Трима души – правоспособни юристи или с висше икономическо образование, ще се въртят начело на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Юристите трябва да имат поне 7 години юридически стаж, а икономистите – най-малко 7 години опит в службите за сигурност. Това прие днес окончателно Народното събрание, което започна гласуването на второ четене на новия Закон за противодействие на корупцията (ЗПК).

Той е прокламиран с това, че разделя действащата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на два органа – един за борбата с корупцията и друг за конфискацията.

Именно след това отделяне се създава новата КПК. Според първоначалното предложение на ГЕРБ тя трябваше да има 7 членове, които да са с над 10 години юридически стаж. Изненадващо от ПП-ДБ предложиха членовете на новата комисия да са само трима, а изискванията към тях да се занижат на поне 5 години юридически стаж. След критики, включително и от собствените им редици в лицето на Бойко Рашков, че тази сложна материя се поверява на хора на два дни служба, вчера Стою Стоев от ПП предложи стажът да се вдигне на 7 години, но и икономисти с този опит в службите също да могат да са антикорупционни комисари.

От опозицията бяха отправени критики, че юридическият стаж може въобще да не е в областта на наказателното право и процес, а и може да е напълно формален. Мнозинството обаче отхвърли предложението на Петър Петров от „Възраждане“ да се търсят хора с опит в наказателното право.

Обсъждането на състава и правомощията на комисията се проведе в два дни, през които нито един от депутатите не поиска броят на членовете на комисията да бъде увеличен, въпреки уверенията в тази посока на министъра на правосъдието Атанас Славов.

Така в закона се предвиди, че тримата членове на КПК ще я ръководят на ротационен принцип за по две години в рамките на шестгодишния ѝ мандат.

Депутатите предвидиха, че тези трима членове се избират от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 160 гласа.

Това стана по предложение на Стою Стоев и с подкрепата на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов гласуваха „за“, но Радомир Чолаков обяви, че ще сезират Конституционния съд, заради това свръхизискване за мнозинство.

Окончателно приетите текстове предвиждат в процедурата по избора да се намесва и една нова структура, наречена номинационна комисия. Тя ще се състои от петима души, предложени от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана и Сметната палата. Те са наречени независими членове. Искането на Петър Петров, вместо МП, което е обвързано с мнозинството в парламента, представител да излъчи Върховният административен съд, беше отхвърлено.

Според приетото в новия закон предложения за членове на КПК могат да правят народни представители или юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. Досега в нито една парламентарна процедура не е предвиждано НПО да могат да номинират директно кандидати, а това право винаги е било запазено за народните представители.

Предложенията ще се разглеждат първо от номинационната комисия. Тя ще извършва подбор за допустимост и след публична процедура за изслушване и обсъждане ще представя доклад. Той ще съдържа предварително оценяване на кандидатите. По настояване на Радомир Чолаков отпадна възможността този външен орган да извършва предварително класиране.

„Корупция по смисъла на този закон е налице, когато лице, което заема публична длъжност по чл. 6, ал. 1, извърши престъпление по чл. 201, чл. 202, ал. 1 и 2, чл. 203, ал. 1, чл. 219, ал. 3 и 4, чл. 220, 224, 2256, 225в, 254а, чл. 2546, ал. 2, чл. 282, 282а, 283, 283а, 2836, чл. 294, ал. 4 във връзка с ал. 2, чл. 301, 302, 302а, 304, 304а, 3046, 305, 305а, 307 и чл. 387, ал. 3 от Наказателния кодекс, както и всяко едно друго престъпление, извършено във връзка с изброените по-горе“, приеха днес окончателно депутатите.

Всички тези престъпления, ако са извършени от десетките изброени в закона лица, заемащи висши публични длъжности, ще се разследват от КПК – т.е. от нейните разследващи инспектори. Комисията ще има и инспектори, които осъществяват оперативно-издирвателна дейност. Всички те ще подписват декларация за политически неутралитет и може да бъдат подлагани на периодични проверки за почтеност.

„Превръщаме комисията във второ МВР“, коментира Тошко Йорданов от ИТН, когато пленарната зала прие служителите на КПК могат да използват физическа сила и помощни средства (белезници; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие). В закона се предвижда, че това може да стане само когато е абсолютно необходимо при:

  • противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;
  • задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на органите на комисията;
  • конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота и здравето на други лица;
  • нападения срещу граждани и органи на комисията;
  • вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност

Освен това депутатите приеха, че всеки, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси може да подаде сигнал до комисията, включително и чрез адвокат.

Въпреки че работиха до 19 ч., народните представители не успяха да приемат целия законопроект и стигнаха до чл. 105.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:25
Гост

­­­Г­­о­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­­м­о­­­м­и­ч­е­­т­­а­ ­­в­­и­ ­о­­­ч­­­а­к­­­в­­­а­­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?89813

Курчо
Курчо
21 септември 2023 9:03
Гост

Аз пък искам Ленчето да си я връткаме на ротацийка!

И като краен резултат – многодетна майка, повишаване на раждаемостта, пишки …

Смехория
Смехория
21 септември 2023 8:47
Гост

Групов S.X демек.

re:
re:
21 септември 2023 8:49
Гост

Не бе, на това му се вика „висока коалиционна култура“.

Айде научи го най-накрая тоз политически 😛

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 8:03
Гост

А чистачките, кога! Тия съвсем се побъркаха! На Държавата й е нужна стабилност и предвидимост, а не очакване на поредната ротация на висши държавни длъжности.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:30
Гост

Сега е наред Кирчо за второто на Ленчето.

Ротация!

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 19:44
Гост

Тъй ще е тя като на баце вече не му става, а и му секнаха схемите и няма за втора къща в Барселона

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:29
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

re:
re:
21 септември 2023 8:45
Гост

Колкото й да цъкат от ПосолствоТо минуси, натам вървим!

След СглобкаТа с тоталния разпад, благодарение на онзи със зелените чорапи и 12 години Баце с Фандъчката – учителка по съветски език на София. 😛

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 септември 2023 16:13
Гост

Айде на ротативките на сглобката, народе, важното е егото на всеки да бъде задоволено и заплатките да вървят.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 15:32
Гост

Очевадно е, че рИформата се прави само „про форма“, колкото да се отчете дейност за пред ЕК и да се вземат едни пари. Какъв е тоя орган с трима членове – как ще се формира мнозинство, ако някой отсъства или се разболее. Имат страшно много дейности, а са само трима комисари с никакви изисквания към тях. Очевидно ще слагат Стою, Мою и Хасан само да взимат заплатите и толкоз. Но хак им е на тъпите фенове на ПП/ДБ, заслужават точно такава некадърност и простотия.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 15:30
Гост

Както винаги НПО-то е замесено, няма отръвка, но така е големи пари се въртят там и са свързани с политици, повечето ДБ-ари кариерата им е НПО, включително и този „вездесъщ“ министър специалист по всеки клон на правото! Ще ги видим кандидати пак май ще са НПО-та, да не говорим за 7-те години стаж, който не е по материята и там да не се озоват юрисконсулти да разследват подкупи, общ.престъпления по служба и т.н. И най-важното НПО-тата, които ни представят, те не са никакъв израз на граж.общество, а партийното левитиращо около кръга ДБ основно!

истЕнска реформа ала Просто Киро
истЕнска реформа ала Просто Киро
20 септември 2023 15:00
Гост

Цифром и словом трима стажантчета с по пет години стаж ще борят корупция с възможности от милиарди левове… Такъв смях няма никъде.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 15:25
Гост

Поне се опитват да направят нещо, след като толкова много години ГЕРБ и ДПС единствено развиваха и усъвършенстваха корупцията.

ПП са юридически наследници на Барни Ръбъла
ПП са юридически наследници на Барни Ръбъла
20 септември 2023 14:50
Гост

Всичко е ясно, поредната имитация на „реформа“. Единствено са се погрижили да уредят поредните партийни зомбита на държавна заплата в поредния нищонепрвещ орган. А ПП понеже нямат и читави юристи, та затова са смъкнали стажа на два петъка в кантората на мама и тате.

Друг пеналист-гербераст
Друг пеналист-гербераст
20 септември 2023 14:58
Гост

Не петнете репутацията на Барни Ръбъл като го сравнявате с някакви тотални некадърници, завършили Хардвард!

Dum
Dum
20 септември 2023 14:15
Гост

Много странно решение – в предварителната комисия да влиза човек от МП. В случая напълно споделям мнението на Петров, че беше по-добре да е съдия от ВАС

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 14:12
Гост

Толкова некомпетентни хора в това НС, особени тези от ПП. Много дразнят, а ГЕРБ ги пуска на пързалката да се излагат и да им гледа сеира

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 14:12
Гост

Ясно – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС вече си имат човек за КПК.

Радостта Прелива
Радостта Прелива
20 септември 2023 14:11
Гост

Аз не знам защо въобще се правим, а не запишем, че Шиши ще й е председател и да се приключва с тази агония? ППДБ, тотална пародия и разочарование! И аман от смешните ви оправдания вече…

Нее
Нее
20 септември 2023 14:59
Гост

Шиши е авер на Баце. Търсете разочарованието другаде.

123
123
20 септември 2023 14:06
Гост

Да не са намерили вече началник, че така спешно се претъкмяват изискванията?

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 14:06
Гост

Дано някой си направи труда да види дали бъдещ председател отговаря само на приетите сега изисквания и се разминава с досегашните.

4567
4567
20 септември 2023 14:13
Гост

Както с всички други комисии, органи и т.н. и тук вече всичко е разпределено. А тази номинационна комисия само ще подпечата вече решеното

НСА
НСА
20 септември 2023 13:59
Гост

Хубаво е да има и един от ВИФ

Анонимен
Анонимен
20 септември 2023 14:05
Гост

Те имат членове по право.

Ups
Ups
20 септември 2023 14:49
Гост

И в КПК ще имат 🙂