Председателят на Народното събрание Росен Желязков наложи наказание „порицание“ на 17 депутати заради вчерашните сблъсъци в пленарна зала.

Самият Желязков определи случилото се като „тепачка“: „Сами бяхте свидетели на тази масовост, на това нарушение, което най-образно може да се опише с понятието на нашите западни съседи „тепачка“.

Той допълни, че си дава ясна сметка, че една част от депутатите, на които налага наказание, са били в ситуация на защита.

Наказаните народни представители са Николай Дренчев, Светослав Тодоров, Славчо Крумов, Ангел Георгиев, Златан Златанов, Цончо Ганев, Климент Шопов, Веселин Вешев, Йордан Тодоров, Станислав Стоянов, Виолета Кърпачева и Емил Янков (всички те от „Възраждане“), както и петима от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков, Константин Бачийски, Манол Пейков, Искрен Митев и Настимир Ананиев.

В началото на вчерашното пленарно заседание депутати от „Възраждане“ и ПП-ДБ влязоха в словесни и физически сблъсъци след две декларации.

Първа беше групата на „Възраждане“, като Искра Михайлова обяви, че създаването на правителство от първите две по численост групи ще бъде национално предателство, и предупреди, че ако се стигне до гласуването му, „Възраждане“ ще призове симпатизантите си пред парламента, „а може и вътре“.

В отговор Явор Божанков от ПП-ДБ обвини „Възраждане“ в национално предателство, обяснявайки, че партията най-често прави тъкмо това, срещу което се обявява официално и намекна за разминаването на позициите и действията им около ваксините за коронавируса, приемането на еврото и отношението към неправителствените организации.

Божанков провокира „Възраждане“, използвайки израза „меки китки“ и споменавайки имената на лидера Костадин Костадинов и заместника му Цончо Ганев.

В резултат депутати от партията тръгнаха към него на трибуната, последвани от негови колеги от коалицията. Последва размяна на реплики, блъскане, твърди се, че е имало и скъсани ризи. Но най-фрапантно беше поведението на Цончо Ганев, който беше заснет да плюе по Явор Божанков.

Председателят на НС Росен Желязков прекрати заседанието, а днес наложи наказание на депутатите, които „участваха в нарушаване на обществения ред“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
02 юни 2023 13:28
Гост

Смятате ли да напишете статия за новите разкрития по осемте джуджета-за твърденията за магистрати на заплата към осемте джуджета, за магистратски имоти? Вж фейсбук на антикорупционни я фонд.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 12:07
Гост

Меките китки от вГЪЗраждане се правят на мъже

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 12:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Най-правната мисъл...
Най-правната мисъл...
02 юни 2023 11:46
Гост

Идентичността на „противоположнастите“…
Копейките и ПП-ДБ са двете страни на една и съща монета.
Едните сталинисти, другите – нео-болшевики.
Синьо-червената мъгла – Крум Зарков и Христо Иванов.

Ай със здраве.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 12:06
Гост

Нищо общо. Едните са интелигентни хора и желаят приобщаването на България към европейската цивилизация. Другите са сбирщина неандерталци, които залагат на юмручното право, а не на закона.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2023 11:39
Гост

Защо се акцентира върху плюенето, имащо и символична роля, като едва ли не по-сериозно нарушение от физическото посегателтво връху личността и частната собственост, в случая счупени очила, което може да се разгледа и като насилие срещу човек с хронично заболяване (миопия), отнемайки му помощното средство за подобряване на зрението.
С две думи „не удряй човек с очила“, но медиите обичат да отразяват сензации, а само като им изнася се занимават със сериозни теми.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 12:03
Гост

Не че го оправдавам, но да се събере една тълпа и да се сдърпа, в резултат на което нечии очила да паднат и бъдат счупени, е много по-малко укоримо от това народен представител в Народното събрание, пред камери и очите на целия български народ, да плюе в буквалния смисъл на думата друг народен представител. Последното е апотеоз на простащината и абсурността и може да бъде оправдано само от безмозъчни тролове.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2023 12:12
Гост

Плюенето, независимо дали е буквално или преносно (с обиди и клевети) не може обективно да има същата степен на укоримост като физическото посегателство, което е видно и от тежестта на санкциите в НК. Пак повтарям късогледството се квалифицира като хронично заболяване и в този смисъл лицето е в неравностойно положение откъм зрителни способности, съставляващи 80% от сетивното възприятие на заобикалящия ни свят. Субективните усещания, повлияни от партийни пристрастия и нарушаване на въображаеми етични правила, тълкувани, който както намери за добре са ирелевантни в случая.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 12:46
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2023 17:56
Гост

Е, имайте и малко чувство за хумор, неудобството важи и за наплюването, но разликата е че аз се позовава на обективен недъг , все едно да вземеш патериците на сакат човек или пък да му потрощите инвалидната количка , с което ще предизвикате „временен доскомфорт“. Тротинетката си оня дебелия се възползваха от проблемите на момчето, публично го унижиха и това не беше никак морално, съответно си получиха заслуженото, така че редно е да се прави разлика между физическо заболяване и емоционално наранен свръхчуствителен човек. П.С. Не троля, но е забавно да се гледа как се оправдава или поне омаловажава насилие… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 14:14
Гост

Считаш ли, че е нормално това да се случва в НС? Не само плюенето, а и махленското говорене- в НС ли си или на битака да се заплюват и боричкат? За това ли вземат заплати- да са долни неандерталци?! А законите по зле и от съчинение на петокласник… Това ли е лицето на нацията- долна сбирщина простаци?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 юни 2023 17:57
Гост

Категорично НЕ оправдавам панаира, който се разиграва в НС от която и да е партия -провокатори и реагиращи.

Възмутен и покрусен
Възмутен и покрусен
02 юни 2023 11:31
Гост

Да си приемат Етичен Кодекс и тази сбирщина идиоти! Но няма да има изнася… Пълна простащина! Срам и позор за българския парламентаризъм са хората от Израждане! Срам и позор са и всички останали идиоти, които са се намърдали там, без никакви качества! Калинки без грам професионализъм и липса на първите 7 години! Не ги ли е срам от родителите им, които се червят, че не са ги възпитали?! Нямат място на тази трибуна! Вместо да си вършат работа, сплетничат като като бабичките на пейката пред блока!
Срама нямат!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:34
Гост

Безмозъчни русоРОБИ.

Гаверон ще се изкаже
Гаверон ще се изкаже
02 юни 2023 11:25
Гост

От какво точно ще ме пазри Възраждане? Да не се съгласуват министри с чужди посолства ли? Първо, че това е правено от десетилетия, но просто не е ставало обществено достояние. Второ – Израждане или някакви други подобни формации на така наречените „патриоти“ ще съгласуват всички министри и техните действия с Кремъл и Бейджинг. Ами не, аз не искам да съгласуваме с Путин и Си Дзин Пин. Искам да съгласуваме с Байдън и Руши Синак. А като малка държава няма как да не съгласуваме.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:23
Гост

На тая кака от Израждане само да и кажа, че само да имат смелост да влязат в парламента. Ще стане страшно! Радев е раздеинител!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:23
Гост

Все пак ако ГЕРБ и ПП искат да управляват за да се домогнат до евро парите, то Възраждане иска да правлява за да получават огромни бонуси лично те от Кремъл.

Стратиев
Стратиев
02 юни 2023 11:22
Гост

Егати падението са тия. Нямам думи.

Моолов
Моолов
02 юни 2023 11:22
Гост

И какво ще рече „порицание“? Това с какво точно ги плаши? Възраждане нямат място в пленарна зала, защото са минимум и най-меко казано невъзпитани. Нали се сещате кой почна да плюе? Не е Явор Божанков

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:33
Гост

Цончо плюе, не гълта. „Израждане“ поглъщат единствено пропагандата на Путлер.

Полина
Полина
02 юни 2023 11:21
Гост

Леле наистина Възраждане са подобрена версия на Атака.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:31
Гост

Краят им ще е като на този на „Атака“. Дано Копейкин за разлика от Сидеров не се размине само с условна.

Ганев
Ганев
02 юни 2023 11:21
Гост

Истината е, че става и ще става това, което народа сам си надроби. С малоумното си гласуване даде по 20 + процента на първите две партии и те не могат да управляват самостоятелно. Отделно с негласуването си народа дава шанс на ГЕРБ да се изпере. Това е.

Luben
Luben
02 юни 2023 11:20
Гост

Искра Михайлова и Копейката да си припомнят, че не са първа политическа сила и на тях не се полага да правят правителство. Аз нямам против да има правителство на първите две политически сили, за да не управляват именно тия шизофреници и болни мозъци от Възраждане. Това е. Няма от какво да ме защитава тази паплач.

Bone
Bone
02 юни 2023 11:19
Гост

Само да питам тая лелка от Възраждане какво точно означава „може и вътре“? В смисъл ще щормуват парламента за да няма правителство от избраните първи две политически сили ли? Ами тогава ние да идем и да браним НС за да не влизат тия плоскоземци, мангъроиди и путинисти. И до къде ще стигнем? Познайте. До гражданска война.

Йорданов
Йорданов
02 юни 2023 11:27
Гост

Лошото е, че празноглавци около и в София има много. Гласоподаватели на Израждане. Те са прости и поради тая причина вероятно са безработни или са пенсионери с носталгия по СССР. Те могат да идат на обяд пред Парламента и да го щормуват. Те са маша в ръцете на тия ко***а от Израждане. Докато тия, дето могат да защитят Парламента са хора, които имат умения и знания, знаят език и ходят на работа по цял ден. Доста по-трудно ще им е да се съберат и да вардят Парламента. Или да идат на протест преди 18 часа.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2023 11:30
Гост

Подлогите на Путлер от „Израждане“ това искат.