Прокурори и следователи от Софийския апелативен район и от Националната следствена служба участват в двудневен семинар, посветен на противодействието на антисемитизма.

Форумът, който се провежда в Съдебната палата, е открит днес от заместник главния прокурор Мария Павлова и заместник-ръководителя на дипломатическата мисия на Израел в България Наама Леви.

Лектори са представители на академичната общност и юристи от Израел, които обсъждат въпроси, свързани с глобалния антисемитизъм, радикализацията на крайнодесните формации и представят практически методи за борба с проявите на агресия и сегрегация и престъпленията, породени от тях.

Непримиримостта към омразата и насилието е сред най-важните каузи на съвремието. От това как ние се справяме с тази задача зависи дали ще запазим общочовешките ценности за равенство, справедливост и хуманизъм“, заяви Мария Павлова. Тя подчерта, че в историята си България е показала категорична нетърпимост към всякакви прояви на антисемитизъм и призова: „Да следваме уроците по толерантност на поколения българи и да не подминаваме дори спорадичните, но все пак тревожни сигнали на дискриминация и език на омразата“.

Заместник-ръководителят на посолството на Израел на свой ред заяви, че борбата с езика на омразата е глобално предизвикателство, тъй като този феномен обикновено предшества агресията и физическото насилие. „Развитието на новите технологии дава много възможности, но същевременно се превръща и в проводник на език на омраза и агресия. Длъжни сме заедно да опазим децата си от тези явления, за да израснат като достойни и равноправни участници в нашите общества. Безразличието към проблема е опасно“, посочи Леви.

Ангел Банджов, шеф на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи, подчерта, че България системно се противопоставя на всички прояви на антисемитизъм в рамките на международните организации, в които участва, а в момента се изготвя и План за борба с антисемитизма, включително и като част от ангажиментите на страната ни като член на Европейския съюз. „Няма измислена ваксина, която да имунизира обществата срещу дискриминация и език на омразата. Историята също не е черно-бяла, но ние сме длъжни да я помним“, заяви той.