В първото си заседание за новата 2024 г. Прокурорската колегия разясни на всички магистрати и институции как да адресират кореспонденцията си до нея след измененията в Конституцията.

Както е известно, с промените се създаде Висш прокурорски съвет (ВПС), като според преходните разпоредби до избирането на нов състав на ВПС, Прокурорската колегия изпълнява функциите му.

В тази връзка днес Огнян Дамянов предложи, а колегите му единодушно одобриха, следната формулировка: „Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ, обнародван в ДВ, бр. 106 от 22 декември 2023 г., изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет“.

По този начин не само трябва да бъдат адресирани всички писма до ПК, но и записът ще се използва в диспозитива на нейните решения.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който беше гост на първото заседание на колегията за годината, заяви, че това е важно уточнение. „Това означава от тук насетне да знаем как ще се процедира и как ще се води кореспонденцията с Прокурорската колегия“, заяви Сарафов.

Иначе днес заседанието беше кратко. Кадровиците освободиха Ваня Груева от окръжната прокуратура в Пловдив поради навършването на 65-годишна възраст, командироваха Калина Чапкънова в Брюксел във връзка с проект за обучение по европейската заповед за разследване и насрочиха за 21 февруари 2024 г. избора на административен ръководител на районната прокуратура в Габрово.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Служител
Служител
19 януари 2024 0:23
Гост

Дано сменят и главният счетоводител. Досегашният главен на ВСС имаше много лоша стратегия за управление на финансите, все имаше недостатък в разходите и приходите…

СРП
СРП
18 януари 2024 21:24
Гост

Ицо Кръстев и Божидара Ганева , заместници на градския прокурор и двамата, които нямат нито един обвинителен акт в градска прокуратура, сега ще ги повишава същия този ВСС прокурорски или както искат да се кръщават . И то предсрочно ще им дават ранг ВКП . Ще ги издигат хората, защото не работят. А и Кръстев е бивш митничар , а Ганева бивш бургаски кадър на районната прокуратура там . Познава се с тамошните герои от ю…..

Анонимен
Анонимен
18 януари 2024 15:19
Гост

На Народното събрание глупостите …

Анонимен
Анонимен
18 януари 2024 11:11
Гост

Заседание, на което текат ум и знания…
И къртовски труд…

И да не пропуснем, че капацитетът на „Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ, обнародван в ДВ, бр. 106 от 22 декември 2023 г., изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет“ ще се повиши неимоверно след
участието на Калина Чапкънова и на атехническия сътрудник по проекта Анелия Чомакова – началник-отдел „Информационно обслужване“ в АВСС в конференцията на тема „Хармонизация, преносимост, инструменти за поддръжка: Размисли върху цифровизацията на съдебното сътрудничество по проект „Обучение по Европейска заповед за разследване“ – TREIO.

Ретро Адвокат
Ретро Адвокат
18 януари 2024 7:03
Гост

Васил Мръчков, участник в конференцията относно – „Вписването на юридическите лица в Търговският регистър“ – тогава – Главен прокурор.

1990 година.

Прокурор – със забележителни и изтънчени правни познания, владее напълно материята, струва си прочитането на тази конференциална записка.

Важат и до днес изказванията.

И – нищо лично – една друга епоха просто.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2024 0:22
Гост

Ще се обръщат към Вас като ОПОРОЧЕНАТА КОЛЕГИЯ, която се подигра и отказа да назначи честно заслужилите и класирали се кандидати в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. Затлачихте работата на цялата прокуратура. Само в Бургас се очакваха 8 бройки да дойдат, че вече се не трае. Големи сте корифеи, разградски умници. Отменяйте тази малоумщина и да започват, че работата чака.

Петър Петров
Петър Петров
17 януари 2024 23:41
Гост

Видяхте ли какво направихте с конкурса за първоначално назначаване на прокурори в РП от 2022 г. – блокирахте всички конкурси за тази длъжност, както и за преместване. Само бъркотии сторихте, време е да си ходите!

Ad nauseam
Ad nauseam
17 януари 2024 23:19
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Юридическото Образувание
Юридическото Образувание
17 януари 2024 23:13
Гост

СМЕШНИЦИ!

Въпрос
Въпрос
17 януари 2024 18:20
Гост

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-otkri-desetki-narusheniya-v-yuzu-sled-signal-za-falshivi-otsenki-i-diplomi

Има ли незаконно завършили право във въпросния университет, за годините напоследък?
Пише за 80 нарушения?!

Ако проверката се разпростре в периода от 90-те години до наши дни, и се окаже ,че има незаконно завършили право, обзаведени със странни дипломи по право, но днес станали съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, какви са правните последици . Примерно-присъда от съдия, незаконно завършил право има ли правна стойност? Нотариус, незаконно завършил право-какви са правните последици на подписаните нотариални актове. Ако прокурор, незаконно завършил право-има ли право да внася обвинителни актове?

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 19:44
Гост

Да не искаш да кажеш, че феномен като Пеевски, ще си купи диплома от неблагонадежден университет. Щом Той е заложил на диплома от там, значи никакви нарушения няма да намерят.

Симо
Симо
17 януари 2024 22:16
Гост

В НБУ са като печатница на дипломи.

Похвално!
Похвално!
17 януари 2024 17:39
Гост

А как да си бършат осраните задничета разясни ли?

Симо
Симо
17 януари 2024 15:53
Гост

Портедният им цирк.

Асен
Асен
17 януари 2024 15:54
Гост

Отдавна са станали за смях.

Vps
Vps
17 януари 2024 15:22
Гост

Какви титани на правната мисъл!
Както сте тръгнали буквално да преписвате ПЗР на ЗИД на КРБ да бяхте прецизни и докрай да изпишите целия текст, че нещо недовършено стои някак…
А сега сериозно: няма в правния мир подобно наименование на държавен орган в най-общ смисъл. Да назовеш един орган чрез описание на функциите му, при условие, че има ясно наименование, това е толкова смехотворно, че чак идиотско.
Ама толкова си може разградския корифей от районната прокуратура. Сигурно след третата бутилка уиски го е навестила музата…

Vps
Vps
17 януари 2024 15:37
Гост

*изпишете

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2024 14:48
Гост

Чутовен труд кипи във ВСС май…. си е ……, ей.

#синекурницивкурник

Павлин
Павлин
17 януари 2024 13:53
Гост

Няма абсолютно никакво значение кой изпълнява функциите, къде е работил досега, изтекъл ли му е мандатът и прочие. Институцията е Висш прокурорски съвет и това е ЕДИНСТВЕНОТО необходимо и достатъчно наименование да се посочи като адресат.

За да е пълна кашата, не са уточнили за прокурорската колегия на стария или новия Висш съдебен съвет става дума. Очевидно е за кой, но е също толкова очевидно колко ненужно и безсмислено е пре-предългото временно *наименование за кореспонденция* на ВПС.

Vps
Vps
17 януари 2024 15:58
Гост

Колегии – нито съдийска, нито прокурорска, вече няма. ЗИД на КРБ е влязъл в сила и съгласно него единствените правни субекти са ВСС и ВПС. Затова е абсурднои немислимо за юристи с уж високи професионални качества да продължаваш да се определяш с наименование, което законът е заличил. Смисълът на пар.23 е да уреди колизията между факта, че новите конст.норми са в сила, но сегашният съвет не е избран и конституиран според тези норми. Точно това е смисъла на ПЗР на един закон- да уреди прехода към новата уредба. Затова и вече няма колегии, респ.пленум, а съвети и общо събрание.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 13:35
Гост

Поредните глупости.И оня шмоко, ВРИД-а, с тъпите си изявления, приглася.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:43
Гост

Умници Груювци са Сите (без Пламен Найденов)

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:35
Гост

Ще видим кой ще ви пише и вие каква работа ще вършите, като някой ви пише. С гълъб…

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:35
Гост

Не е зле да се знае, да.

Елисавета
Елисавета
17 януари 2024 12:34
Гост

Не бих си причинила да им пиша 😀

Коемджиев
Коемджиев
17 януари 2024 12:34
Гост

Егати констатацията на Сарафов.
Остана и това да не разясните на клетите хора.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:34
Гост

Ехе, Сарафов заключил, че това е важно уточнение. Еми не, бе галфон, не е важно уточнение. Нали ако не го направите после ще си миете ръцете, че няма как да вършите нищо, защото никой не ви пишел. Това не е важно, това е елементарно и необходимо разяснение.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:33
Гост

Ако начина да ви се пише е смотан и сложен, никой в тия забързани и дигитални времена няма да се занимава с вас. Което може и да е крайната цел де.

Къртев
Къртев
17 януари 2024 12:32
Гост

За какво да ви пишем? Вие сте толкова апатични.

Иванов
Иванов
17 януари 2024 12:32
Гост

Вярвате, че някой ще иска да ви пише ли?

Манолев
Манолев
17 януари 2024 12:31
Гост

И таз добра. Нови промени.

Хършев
Хършев
17 януари 2024 12:31
Гост

Може и хич да не ви пишем!