Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) защити съдия Станислав Седефчев от Софийския районен съд във връзка с появилия се фалшив негов некролог.

В специално приета декларация кадровиците заявиха, че „агресивният и неморален подход към съдия Седефчев е възмутителен и непростим и води до нарушаване на структурната, функционалната и лична независимост на магистрата“.

Както вече стана ясно, в петък около сградата на Наказателното отделение на СРС се появи фалшив некролог на съдия Седефчев. По този повод Съюзът на съдиите в България поиска ВСС да реагира (виж още тук).

Становището на ССБ беше обсъдено днес от Съдийската колегия, която покани на изслушване и съдия Станислав Седефчев.

Цветинка Пашкунова обясни, че вчера е разговаряла с представители на ръководството на СРС, което я е уведомило, че още в петък е предложило на съдия Седефчев осигуряване на охрана с цел неговата защита и сигурност. Съдия Седефчев обаче заявил, че не се чувства застрашен.

Пред кадровиците той поясни, че днес е дал показания по досъдебното производство, по което е конституиран като пострадал. В тази връзка посочи, че не знае доколко може да говори публично.

В отговор на въпрос съдия Седефчев и пред членовете на СК заяви, че не се чувства застрашен, още повече, че е чул, че има вече задържан. В отговор на запитване на „Лекс“ от Софийската районна прокуратура посочиха, че има заподозрян, но той не е задържан по разследването за разлепените некролози, по което са назначени множество експертизи, заключенията по които се очакват.

След изслушването му Съдийската колегия на ВСС прие следната декларация:

Съдийската колегия изразява институционална подкрепа към Станислав Седефчев – съдия от Софийски районен съд, по повод подаден сигнал от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, във връзка с оказан натиск спрямо него, отправени заплахи и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Агресивният и неморален подход към съдия Седефчев е възмутителен и непростим, и води до нарушаване на структурната, функционалната и лична независимост на магистрата, като застрашава способността му обективно и безпристрастно да упражнява конституционните си задължения. Този неправомерен акт неминуемо дава негативно отражение и върху неговите близки, колеги и участници в разглежданите от него дела.

Съдийската колегия на ВСС категорично застава в защита на съдия Седефчев и намира подобни действия за рушащи независимостта на съдебната власт, върховенството на закона и устоите на държавността, поради което извършителите следва да понесат цялата строгост на закона“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:53
Гост

­Г­о­­­р­­­е­щ­­и­­­ ­­м­о­м­и­­­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­в­а­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?87669

деятелно
деятелно
12 юли 2023 15:51
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

деецът...
деецът...
11 юли 2023 22:00
Гост

…заслужава да бъде осъден за хулиганство ефективно и настанен при бай Ставри за около годинка, че да се научи, а и други индивиди с подобни нагласи да разберат, че срещу ръжен, разбирай Държавата, не се рита. На това му се вика лична и генерална превенции. За „специалистите“ ще посоча, че длъжността съдия и нейните властнически правомощия са установени с КРБ, която е основният обществен договор за народа на Р България. Неуважението срещу съдията, именно в това му качество, е явно неуважение към обществото, КРБ и Държавата, т. е. хулиганство, а употребените думи, в които в случая то се е изразило,… Покажи целия коментар »

Ало, деецо на А за Б!
Ало, деецо на А за Б!
12 юли 2023 9:22
Гост

И срещу Големият Сатана ли не се рита, понеже ви е спонсор, а?

Съдебната власт в лицето на повечето й упражняващи отдавна се е делегитимирала! И това е общоизвестен факт.

Май си търсиш и ти белята?!

ей, кретен,
ей, кретен,
12 юли 2023 11:48
Гост

ти заплашваш ли ме бе?!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 21:22
Гост

Те ССБ се пънат, защото всичките са за некролози и си го знаят. За Ситнилски нито имаше становище на ССБ, нито бе образувано наказателно производство. Просто мъдрите и обективни съдии знаейки, защо е този некролог и чувствайки се всички уязвени действат intuito personae.

Асен
Асен
11 юли 2023 19:00
Гост

Напълно очаквано становище.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 17:47
Гост

Прокуратурата дали е способна поне това разследване да докара докрай

123
123
11 юли 2023 17:43
Гост

Приемането на декларация като какво точно действие се води, а отделно и категоричната позиция.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 17:47
Гост

E, какво искаш да направят, да го намерят сами и да го поканят на изслушване?

Потресен
Потресен
11 юли 2023 16:53
Гост

Ама какво досъдебно производство се води, алооооу?! Некролог на жив човек е грозно, неморално, отвратително действие, морално укоримо, но липсва текст от НК, който да се приложи. Не всички неморални действия законодателят ги е обявил за престъпни-това се учи в трети курс! Има неморални действия, които не са престъпни, а са граждански деликт-като безплатна консултация по чл 45 ЗЗД. Преди около 3 години на адвокатка също бяха направили некролог, с още по -грозни думи, и прокуратурата не образува ДПС-именно ащото липсва текст от НК. Що така двоен аршин? И да питам друго -през 2009 г съдия поръча да бъдат осакатени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 16:58
Гост

хулиганство с изключителен цинизъм

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 17:02
Гост

Тц-хулиганство са действия на неуважение към обществото, а тук неуважението е към конкретен човек. По дефиниция няма хулиганство.

А и като на адвокат И.С. неизвестно лице лепи некролози самата прокуратура заяви,че престъпление няма, а има отвратителни неморални действия, които законодателят не е обявил за престъпни. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30379257.html

цитат „През ноември 2018 г. неизвестни разлепиха на входа на дома и кантората ѝ некролози, съобщаващи за нейната смърт. Тогава обаче Софийската районна прокуратура отказа да образува разследване.“

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 17:41
Гост

Е, с малко въображение и повечко желание може да се стъпи на текста за хулиганство.

Юрист
Юрист
11 юли 2023 18:07
Гост

Тезата, че няма хулиганство, защото действията са насочени към „конкретен човек“, е доста екзотична. Трябва повече литература и практика да се чете, колега. А ако се занимавате с материя, извън наказателноправната, Ви препоръчвам да не правите коментари по въпроси на наказателното право.

Някой
Някой
13 юли 2023 20:46
Гост

Би могло да в хулиганство. Нали е разлепено на видно място. Защо да не е. Преди текста за мъчението на животните не помните ли . Хулиганство би могло да е.

Анонимос
Анонимос
12 юли 2023 3:48
Гост

Не съдията казва кое е престъпление а закона ( НК. ) Съдията само определя наказанието на извършителя Според НПК а
Н К определя дали е извършено престъпления или не.За крадците и убийците на Съдебната система няма Чл..в Н.К.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
11 юли 2023 16:14
Гост

ССБ може ли да посочи поне една влязла в сила присъда за некролог на жив човек? Или некролог на обикновен човек е обикновено нещо, а некролог на съдия трябва да понесе цялата строгост на закона. И кой закон, в НК няма наказание за „некролог“? Или ще се пънем за „хулиганство“, ама пак спрямо съдия, а спрямо обикновен гражданин няма състав на престъпление.

Лекс, моля ви, понамалете темите за тоя некролог и воплите на ССБ. Чухме ги.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 юли 2023 16:22
Гост

Ами ще се пънат, понеже няма какво друго да измислят…сега ще обвинят някой, и така ще симулират колко са под “натиск“

444
444
11 юли 2023 17:44
Гост

И накрая някой колега на съдията да чете оправдателна присъда

Телеграфен стълб
Телеграфен стълб
12 юли 2023 9:17
Гост

Съдебната власт отдавна в този си конституционен вид с ВСС, ИВСС прочие се е превърнала в туморно образувание.

При това злокачествено!

Анонимос
Анонимос
12 юли 2023 4:06
Гост

Ще нарочат някой по стар тертип и ще го осъдят за назидание.А на Закона ,майната му.

Geleto
Geleto
11 юли 2023 18:43
Гост

Дали има престъпление или не не мога да кажа, но освен самия факт, че има некролог на жив човек конкретният текст също заслужава внимание.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 21:17
Гост

Те ССБ се пънат, защото всичките са за некролози и си го знаят.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 юли 2023 16:07
Гост

Ами така е, като нямате авторитет…а нямате, защото сте писачи на определения, не съдии

Заки
Заки
11 юли 2023 19:02
Гост

Съгласен!

Мунчо
Мунчо
11 юли 2023 20:45
Гост

Кой в България има авторитет?