Прокурорската колегия назначи шестима заместник-ръководители на Софийската районна прокуратура (СРП).

Това са обвинителите от СРП Мима Куцкова, Иван Стефанов, Вероника Димитрова и Ангелина Василева, както и следователите от отдела към Софийската градска прокуратура Господин Бумбаров и Атанас Доцински.

За да бъдат назначени, се наложи колегията да трансформира четири бройки за редови прокурори в длъжности за заместници и да „прехвърли“ два щата от районните прокуратури в Ловеч и Търговище в СРП.

Решенията бяха взети единодушно и без дискусия.

Предложенията за назначаването на шестимата заместници са на и.ф. шефката на СРП Светлана Митова (виж още тук).

Двама от тях – Мима Куцкова и Иван Стефанов, до неотдавна бяха част от екипа на вече бившия районен прокурор на София Невена Зартова. През февруари тя и четиримата ѝ заместници подадоха оставки от административните длъжности.

Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев излязоха и с декларация, с която се разграничиха от действия на Зартова и подкрепиха усилията на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за реформа в прокуратурата (виж още тук и тук).

До оставките се стигна след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убитият в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в СРП, тъй като става дума предимно за имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

Заради тези данни в СРП бяха извършени няколко проверки като резултатите показаха нарушения на Зартова (виж тук и тук).

След като гласува оставката на Зартова, Прокурорската колегия откри процедура за избор на нов районен прокурор. Но кандидати не се появиха. Предстои обявяването на нова.

51
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Loll
Loll
15 май 2024 18:42
Гост

Г. Мутафова явно не е чела коментарите от предната статия:)

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 21:19
Гост

Аха. А за Пловдив и Смолян, където въпросната ***** се е развихрила, статия йок…

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 18:01
Гост

Усилено се копае дъното, но защо!

Райски газ
Райски газ
15 май 2024 17:37
Гост

Ами чудесно! Нека поне се захванат за истинска работа и се заемат с партитата All ages в последно време, т.нар. Детски дискотеки, където свободно се продава райски газ на ДЕЦА, които се влачат по улицата надрусани – тийнейджърки с разголени пъпчета….има толкова материал в Youtube…. и НЕЗАБАВНО да предприемат действия по защита на младите – ако тях ги оставят на произвола на чалгарите и наркоразпространителите, спукано ни е бъдещето. Като не можете да си оправите омазаното в смърдящи купони, нотариуси и счупен имидж, ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА НАШИТЕ ДЕЦА! Жокер: едно от последните такива партита е било с павица… Покажи целия коментар »

Невестулка
Невестулка
15 май 2024 16:47
Гост

А Мима Куци кой????

Еврото
Еврото
15 май 2024 17:27
Гост

Нотариуса отиде, ама целия му кръг си е по местата и Мима също

Джуджета клуб
Джуджета клуб
15 май 2024 17:28
Гост

А Ваньо кой???

еврото и долара
еврото и долара
15 май 2024 16:22
Гост

КОЙ предложи двамата следователи за заместници….??? КОЙ????
Всички знаем КОЙ е КОЙ….

Иванова
Иванова
15 май 2024 16:14
Гост

Кога беше проведен конкурс за следователите, за да могат да бъдат назначени като заместник районни прокурори? И откога следователите могат да вършат прокурорска работа? Хмм, нещо ми намирисва като да са си нагласили своите хора. Нима в СРП няма достатъчно достойни и опитни прокурори с дългогодишен опит, които да заемат тази длъжност???

ВСС трябва да се намеси в защита на следователите
ВСС трябва да се намеси в защита на следователите
15 май 2024 14:32
Гост

Наистина ВСС трябва да вземе отношение. Каква е тази омраза, която се сипе от прокурорите към следователите. Това е недопустимо и трябва да се промени. Всеки един прокурор има право да расте до ВКП, че и отвъд, дори доказано да е некадърен, а следователите нямат право на нищо. И без това нямат никакъв шанс за каквото и да е израстване, че и омразата на прокурорите им се струпва. Става дума за хора, които уж трябва да работят рамо до рамо, и заедно да борят престъпността. Това наистина иска институционална намеса. Нямам идея как са стигнали отношенията до това ниво, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:38
Гост

Настоящият и предишният главен прокурор са бивши следователи. Министърката на правосъдието също. Половината шефове на прокуратури сищо. Какви пречки за кариерно израстване си измисляте?

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 15:07
Гост

До „ВСС трябва да се намеси в защита на следователите“ то И.Ф.-то си ги защитава достатъчно….Като искат да растат, да ходят в Национална следствена служба при придобиване на несменяемост, професионален опит и с конкурс.Или да се явяват на външни конкурси за прокурори и съдии.Какво значи да растеш от следовател в прокурор или съдия? Нещо, колега/следовател вероятно/ ви куца правото….

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 15:10
Гост

Няма пречка за следователите и на вътрешен конкурс…Какво значи, че следователите нямат право на нищо? Някой да им е забранил да участват в конкурси за преместване и преназначаване????

Постовете го показват, че е прав колегата
Постовете го показват, че е прав колегата
15 май 2024 15:49
Гост

Хехехехе, куцало му правото. Чак дотам недейте да злобеете. Колегата има предвид вероятно, че самата им йерархия не позволява лесна промяна на мястото, както е при прокурори и съдии. А за НСС няма какво да се лъжем, че не всеки има шанс . Даже следователите са с един единствен ранг, колкото и да е висок, и като стоиш на едно и също място 20-30 години, и колкото по-добър ставаш, толкова повече с шанс за никъде… докато при прокурори и съдии това си е писано правило и всеки встъпил в районна е с представата, че го чака ВКП или поне апелативна.… Покажи целия коментар »

кой е по не е важен въпрос, а качеството на работ
кой е по не е важен въпрос, а качеството на работ
15 май 2024 16:48
Гост

То и друго има. Следователите са принудени да стоят в кабинетите, сам сами се мъчат да стигнат до истината, защото начинът на събиране на доказателствата е такъв, в техните ръце е всичко, и общуването им е оскъдно по принуда, докато прокурорите ходят и в съда -служебно, излизат извън своята среда, общуват, чувстват се част от системата, само от приказка взимат наготово правни знания, съдиите пък ги събират през адвокатите без дори да ги искат. Несравними са нещата между трите вида магистрати. Но щом прокурор е достоен да стане съдия, а съдия-прокурор, то това важи и за следователя. И е огорчителна… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 18:15
Гост

Оф…а на разследващите полицаи им е лесно, че разследват над 80% от всичко, не са магистрати и заплатите са им по-ниски..И не растат до замове в СРП

Toti
Toti
19 май 2024 19:29
Гост

Че то прокуратурата се напълни с бивши полицаи!

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 18:21
Гост

Сичкото следовател, на което не му се работи щрака в чата

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 18:20
Гост

Тъй, тъй….То представа за ВП и АП може и да има, ама познанства и слагачество не всеки има

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 19:54
Гост

Нещо, от поста личи … на кого какво му куца?

Булгаристан
Булгаристан
15 май 2024 16:47
Гост

Ами нека да го изясним. Всичките следователи от годините на прехода са овладяли Прокуратурата. Двяма следователи главни прокурори, преди това съдия за главен прокурор, преди това преподавател, преди това съдия щ, само прокурор не е имало за главен прокурор, ама нали те си ги избират… Следователи ръководят АП-София, доколкото Димов е болен. Следовател ръководи СГП. Сега за СРП. За прокурора от ВП(ВКП) не са достатъчно 4 заместника както досега, че двама са дори и от старите. Тоест другите 4 човека ще вършат работа за двама… Тоест двама следователи просто ще са “пясъка”. Единият от тях заслужава да расте за добре… Покажи целия коментар »

Н1233
Н1233
19 май 2024 19:26
Гост

Не слагайте в едно изречение думите „следовател“ и робота.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:18
Гост

Как двама следователи едва добили несменяемост, с общ стаж от има няма десет години ще изпълняват прокурорска работа? И какъв административен опит и капацитет имат….Аман от и.ф-та. Цялата прокуратура е обхваната от следователската чума-като се почне от Върховна до районните.Няма оправия!
Сега да вземат двама прокурори, може и младши и да ги направят зам.директори на Националното следствие, за да има баланс!

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:21
Гост

Лицето И.Ф.не е ли и той бивш следовател….На Апелативна София замовете не са ли бивши следователи, Илиана в СГП и тя…какво се учудваш? Следователски буламач!
Жалко за двата младши следователи в СРП, че от жажда за власт се набутват между шамарите и ще ги изхвърлят като мръсни кърпи!

John Kennedy
John Kennedy
15 май 2024 14:22
Гост

Ми… така?

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:29
Гост

Трай бе, Доцински…Да не кажа с кого си лягаш!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 май 2024 13:59
Гост

Въпрос на деня: Заместниците на и.ф. шефката на СРП и.ф. ли са сами по себе си или титуляри на поста?

С промените в Конституцията държавата ни вече официално може да се нарече „и.ф. Република България“.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:23
Гост

Като отлети главното и.ф. всички негови протежета по места ще отлетят/допълзят, от където са се домъкнали! Не зная защо редовите прокурори мълчат на тази гавра!

Кирил
Кирил
15 май 2024 13:56
Гост

Не са ли множко толкова заместници?

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:25
Гост

Ти пък? СРП не е нито Радомир, нито Спец.прокуратурата…Пък и бАбето в СГП колко заместници си държи?

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 13:54
Гост

Поредните дупелизци

СРП
СРП
15 май 2024 13:46
Гост

Свърши ерата Зартова!
Да видим тези как ще са!

срп
срп
15 май 2024 13:57
Гост

Не искаме да видим, това е подигравка с всички прокурори в СРП, особено тези с опит, които не са малко

Все същото
Все същото
15 май 2024 16:30
Гост

Двама от ерата на Зартова “нейните верни кучета” са още в играта, а кервана си върви

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 13:19
Гост

Да се надяваме, че ще се справят и няма да са зависими от този или онзи олигархичен кръг

Лозан
Лозан
15 май 2024 13:57
Гост

Съмнява ме, но дано да е така.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:27
Гост

Напълно независими..хи-хи…Двамата следователи за хубост ли са там? От спец.звеното на следователите в СГП и под прякото командване на Илианчето и Лицето..Има и още едно-две интересни имена от новите-стари зам., ама да върви

Cccc
Cccc
15 май 2024 16:35
Гост

Напълно независими и двамата на Зартова, въобще

Roza
Roza
15 май 2024 16:32
Гост

Нали точно хора от кръга като Куцкова си остават, каква промяна чакате

Любенов
Любенов
15 май 2024 13:18
Гост

Страшната работа. Един масивен крадец не е осъден в тая държава ма иначе назначения и преназначения

Гарменска
Гарменска
15 май 2024 13:18
Гост

Дано работата тръгне.

Майтапиш ли се
Майтапиш ли се
15 май 2024 16:36
Гост

Цветя и рози заваляха към СРП

Хоршев
Хоршев
15 май 2024 13:18
Гост

Хрантутници

Пинчева
Пинчева
15 май 2024 13:17
Гост

Успех, изглеждат хора с опит

Маймунка
Маймунка
15 май 2024 16:38
Гост

Особено следователите с по 5 години, протежетата на Зартова, Гешев и Сараф. и те със правилния стаж

Миленова
Миленова
15 май 2024 13:17
Гост

Много народ бе. Какво толкова ще заместват

Кинчев
Кинчев
15 май 2024 13:16
Гост

Желая им късмет в работата.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 13:16
Гост

Успех да им пожелаем

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 13:16
Гост

Все професионалисти

Петров
Петров
15 май 2024 13:59
Гост

Така е! Дано да работят безкористно.

Анонимен
Анонимен
15 май 2024 14:28
Гост

Това е иронично, нали…