Съдията от окръжния съд в Търговище Мирослав Митев остава в ареста. Това определи днес Софийският градски съд. Митев е обвинен за това, че е поискал и получил 5000 лв. подкуп.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов, който бил подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година лишаване от свобода. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние.

По време на днешното заседание прокурорът Светослав Милушев заяви, че няма опасност Митев да се укрие, но има обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен и че може да окаже натиск върху свидетели и на хора, чийто разпит предстои.

Прокурорът посочи още, че според свидетелски показания не става дума за изолиран случай. Това е така, защото имало данни, че през април съдия Митев е взел още 5000 лева от Али Мустафов. Прокурорът отбеляза още, че има следи по ръцете на магистрати от белязаните пари. Милушев също така помоли съдебния състав да уведоми за случая Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Пред съда днес Мирослав Митев заяви: „Очевидно ще загубя работата си, но ако може да получа такава мярка, че да се върна в Търговище“. Той допълни, че показанията по делото са едностранчиви и не отговарят на действителността.

Адвокатът му Людмил Рангелов също помоли за мярка „домашен арест“ като посочи, че няма опасност клиентът му да извърши друго престъпление или да се укрие.

Според съда обаче е налице обосновано подозрение за вероятна съпричастност на обвиняемия към твърдяното престъпление, но няма риск да се укрие. „Налице е и основателно опасение за намеса в процеса и възможност за оказване на натиск на свидетели“, посочи съдът и определи на Митев постоянен арест, който подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Мирослав Митев беше задържан късно вечерта на 27 юни, след сигнал от Али Мустафов до ГДБОП. По първоначална информация съдията поискал общо 10 000 лв. на две вноски от по 5000 лв.

От ГДБОП уведомили антикорупционната комисия, която на свой ред се обърнала към Софийската градска прокуратура. Неин екип веднага заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията, между двете предни седалки е открита сумата от 5000 лв.

Митев е от над 20 години в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Близо 10 години е бил в районния съд в Попово.

 

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПравосъдиеТо на ПосолствоТо
ПравосъдиеТо на ПосолствоТо
02 юли 2023 13:45
Гост

Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето се оприличавате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а вътре са пълни с мъртвешки кости и с всяка нечистота!

Евангелие по Матея
Евангелие по Матея
02 юли 2023 13:43
Гост

„Горко вам книжници и фарисеи, лицемери, защото давате десятък на мятвата, на копъра, на кимиона; и оставихте по-важните неща на закона, правосъдието, милостта и вярата; тях трябваше да правите, и онези да не оставяте“.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
02 юли 2023 12:44
Гост

тия мошеници с дебели задници, угоени като свине, трябва да им се резнат заплатите на 1/2, и да се превърнат в едни чиновници, каквито са, а не да се правят на велики

Ганьо Балкански
Ганьо Балкански
02 юли 2023 13:38
Гост

Съдиите задължително трябва да са добре платени. Другаде е заровено кучето. Персоналният състав отпреди 1991 г., назначен от НС на Партията – бе бетониран по силата на Лукановата Конституция. Започна се едно самовъзпроизвеждане в една затворена система измежду „обслужващ персонал на БКП“ без Петолъчка – телефон. И когато няма контрол /поне дотогава имаше партиен такъв/ се започна с цялата палитра, и без мяра, корупционни практики. Които практики дотакава степен деформираха системата, че тя заприлича на нещо средно между филиал на първична партийна организация финансирана от А за Б /разбирай ЦРУ/, и каста на Богоизбрани доктринери, за които онези „В ИМЕТО… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
02 юли 2023 11:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
01 юли 2023 9:44
Гост

След този случай рушветчиите в системата ще станат по-предпазливи. И некои кютуци ще си запазят работата и заплатите в „комисията“. И „комисията“.

Това ще е крайният резултат от управлението на будалите от агент Буда, посредством ПП+ДБ. С логистиката на ПосолствоТо.

Така се изкоренява корупцията, а за онези 4 000 000 000 наша народна 💰 – НЕ ПИТАЙТЕ!

Анонимен
Анонимен
01 юли 2023 7:58
Гост

Е как така обещал да намали наказанието, като съставът на въззивния съд е от трима съдии! Как така, след като подсъдим е съобщил за искания подкуп и парите са белязани, съдията не е заловен още при получаването, са намерени парите в някакъв следващ момент! Как така се приема, че някой, някога е дал подкуп, а не действа презумция за невиновност, или всяко колебание и липса на категорични доказателства е в полза на обвиняемия, както се приема в наказателната теория. Накрая да не се повтори историята с Пепи Еврото и съдия Сантиров! Пак ли „Лов на вещици“, пак ли се произнасят… Покажи целия коментар »

Как така ли?
Как така ли?
01 юли 2023 8:38
Гост

Трима съдии на книга. Ето така!

В 99,99% от случаите докладчикът предлага и останалите се подписват. Така „работят“ тричленките, петчленките, седемчленките във ВАС.

Пепи Еврото, Сантиров и прочие – независимият български съд не е нито независим, нито български, нито съд, а магазин Кауфланд.

Добро утро от Голямото добро утро. Този случай само онагледява състоянието на системата, а не е изолиран. И този се е издънил не за друго, а защото се е самозабравил поради собствената си самонадеяност. В случаи в които е следвало да взима предпазни мерки!

Пхахаха
Пхахаха
01 юли 2023 9:40
Гост

Каквото реши съдията-докладчик това става. Останалите от състава просто се подписват, щот не им се занимава;)))

Geleto
Geleto
01 юли 2023 9:43
Гост

Какво значи „още при получаването“?

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
01 юли 2023 9:50
Гост

Значи, че Людмил Рангелов счита че ги е получил!

Това значи.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2023 12:47
Гост

Абе не разбрах този Рангелов прокурор по делото или защитник е, че казва, че нищо благоприятно не може да каже по делото за обвинемия.

За протокола
За протокола
01 юли 2023 23:00
Гост

Подзащитния си е избрал „пекан“ адвокат! Той си го е избрал.

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 20:41
Гост

Съдия да взима подкуп? Абсурд. Те са чисти като сълза. Невъзможно.

съвет
съвет
30 юни 2023 19:51
Гост

Ако въпреки фактите и доказателствата по делото, съдът ви прецака по спор за недвижим имот, проверявайте в следващите 1-2 години на кого се прехвърля част от имота. Обикновено не е директно на съдията, а на някой от неговите близки. Практиката е като при Сарафов – подсъдимият първо е дарил имота на сина си, а синът му го продал на ниска цена на сина на Сарафов. Така се трупат имоти, не е както посочват в декларациите – от заплата. Те тези заплати милиони да са не могат да придобият толкова недвижимости. Затова следете какво се случва и искайте проверка от прокуратурата,… Покажи целия коментар »

Славов
Славов
30 юни 2023 18:12
Гост

Щом усещането у съдии и прокурори не е такова, че трябва да спазват закона, да бранят гражданните от престъпници, то явно им е все тая и поради тази причина приемат пари под масата. Толкова ли са им ниски заплатите, бе ?

re:
re:
01 юли 2023 8:41
Гост

А грантовете от Америка за България в сметката ли са?

Златарева
Златарева
30 юни 2023 18:11
Гост

Всички знаем, че и полицай и прокурори и съдии вземат подкупи. Но никой не ги хваща

Златарев
Златарев
01 юли 2023 8:49
Гост

А колко са компетентни и какви съдии и прокурори са назначени с купешки дипломи от ПУЦ-ОВЕТЕ предимно, а?

Питайте ВСС? Кой предложи персонално всеки от настоящите членове на ВСС от парламентарната квота? Извадете списъците – Корнелия Нинова, Крум Зарков, Барни Ръбъл ..

Да.
Да.
02 юли 2023 14:49
Гост

Бях забравил. Барни бе припознат от Банкята, като общински съветник в СОС-а от … БСП.

А Честито!

Филев
Филев
30 юни 2023 18:10
Гост

Дано продължи тенденцията за залавяне на подобни съдии. Но истината е, че тук говорим за стечение на обстоятелствата. Просто даващия подкуп не е останал довоелн от „услугата“ и се е оплакал. Но повечето нямат оплаквания и нито далия, нито приелия подкупа ще си кажат

ТЕНДЕНЦИОЗЕН
ТЕНДЕНЦИОЗЕН
01 юли 2023 9:05
Гост

А бре ти си върл фен на Бойко Борисов – ние ги хващаме, а те ги пускат. И после купуваме с 4 млрд. народна пара изтребители на картинка. За да си купим собствените индулгенции от ЦРУ. Последното изобщо не е корупция и е въпрос на „национална сигурност“.

Браво бре умник! Жълтопаветен.

Значи вместо да не се назначават изобщо такива за съдии, да била продължала тенденцията да залавяли такива съдии. И некакви чехълчета да са ми в разни комисии, да отчитат дейност и да взимат огромни заплати за IQ по-ниско от това на Киро Канадеца, а?!

Божев
Божев
30 юни 2023 18:09
Гост

Има си хас да не остане в арест. Но е дребна риба. Има и по-големи подкупи, ама там хващане няма

Божева
Божева
01 юли 2023 9:34
Гост

Разбира се, че е дребна риба.

Да видим КИТ. Искам.

ПосолствоТо!!!

джони черен етикет
джони черен етикет
30 юни 2023 18:03
Гост

Няма никаква жал към хора, които искат и получават подкупи, даващите и те имат вина, но често са изнудени да го направят. Лошото е, че този е дребна риба, а за големите кинти, които играят при търговците по апелативно и върховно ниво, няма СРС-та

Черен етикет
Черен етикет
01 юли 2023 9:13
Гост

Ако корупцията се бореше с комисии от глупаци – сега щяхме да сме не 6 млн. население, а 16 млн.

Понеже корупцията далеч не е само подкуп по НК, а е в Парламента, Президентството, Министерския съвет, кметствата, зайчарника! И разбира се … най-вече … В ПОСОЛСТВОТО!!!!!!

Съдебна мерзост
Съдебна мерзост
30 юни 2023 17:45
Гост

А защо посочвате името на лицето, потърпевшо от дейността на инсталирания? Многозначително е-подаваш сигнал срещу съдия ,изтипосват ти името в медиите.

Мерзавци!

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 17:49
Гост

Лицето не е защитен свидетел по дело, явно името е посочено по време на откритото съдебно заседание за мярката за неотклонение. Повтарям открито заседание

конфискация
конфискация
30 юни 2023 17:36
Гост

Съдия на окръжно ниво с над 20 години стаж, някъде към 7000 лв. взема, ПОНЕ. Е защо, бе, аланкоолу, си слагаш главата в торбата за една заплата и нещо?! А може би е регулярно. Сега КОМПИ-рите да му направят една проверка и конфискация!

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 17:44
Гост

Да, в този случай именно проверката на имуществото е най-интересна. Другото е ясно – белязани пари, сигнал от пострадал. Но системността на корупционното поведение може да я изкарат само с проверка на имуществото. Да ги видим колко струват

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 17:45
Гост

Щото-колкото повече, толкова повече. Още Мечо Пух го е казал.

ужас
ужас
30 юни 2023 17:51
Гост

Като чуя за Мечо Пух и потрепервам, че нали Еврото заплаши с него Гешев и…. бррррр, после му взеха главата. Та, по-полека, колега с мечовците и пуховете

Анонимен
Анонимен
30 юни 2023 17:35
Гост

Съдия в ареста, това отдавна не се е случвало, но от изнесеното до тук поне, изглежда е заслужено.

Съдия в ареста?!
Съдия в ареста?!
01 юли 2023 9:30
Гост

Това е глупаво, освен всичко друго! Това е резултат от „самоуправлението“ на съдебната власт. В резултат от Лукановата Конституция, с която за първи път в историята се въведе института на съдебния съвет. В България до 1991 г. няма такова животно! Сега ПП+ДБ искат още повече да се „самоуправлява“, т.е. капсулира системата, за да може кадрите на ПосолствоТо да са вечни, неуязвими и безконтролни в изпълнението на заръките отвъд океана. Което е истинската корупция, като проблем и за България! Така работи Големият Сатана. Всичко това може да се изкорени с нова Конституция, премахване на ВСС, ИВСС и подобни измишльотини, и разбира… Покажи целия коментар »