Търговците, които отговарят на пет условия, ще могат да провеждат бързо производство по ликвидация, без множеството заявления до различни органи, а кредиторите ще се удовлетворяват в по-кратки срокове. Това предвиждат промени в Търговския закон (ТЗ), внесени от Министерския съвет (пълния им текст виж тук), които въпреки политическата криза, би следвало да бъдат приети от Народното събрание, тъй като за залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост.

По данни на правителството доброволната ликвидация на бизнес в момента отнема близо година, а процедурата е продължителна и скъпа. Провеждането на производството изисква подаване на няколко последователни заявления за вписване на различни обстоятелства и обявяване на актове в търговския регистър – за вписване на прекратяване на дейността и ликвидация, покана до кредиторите, за заличаване след приключване на ликвидацията. Наред с това, се подава и уведомление до Националната агенция за приходите за предстоящото производство по ликвидация, както и до Националния осигурителен институт за предаване на ведомости за заплати, които приключват с удостоверения.

Правителството сочи, че към лятото на 2023 г. е имало близо 16 500 висящи ликвидации и по близо половината от тях производствата продължават повече от 5 години.

Затова сега се предлага в Търговския закон да бъде уредено бързо производство по ликвидация. За да се възползва от него, търговецът следва да отговаря на пет условия. Те са дружеството:

  1. да не е осъществявало дейност или е прекратило осъществяваната дейност преди повече от 12 месеца;
  2. да не е наемало работници и служители или да е прекратило трудовите правоотношения с тях преди повече от 12 месеца;
  3. да не е имало регистрация по Закона за данък върху добавената стойност или да е прекратило регистрацията си преди повече от 12 месеца;
  4. да няма непогасени задължения към държавата и общините;
  5. да няма неприключило производство по установяване на данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, по което страна е НАП.

При бързата ликвидация е предвиден по-кратък срок за удовлетворяване на кредиторите – имуществото на дружеството се разпределя, ако са изминали три, а не шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в търговския регистър.

Ще трябва, както и в общия случай, да бъдат довършени започнатите сделки, имуществото да е осребрено, а всички вземания на кредиторите да са обезпечени или изпълнени (ако последното е невъзможно, се открива производство по несъстоятелност и производството по бърза ликвидация се спира).

„Ако дружеството бъде заличено по искане на ликвидаторите, без в действителност да са били налице предпоставките на чл. 273, ал. 1 от ТЗ, това би създало сериозни затруднения за неудовлетворените кредитори, които трябва да оспорят вписването по исков ред, както и по исков ред да атакуват извършените последващи разпоредителни действия, докато вече образуваните срещу дружеството дела биват прекратени поради липса на правосубектност. За предотвратяване на такива затруднения със законопроекта се предлага кредиторите да могат да направят отлагателно възражение срещу вписване не на започването, а на приключването на ликвидацията“, посочват авторите на законопроекта.

Предвижда се до вписване на заличаването кредиторите да могат да предявят осъдителен иск срещу дружеството и да заявят това пред длъжностното лице по регистрацията. Вписването ще продължи след доказване, че вземането е погасено – чрез изпълнение или по друг начин.

„Проверката на длъжностното лице по регистрацията се основава само на писмени доказателства – регистрирана искова молба, изпълнителен лист, акт за публично вземане, съдебно решение или определение, акт за приключване или прекратяване на изпълнителното производство, разписка от кредитора и др. Тя се извършва само при активност на конкретен кредитор, като по този начин не се затрудняват всички дружества да установяват липсата на производства пред различните съдебни и изпълнителни органи, доколкото служебната проверка при многообразието от органи е практически невъзможна“, обясняват от Министерският съвет.

Процедурата предвижда Агенцията по вписванията да уведомява НАП по електронен път за постъпването на заявление за бързо производство по ликвидация. В 30-дневен срок НАП предоставя по електронен път на АВ информацията дали са налице условията за провеждане на бързо производство.

„Правилото осигурява възможност за извършване на необходимата проверка от ТД на НАП на данъчнозадълженото лице, преди да бъде вписано започването на производството по ликвидация. Така отпада изискването търговецът да подаде предварително уведомление до НАП за началото на ликвидацията и да представи издаденото въз основа на него удостоверение като условие за разглеждане на заявлението за вписване в търговския регистър, с което се намалява и 60-дневният срок за произнасяне на НАП съгласно чл. 77 от ДОПК“, изтъкват от правителството.

Освен това при подаване на заявление за прекратяване на дейността и бърза ликвидация дружеството, отново чрез Агенцията по вписванията, ще подава заявление за издаване на удостоверение за предаване на ведомостите. А тя ще информира НОИ незабавно и служебно. Съответното Териториално поделение на института ще издава удостоверение за предаване на ведомостите в срок до 30 дни от вписване на прекратяването на търговската дейност и откриване на бързо производство по ликвидация, при условие че дружеството няма неизпълнени задължения. Удостоверението ще се изпраща по електронен път до него и до Агенцията по вписванията.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:46
Гост

­­Г­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­м­о­м­­­и­­­ч­е­т­­а­­­ ­в­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?96175

Чавдар
Чавдар
04 април 2024 18:20
Гост

М ого тъжна статистика относно висящите ликвидации.

Titi
Titi
04 април 2024 18:16
Гост

Сега е моментът да се възползват закъсалите фирми.

Чочо
Чочо
04 април 2024 18:17
Гост

Особено тези със среден или малък бизнес.

Николаев
Николаев
04 април 2024 18:13
Гост

За мен това са много положителни промени.

Barsuk
Barsuk
04 април 2024 17:10
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 9:20
Гост

По принцип не е никак лошо, дори напровив, да се следва принципът „всичко на едно гише“ и когато става дума за ликвидация няма по-подходящ орган от Агенция по вписванията, в който да бъде съсредоточен информационния поток, защото все пак именно тя е компетентната институция, занимаваща се с регистрация и заличаване на юридически лица, но предвид промените в конституцията и защо имам вътрешното усещане, че се води тенденциозна политика на засилване на правомощията и влиянието на министъра на правосъдието, концентрирайки все повече власт в него, така увеличавайки авторитета му в съдебната система като инструмент за намеса в нея? Не че се… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 април 2024 9:26
Гост

*няма по-подходящо учреждение от Агенция по вписванията

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 8:05
Гост

Важното е да нямат непогасени задължения към държавата. Нали така се влачат с Левски да плати на НАП. Пустия НАП дето да гарантира титли на Лудогорец с години. А Домуса не плаща на НАП неща

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 8:04
Гост

Не е зле

Cuncukov
Cuncukov
04 април 2024 8:03
Гост

Добре. Радващо е

Мавродиев
Мавродиев
04 април 2024 8:03
Гост

Добре е да се възползват сега закъсали фирми и да почнат по нов път

Наблюдател
Наблюдател
04 април 2024 9:49
Гост

Закъсалите фирми просто ще изчезнат, а ще се възползват собствениците им.

Кънчев
Кънчев
04 април 2024 8:02
Гост

Еми може да е от полза

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 8:02
Гост

Добрии, добри условия

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 8:01
Гост

Да се надяваме, че ще се нормализират и забързат нещата

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 8:01
Гост

Шанс за някои фирми