Исканията за задължително настаняване и лечение по чл. 155 от Закона за здравето (ЗЗ) ще се разглеждат от само съдии, които „притежават специална подготовка в областта на правата на хората с увреждания или имат ефективен достъп до специализирано обучение“, а в тях ще могат да участват единствено защитници и прокурори, които отговарят на същото изискване.

Това предвиждат промени в ЗЗ, внесени от всички парламентарни сили без „Възраждане“ (законопроекта виж тук).

Те са плод на работата на временната комисия в Народното събрание за правата на психичноболните.

Промените в ЗЗ предвиждат, че на задължително настаняване и лечение по чл. 155 от ЗЗ вече няма да подлежат хората с дълбока умствена изостаналост или деменция. Предвижда се тази мярка да се прилага само спрямо психичноболни с установено сериозно нарушение на психичните функции (психоза или тежко личностово разстройство с психотична декомпенсация) или с изразена трайна психична увреда в резултат на психично заболяване, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или застрашава сериозно здравето им.

Освен това се предвижда, че в производството по настаняване за задължително лечение на непълнолетен, задължително участва родител или „лице, което полага грижи за него, или лице, при което то е настанено за грижи“. А когато съдът установи противоречие между интересите на навършилия 16-годишна възраст и родителя (или полагащия грижи), му назначава особен представител.

В производството задължително ще участват лицето, чието лечение се иска, психиатър, защитник, прокурор и лицензиран доставчик на социални услуги, специализиран за работа с хора с психични разстройства.

Освен това съдът вече ще назначава не само съдебно-психиатрична, но и съдебно-социална експертиза. В ЗЗ изрично се предвижда, че вещото лице, което извършва съдебно-психиатричната експертиза, дава заключение за наличието на психично разстройство, конкретната му форма и предлага лечение и препоръчва подходящи лечебни заведения, в които то може да се проведе. Тази експертиза може да бъде извършена само от психиатър, който не работи в лечебното заведение, където болният е настанен за овладяване на спешно състояние. По време на извършването ѝ не се провежда лечение, освен при спешни състояния или след изразено информирано съгласие от лицето.

Съдебно-социалната експертиза пък се извършва от социален работник в лицензиран доставчик на социални услуги, специализиран за работа с хора с психични разстройства, „на основата на данните от първоначалното социално проучване, изследването на всички достъпни източници на информация за влиянието на различните фактори на околната среда, ежедневието, обичайната семейна и социална среда на лицето, чието задължително лечение се иска, както и след разговор с него“. За тях ще бъде издадена и специална наредба.

Друга важна за защитата на правата на психичноболните промяна в закона е въвеждането в нов чл. 149а ЗЗ на забрана за „всяка форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказание спрямо лицата с психични разстройства по време на лечението им, както и използването на хирургични методи за промяна в морфологията на централната нервна система с цел постигане на определени психични характеристики“.

За нарушение ще се приема и поставянето в неблагоприятни условия за провеждане на психиатричната грижа и лечение, липсата на достатъчно жилищна площ, храна, облекло, отопление, осветление, проветряване, качествено медицинско обслужване, условия за двигателна активност, продължителна изолация без възможност за общуване, необоснована употреба на мерки за физическо ограничаване, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство, нараняват пациента или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.

ЗЗ предвижда специален ред за защита при нарушения на забраната.

Всеки пациент ще може да иска:

  • прекратяването на действия и бездействия на медицинските лица и персонала на лечебното заведение, представляващи нарушение на забраната по чл. 149а:
  • извършването на действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 149а.

Това искане се предявява писмено пред районния съд по местонахождение на лечебното заведение. То може да бъде направено и устно чрез ръководителя на болницата, който е длъжен да го регистрира в рамките на два часа в специална книга и да го изпрати незабавно по електронен път или по факс в районния съд заедно с наличните данни относно основанието за оспорваното действие или бездействие. Искането може да се предяви и чрез местната комисия за психично здраве.

Искането ще се вписва в специална книга в съда, като се отбелязват точният час на постъпването и подателят му.

В 7-дневен срок от постъпването му съдията може да провери чрез полицията, прокуратурата, комисията за психично здраве, регионалната здравна инспекция, вещо лице или неправителствени организации, както и по всякакви други начини, действията и бездействията, чието прекратяване се търси, и основанието за тях.

Според проектозакона районният съд разглежда искането в открито заседание. То се провежда с участие на директора на болницата, психичноболния и негов представител. „Неявяването без уважителни причини на ръководителя на лечебното заведение или на представителя на лицето по чл. 165а не е пречка за разглеждане на делото. Делото се разглежда в отсъствие на лицето по чл. 165а, когато то заяви, че не желае да се яви или явяването му е невъзможно по здравословни или други основателни причини“, предвиждат промените в ЗЗ.

По тези искания съдът ще се произнася с разпореждане в открито заседание. И може да разпореди на шефа на болницата или на съответното длъжностно лице да извърши конкретни действия, с които да предотврати или да прекрати незабавно действията или бездействията, представляващи нарушение на забраната за жестоко и унизително отнасяне, като определи срок за това.

Разпореждането ще подлежи на обжалване в тридневен срок от обявяването му пред съответния административен съд. Жалбата не спира изпълнението, а определението на административния съд е окончателно.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
11 април 2024 10:11
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Някой си
Някой си
11 април 2024 7:34
Гост

Тази процедура в ЗЗ даваше възможност да се вземе, сравнително бързо, отношение към лице, което страда от психическо разстройство и извършва противообществени прояви. Поведението му е опасно, както за него, така и за околните. Тези промени ще обременят процедурата до такава степен, че на много места тя ще бъде фактически неприложима. Друга причина, която ще доведе до нейното избягване е оскъпяването и. Поредните промени, които се гласят от хора, които няма да се ангажират с прякото им изпълнение. Въпросът ми е подсигуриха ли се тези промени предварително с кадри, обучения, специалисти във всеки съдебен район, или отново ще трябва да… Покажи целия коментар »

Николай
Николай
10 април 2024 22:46
Гост

Ако ме хване деменция по-добре да ме няма на тоя свят!…

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 21:59
Гост

До кога!!!

Спрете се вече!
Спрете се вече!
10 април 2024 21:47
Гост

Хайде вече правно и житейски неграмотните народни юридически престъпници се поспрат вече с провалятето на законодателството. Достатъчно бели натвориха, особено последните години. Няма оправяне, освен ако следващото НС не отмени всичко нацвъкано от тях.
НС следваше да се разпусне, както бе по приетата от ВНС Конституция, не да продължава да вреди.

скептик
скептик
10 април 2024 20:37
Гост

Поредните глупотевини. Ако бъдат приети, този вид ще бъдат блокирани и хората, които наистина имат нужда от психиатрична помощ, няма да могат да бъдат настанявани където е необходимо. Съчувствам на колегите особено от малките съдилища.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 19:01
Гост

Какви съдии и прокурори, болните трябва да се диагностицират, приемат и лекуват от лекари в болница. Пълна глупост е сегашния ЗЗ, а пък предложенията са толкова нескопосани, че си личи кой ги е предложил. Даже не разбрах каква работа има директора на лечебното заведение по делото. От ден на ден нещата в тази изстрадала държава стават все по-зле! По-голяма глупост от тези промени са само направените в Конституцията! Хайде уважаемите от НС да се поспрат със законотворчество, че не можем да им насмогнем!

Сичката Мара втасала...
Сичката Мара втасала...
10 април 2024 17:52
Гост

Лавина от правозащитни глупости, които ще остават само на хартия. Вносителите да заповядат в зала по тези производства, а не да гласуват със задните си части.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 април 2024 16:29
Гост

„В 7-дневен срок от постъпването му съдията може да провери чрез полицията, прокуратурата, комисията за психично здраве, регионалната здравна инспекция, вещо лице или НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, както и по всякакви други начини, действията и бездействията, чието прекратяване се търси, и основанието за тях.“

Спойката между съдебната власт и НПО сектора укрепва като две божикравички (великденчета) през размножителен период.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 април 2024 16:26
Гост

“ „всяка форма на жестоко, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказание спрямо лицата с психични разстройства по време на лечението им, както и използването на хирургични методи за промяна в морфологията на централната нервна система с цел постигане на определени психични характеристики.“

Демек, забраняват лоботомията…. през 21 век, браво на нормотворците!

една
една
10 април 2024 16:26
Гост

предлагам на вносителите да посетят 5-6 съдебни заседания по чл. 155 ЗЗ, както и да посетят областните психодиспансери и след дтова да се мотивират как точно ще се изпълни проекта на закон. А, може би самите те са за настаняване

Чисто луд
Чисто луд
10 април 2024 16:11
Гост

Хората с деменция и други разстройства, които ще излязат от обхвата на настаняването за лечение принудително, а са определено опасни за себе си, особено ако живеят сами, какво ще ги правим? Досега ги настанявахме в зимния сезон по искане на кметовете да преживеят зимата – това ли е нечовешко отношение? Нека първо уредят и създадат алтернатива – истински грижи за хората с такива проблеми, после да си пишат точки с безсмислени промени. пак иде реч – за усвояване на пари за безумни обучения, /щото практиката не ни е научила и по презумпция не съобразяваме правата на хората/, както и за… Покажи целия коментар »

Симеон
Симеон
10 април 2024 15:46
Гост

Пълни гшупости!

Кирил
Кирил
10 април 2024 15:47
Гост

Безумна идея. Надали ще има ресурси за нея.

магистрат
магистрат
10 април 2024 15:35
Гост

Да обучиш N- на брой юристи да работят по темата въобще не е трудно, при това- няма да отнеме нито много време, нито много пари. Не това е най- основната част от закона, която има нужда от промяна. Досега, без специализирано обучение, да не би да не са водени такива производства по Закона за здравето. Други са наболелите въпроси по темата, но се съмнявам, че има воля и знание те да се решат. Не ми е ясно как ще се прилага тази специална защита, при положение, че в по- голямата част от психиатричните болници в страната, към момента материалните условия… Покажи целия коментар »

Смехурко
Смехурко
10 април 2024 15:25
Гост

Как може спец правосъдие ???

Спец правосъдието е неефективно, бухалка за налудните …

ДОЛУ СПЕЦОВЕТЕ !

НИЕ сме съдебната власт, Лозане !

Робин Худини
Робин Худини
10 април 2024 15:11
Гост

Хора, които са вън от материята – се занимават със социални дейност – това е въпрос на „душа“, на „зодия“, аз вчера помогнах на един инвалид, да се качи на трамвая с рампа за инвалиди, кой от тези – адвокати, съдии, прокурори е правил това. Жена с „декубитален“ дюшек, не ми се разваля апетита, не че нещо – но то си е ужасна работа, никой не й обърна внимание – един „лихвар“ й взе имота, нито съдията обърна внимание – нищо някой, нито прокурора. Какви са тези – бюрокрации, както и да е, дано нещо да сработи под някаква форма,… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
10 април 2024 14:53
Гост

Защо никой не обръща внимание на основното – задължително участие на „лицензиран доставчик на социални услуги, специализиран в работа с хора с душевни разстройства“. Отново набутват паразитни НПО да смучат от бюджета.

Хихохахо
Хихохахо
10 април 2024 14:41
Гост

Само не разбрах, откъде ще намерят адвокат със специални познания?! В тези дела НЯМА пари, винаги са назначавани служебни защитници. А, колко си вършатработата оставям на въображението на всеки. Тази няма да я бъде … Принудителното лечение е едно, а принудително изолиране от обществото друго. Да, все е затвор, но второто сие истината, която сега всеки отбягва. Повечето психични разстройтсва са НЕЛЕЧИМИ, а заболелият е опасен за себе си и обществото. Трбябва да има процедура за принудително настаняване в подобни центрове. Всичко друго е ала-бала. Скоро бях в Хасково и преди моето дело имаше такова за принудително настаняване. Психиатърът винаги… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:33
Гост

Толкова е трудно с такива хора да се работи. Принудително как ще го настаниш? А те са опасни за здравето си и това на околните

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:33
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:32
Гост

Спорно решение!

Момчилова
Момчилова
10 април 2024 14:30
Гост

Ще видим и как ще се внедри подобно желание. Няма да е лесно. Не. Лесно не ще бъде.

Йорданова
Йорданова
10 април 2024 14:30
Гост

Идеята е супер. Но дали ще се намерят такива специалисти

Мики
Мики
10 април 2024 15:28
Гост

Според мен въобще няма. Обаче ще си уредят техни хора.

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 19:10
Гост

Има, но адвокатските възнаграждения на служебните защитници са ниски.

Тонков
Тонков
10 април 2024 14:30
Гост

А има ли и двама такива в тая държава?

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:27
Гост

Поредните идиотщини на този състав на НС…..такова нещо могат да скалъпят само хора, невлизали в зала…….

Кънчев
Кънчев
10 април 2024 14:31
Гост

Ма не се прави всичко само в перспективата на идните 5 месеца, бе! Идеята е това да е промяна, която да трае с години. Сега и да няма специалисти ще се намерят, ще се създадат. В нормална държава това няма да е трудно. Но ще е трудно в държава управлявана от коалицията Пеевски, Борисов, Радев, Трифонов!

Гугенска
Гугенска
10 април 2024 14:32
Гост

Само мрънкате бе, само мрънкате

Манолов
Манолов
10 април 2024 14:32
Гост

А ти влизал ли си в зала? Различна от игрална зала? Покажи си експертизата. Лаладжия!

Лозан
Лозан
10 април 2024 15:30
Гост

До тук им стигат правните възможности.