Измененията в Конституцията очаквано тръгват по т. нар. бавна писта и със заявки за промени. Внесеният от 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС проект днес беше подкрепен на първо четене от 161 народни представители. 57 депутати от „Възраждане“, БСП, ИТН гласуваха „против“.

Това означава, че на първо четене законопроектът не е приет, но ще може да бъде подложен отново на първо гласуване след „не по-рано от два и не по-късно от пет месеца“.

След десетките критични становища на правната общност, които бяха изразени по време на обсъждането в Комисията по конституционни въпроси (повече за тях виж тук), днес първият подписал се под законопроекта – лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, обяви, че той е покана за дебат и всички конструктивни предложения ще бъдат обсъдени задълбочени и взети предвид. Той покани БСП да предложат изменения, а лидерката на партията Корнелия Нинова обеща да си помисли.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обяви, че няма да има извиване на ръце и отсега обяви, че ГЕРБ ще преосмисли едно от най-критикуваните предложения – съдебният инспекторат на практика да проверява делата по същество.

Иванов обяви, че днес е добър ден и че двата месеца до второто първо четене ще може да бъдат използвани за допълнителен дебат.

Гласувалите днес против промените обвиниха вносителите в некомпетентност и ги нарекоха дори „юридически скопци“ (Тошко Йорданов от ИТН), опирайки се именно на становищата.

От името на вносителите Иванов изложи философията на промените и политическата им цел.

„Способността на една политическа общност да гарантира справедливото прилагане на закона е във фундамента на нейната субектност като държава. Целта е да завършим консолидацията на българския суверенитет и на стабилизацията на парламентарната република в България.

Нашите най-близки партньори в ЕС и Съвета на Европа продължават да изказват загриженост за състоянието на правосъдието и върховенството на правото в България. България е страната с най-много санкции по закона Магнитски и това е проблем на суверенитета на страната и означава, че нашите партньори не вярват на правосъдието на България“, каза той.

Иванов заяви, че България трябва да затвори един източник на дългогодишна нестабилност: „Българската политическа система е преследвана от една карма – постоянна невъзможност да се реши проблемът с корупцията. Докато не завършим изграждането на българското правосъдие като институционална рамка, която се ползва с обществено доверие, не можем да я преодолеем“.

Той формулира задачите, които си поставят измененията в Конституцията: Да постигнем европейския стандарт за независимост на съда, да имаме деполитизирана, независима, отчетна, демократична прокуратура и държавното обвинение да заеме своята подобаваща роля и да изпълнява своята функция за това в България да има законност и усещане за законност. Намиране на правилното решение за модела на служебните кабинети, така че да не позволяваме президентски режими на управление.

Христо Иванов подчерта, че тези текстове са покана за дебат и тепърва ще започне работа по тях и всички конструктивни и съдържателни критики ще бъдат чути.

Той декларира, че реформата започва с промяната в Конституцията, но няма да завърши с нея. „Промените в Конституцията ще дадат голямата рамка, след тях ще трябва да се промени ЗСВ и да бъдат избрани новите състави на органите на съдебната власт и ще започне работа по процесуалните закони, най-вече по НПК за внимателното ограничаване на формализма в наказателния процес. Едва тогава ние можем да говорим за завършване на законодателната част“, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова определи доклада на конституционната комисия, в който са отразени становищата на експертите, като „предварителна осъдителна присъда преди да е влязъл обвиняемият“. Тя обвини вносителите в национално предателство, заради предложението да отпадне изискването само за българско гражданство за депутатите.

Нинова заяви, че служебните правителства на президента Радев са минали всякакви граници, но в Конституцията реално нищо не се променя и предложи в нея да се запише, че правомощията на служебните правителства се определят със закон. Същата теза застъпи и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, подкрепи я и Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

„Конституция означава учредявам, основавам. Това е учредителният акт на държавата и той е основанието за обществен договор. С това, което предлагате, вие не учредявате, вие разграждате. Защо се гаврите с думата Конституция? Това е юридическа неграмотност и политическа нищета, която води до разграждане на държавността. Естествено – нито един глас от „БСП за България“, заяви тя.

„Това е проект за няколко души – не ни харесва президентът и му окастряме правомощията, не ни харесва главният прокурор, ми ще го направим нещо като церемониалмайстор в прокуратурата, не ни харесват и членовете на ВСС, разпарчатосваме го и почваме да джуркаме квоти, не ни харесват председателите на ВКС и ВАС, ми дайте да им намалим мандатите, не ни харесва и сериозният дебат по тези въпроси, затова предлагаме веднага нещо несериозно – да сменим националния празник. Всичко, което ни се предлага не мога да го нарека и имитация, а си тотална абдикация от съдебната реформа“, коментира Гроздан Караджов от ИТН.

Позицията на „Възраждане“ изрази Петър Петров. Той разви тезата, че от 1991 г., когато е приета Конституцията до днес в България нищо не се е променило, освен че българите са намалели. „Българската нация намалява, тя е най-бързо изчезващата нация в света. Не корупцията, съставът или мандатът на ВСС, това е най-големият проблем на българската държава. Ние очаквахме промени, с които да се реагира спешно на продължаващото изчезване на българската нация. Но какво видяхме внесено от сглобката – текстове, които могат да се тълкуват като национално предателство, които  обръщат с главата надолу баланса между властите и създават опасно, но целено разделение на българското общество. Ние от „Възраждане“ няма да участваме в поредната симулативна конституционна реформа, защото това е Конституция, а това, което вие ни предлагате е деструкция“, заяви той.

Съпартийката му Цвета Рангелова допълни, че по много въпроси липсват мотиви в проекта. Тя изтъкна и силното политизиране на Прокурорския съвет, в който Народното събрание ще излъчва шестима членове, а магистратите само трима. Постави и въпроса на кого ще служи политикът на висок пост, който ще има двойно гражданство, ако това се допусне.

Бранимир Балачев от ГЕРБ наблегна в изказването си на това какво е възможно да извърши обикновено Народно събрание. И разви тезата, че Пленумът на ВСС не може да бъде премахнат, но може да бъде разтоварен от „несвойствени и обременяващи действия“.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид призова да се търси общото, а не различията в проекта за промени в Конституцията. Обясни, че проектът е основан на идеи на три отделни парламентарни групи, които са представили своите предложения през годините.

Хамид напомни, че през февруари м.г. ДПС е представило своя проект и е търсило подписи от другите парламентарни групи, но това не е станало. Посочи, че тогава движението се е концентрирало върху изменения в главата за съдебната власт, които не променяли начина на функциониране и разделението на властите и са били изцяло от компетентността на обикновено Народно събрание.

За окончателното разделяне на ВСС в сегашния проект днес се чуха думи, че разпарчетосваме ВСС. Сигурен съм, че колегите, които казват това, знаят разпоредбата на чл. 130а от КРБ. И в момента има две колегии, които в 90% от въпросите вземат самостоятелни решения. Какви решения взема Пленумът на ВСС? Прави предложения за избор на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, организационно и имуществени въпроси и правилата за кариерно израстване на магистратите. Всичко друго е самостоятелно. Разделянето на ВСС не е капсулиране, а даване на по-голяма автономия и самоуправление на двете колегии“, посочи Хамид Хамид.

Той посочи, че действително има много критики към проекта, но допълни, че трябва да има такива. „Когато се променя една система, трябва да се вземат под внимание и критиките от самата система и сме съгласи с част от тях и ще се съобразим с тях. Има и други спорни предложения, за които ДПС вече каза, че ще ги прецизира“, припомни Хамид.

Той допълни, че единственото безспорно предложение е въвеждането на индивидуалната конституционна жалба. „Но когато се стигне до механизма за прилагането ѝ, вече има спорове как ще функционира самият КС и какъв филтър за допустимост ще бъде изграден. Тук в тези детайли се крие дяволът“, посочи Хамид.

Депутатът призова да се помисли дали не трябва да се даде възможност и на юридическите лица да сезират КС.

Завърши изказването си с цитат от Питагор: „Свеждането на множеството към единното е първоосновата на красотата. От нас зависи дали ще направим красив и годен проект или не“.

Тошко Йорданов от ИТН използва времето си за изказване, за да се подиграе на „Демократична България“. Напомни, че едно време нейни представители за протестирали срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а сега заедно с него са сред първите се подписали под проекта за промени в КРБ. „По-голямо унижение не мога да измисля“, каза Йорданов. После реши да обясни каква била „врътката“ – ГЕРБ и ДПС практически контролирали парите в държавата, всичките им фирми се чувствали прекрасно, „а на вас ви бутнаха този вреден проект, от който ще отрежат половината предложения на ПП-ДБ и така ще затвърдят лостовете си“. „И вие ще сте глупаците в тази сделка“, обърна се Йорданов към ПП-ДБ. След това изреди всички отрицателни становища на най-различни организации и институции, които правели проекта на „саздърма“ и накрая нарече ПП-ДБ „абсолютни юридически скопци“.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) пък се обърна с молба към министъра на правосъдието Атанас Славов. Както е известно днес той заминава за заседание на Венецианската комисия, която трябва да разгледа проекта за промени в КРБ.

В тази връзка Чолаков заяви, че много пъти се казвало, че се изпълняват препоръки на Венецианската комисия. „Ние променяме Конституцията заради нас самите, а не защото някой отвън нещо ни е казал. С уважение ще приемем нейното становище, но аз дълго време се чудех какво е Венецианската комисия, има една мистика около това понятие“, каза Чолаков.

После се срещнал с нейни представители, сред които имало бивш адвокат от Ирландия, преподаватели от Косово и Хелзинки, а резервният член бил бивш председател на Конституционния съд в Италия и бивш министър на правосъдието.

От българска страна пък в срещата са участвали членовете на обществения съвет към комисията по конституционни въпроси – професорите Пенчо Пенев, Екатерина Михайлова, Евгени Танчев, Пламен Киров, Надежда Йонкова, както и бившите конституционни съдии Румен Ненков и Благовест Пунев и доц. Наталия Киселова.

Ако кажем, че вярваме на имената от първия списък и не вярваме на имената от втория… извинявайте, колеги, извинявайте… Мога да прогнозирам, че Венецианската комисия едно от нещата, които ще каже е, че ВСС трябва да се раздели на две. От 10 години го повтарят. Така им харесва по някаква причина и знам, че ще го повторят. Но имаме 20 становища, в които се казва да не го правим. Ще помоля министър Славов да предаде, че ние имаме конституционни лимити, които не ни позволяват да направим това. Нашият КС, нашите професори, цялата правна общност казва, че има неща, които не може да се случат. Ние ще намерим други подходи. Няма нужда да досъбаряме сградата“, заяви Чолаков.

Като водим този дебат, нека да отчитаме желанието на мнозинството от българите България да е европейска правова държава, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

И напомни, че европейската правова държава има своите характеристики и една от тях е справедливото правосъдие, независимият и справедлив съд, както и независима, професионална и отговорна прокуратура, за да може виновните по справедлив ред да бъдат наказани.

„Това са две от основните цели на този законопроект и вярвам, че по тях никой всъщност не спори. Спорим не по целите, а по средствата – как да постигнем независим и справедлив съд и независима и отговорна прокуратура“, каза Славов.

Той призова решение 3/2003 г. на КС, на което се опират твърденията, че част от промените могат да бъдат извършени само от ВНС, да бъде четено в цялост и напомни и за особеното мнение на покойния председател на съда Румен Янков. „Ако съдът тълкува сега, ще влезе в ролята на оракул, да раздава политически индулгенции и да запазва статукво“, цитира министърът Янков. И напомни за знакови реплики на главни прокурори от последните 30 години: „Над мен е само Господ“, „тук е плод-зеленчук“, „прайм се на луд“ и „инструмент на Господ“.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков постави въпроса какво ще се случи, ако ПП-ДБ настояват да се приеме нещо, с което съвестта му не е съгласна (даде пример с големия превес на парламентарната квота в Прокурорския съвет, който се предлага да избира главния прокурор), ще настояват ли или ще се търси консенсус.

Никола Минчев изтъкна, че от ПП-ДБ са отворени към всякаква дискусия и в никакъв случай идеята не е „да чупим рамката“.

Част от дебата мина в реминисценции за приемането на Конституцията и протеста на 39-имата от СДС заради устройството на съдебната власт. В един момент мнозинството от депутатите започна преимуществено да разсъждава за служебното правителство, а промените за съдебната власт останаха на заден план в изказванията.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­­Г­­о­­­р­е­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­и­­ч­­е­т­а­­­ ­в­­и­ ­­­о­ч­а­­­к­­в­­а­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?90312

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 20:24
Гост

Мравояда да хваща пак веслата и да отива на..

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 9:50
Гост

Днешните наведеняци убиха слагачеството от времето на соца! Умножиха по нула! Дори тогава Конституцията на НРБ не предвиждаше надупване пред СИВ и други външни организации! Оляха се тотално!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 9:48
Гост

Тоз от фотоса юрист ли беше? Колко врене работи като такъв? В коя материя? Защо веиче не работи като юрист? Останалото там из НС разбира ли поне нещо от закони и конституция? Много по-полезни ще са в претакането на зелето.

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 12:17
Гост

Задача за първи клас:

В съд има ябълки .Съдът и ябълките тежат общо 16 кг .Ако ябълките тежат , колкото съдът ,колко кг ябълки трябва да добавим , за да е съдът 5 кг по-лек ?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 12:10
Гост

Задача за първи клас:

Лили и Красимир имат толкова ягоди, колкото Ася. Тримата общо имат 16 ягоди. По колко ягоди има всеки, ако Лили има с 2 ягоди повече от Красимир?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 12:06
Гост

Задача за първи клас:

Баба храни пилета, патета и пуйчета-общо 13 птици. Пилетата и патетата са 8, а патетата и пуйчетата са 7. Колко са пуйчетата, патетата и пилетата?

Възмутен
Възмутен
07 октомври 2023 7:52
Гост

Включването на ЕС и НАТО в конституцията, заедно със върховенството на чуждите закони над нашите по междунадни споразумения, просто обезсмисля конституцията като такава. Няма нито един валиден българки закон по този начин. Като в колония.

По-добре да я нарекат наредба за вътрешния ред на колонията. И май скоро ще си изпатим жестоко от това. Особено ЕС, като ни вземат въздуха, водата и земята. А вероятно и децата. След като са им дали правото, защо да не го направят.

Eli
Eli
06 октомври 2023 20:48
Гост

Христо Иванов: „България е страната с най-много санкции по закона Магнитски и това е проблем на суверенитета на страната и означава, че нашите партньори не вярват на правосъдието на България“.
Не е ли просто изумително да говориш за Магнитски по повод на проекта за КРБ, който си внесъл заедно с лице от списъка Магнитски?
Толкова е втрещяваща тази наглост, че дори всички думи ми се струват слаби, за да опиша изумлението си.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 19:50
Гост

Кипи безсмислен труд.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 19:20
Гост

Когато 8 години хедлайна ти е съдебна реформа, продънил си ушите на хората с това и накрая представяш изключително непрофесионално написан проект, с основна цел овладяване на обвинителната власт и орязване на президента това ще става, ще търпиш критики, ВК ни каза, регламенти, директиви, има йерархия на НА, Конституцията стои отгоре, не ни вълнуват никакви консултативни органи и всякакви измислени викачи от НПО, такива промени се правят от хора, които наистина разбират и няат 2 години стаж като повечето ДБ–ари! Резил за ДБ и за Ристя! Министъра му уж доцент, а не познава практиката на КС и предалга противконституционни норми… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 октомври 2023 17:39
Гост

Тръгнаха по бавната поста и ще завършат в канавката. Тъпото е, че следващата половин година ще ни занимават с това ялово начинание, за да баламосват хората как сглобката се крепи на принципни позиции, а не просто ламтеж за милиардите от Европа

Димитър
Димитър
06 октомври 2023 18:00
Гост

Пич,аз нямам нищо против да отпаднат тези промени

еугЛЕНА парапетова
еугЛЕНА парапетова
06 октомври 2023 17:32
Гост

Псевдоюристите от ПП с по три седмици стаж бяха жалки днес. Половината им гениални идеи са противоконституционни, другата половина – или за ВНС, или тежко неадекватни и конюнктурни.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:29
Гост

С едно съм съгласен с Тошето – този проект е голям срам за ПП-ДБ. В това НС няма никакви юристи

Вижте им декларациите
Вижте им декларациите
06 октомври 2023 17:36
Гост

Как да няма велики юристи – Татин Стою, Мамин Никола Минчев, Миро Рогоносеца, Пешо Кьосев ака Пешо известен с това, че е в листите щото познава Лена Парапета и т. н. Вижте им декларациите за имущество. Всички уж били световни капацитети, само дето рязко се замогнали не преди а след като се намърдаха в НС.

4567
4567
06 октомври 2023 17:28
Гост

Много, ама много нескопосан проект. По-добре да се върне изцяло на вносителите и да го пренапишат

Великият проект се оказа недоносче
Великият проект се оказа недоносче
06 октомври 2023 17:26
Гост

Задава се ремонт на ремонта на Конституцията. Проектът за промени в основния закон, внесен от 166 депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС през юли, е просто рамка, идеи, които да се дискутират.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:25
Гост

Малко медицинско плашещ ми е този оптимизъм, който струи от ПП-ДБ.

Чичо Сам
Чичо Сам
06 октомври 2023 17:28
Гост

Те са се вторачили в Конституцията, а Борисов и Пеевски вече дори не се крият, че ще си управляват заедно от март и ще си пренареждат кабинета. ПП-ДБ, ако успеят да изкрънкат някакъв консенсус за Конституцията, трябва след това да разтурят сглобката.

Мера според мера
Мера според мера
06 октомври 2023 17:24
Гост

Ех, риформо, риформо…
Пак ке се тепаме.
Ристю ке падне

типтоп
типтоп
06 октомври 2023 17:21
Гост

Да поговорим сериозно кое е най-големият проблем в проекта – тъпотии за ИВСС, те се махат, оправя се 5:4 Прокурорският съвет, оставя се Пленумът, махат се тъпотии, че председателите на КС и НС ще са служебни премиери и сме топ

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 8:11
Гост

Ами то като се оправят тези неща си остава сегашната Конституция.

shame
shame
06 октомври 2023 17:18
Гост

Срамотно ми е качеството на така представения проект и да, може да се оправи и дано това да стане за тези два месеца, които ще изчаква

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2023 17:19
Гост

чи ко тъй срам, они толкоз си могат, не е като да не ги знаем. днес в НС беше истински просташки цирк от страна на ИТН и Възраждане, Тошко Африкански беше дъно и няма място в нито една власт.

111111
111111
06 октомври 2023 17:24
Гост

Не съм гласувал за Тошковците и никога не бих. Но парата от Радев се изсипва тамо. Радев колкото и да не иска, тези промени ще бъдат приети. А пропо къде е неговият проект, че нещо не сме го видели

123
123
06 октомври 2023 17:25
Гост

Ако беше само Тошко, щяхме да му се радваме дори.