборатория за производство на метаамфетамин.

Кангалджиев изтъкна, че става дума за високо технологична лаборатория, без аналог в страната, каквато не е разкривана до момента, където са работили само чужденци. Зам.-шефът на ГДБОП обясни, че на седмица се преработвали 1000 л прекурсори, които после са превръщани в метаамфетамин. Имало и реактор с обем 1300 л, който е служил да се набавя основната съставка на синтетичната дрога – бензил-метил кетон. Освен това в лабораторията имало и огромна дестилационна система за извличане на прекурсори.

Прокурор Илиян Рангелов изтъкна, че трябва да се обърне сериозно внимание на дейността на оперативните служби в МВР и разследващите органи по работата на делата срещу наркоразпространението, защото те са свързани с други престъпления – срещу личността, собствеността и транспорта, които са особено чувствителни теми за обществото и най-вече дълбоко засягат подрастващите.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­Г­­­о­р­е­щ­­­и­ ­­м­о­­м­­­и­­ч­е­т­­­а­­­ ­­в­­и­ ­­о­ч­­­а­к­­в­­а­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?89300

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 8:55
Гост

Поредните съвместни глупости.Събрали се куп началници, които и идея си нямат как започва и приключва едно разследване с предмет наркотични вещества.Пак направиха сбирка, за да изтрият гъзовете на некадърните милиционерчета, които си правят фиктивни разработки и като ги отрежат в прокуратурата, бързат да звънят на шефчетата, а те на другите глупаци във ВКП и да се опитват да натискат прокурорите.само дето не им се получава извън Софето.

Ники
Ники
31 август 2023 16:59
Гост

Кой знае още колко проблеми ще изскочат.

Истината Боли
Истината Боли
31 август 2023 14:56
Гост

Войната срещу наркотиците е най-скъпият и безсмислен политически PR, който продължава да пилее време и ресурс в постигане на абсолютно нищо. В последните 50 години броят на употребяващите, печалбите на престъпните организации, качеството и количеството на наркотиците и само скачат нагоре, докато цената на дрогата, коригирана спрямо инфлацията, пада надолу. The war on drugs е абсолютен антихуманен провал, който съсипва човешки животи и реално развъжда тежка криминогенна дейност (изнудване, убийства, корупция, кражби), защото превръща един медицински проблем в пеналистичен. Например тази велика лаборатория за синтетична дрога, която са разбили, е буквално капка в океана – цяла София е пълна с… Покажи целия коментар »

Андреев
Андреев
31 август 2023 14:51
Гост

Отделните Прокуратури и отделните РПУ-та в един и същ град нямат елементарна връзка – Имам дело в Районен Съд и си се явявам по дела, защото от Първо районно ми звънят по телефона и ме намират, в същото време Окръжна Прокуратура ме издирвала и чрез Трето районно ме пуска за национално издирване и впоследствие изтъква, че съм бил неоткриваем и съм се откривал, а в този период съм се явявал на дело в Районен съд.
Аналогова държава.

Мария
Мария
31 август 2023 14:30
Гост

Това се знае от гражданите. Никаква комуникация няма и нямат и зор да имат. Затова и престъпниците безчинстват

Стефан
Стефан
31 август 2023 17:01
Гост

Като си плащат на когото трябва. Нормално ли домърите да висят пред училищата и никой да не ги закача!

Йорданов
Йорданов
31 август 2023 14:29
Гост

Нищо ново под слънцето

Bonifacio
Bonifacio
31 август 2023 14:29
Гост

Анархия.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:29
Гост

Трагедията в структурите на МВР е огромна и пак питам, не беше ли прав Асен Василев, като каза, че хубаво ще ви вдигне заплатите, но какво получават гражданите за това увеличение? Нищо.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:28
Гост

Хайде в МВР да вземете да си погледнете и калпавата система за плащане електронно на глоби. Защото вие ми казвате, че може да се плати и в ИзиПей, но след плащане системата ви не го отчита. Вече една годиа след плащане на глобите ми в системата ви излиза, че не съм ги платил. Ще ме карате на крак да ви разнасям бележки (молби) до не знам си кой директор за да ми се приспаднат следните плтежни към следните задължения. Вие сте застинали в социализма, бе драги!

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:27
Гост

Да се надяваме, че след откриването на топлата вода този проблем ще се разреши

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:26
Гост

То в една община хал хабер си нямат какво правят дните и какво другите. От единия отдел те пращат в другия и там нямат идея защо са те пратили. Пример – община Средец, община Илинден в София.

Мавродиев
Мавродиев
31 август 2023 14:26
Гост

Вие изпитвате ли някакви съмнения, че комуникацията между различните отдели не върви?

Кирилова
Кирилова
31 август 2023 14:25
Гост

Едната ръка не знае какво прави другата и обратно. Такава класика за България е това.

ганю
ганю
31 август 2023 14:31
Гост

Когато едната ръка получава 5000 заплата и 4000 за облекло, а другата 2500 заплата и 400, да 400,няма грешка за облекло, то резултатът с взаимодействието е предрешен.

Цветелина
Цветелина
31 август 2023 14:25
Гост

Хахахах е това е ясно от толкова време. Нарушения синхрон.