Прокурорка, уволнена от съдебната система, защото е окончателно осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, поиска да влезе в кабинета си. Мотивът – до окончателното произнасяне на Върховния административен съд (ВАС) по жалбата срещу освобождаването ѝ, тя все още се води на работа. Заради това Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) бързо ще поиска от съда предварително изпълнение на решението си за уволнението на прокурорката.

Казусът е свързан с Райна Бачева от районната прокуратура в Перник.

В началото на юли т.г. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради товае, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя (подробности виж тук).

В края на същия месец Прокурорската колегия я уволни от системата и остави без разглеждане две нейни молби. Първата беше за отлагане на решението за освобождаването ѝ, тъй като е внесла искане за възобновяване на делото срещу нея във ВКС, а втората – подадена от нея оставка (виж още тук).

Бачева сезира ВАС като поиска и спиране на предварителното изпълнение на решението за уволнението ѝ.

Преди месец върховните съдии отхвърлиха искането, защото се явява без предмет и обясниха, че според правилото на чл. 166, ал. 1 АПК обжалването спира изпълнението на административния акт. Предварителното му изпълнение като изключение от правилото е възможно при допускането му с разпореждане на административния орган – в случая ПК на ВСС, или по силата на отделен закон.

Обжалваните по делото решения са приети в производство по Глава девета, Раздел първи от Закона за съдебната власт, регламентиращ назначаването и освобождаването от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите. За разлика от общата разпоредба на чл. 36, ал. 1 от същия закон, в тази област на правно регулиране не е изрично предвидена предварителна изпълняемост на административните актове, нито тя е разпоредена от колегията на ВСС на основание чл. 60, ал. 1 АПК. При неосъществяването на някоя от посочените хипотези суспензивният ефект на жалбата не е преодолян, т.е. действа общата забрана за изпълнение на акта до влизането му в сила, а търсеното обезпечение на оспорването е постигнато с упражненото право на жалба. Поради това и направеното искане се явява без предмет и следва да бъде оставено без разглеждане“, посочва ВАС.

Т.е. Прокурорската колегия е трябвало изрично да гласува предварително изпълнение на решението си за уволнението на Бачева, но не е сторила това през юли, когато е разглеждала казуса.

Въпросът беше обсъден на последното заседание на ПК.

Тогава стана ясно, че предвид определението на ВАС Райна Бачева е подала молба да бъде допусната до кабинета си в РП-Перник, защото до окончателното произнасяне на съда, тя се води на работа.

Кадровиците препратиха заявлението ѝ до шефа на районната прокуратура в Перник, който трябва да прецени какво да прави.

Същевременно ПК на ВСС реши да отправи искане до ВАС за допускане на предварително изпълнение на решението от юли, с което Райна Бачева беше уволнена от съдебната система, считано от датата на вземането му.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:25
Гост

­­Г­­о­­р­е­­щ­­и­ ­м­­о­­м­и­­­ч­­е­т­­а­ ­в­­­и­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­в­а­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?90056

pleatuek
pleatuek
30 септември 2023 12:11
Гост

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. –– https://mub.me/handy

За протокола
За протокола
30 септември 2023 9:51
Гост

Ето това онагледява „какво работи съдебната система“ на цената от 1 000 000 000 наша пара!

Ми права е Бачева!

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:50
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Законно ли е фондация да краде ток?
Законно ли е фондация да краде ток?
30 септември 2023 6:16
Гост

Имам въпрос-в медиите е изнесен случая,че лица от фондация, подкрепяща джедър ценности краде ток. Откраднали ток за 8000 лв, осъдени да го платят. Вероятно ще си платят тока? И смятат ,че с това казуса приключва? Да ама не. Плащането на откраднатия ток, и да се случи не амнистира наказателнопранните последици. Може да блъде смекчаващко винага обстоятелства, но присъдата-поне по закон е неизбежнта. Крадецът отговаря, дори и да върне, да плати откраднатото, и това се случва след акт на граждански съд ,тоест ДОБРОЗОРНО Кога ще бъдат извършени арести на лица от тази фондация ,замесени в гражба на тоК размер над 8000… Покажи целия коментар »

Законно ли е фондация да краде ток?
Законно ли е фондация да краде ток?
30 септември 2023 6:37
Гост

Да попитам-дежурните фейсбук коментатори, които изливат помия по възраждане* , и патротичните организации-къде ви е коментарът, и защо мълчите. Ако патриотична фондация, хипотетично беше откраднала тока-щяхте да залеете мрежата с коментари, призиви за съд. Но като джендър фондация, с хора -учредители, участващи в ръководството на партия във властта, в сглобката краде ток-пълно мълчание. Дали им съчувстват ,че са ги хванали, а и става дума за малка кражба-за 8000 лв. Но в затворите е пълно с роми, откраднали телефони за по 400 лв. Когато лица близки до властта са замесени в дребна кражба прокуратурата заема позиция на щрауса-един вид-фондацията откраднала, ще… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 8:18
Гост

В медиите се твърди,че фондацията си е платила тока коректно, а въпросната статия в периферен сайт не отговаря на истината с фейк заблуждава публиката.
Лекс бг може да трие непроверени читателски мнения.

Белодедов
Белодедов
30 септември 2023 9:54
Гост

Платила е на баба ти църната тревка! Те това е платила.

И с чий пари? На А за Б.

Гечев
Гечев
04 октомври 2023 16:24
Гост

Я напиши един донос.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:15
Гост

Аз лично чета този платен сайт единствено заради коментарите.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:14
Гост

Lex.bg да ги махне тези тоги до грозното заглавие, защото със статиите си и фотографиите, които ги придружават системно руши репутацията на прокуратурата, а оттам и на държавата. Не Ви ли е срам? Защо веднъж не напишете нещо поситивно за държавното обвинение или за това не ви плащат? Колко ви е ценичката?

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:17
Гост

позитивно

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
02 октомври 2023 7:26
Гост

Да бе, на анонимните блогъри lex.bg са ви виновни, че 1. прокуратурата не знае закона и не го е приложила, 2. че съдът е трябвало да й каже какво да прави, 3. че не го е направила и 4. че не изпълнява съдебно решение.

Чия глупост описва lex.bg?
„Кадровиците препратиха заявлението ѝ до шефа на районната прокуратура в Перник, който трябва да прецени какво да прави.“

Отново
Отново
29 септември 2023 11:13
Гост

ПК на ВСС творят последно време само юридически бисери и не заслужават да заемат сегашните си места! Отказаха без всякакво основание да назначат класираните кандадати в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г., а сега това! Сътвориха безпрецедентна глупост, която стана повод са насмешки в юридическите среди! Дано ВАС им напомни докъде се простират правомощията им, за да не изземват функциите на конкурсната комисия и КАК. А отделно от това, сринаха 28 човешки съдби – честно и успешно класирали се кандидати за тези позиции. Дори не знам дали трябва да са в съдебната система, тъй… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
30 септември 2023 9:58
Гост

Аз досега за 33 години от влизането в сила на Лукановата Конституция не знам да е имало честен конкурс за назначаване на магистрати.

А през XX век нямаше и конкурси. Даже. Само „наши хора“ и с плащане се ставаше съдия, прокурор или следовател.

грамотен
грамотен
29 септември 2023 10:38
Гост

Райна Бачева е призната за виновна и в това, че на 25.06.2015 г. като орган на власт – прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, осуетила наказателно преследване срещу=========
Рпрокуратура Перник да осъди Лекс.бг за уронване на престиж и повод за клевети

Павлин
Павлин
29 септември 2023 18:19
Гост

Най-вероятно в последствие е преместена на работа в Перник. Била е и в Софийска градска, когато е склонявала колежка да прекратява производство.

Чавдар
Чавдар
29 септември 2023 10:31
Гост

Защо й е да влиза? Тя е отстранена така или иначе.

Хари
Хари
29 септември 2023 10:32
Гост

По принцип е в правото си.

Чукча
Чукча
29 септември 2023 11:21
Гост

Да си прибере презервативите и лубриканта

Филип
Филип
29 септември 2023 10:28
Гост

Тази е изключително нагла.

Мики
Мики
29 септември 2023 10:30
Гост

Възползва се от бездействието на ВСС. Които засетвн път се убеждавам, че са за смяна.

Вики
Вики
30 септември 2023 9:59
Гост

И новите ще са СУПЕР, нали?

Юлиян
Юлиян
29 септември 2023 10:22
Гост

ПК е трябвало да гласува предварително изпълнение на решението си за уволнението на Бачева.

Лозан
Лозан
29 септември 2023 10:23
Гост

Поредният им пропуск.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 10:10
Гост

Това само в Перник може да се случи 😀

Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 10:01
Гост

Това е железно правило в СТОМАНА, Перник.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 10:09
Гост

Проспали са през лятото да допуснат предварително изпълнение и сега районният на Перник да се оправя. Чудничко

Заки
Заки
29 септември 2023 10:26
Гост

Съществен пропуск от тяхна страна.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 септември 2023 9:57
Гост

Малко пернишко цирк-че, важното е, че накрая, когато има недоглеждане от висшестоящ орган, проблемите се прехвърлят на долните нива и в такива случаи винаги важи максимата – всеки сам си преценя, но отговорността е твоя.

„:Кадровиците препратиха заявлението ѝ до шефа на районната прокуратура в Перник, който трябва да прецени какво да прави.“

345
345
29 септември 2023 10:17
Гост

Всъщност е голяма пернишка драма – искане за възобновяване на наказателното дело, отхвърляне на оставката и последващо уволнение, липсата на предварително изпълнение, достъп до кабинета… Страшен мазаляк

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 9:52
Гост

Гледам подхлъзнали си са адм. р-л да се оправя. Освен да я пусне, какво друго да направи, но без да й се възлага работа и съответно вече разпределените преписки да й се отнемат, че иначе всичко гърми

345
345
29 септември 2023 10:15
Гост

Дали не може да я прати в отпуск?

д-р снагълс
д-р снагълс
29 септември 2023 9:49
Гост

Пропускът си е на колегията, прокурорката се възползва, макар че доста нагло.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 9:50
Гост

Нека да видим какво ще излезе от молбата за възобновяване на наказателното производство, нямам представа какви са наведените основания, като цяло е съмнително, но ще е голям цирк присъдата да бъде отменена

Павлин
Павлин
29 септември 2023 18:12
Гост

То това оставаше… После 100 хиляди обезщетение обществени средства, щото ѝ опетнили името.