Три месеца след като Софийският районен съд (СРС) осъмна с разлепени в околността некролози на жив съдия, историята се е повторила вчера, научи „Лекс“.

Обект на посегателството отново е съдия Станислав Седефчев. Този път текстът на фалшивата жалейка е още по-грозен и циничен и е оформен като помен за три месеца от смъртта.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) днес спешно прие декларация, с която оказва институционална подкрепа на съдия Седефчев. В нея се посочва, че колегията остро осъжда поредното посегателство срещу съдията. Изразява се възмущение от „наглите, цинични и неморални действия, които представляват накърняване на независимостта на съдията, заплаха срещу личността му и опит за намеса и въздействие при изпълнение на конституционните му задължения“.

От СК посочват още: „Продължаващата агресия срещу Станислав Седефчев и Софийския районен съд будят тревога, не само защото сочат на системност, но и заради тяхната непристойност и ескалиращ език на омраза. Те се случват въпреки ангажирането на органите на МВР и ПРБ по предходния случай от месец юли 2023 г. и създават усещане за безнаказаност у автора на тези неправомерни деяния„.

Колегията за пореден път заяви своята съпричастност и подкрепа към съдия Седефчев, неговите близки и колеги, които също са жертва на това безпрецедентно нахлуване в личния живот и в професионалната му дейност.

СК на ВСС призова ръководството на съда и правоохранителните органи за по-голяма бдителност и за ограничаване на такива прояви като настоява за ускоряване на разследването, започнало след първия случай от юли т.г., както и за прилагането на цялата строгост на закона спрямо извършителя на неморалните действия (пълния текст виж тук).

Мнозинството в Съдийската колегия реши да изиска от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов информация за движението на образуваното през юли досъдебно производство. Против това предложение, направено от Атанаска Дишева, гласуваха Драгомир Кояджиков и Боян Новански.

След първото разлепяне на некролози през юли на съдия Седефчев беше предложена охрана, но пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет той заяви, че не се чувства застрашен.

Тогава от Софийската районна прокуратура образуваха досъдебно производство, съобщиха, че има заподозрян за престъплението и са назначени множество експертизи. По информация на „Лекс“ материалите за новото посегателство са присъединени към делото, но все още се чакат заключенията на вещите лица.

И след първата атака срещу съдия Седефчев Съдийската колегия застана зад магистрата и призова за наказание за виновните с цялата строгост на закона. „Агресивният и неморален подход към съдия Седефчев е възмутителен и непростим, и води до нарушаване на структурната, функционалната и лична независимост на магистрата, като застрашава способността му обективно и безпристрастно да упражнява конституционните си задължения“, заяви тогава колегията (повече виж тук).

През лятото първи срещу посегателството реагираха от Съюза на съдиите и подчертаха, че разлепването на некролог на жив съдия е не само неморално деяние, но е и заплаха срещу личността му. „То не допринася по никакъв начин за подобряване на правосъдието. Правосъдието по стените и телеграфните стълбове няма и не може да постигне никакъв позитивен ефект за обществото“, посочиха от съсловната организация (повече виж тук).

Съдия Седефчев не е първият юрист жертва на отвратителния прийом да се поставя некролог на жив човек. Приживе некролог на Камен Ситнилски беше залепен на сградата на Висшия съдебен съвет. Имаше подобен случай и с адвокат Ирен Савова.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За протокола
За протокола
10 октомври 2023 21:16
Гост

Смешници! Тичайте след Михаля!

Страх лозе пази. Живи били … ХА ХА ХА ХА ХА ХА …

Живи са, я!!!
Живи са, я!!!
10 октомври 2023 21:24
Гост

По брой на глава добитък – първи сме в света. По бързина, хуманно отношение – последни. По заплати, бездушие и овчедушие – ПАК първи.

Затова „доверието“ в съда е 5%.

Сливенския
Сливенския
10 октомври 2023 16:25
Гост

Не само Атанаска не понася Атанас. Не го понасят и колегите му в БРС, а и скорошните в БОС. Не го понасят и в ЮЗУ – наскоро го уволниха като асистент от там. Не го понася даже и жена му, но да не изнасям неща изпод чаршафите…

Бодра смяна
Бодра смяна
10 октомври 2023 14:02
Гост

Хайде сега прокурорите да се разтичат за колегата си, нали?! А че същите тези прокурори отказват упорито и дебелоглаво да водят досъдебно производство за заплахи отстрана на подсъдими срещу адвокати, институционална подкрепа няма. Да не посочвам един такъв т.пир от СРП, на когото му отмениха прекратителното постановление със сурови мотиви и той пак упорства. И да не посочвам друг, който така е захапал поръчка от свой колега да изкара синковеца му невинен агнец, че се чуди какви дивотии да пита свидетелите в тази насока. А съдията наказателен ли е или граждански, че сред последните се навъдиха вече брутални корумпета!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 16:35
Гост

Че същите прокурори отказват да преследват и прокурорската престъпност. Ноторен е случаят, когато прокурор нападна, наби, и души дете с тежки сърдечни проблеми в училищна лавка. За прокуратурата-нямало престъпление, законно е прокурор да бие деца по лавките. Интересно-ако набито беше прокурорско синче-дали щяха да бездействат по служба със същия устрем? Прокурорите отказва да обвинят и неизвестните прокурори, замесени в кражбата на 35 кг злато, в двора на специализирания, вече закрит съд, както и прокурорското опеге от осемте джуджета.Конкретно за кражбата , би следвало да има запис на кражбата. какво се вижда на този запис? Прокурорите отказаха да обвинят тумбата милиционери… Покажи целия коментар »

Бисер
Бисер
10 октомври 2023 13:27
Гост

Каквото и да е направил този съдия (ако въобще по някакъв начин със свое решение е засегнал извършителя) извършеното деяние е против всякакви морални норми.

Хари
Хари
10 октомври 2023 13:28
Гост

Надявам се извършителят да си получи заслуженото.

Якия
Якия
10 октомври 2023 20:17
Гост

Заслужава медал за храброст и сериозна парична премия!!!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 12:21
Гост

Районните съдии, за съжаление, освен че изнасят цялата тежест на процеса, са жертва на всякакви изблици на лабилни лица, а освен това са подложени на постоянна критика от недоволни страни и проверки от инспекторати и от къде ли не.
За сметка на това са с най-ниските заплати…..

Петров
Петров
10 октомври 2023 13:13
Гост

И висока натовареност. Но кадровия проблем в СРС таха и не се разреши.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 14:42
Гост

Мисля, че е крайно време ВСС да се замисли не само за голямата ножица в заплатите между нивата в съдебната система, но и за изключителната отговорност, а и негативи, особено на районно ниво. Обликът на съдебната система, за съжаление, се определя от разни джуджета, милионери с къщи и вили и всякакви мафиотизирани структури по високите етажи, докато обикновеният съдия понася единствено негативите в цялата ситуация.
Пре липса на адекватна реакция, сега е време законодателят да премахне редица забрани за това най-ниско районно ниво- за стачка, за право на допълнителен труд, каквото, незнайно защо, имат народните представители.

Прост адвокат
Прост адвокат
13 октомври 2023 12:00
Гост

Каква натовареност хахахахах половината си „бъркат в носа“ и не могат едно решение по топлофикацияонно дело да напишат без 3 грешки… натоварени са само на хартия със заповедни, на които дори не обръщат внимание, че са нереводни пък да му мислят „жертвите“ на българското „правосъдие“…

След като има съдии, които нямат никаква висящност, проблема не е в натовареността…

А някога имаше правници
А някога имаше правници
10 октомври 2023 12:17
Гост

Уви, правници някога имаше. В никакъв случай не приемам подобни прояви на агресия. Но нека не мълчим за слона в стаята – въпросният магистрат не носи необходимите качества, не вдъхва респект, уважение, не успява да убеди обществото, че е носител на съдебната власт. Липсата на доверие в системата плюс такива кадри, ще ни срине. За възрастов ценз и моля за елементарна проверка на етичните качества.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 12:31
Гост

Що за глупости? Как един съдия „убеждава обществото, че е носител на съдебната власт“? Или си върши работата, или не я върши. Ако си я върши, това само по себе си го прави „носител на съдебната власт“. Ако не я върши или си позволява някакво неетично поведение, дали залепването на некролози е начинът за действие срещу него? Във всяко дело някой остава недоволен от съдебния акт. Когато се падне така, че този човек е психически и емоционално неуравновесен, ходете Вие го убеждавайте, че сте носител на съдебна власт.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 13:43
Гост

Как разбрахте за качествата на съдията! Само защото е съдия е маскара ли. До това доведе нихилизма на управляващите, преди и сега. Да се умаловажава работата на магистрат и то защото някакъв решил да се подиграва с него, да го обижда. Подобни постъпки трябва да се заклеймяват, а не да се търси причина в пострадалия, защото недоволните от съд.акт имат право да го обжалват, а не да демонстрират отношение с некролози по стълбовете на съдии!

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 11:53
Гост

И преди и сега има снимката на съдия Седефчев на некролога, така че дори самото изписване „Серефчев“ е допълнително неуважително и скандализиращо, употребено за който и да е човек, още повече – магистрат. Извършителят трябва да бъде сурово и бързо наказан, при положение, че може да се установят следи.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 11:27
Гост

Какъв е текста? Не ме карайте до ходя до петте кьошета да го чета….

Нема логика
Нема логика
10 октомври 2023 10:39
Гост

В други сайтове има снимка на некролога, но пише СеРефчев, а не СеДефчев.
Та може да се окаже, че печатната грешка, е спасила първия път, задържаният за деянието мъж на 53 години (по инфо в нета).

Димо
Димо
10 октомври 2023 13:16
Гост

Грешка! Умишлено са му променили фамилията.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
10 октомври 2023 10:31
Гост

Защо този път Лекс са се въздържали да цитират „некролога“, предходната статия беше доста по-пикантна..

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 10:35
Гост

До вчера след обяд си беше на стълба пред сградата на СРС на Петте кьошета.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 10:30
Гост

Самият акт на залепването на некролог е ужасен, а съдържанието на този – вторият е отвратително, с което са се запознали, както граждани, така магистрати и адвокати, а това го прави деянието по-цинично и дръзко. Сега, ако пак СГС отмени задържането, ще трябва на всеки от съд.състав по един неклог да се появи със същото съдържание пред съд.палата.

444
444
10 октомври 2023 9:32
Гост

Абсурдно е за нещо толкова елементарно, виновният да не е понесъл вече наказание. Явно, че става дума за психично лабилен човек, ами и с това да не може да се справи системата…

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 9:34
Гост

И в какво ще е обвинен?

OMG
OMG
10 октомври 2023 9:35
Гост

E, хулиганство, очевидно. Насочено е към съдия в служебно качество, което показва неуважение към цялото общество.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2023 9:41
Гост

Я да си прочетете пак лекциите по наказателно право. „Хулиганство“, защото е магистрат, ако разлепят Ваш некролог, знаете ли кога ще е хулиганство..

незапознат
незапознат
10 октомври 2023 10:07
Гост

Какво наказание? При случая с адвокат И.С. самата прокуратура заяви в постановлението си, че не е осъществен състав на престъпление, нали са грозни, отвратителни действия, но липсва текст в НК. Ако сега твърдиш,че има престъпление, поради что-при подобния случай с адвокат прокуратурата реагира по друг начин?