Прокурорската колегия видя дискриминация спрямо прокурорите и следователите в черновата на проект за нов Закон на адвокатурата, който все още не е публикуван и обсъжданията по текстовете продължават вътре в самата адвокатура.

Става дума за предложение в него, според което съдиите и научните работници с над 5 години юридически стаж не полагат встъпителен изпит за адвокат.

В него Прокурорската колегия видя дискриминация и прие становище, което ще изпрати на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и Народното събрание.

Предложението за това дойде от председателя на правната комисия в Прокурорската колегия Калина Чапкънова. Тя посочи, че проектът за нов ЗА не е изпратен за становище на кадровиците, те научили за него от „колега“, а после разбрали за разпоредбите от официалния сайт на адвокатурата.

Какво предвижда проектът за нов ЗА и какво реши общото събрание на адвокатите

Проектът на изцяло нов Закон за адвокатурата досега не е оповестяван публично, нито е представян за становище на институции и организации, тъй като по текстовете следва първо да бъде постигнато съгласие вътре в адвокатурата. Той беше подложен за първи път на вътрешно обсъждане в гилдията на последното Общо събрание на адвокатите от страната (ОСАС).

В проекта действително се предлага следната разпоредба:

Чл. 18. (1) Без полагане на встъпителен изпит се вписват кандидатите, които са заемали длъжност като съдия или академична длъжност по правни науки във висше училище не по-малко от пет години. Те подават до изпитната комисия заявление за допускане до въвеждащо обучение и заключителен изпит по чл. 17, а след успешно преминаване на обучението и заключителния изпит – заявление за вписване в адвокатската колегия.

(2) Без полагане на встъпителен изпит, въвеждащо обучение и заключителен изпит, се вписва лице, което е било вписано като адвокат и от последното му заличаване от адвокатските регистри е изтекъл срок не по-дълъг от пет години, независимо от изтичане срока на валидност на удостоверението по чл. 15, ал. 3.

Извън обсъждането на проекта за нов закон, Общото събрание на адвокатите от страната гласува специално решение (със 146 гласа „за“, 29 „против“ и 12 „въздържали се“), което гласи: „Указва на Висшия адвокатски съвет да упражни правомощията си по чл. 122, ал. 1, т. 11 от ЗА, като инициира спешни промени в сега действащия Закон за адвокатурата за отпадане на предвидената в чл. 6, ал. 3 възможност за вписване на лица като адвокати само въз основа на 5-годишен юридически стаж без полагане на изпит.

Т.е. ОСАС прие, че никой не следва да се вписва като адвокат, без да е положил изпит, без значение, че преди това е упражнявал дълги години друга правна професия. На практика това е същото изискване като за всяка от магистратските професии – никой не може да стане съдия, прокурор или следовател, без да е спечелил конкурс.

Предложението никой да не може да става адвокат без изпит беше на адвокат Петър Славов и повод за него бяха последните скандали с кръгове на влияние в съдебната власт. След като говори за „джуджета, Снежанки, SS-клуб и не знам си какво си“ адвокат Славов заяви: „Това сме го говорили неведнъж тук, имаме и решения на не едно и две общи събрания на адвокатите. За момента не е изпълнено. А вижте до какво води този порочен модел. Води до това, че бивш главен прокурор, който до момента, в който беше такъв, обясняваше как адвокатите – поправете ме, ако греша, – но твърдеше как „адвокатите, понеже защитавали престъпници, затова и те, разбирате ли, били такива“, показваше тежки дефицити в познанията си по основни правила на правовата държава като разделение на властите. И в момента, в който беше отстранен от поста – хоп, се заяви да става адвокат. Като всички много добре можем да си представим един подобен маниер на дълги години присъствие в съдебната власт, след което напускането ѝ е с някакъв скандал, и незабавно искане да бъде вписан на основание разпоредбата в закона за наличие просто на юридически стаж такъв човек в редиците на адвокатурата и за съжаление често съгласието на някоя колегия в страната, че това вреди наистина и на достойнството, и на уважението, и на престижа на цялата ни професия“.

Реакцията на Прокурорската колегия

В днешното становище, прието от Прокурорската колегия (пълния текст виж тук), се посочва, че на 24 и 25 февруари е проведено Общо събрание на адвокатите, на което е бил обсъден проектът за нов закон като по отделни текстове са били приети и конкретни предложения. Било е възложено на ВАдС да инициира и съответните действия, съгласно правомощията си по чл. 122, ал. 1 от ЗА.

На Общото събрание е взето решение ВАдС да инициира спешни промени в сегашния Закон за адвокатурата за отпадане в чл. 6 от ЗА на възможността за вписване на адвокати само въз основа на 5 години юридически стаж без полагане на изпит“, заяви днес Калина Чапкънова.

Става дума за ал. 3, в която се казва, че без полагане на изпит се вписват кандидатите с образователна и научна степен „доктор по право“, както и лицата, които имат юридически стаж повече от 5 години като тези лица подават молба за вписване в адвокатската колегия“.

Тя посочи, че залегналият в проекта режим за придобиване на адвокатска правоспособност е значително по-рестриктивен и утежнен от сегашния, защото е предвидено полагането на два изпита – всъпителен и заключителен за придобиване на адвокатски права, като без право на изпит могат да упражняват адвокатска професия само юристи, които вече са били вписани като адвокати в съответните регистри и от последното им заличаване не са минали повече от 5 години.

За съдиите и научните работници с над пет години стаж не се предлага встъпителен изпит, за да придобият адвокатски права. От тази група са изключени прокурорите и следователите, каза още Чапкънова.

И заради това тя предложи Прокурорската колегия да излезе със становище за отстраняване на тази „дискриминационна норма“.

Съгласно чл. 117 от Конституцията съдебната власт е независима и неин основен носител е съдът. Прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт.

Следвайки духа на Конституцията, Законът за съдебната власт равнопоставя съдиите, прокурорите и следователите като използва общото наименование магистрати и органи на съдебната власт. Независимо от специфичните функции в правоохранителната и правораздавателната дейност на съдиите, прокурорите и следователите, ЗСВ поставя общи изисквания и процедури за всички магистрати по отношение образователната и професионалната им квалификация, необходимият трудов стаж за заемане на длъжностите „съдия, прокурор и следовател“, еднакви по вид конкурсни процедури за заемане на съответните длъжности, еднакви основание за търсене и реализиране на дисциплинарна отговорност, еднакви етични норми и правила, на които следва да отговарят, за да заемат съответната длъжност“, обоснова се Калина Чапкънова.

Тя посочи, че проектът на Закон за адвокатурата, като нормативен акт, уреждащ специални изисквания, следва да се заложат обективни критерии за придобиване на адвокатски права.

Облекчената процедура само за една категория магистрати – за съдиите, е дискриминационен критерий спрямо останалите – прокурорите и следователите. Професионалната квалификация и опит на съдията от пет години е аналогична с тази на прокурорите и следователите, разликата е само във функционалната компетентност“, заяви още Чапкънова.

Тя допълни, че чл. 18 от проекта за ЗА в предложената редакция е дискриминационен по отношение на обвинителите и следователите, ще доведе до противопоставяне на магистратите и ще генерира излишно напрежение в съдебната власт.

Спрямо прокурорите и следователите се води една целенасочена политика за дискредитиране на професията и това започна с измененията в Конституцията и въвеждането на дискриминационни норми, които не дават възможност на прокурори и следователи да участват в съставите на ВСС и ВПС от парламентарната квота. Дискриминация съществува и в други законопроекти като в новия ЗСВ, в който също е прокарана линия на противопоставяне на съда, прокуратурата и следствието чрез въвеждане на различни режими във връзка с командироването и участието в определени органи, които имат ключово значение за цялата организация и ръководство на съдебната система“, каза Чапкънова.

Гергана Мутафова обяви, че изцяло подкрепя мотивите, като допълни, че тази линия на разделяне на статута на съдиите от статута на прокурорите се прокарва упорито от промените в Конституцията насам.

Тя посочи, че с разделянето на кадровия орган на ВСС и на ВПС ще се постигне изпразване от съдържание това, че съдиите, прокурорите и следователите представляват магистратската общност, която има независимост, гарантирана от основния закон.

По думите ѝ разделянето на ВСС и ВПС ще доведе от една страна до мултиплициране на администрацията и по-големи разходи, но по-важният резултат ще е, че през завишаване на парламентарната квота във ВПС, ще се постигне избор на главен прокурор от парламента, опосреден от ВПС. Но при евентуални негативи от качествата на новия обвинител №1, отговорност ще носи Висшият прокурорски съвет.

В подкрепа на тезата, че се осъществява дискриминация спрямо прокурорите, тя отново коментира някои от предложенията в новия ЗСВ, на които обърна внимание по време на първото обществено обсъждане на проекта, проведено вчера (можете да си ги припомните тук).

И тук естествено идва чл. 18 от проекта за ЗА, който е продължение на тенденцията прокурорите да станат обикновени чиновници в съдебната власт, разделени от съдиите. Прави се опит защитниците на държавата в лицето на прокурорите да бъдат преформатирани в друг статут и на друго място. Създаването на един Франкенщайн при една Конституция и закони ще доведе до абсолютно отвращение на прокурорите и следователите да работят в тази система“, каза Мутафова.

Евгени Иванов на свой ред каза, че допреди няколко месеца „най-черният му кошмар“ бил прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Сега обаче след измененията в Конституцията стигнах до следния извод – не е най-кошмарното прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, а да бъде овладяна от политици. Сигурен съм, че това ще стане, започнато е и ще се довърши. На политиците им трябва прокуратура вътре в системата, за да я оправдаят, че е независима, но е просто отчетна, а отчетността се получава от шест назначения от парламента. Шестима ще решават всичко. Могат да изберат всеки – като се започне от главен прокурор до последния младши прокурор във всяка прокуратура. Ще избират всички административни ръководители, от тези шест гласа зависи и образуването на дисциплинарните производства. С 6 гласа от парламента партиите, които управляват, получават и прокуратурата, а това е жестоко оръжие в ръцете на недобронамерени хора. Тежко и горко на народа“, заяви Иванов.

Според проекта за нов ЗСВ главният прокурор, директорът на НСлС и заместниците му се избират с поне седем гласа „за“ като същото мнозинство ще е необходимо и за предсрочното прекратяване на мандата на член на съвета. Шест гласа ще са нужни за кадрови и дисциплинарни въпроси, а останалите решения ще се приемат с повече от половината от присъстващите членове на ВПС.

Финалът на дискусията беше отбелязан с думите на Стефан Петров: „Знаем съдбата на този, който изобрети гилотината“.

 

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­Г­­­о­­р­­­е­щ­и­ ­­м­­­о­м­­­и­­ч­е­­т­­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­­ч­­а­­к­­­в­а­­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?95927

helpful
helpful
28 март 2024 21:31
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Ad nauseam
Ad nauseam
28 март 2024 13:09
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

п,,,
п,,,
28 март 2024 11:15
Гост

прокурорът е страна в процеса, само в булгаристан е магистрат

Има ли дисципка срещу адвокатите-клубари?
Има ли дисципка срещу адвокатите-клубари?
28 март 2024 7:01
Гост

А ВАдвС дали изслуша адвокатите, чиито имена също бяха публичноосветени от медиите, и имащи неясна роля по случая? На общото събрание на адвокатите защо не се спомена ни дума, ни йота досежно участието на адвокати-медиите споменават няколко имена. Адвокатите-свързани с клубовете и имащи неясно участие отговарят ли на моралните качества да са адвокати, явно отговорът е ДА-след като адвокатурата няма желание да проанализира въпроса не в дисципка, а дори в изслушване.

Лъжа, повторена много пъти не става истина
Лъжа, повторена много пъти не става истина
28 март 2024 1:28
Гост

Чудо! Архивът на Концертна дирекция се намери. Изобщо не е изгубен, не е имало пожар, наводнение, потоп. Арихивът е изцяло запазен! Този архив не помага за пенсионирането на певците, и те го знаят много добре. Певците, като свободна професия сами е следвало да си внасят осигуровките, а това се доказва с действащите тогава осигурителни книжки. След като отпускането на пенсиите беше мотивирано с ЛЪЖА-за изгорял архив, но архивът не е изгорял, а наличен, НС да отмени решението са отпусне на пенсии на певците. Ако решението не бъде отменено значи,че ЛЪЖАТА за изгорял архив е бонифицирана и наградена. Ето къде е… Покажи целия коментар »

ИЗПИТИ ЗА вписани без изпит!
ИЗПИТИ ЗА вписани без изпит!
28 март 2024 1:00
Гост

Проектът на закон за адвокатурата-не става. ЛИПСВА текст за провеждане на изпит за всички вписани без изпит. С цел атестация на знанията. Мерзост е вписани без изпит да искат изпит-но за другите. Безизпитно вписани искат изпит-за другите кандидат адвокати. Алооооооу-първи ти ще бъдеш изпитана, и ако го издържиш моме, тогава искай изпит за другите. Но изпитът е по цялото право, и я го издържиш, я -не. Спорт тото. Изпитът за вписани без изпит трябва да е заедно с изпитът за кандидат адвокати, и проверяващия да не знае дали проверява работата на кандидат адвокат, или вече вписан такъв. Изпитващи трябва да… Покажи целия коментар »

обективен
обективен
28 март 2024 7:27
Гост

Алоооооооооу, не пиши глупости.

До псевдоредовия айдукат - ТРОЛ!
До псевдоредовия айдукат - ТРОЛ!
27 март 2024 21:05
Гост

Значи за Марин от ЮЗУ – може, така ли? За Лозан Панов – може, така ли?

БАСТА!

1111111
1111111
27 март 2024 21:39
Гост

Може, за Велимир Атанасов от съдия адвокат.
Може да се говори за прокурори в СС клуб, но за 2 мата осветени адвокати Писков и Атанасов, неможе да бъдат свикани в НС.
Еми очевидно, че адвокати са държали СС клуб и сега, какво корупция в прокуратурата без участие на адвокатурата, айде стига вицове.

Редови адвокат
Редови адвокат
27 март 2024 20:16
Гост

Прокурори не трябва да бъдат допускани до адвокатурата.Така трябва да се запише в закона! Същото да важи и за разследващите полицаи!

Юридическа онкология
Юридическа онкология
27 март 2024 21:03
Гост

И СЪДИИТЕ! И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ!

ВСИЧКИ БЕЗ НИКАКВО ИЗКЛЮЧЕНИЕ!

1111111
1111111
27 март 2024 21:26
Гост

Те, верно ли си адвокат?

Редови адвокат
Редови адвокат
27 март 2024 21:50
Гост

Не,багерист съм.Що питаш?

Някой
Някой
27 март 2024 22:56
Гост

Само че някои от тях са много по подготвени от някои адвокати, с които откровено се забавляваме в съдебната зала от правната им неграмотност и за които водещ е принципа „аз искам па ако мине..“ и бръщолевят глупости които по закон няма как да се случат…

Анонимен
Анонимен
28 март 2024 10:06
Гост

И при условията на реципрочност – адвокати да не се допускат до конкурси за прокурори и всякакви разследващи.

!!!!
!!!!
27 март 2024 20:09
Гост

Прокуратурата и най-вече неработещото следствие право МВР! Това е реформа! Не е нормално един следовател да взема по-голяма заплата от съдия или прокурор на районно ниво. Ще ме извинявате, но какво зависи от следователя…той е просто един изпълняващ указания на прокурора…
Помислете за тези реформи!!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 март 2024 18:44
Гост

ЩЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА ФИЛЧЕВ…

обективен
обективен
28 март 2024 7:28
Гост

А може би си поплакваш и за султана ?

........
........
27 март 2024 18:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иван Иванов
Иван Иванов
27 март 2024 18:25
Гост

Не е редно – навремето сменихме БКП – заради тези ограничения, дали ставам или не за адвокат, решава клиентът, като му печеля делата – значи ставам, какво толкова ще изпитват някого. Има области на правото, не може да си с познания по всичко – но – каквото искат да правят, не е необходимо обаче да става и така – това е право на труд – а не е привилегия да се трудиш. Имах един колега – не беше вписан адвокат, аз съм вписан, но казвам колега – защото – беше юрист и си „чаткаше“ законите съвсем наравно с мени и… Покажи целия коментар »

изпити за адвокати, вписани без изпит
изпити за адвокати, вписани без изпит
27 март 2024 17:47
Гост

ВСЕКИ АДВОКАТ, ВПИСАН БЕЗ ИЗПИТ СЛЕДВА ДА СЕ ЯВИ НА АТЕСТАЦИОНЕН ИЗПИТ-С ЦЕЛ ПРОВЕРКА НА ЗНАНИЯТА. След резултатите от конкурса за съдии по вписванията, когато 80 процента от явилите се адвокати са с оценки двойка или тройка лъсна тоталнАТА НЕКОМПЕТЕТНОСТ В АДВОКАТУРАТА. Как е възможно на елементарен изпит по вещно право поне четворка да нямаш, а двойкаджио. Въпросът е до двойкаджитая, бивш член на изпитна комисия. Същия е доказано незнаещ-на изпита за съдии по випсаванията, но е участвал в изпитна комисия, и проверявал чуждите знания. Каква е тази подмяна-некомпетентен неграмотник да оценява чуждите знания?! Повече от належащо е и всички… Покажи целия коментар »

Иван Иванов
Иван Иванов
27 март 2024 18:26
Гост

Клиентите определят дали ставаш за адвокат или не, това са реалностите, наистина е правилно да има елементарен подбор – но все пак – не може да си „корифей“ по всичко.

Юридическа онкология
Юридическа онкология
27 март 2024 21:07
Гост

Изпитайте изпитващите!

Правото е изкуство, а не наука, ГАЛФОНЧЕ продажно!

ИЗПИТИ ЗА УЧАСТНИЦИ В ИЗПИТНИ КОМИСИИ!
ИЗПИТИ ЗА УЧАСТНИЦИ В ИЗПИТНИ КОМИСИИ!
28 март 2024 0:55
Гост

Да, ще има изпити за изпитващите.
След като има поне един двойкаджия на изпита за съдии па вписванията, изпитващ в минала изпитна комисия.
Доказан незнаещ проверява чуждите знания.
А дали е само един?
ВСЕКИ ИЗПИТВАЩ ОТ КОМИСИЯ ОТ 2003 ДО КОМИСИЯ 2024 ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕ ПРЕЗ СЪЩИЯ ТОЗИ ИЗПИТ -за адвокати. И ако и един изкара оценка двойка , а двойкаджии ще има-защото има доказано незнаещ от държавно проведения изпит за съдии по вписванията бедно ти е въображението за скандала, който ще е до европейско ниво.

Как така допуснахме-двойкаджия да е участник в бивша изпитна комисия? Незнаещ проверява колко знаят другите?! ?!?!?

МЕРЗОСТ
МЕРЗОСТ
27 март 2024 17:41
Гост

Всеки вписан като адвокат без изпит трябва да се яви на атестационен проверовъчен изпит.

Мерзост е вписани без изпит да искат изпит-ама за другите.

Иван Иванов
Иван Иванов
27 март 2024 18:28
Гост

Може би имате право – но защо го казвате – какво Ви пречи някой адвокат – ако е некадърен – няма да има клиенти, това е професия както водопроводчика, просто боравим със слова, не с клещи и така.

Q4567w
Q4567w
27 март 2024 16:48
Гост

Очевидно адвокатите се мазнят на съдиите!
Не е ясно след като е било вписано едно лице за адвокат и после се отписал, защо след 4г.,11м. и 29 дни може пак да се впише като адвокат, а след 5г. и 1 ден, не може, а трябва да ходи на изпит?
Очевидна е и корупционата сглобка в съдебната система, адвокати + съдии.

Сесебеец
Сесебеец
27 март 2024 16:05
Гост

Истината е,че който не става за нищо,става или бакшиш (таксиметров шофьор),или адвокат. Адвокатската професия нито е модерна,нито е съвременна,нито е средство за изкарване на достатъчно средства.
Така че адвокати да си заврат адвокатлъка там,където слънце не огрява…

Иван Иванов
Иван Иванов
27 март 2024 18:30
Гост

Ура, най-после да ни осведоми някой.

Адвокат се ползва рядко в живота – обикновено трябва да имаш проблем.

Не виждам какво ти пречат адвокатите.

Проскубания
Проскубания
27 март 2024 16:02
Гост

Не мисля, че една научна степен има по-голяма тежест от, ако не 5,, то 10 или 12-годишен професионален опит в областта на правото, но както и да е, от цялата работа, ще „намажат“ основно факултетите, някои от които и без това са склонни да присъждат титли срещу адекватно материално спомоществователство, а и прекомерното капсулиране на адвокатското съсловие няма да доведе до нищо хубаво – свободната конкуренция винаги е била по-добър стимул за предоставяне на качествена услуга от въвеждане на изпити и обучения обезсмислящи университетското образование и последваща юридическа правоспособност – превърната в обикновен лист хартия. В сегашната обстановка в България… Покажи целия коментар »

Проскубания
Проскубания
27 март 2024 16:19
Гост

П.С. Нека си го признаем, адвокатското съсловие тайничко завижда поне малко на „недосегаемостта“ на ЧСИ-тата и нотариусите, които са успели да си извоюват крайно незаслужено монополно положение на пазара на правни услуги, което от професионална дейност с цялата ѝ сложност и разнообразие се е превърнало в средство за печелене на пари и нищо повече и затова сега се опитват да им подражават, за да се трансформират в елитарна каста от отбрани юристи, и компенсират отпадането на наредбата за минималните възнаграждения – след като не можеш да определяш цените, ще ограничиш достъпа и по този начин въздействаш върху предлагането. Най-подходящо би… Покажи целия коментар »

гост
гост
27 март 2024 16:28
Гост

Това е идеята. Мама, тате и аз определяме кой да може да работи това, което работим ние.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 март 2024 16:31
Гост

Горните коментар са мои. 🙂

Къртев
Къртев
27 март 2024 15:42
Гост

Надявам се, че ще има промени

Тремелин
Тремелин
27 март 2024 15:41
Гост

Това е жестока излагация. Жестока!

Лидиева
Лидиева
27 март 2024 15:41
Гост

Няма да седнем да ви съжаляваме

Друмев
Друмев
27 март 2024 15:41
Гост

Да си дойде ГЕРБ да си хортувате чудесно. Да повдигате обвинения само на неудобни на партията хора. Как добре ви беше

Бончев
Бончев
27 март 2024 15:40
Гост

Ем да се оплачат на… хисарския поп!

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 15:40
Гост

Важното е да се вдига шум край тях. Нищо повече

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 15:40
Гост

Аха, не се отнасят с уважение към вас ли? Колко престъпника сте вкарали в затвора? И то големи такива

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 15:39
Гост

Видели те. Алабализми.

Анонимен
Анонимен
27 март 2024 15:39
Гост

Непрекъснато ви съдят да плащате обезщетения. Каква дескриминация. Просто сте некадърници