Прокурорката Райна Бачева, уволнена от съдебната система, защото е окончателно осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, няма да може да влезе в кабинета си, както поиска самата тя преди няколко седмици. Това следва от определение на Върховния административен съд (ВАС) след искане на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) за допускане на предварително изпълнение на решението ѝ за  уволнението на Бачева.

В началото на юли т.г. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради това, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя (подробности виж тук).

В края на същия месец Прокурорската колегия я уволни от системата и остави без разглеждане две нейни молби. Първата беше за отлагане на решението за освобождаването ѝ, тъй като е внесла искане за възобновяване на делото срещу нея във ВКС, а втората – подадена от нея оставка като прокурор в районната прокуратура в Перник (виж още тук).

Бачева сезира ВАС като поиска и спиране на предварителното изпълнение на решението за уволнението ѝ.

На 29 август тричленен състав на съда отхвърли искането, защото се явява без предмет и обясни, че според правилото на чл. 166, ал. 1 АПК обжалването спира изпълнението на административния акт. „Обжалваните по делото решения са приети в производство по Глава девета, Раздел първи от Закона за съдебната власт, регламентиращ назначаването и освобождаването от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите. За разлика от общата разпоредба на чл. 36, ал. 1 от същия закон, в тази област на правно регулиране не е изрично предвидена предварителна изпълняемост на административните актове, нито тя е разпоредена от колегията на ВСС на основание чл. 60, ал. 1 АПК. При неосъществяването на някоя от посочените хипотези суспензивният ефект на жалбата не е преодолян, т.е. действа общата забрана за изпълнение на акта до влизането му в сила, а търсеното обезпечение на оспорването е постигнато с упражненото право на жалба. Поради това и направеното искане се явява без предмет и следва да бъде оставено без разглеждане“, посочи през лятото ВАС.

След определението Райна Бачева е подала молба да бъде допусната до кабинета си в районната прокуратура в Перник.

Миналата седмица Прокурорската колегия разгледа молбата и я препрати по компетентност на шефа на РП-Перник. Наред с това кадровиците решиха бързо да поискат от ВАС допускане на предварително изпълнение на решението си за уволнението на Бачева.

В свое определение от 3 октомври друг тричленен състав на ВАС оставя без разглеждане искането на ПК на ВСС, защото по силата на Закона за съдебната власт (ЗСВ) жалбата на Бачева не спира изпълнението на решението за нейното уволнение.

Върховните съдии най-напред посочват, че чл. 36, ал. 1, изречение първо от ЗСВ предвижда, че заинтересованите лица могат да оспорват решенията на Пленума и на колегиите на ВСС в 14-дневен срок от съобщаването им. Според второто изречение в същата разпоредба жалбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго.

Независимо от това с определение от 29 август 2023 г. по адм. дело №7836/2023 г. на ВАС е прието, че жалбата спира изпълнението на обжалвания акт, поради което съдът е оставил без разглеждане поради липса на предмет искане от жалбоподателя Бачева да бъде спряно предварителното изпълнение. Тези мотиви имат обвързваща сила между страните, поради което за ПК на ВСС се явява правен интерес да иска предварително изпълнение на акта, с оглед постановеното определение, че то е спряно с факта на подаване на жалбата“, посочва ВАС.

И после изтъква, че след като искането на ПК на ВСС е допустимо, „в конкретно сложената правна ситуация“ то трябва да бъде оставено без разглеждане.

По силата на специалния ЗСВ е налице предварително изпълнение на акт – решение на ПК на ВСС, предмет на жалба пред ВАС. Със съдебен акт на съда е прието, че то е спряно с подаване на жалба, с обвързваща сила на мотивите за страните. Наред с това предвиденото предварително изпълнение по закон не е отменено и следва да бъде прогласено с мотивите на настоящето определение за преодоляване на мотивите на предходното определение, като в крайна сметка искането на ПК на ВСС е недопустимо поради липса на предмет и следва да бъде оставено без разглеждане, и производството по него прекратено.

Или по силата на настоящите мотиви остава да действа между страните разпоредбата на чл. 36, ал.1, изречение второ от ЗСВ, че жалбата не спира изпълнението на акта“, обяснява ВАС.

Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:28
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 октомври 2023 10:40
Гост

Аз бих я посътветвал, ако толкова много иска да влезе в кабинета си, да изчака деня на отворените врати на съответната прокуратура и тогава да поиска да я допуснат като обикновен гражданин. 🙂

Хахаха
Хахаха
05 октомври 2023 21:47
Гост

Освен уволнената прокурор има и съдии от ВАС за уволнение поради некадърност, особено тримцата п.жизнесли се на 29.08.23.

моля за пояснение
моля за пояснение
05 октомври 2023 14:13
Гост

Добре де,след като по силата на първото определение решението на ПК няма предв.изпълнение, т.е.жалбата има суспензивен ефект и е недопустимо да се иска спиране, защо да е недопустимо да се иска от съда допускане на предв. изпълнение, какъвто е предмета на искането на ПК? Чл.167 ал.1 АПК ясно казва – при всяко положение на делото. Т.е. извода за недопустимост на искането на ПК във второто определение някак си остава неразвит.Нещо повече, именно ако жалбата има суспензивен ефект/както е прието в първото определение/,то може органа да иска допускане от съда на предв.изпълнение. Нещо ми убягва в статията…

Заки
Заки
05 октомври 2023 13:48
Гост

Тази е изключително нагла.

Стоил
Стоил
05 октомври 2023 13:50
Гост

Както и преди да я уволнят. Такива хора нямат място в системата.

Възмутен
Възмутен
05 октомври 2023 12:53
Гост

Бачеяа би трябвало да е наясно, че жалбата й не спира изпълнението на решението за нейното уволнение.

Щерев
Щерев
05 октомври 2023 12:54
Гост

Както и, че е извършила престъпление.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:37
Гост

Поредни селски истории. Ама направо селски истории, непристойни за позицията и органа!

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:36
Гост

Пак някой не е чел закона и не е наясно кое как и защо

Росен
Росен
05 октомври 2023 13:01
Гост

Тя сигурно е наясно, ама просто престъпва закона.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:36
Гост

Има си хас. То така става

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:36
Гост

Абе ако иска само да си вземе вещите не е редно сега да се спазва чак буквата на закона

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2023 12:35
Гост

Ами след като е издънила системата и самата себе си, няма какво да иска.

Чунчов
Чунчов
05 октомври 2023 12:35
Гост

Врачките са за съдене до дупка, не за помилване с връзки!

Юлиян
Юлиян
05 октомври 2023 13:04
Гост

Не всички! Някои наистина си вършат качествено работата.

Мартинов
Мартинов
05 октомври 2023 12:34
Гост

Е, както тя иска. Бе и аз искам да съм богаташ ама не става така

Мильо
Мильо
05 октомври 2023 12:34
Гост

Еми тя е уволнена…как да влезе