Бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков, който е ръководител на департамент „Право“ в Нов български университет и дългогодишен преподавател по наказателен процес, коментира скептично създаването на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК), която ще има и разследващи функции.

Докато депутатите в парламента още приемат окончателните текстове в новия антикорупционен закон, Вучков коментира пред БНР, че това няма да доведе до нищо добро и ще създаде само излишно напрежение между институциите.

„Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро“, категоричен беше Вучков.

По думите му, значение имат не тримата ръководители на комисията, които ще се сменят на шефския пост, а служителите на щат, които според него ще са 1000, тъй като те трябва да борят корупцията.

„Най-важният проблем е, че се създава нов разследващ орган, който ще трябва да се попълни с лица със съответен опит и юридическа подготовка, а тези хора няма откъде да дойдат. Аз съм сигурен, че ще бъдат попълвани от вътрешното министерство. Ще се създаде един корпус, но освен да създаде междуинституционално напрежение, друга – положителна проява на всичко това, което се прави в момента, аз не виждам. Нима имаме малко разследващи органи в България, че трябва да създаваме нов корпус?“, каза Вучков.

Бившият вътрешен министър подчерта, че има огромни възражения към идеята комисията да има правомощия да събира доказателства по НПК. Според него тя няма да е имунизирана от прекрачване на собствените си правомощия, особено ако разполага и с техника за подслушване. По думите му, това ще даде възможност на КПК „да се изплъзне от един общ граждански контрол“.

Той прогнозира, че след време ще се разбере, че новата комисия, „освен че е направила впечатление на Европа, няма да убеди българските граждани, че е изпълнила своите сериозни правомощия“.

„Прокуратурата няма как да бъде заобиколена и не може да бъде заобиколена“, заключи Вучков.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:25
Гост

­Г­­­о­­­р­­­е­щ­­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­­ч­­е­­т­­­а­ ­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?89844

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Браво проф. Вучков
Браво проф. Вучков
25 септември 2023 13:00
Гост

Чест му прави на проф. Вучков, че казва истината директно. Това което е казал са азбучни истини, Това, че в НС се правят на улави не може да замаже този пореден юридически хермафродит (по Ботев). Всички юристи с опит знаят какво ще стане и с тази структура. Чест му прави , че като човек от кариерата и разбиращ от нея и като преподавател и като действащ зам. министър и министър не замазва истината за кадрите на МВР (не хората в тази порочна система, а самата система ги прави юридически негодни). Очевидно е, че ще се възпроизведе Второ МВР и широки… Покажи целия коментар »

Шерлок Холмсов
Шерлок Холмсов
22 септември 2023 22:19
Гост

Основният проблем на корупцията е да се дефинира точно какво е корупция. Там където това е направено, например в Германия: материално или финансово облагодетелстване довело до взимане на административни или политически решения в полза на даващия ги, всичко е наред, няма много корупция. Например приемайки закони срещу пари. Фондове да речем. Там където корупция е почти всичко, има много корупция и редовна смяна на правителства по този повод. Особено когато правителствата станат неудобни за управляващите. Говоря само за Европа. А тук че тройката ще решава какво е корупция. Вероятно в зависимост от кой е корумпирания. Е то се знае че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 21:20
Гост

Е, няма как, пеперастите искат и те да си имат бухалка.

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
22 септември 2023 13:28
Гост

Омръзна ми да ни подценяват! Без нас сте кръгла нула! Не ни натискайте, за да не забибкаме!

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 13:51
Гост

Най-измислената длъжност в МВР-разузтавач, т.е. помощник, момче за всичко на разследващите полицаи, иначе с голямо самочувствие, без покритие. Хора без образование, рейнджъри от дивия запад. Напълно безполезни за наказателния процес, затова и законодателто не са включени там.

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
22 септември 2023 14:35
Гост

Аз съм с 2 висши образования: Магистър по химия от СУ и магистър по Право от НБУ! Главен разузнавач в сектор “Противодействие на криминалната престъпност съм от 2012 г.! Преди това бях химик в една фабрика и за кратко юрисконсулт, както и охранител. Работата ни е доста натоварена! Разследващият полицай почти нищо не върши. Ние разпитваме, ние правим претърсвания, изземвания и т.н. На 44 години съм, след някоя година вече придобивам право на пенсия, понеже съм първа категория труд. Винаги сме работили в името на сигурността на гражданите и обществото.

Свидетел
Свидетел
22 септември 2023 17:16
Гост

До разузнавача: Браво:)))!

Бивш САК
Бивш САК
22 септември 2023 23:38
Гост

Щом казваш, че разследващите полицаи нищо не правят явно си кръгла 0. Това, че си завършил право не означава, че си прав, най-вероятно си крив-разузнавач. Разследващите полицаи са най-натоварения разследващ орган. Добре, че са те, че да повишават реномето на МВР! А повечето от действията по разследването, за които говориш най-вероятно изобщо не знаеш как се правят, тъй като да присъстваш и да ядеш семки не е като да влагаш мисловна дейност. Както и по-горе беше написано е потвърдено- с високо неоправдано самочувствие. Така че продължавай да ги слушаш и изпълняваш, ако не пробвай с химията.

Адв.
Адв.
23 септември 2023 8:00
Гост

Разузнавачо, т’ва, че си завършил химия е похвално. Т’ва че си завършил право в НБУ не особено, да не си си платил и директно да са ти дали дипломата?! Там така става. Знаете ли, че едно време агентите на държавна сигурност наричаха разузнавачи. Тази длъжност е останала още от комунизма, известна още като доносник. Наистина, че разузнавачите в МВР имат голяма отговорност, по длъжностна характеристика те помагат на разследващите полицаи, следователите и прокурора, или казано иначе – асистират им. Това трябва да е тяхната задача! Разследващите полицаи, прокурори и следователи дават указания на разузнавачите към съответното отделение да издирят престъпника,… Покажи целия коментар »

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
23 септември 2023 8:11
Гост

Е, завиждайте, завиждайте. Така подхранвате още толкова самочувствието и егото ми. Само ще кажа, че аз от 12 години вече съм на служба в МВР. Награждаван съм много пъти от министрите на вътрешните работи, от началниците ми, за високи постижения в службата. Дори младите кадри, младите разследващи полицаи аз им оправям протоколите, аз им документирам всичко, показвам им, докато свикнат. Защото аз това го работя вече 12 години, макар и като разузнавач, а не като разследващ полицай. При нас е екшънът! Ние преследваме, ни се дегизираме (не с полицейска униформа) и търсим разбойниците. Известни сме още като-полицейски детективи. Работното ни… Покажи целия коментар »

123456!
123456!
25 септември 2023 9:10
Гост

Колега, работа ли си търсиш? Ако си достатъчно добър (дори само в собствените си очи) химик или достатъчно добър (пак същото) юрист, едва ли ще стоиш „главен разузнавач“ в МВР до 44-тата си година. Длъжностите „разузнавач“, до колкото ми е известно, са разделена на степени от първа до шеста, ама във вашата структура може и по друг начин да си ги назовавате. В МВР всичко е възможно! Между другото, като си толкова натоварен като „главен разузнавач“, защо не си пробваш късмета в „Разследването“, където „почти нищо не се върши“. Идея ти давам, от една страна ще си починеш, а от… Покажи целия коментар »

Разузнавач в МВР
Разузнавач в МВР
25 септември 2023 11:12
Гост

Завиждайте, казах ви. Аз съм си добре в МВР. С привилегии съм. Ранно пенсиониране, 20 заплати накуп. Вие блъскайте.

1234
1234
25 септември 2023 18:08
Гост

В МВР сте толкова разузнавачи, колкото слона може да лети! Масово ви вземат от патрула или пък от вън. Довчерашни таксиметърджии, сотаджии и бармани, дето незнаете и длъжността да си напишете правилно.

Лозан
Лозан
21 септември 2023 23:17
Гост

Отново от пусто в празно.

Симо
Симо
21 септември 2023 23:16
Гост

Нов бардак със стари к…ви.

Това е
Това е
21 септември 2023 23:06
Гост

Колко следователи има в България? Средната натовареност на един следовател е по около 3 досъдебни прозводства на година. Това e средната натовареност на един разследващ полицай за 1 седмица! Разследващите полицаи нямат място в МВР! Трябва да има само един разследващ орган с повече функции и правомощия. Това, което се опитват да създадат и чрез него да постигнат определени цели, можеше да стане чрез назначаване на прокурори в МВР! Тогава освен да натискат разследващите полицаи шяха да си командват и прокурорите!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 септември 2023 16:05
Гост

Моля?! 1000 служители не са ли множко, сякаш няма други органи със сходни функции в тая държава, после публичнат администрация била раздута и Асенчо размахва пръст как трябва да се среже до кокал.

Дичо
Дичо
21 септември 2023 23:15
Гост

Порвдното раздуване на администрацията.

преминаващ
преминаващ
21 септември 2023 15:31
Гост

Прав е, не трябва да са от МВР. Трябва да има един от киноцентър Бояна, един от Централна гара, двама от Мол парадайс и ако остане място може и някой от ЦУМ.

poisonous fumes
poisonous fumes
21 септември 2023 15:10
Гост

Новата бухалка на новите авери. Това направиха. Жалко, че на фасон толкова го докарваха, оказаха се въздух под налягане, при това отровен

Дичо
Дичо
21 септември 2023 15:01
Гост

Напълно е прав човекът.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:34
Гост

Естествено, че нищо няма да се промени със създаването на нов разследващ орган, след като правилата не се променят. След години ще закриваме и тях за поредната фалшива реформа. НК си е от 1961 година. НПК уж по нов от 2006 година, но реално е почти стария с нова номерация и допълнен с институти като споразумението и др.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:28
Гост

Е как да нещо положително, Стою кога е виждал разследване, Ристя и той, Надеждата говореше, че ВДС, искани от органи по чл.13 от ЗСРС не можели да се ползват на наказателното производстов, което не е така, тя просто не е прочела НПК, е то няма от къде да дойдат разследващи освен от МВР, следователи няма да отидат, кой ами разследващи полицаи ще са най-вероятно, ама като им видиш изискванията, според тях всеки със стажа, който зададоха може да разследва корупционни престъпления, ама толкова си могат, важното е да върви пропаганда, гранта да върви, да реват тук не е Москва, правова… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:25
Гост

ГЕРБ се увлякоха по ПП и създадоха недоносче

Асен
Асен
21 септември 2023 15:02
Гост

Тъжната истина.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:24
Гост

Във времето се е доказало, че колкото повече разследващи органи има, толкова по-малко работа се върши. Та така и с комисията

4567
4567
21 септември 2023 13:23
Гост

Вместо да изпишат вежди, тия в НС ще избодат очи. Ще стане страшно с тая нова КПК

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:20
Гост

В България не може да има борба с корупцията, защото всички я обичат. Борбата е само срещу корупционна схема, в която не участваш и да се бориш да влезеш в нея.

123
123
21 септември 2023 13:17
Гост

Е, идеята е точно да се заобиколи прокуратурата. Поне така го бяха замислили ПП като назначат свои разследващи.