Прокуратурата във Враца образува досъдебно производство за преправяне на резултатите от изборите в село Малорад от членове на секционна комисия. Случката от селото в община Борован беше разкрита благодарение на видеонаблюдението на вота, което в конкретния случай е трябвало да бъде прекъснато, за да могат членовете на комисията да преправят бюлетините, но са забравили да спрат записа.

На него се чува как мъж предлага на колегите си от комисията да помогнат на трима кандидати, които са от селото.

Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията, както кажете„, пита мъжът зад камерата, а около него се чува друг, който казва, че няма претенции. Следва кратко суетене, при което инициаторът, който стои зад камерата, казва на другите да решат дали искат да помогнат, защото той си е свършил работата и ще си ходи, защото му е „на дедовия“.

През цялото време пред камерата е жена, която взема тесте бюлетини и започва да дописва преференции. Малко след това обаче на заключената врата на секцията се чука и един от членовете нарежда дописването да спре.

„Пак е нещо“, добавя жената, след като колежката ѝ е успяла да допише няколко бюлетини. От записания разговор става ясно, че дописаните преференции са за Боби, Мартин и чичо Цено, които са от различни листи.

Боби от записа е Боби Боянов, който е кандидат за общински съветник от местната коалиция „Съюз на демократичните сили“, която включва СДС, ДПС, „Български възход“, „Новото време“, „Земеделски съюз Александър Стамболийски“ и партия „България на регионите“. Той е избран за общински съветник с 85 преференции, но от тази секция е успял да получи само една.

Чичо Цено е бившият кмет на селото Цено Цоловски, който сега е от листата за общински съветници на „Възраждане“ и е избран със 127 преференции, като за него в тази секция има 50 преференции.

Мартин от записа е кандидатът за общински съветник от БСП Мартин Диловски, който обаче не успява да влезе общинския съвет.

От прокуратурата съобщиха, че са дадени конкретни указания на разследващите за събиране на доказателства. Според известните до момента данни преправянето на бюлетини е станало около 23 ч.

„Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия-Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза“, посочват от прокуратурата.

Ако вината на някои от членовете на комисията се докаже, те могат да бъдат осъдени на от една до пет години затвор.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мискини на килограм
Мискини на килограм
01 ноември 2023 17:17
Гост

Ех,тези крадливи мишки от ППДБ. Ако не успеят електронно да подменят вота,то ще седнат да си напишат резултатите. Модерни хора,демек – прогресивни лъжци!…

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2023 9:53
Гост

Това години наред го правеха ГЕРБ и ДПС и затова те са начело на Хартиената коалиция.

Чичо Гошо
Чичо Гошо
01 ноември 2023 9:36
Гост

Поредното доказателство защо машини трябва да има и защо мафията е против тях.

Така трябва
Така трябва
01 ноември 2023 17:18
Гост

Ама каква мафия те гони? Тези дописващите бюлетини са си от ППДБ. Демек,всичко си е честно и в реда на нещата…демократично,един вид

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 9:33
Гост

Наши ора, герберасти!

Йоло
Йоло
01 ноември 2023 6:31
Гост

ЗАБРАНА НА ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ !

Пеналист
Пеналист
01 ноември 2023 6:27
Гост

Ще дописват, та нали за това ЦИрКаджиите махнаха машините и ще се опитат да повторят сега за балотажа, видя се, че ВАС е като след дъжд качулка..

Хирург
Хирург
01 ноември 2023 1:31
Гост

ЦИрК нема ли да забрани гласуването с хартия?
Ето ви ДОКАЗАНА фалшификация.
А машините за уж „съмнения“ ги спряха.

ПП - кармата ви застигна
ПП - кармата ви застигна
31 октомври 2023 20:25
Гост

ПП ни проглушиха ушите, че хартиените бщлетини се фалшифицират от мафията. И какво стана сега…? В скандалния запис се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова, мислейки си че са изключили видеонаблюдението, подправя бюлетини в интерес на определени кандидати.

Пеналист
Пеналист
01 ноември 2023 6:30
Гост

И то в интерес на кандидат на ОПГ СДС и на селската секта въZражданьеее .. ум да ти зайде ..

Чочо
Чочо
31 октомври 2023 20:20
Гост

A колко ли други такива случаи има.

Юлиян
Юлиян
31 октомври 2023 20:19
Гост

Аматьори! Били забравили да спрат записа.

Калина
Калина
31 октомври 2023 16:24
Гост

Аз не разбирам какво всички се правят на изумени и потресени. Това винаги го е имало, с машини пак ще го има. Как ще бъдат ограничени неправомерните действия на такива малки СИК дори и с машина? Членовете определят ОБЩО и ЗАЕДНО, че ще допускат придружител на определени хора БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО за записване на този придружител и ограничение на ДО ДВАМА души? Този придружител е достатъчно грамотен за да попълни бюлетината както е заръчано? Всичко се свежда до избирателите и желанието на всеки от нас да оправим състоянието си като народ. И сега може да се спре това, но не партиите… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 октомври 2023 16:02
Гост

Добре, разбрахме, че Лекс искат да ни убедят, че бъдещето е в (техните) машини.

Заки
Заки
31 октомври 2023 20:23
Гост

А дали е в хартийките, които по времето на цар Боко се разпиляваха по улиците.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2023 9:35
Гост

Добре, разбрахме защо за герберастите хартиената коалиция е по-важна от всяка останала

Енисей
Енисей
31 октомври 2023 15:24
Гост

Повече никога само с хартия. Искаме си машините!

Drom
Drom
31 октомври 2023 15:24
Гост

Гадост

Чилев
Чилев
31 октомври 2023 15:23
Гост

Най-простия номер от десетилетие. Някой гласува ама драснал примерно само преференция ама не драснал партия – що да не драснем и партията, която ни устройва. Някой пуснал празна бюлетина за да му се брои невалидна – защо да не надраскаме номера на ГЕРБ? Той така и така е гласувал. Готово. Така ГЕРБ не може да бъде разкаран от редица градове, а не защото управляват толкова невероятно добре.

Ървин
Ървин
31 октомври 2023 15:22
Гост

Аха, ако бяха спрели телефона все пак нямаше и да знаем за тази машинация. Правете си сметката още колко има къде ли не по страната. Не махане на машините, а задължителното им въвеждане в избори ПЛЮС камери и микрофони във всяка зала и учебна стая. Това е. Не телефон с камерка, а камера на стената горе!

Неделев
Неделев
31 октомври 2023 15:21
Гост

Това е изключително скандално видео и изключително скандално отношение към изборния процес!

Кръстев
Кръстев
31 октомври 2023 15:21
Гост

На тарикатите от ДПС, ГЕРБ, БСП, Възраждане и ИТН, а и другите, които неминуемо ще се нароят след тях след години да им кажа, че тая свърши! Посмейте само още вднъж да махнете машините и да нямаме право да гласуваме с тях. Няма да се махнем от площада докато не се разформировате, като политически формирования! Да ви е ясно. Достатъчно млади хора вече има, които могат да смятат 2 +2 и да не се връзват на лъжите на Борисов как „правел детски градини“. Къде ги правиш, че в София места няма!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 18:58
Гост

Що не си пиеш хапчетата 🙂 Ще разформировал партии:) Тия пици с кристали не прощават:))))

Не площад,пиаца за вас
Не площад,пиаца за вас
01 ноември 2023 17:33
Гост

Не на площада,на пиацата стоят такива като вас,обикновенно. Прави разлика. Площадите са за изразяване на мнение от тези,които имат такова.Пиаците са продажба на „услуги“. И така спокойно можете да плюете ГЕРБ и ДПС,докато иначе заедно с тях си правите далаверки и се наричате не-коалиция в чисто коалиционен формат…Та,не бъркайте нещата. Макар,че вие и МС и НС на пиаца го обърнахте и човек вече не знае в държава ли живее или в бардак…

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 15:19
Гост

Е не то е ясно, че с хартиена бюлетина ще се дописва. Пределно ясно е. Затова и се махнаха машините. Да си натъпчат техните хора по СОС-овете!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 15:19
Гост

Причината да не се искат машини и да се чудят какви шашмалогии да правят преди изборите

Елвира
Елвира
31 октомври 2023 15:18
Гост

Нямам претенции вика. Как да нямаш претенции бе. Вие сте за съд всички и за назидание на следващите тарикати по села и паланки, които нагласят нещата та един и същ кмет да не може да бъде свален от власт.
Пиша го и във връзка с Тодор Попов! Искаме да се маха от Пазарджик! Обединени са всички против него!

Милияна
Милияна
31 октомври 2023 15:17
Гост

Само да напомня на тия дето се правят на приятно разсеяни. Вижте кои са партиите, споменати в статията. От кои партии са пичовете, които са общински съветници и съответно какви са им гласоподавателите и броящи бюлетини. Нямащи и грам достойнство, бас ловя, че и сега ако ги питаш ще лажат „какво толкова“. В същото време нямат и грам уважение към демокрацията и процеса наречен „избори“. Това е! Хартиена коалиция да живее.