Софийската градска прокуратурата (СГП) проверява от миналата седмица получен сигнал срещу българския европейски прокурор Теодора Георгиева, в който като подател е посочен издирваният бивш следовател Петьо Петров, за когото се появиха информации, че е починал в Обединените арабски емирства. В него се казва, че от 2019 г. до пролетта на 2023 г. Петров е давал лично по 10 000 лева на месец на прокурор Георгиева.

Пред „Лекс“ зам.-градският прокурор на София и говорител на СГП Христо Кръстев обясни, че копие от сигнала е получено в прокуратурата още миналата седмица и е започнала проверка за изнесените в него обстоятелства.

Основното обаче е да бъде разпитан подателят на сигнала, който е в неизвестност, обясни прокурор Кръстев и добави, че в Министерството на външните работи все така няма информация в ОАЕ да е починало лице с имена Петьо Велков Петров. Все още прокуратурата не е разпитала и Теодора Георгиева, като и това предстои. „Лекс“ потърси за коментар и прокурор Георгиева, която каза, че преди дни колеги са ѝ споменали за подготвени активни мероприятия срещу нея.

„В Европейската прокуратура не е постъпвал сигнал от лице с тези имена срещу мен. Не се извършва проверка и не са ни известни публикуваните твърдения в медиите. Обвиняемото лице, което се твърди, че е автор на сигнала е обявено за издирване за извършени престъпления и е в правомощията на българската прокуратура да установи неговото местонахождение и да свали обяснения по повод на изнесеното. Категорично заявявам, че това е клевета, но е задължение на българската прокуратура да установи кой е автор на сигнала и да провери неговото съдържание“, каза прокурор Георгиева.

Тя потвърди и позицията си, че в основата зад опита да бъде дискредитирана стои бившият главен прокурор Иван Гешев.

„Това е атака от шефовете на Пепи Еврото. Не мога да коментирам коя сила покровителства господина и неговите приближени в прокуратурата“, каза Георгиева и попита, ако е вземала подкупи, къде са парите и как ги е изхарчила.

Съдържанието на сигнала и факсимиле от него разпространи днес БГНЕС, като от него е видно, че копие е изпратено още до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, до главния прокурор, СГП, КПКОНПИ и парламентарната комисия за борба с корупцията.

„Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета“, пише в сигнала, преразказан от БГНЕС. В него се казва още, че Петьо Петров лично давал парите на Георгиева, а помощник му бил Кристиян Христов, който беше задържан и обвинен покрай разследванията свързани с казуса „Осемте джуджета“.

Теодора Георгиева и Лаура Кьовеши на посещение в България.

 „След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, пише още в сигнала. В него подателят казва също, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България, но е готов да даде показания пред прокурор.

Петьо Петров беше обявен за национално издирване, а след това през Интерпол и с европейска заповед за арест, след като успя да се укрие преди да бъде арестуван от МВР в столично заведение.

Тогава той беше обвинен за принуда и използване на специални средства за събиране на информация, като разследването срещу него започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Това разследване обаче по-късно беше прекратено.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 8:47
Гост

Жив е Еврото, жив е. Но не там на Балкана, а в Турция. Кой кой от прокуратурата ходи скоро в Турция?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 8:43
Гост

Активно мероприятие срещу Георгиева, за което трябва да благодари на приятелката си Емилия Русинова.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 8:33
Гост

Този сигнал прилича на онзи сигнал срещу съдия, който беше задържан, оправдан, а след това и справедливо обезщетен, но ние всички платихме игрите.Еврокуратурата, а и въпросната госпожа няма приключило, даже започнало някакво сериозно разследване, заради което да се дава подкуп. Друг е въпросът, дали самият господин не е изпълнявал някоя полит. поръчка, да се започне или да не се започне разследване срещу определен политик, но и тук сигнала издиша, защото лицето трябва да докаже, че е разполагало с такива суми, техния произход, кога, къде и на кого, по какъв начин са предавани, включително, дали са поискани, обаче тогава трябва да… Покажи целия коментар »

От кадЯ на кадя и от дек на дек ще ни занимаввате
От кадЯ на кадя и от дек на дек ще ни занимаввате
17 октомври 2023 15:19
Гост

Хубавото е, че сега,след като този гърбав мо …..ник си е извадил смъртен акт и някой го бастиса, и го зарови на някое сметище или в някое гюбере, няма да се води разследване,защото вече се води умрял .

От кадЯ на кадя и от дек на дек ще ни занимаввате
От кадЯ на кадя и от дек на дек ще ни занимаввате
17 октомври 2023 15:12
Гост

По всичко изглежда че на този тъмен монтански субект алкохолът му е причинил сериозни проблеми с главата .
За съвестта и за морала му изобщо дума не може да става. Така се е одрал, че неговата честна дума не струва пет пари, та дори и нещичко в твърденията му да има вярно
За него Шишо,неговият приятел беше казал нещо от рода:“Дай му една бутилка уиски и му гледай сеира- как главата му ще роди всякакви идиощини“.

Кой изнесе данните за сигнала?!
Кой изнесе данните за сигнала?!
17 октомври 2023 14:00
Гост

И как така-лицето срещу което е подаден сигнала узнава за този сигнал от -цитирам статията ви „колеги“, че да не би ако срещу лице от плебсът има сигнал да му се казва съдържанието на сигнала и твърдяното име на лицето подало сигнал?! Изтичането на информация за сигнала, и уведомяване на лицето срещу което е сигнала е повече от скандално, и върло незаконно. И това е без значение дали сигналът е основателен или не. Че нали беше приет закон-гражданите ,които подават сигнали да се пази в тайна съдържанието на сигнала и името им?! А тук-още преди да е приключила проверката-сигналът доведен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 13:59
Гост

Защо не се публикува целия сигнал? Освен за въпросната прокурорка пише, че пари са давани и на други прокурори. Виждат се две имена…

анонимен
анонимен
17 октомври 2023 12:50
Гост

Стари ченгеджийски номера. Настъпила ги е по краката тази дама и сега й скачат.

Въпрос
Въпрос
17 октомври 2023 12:58
Гост

С кое ги е настъпила, че от там, където е сега- нищо съществено не се е задало да настъпи?!

незапознат
незапознат
17 октомври 2023 14:01
Гост

Що-точно европрокуратурата колко обвинителни акта внесе в съда?

Адвокат
Адвокат
17 октомври 2023 12:48
Гост

Твърде е вероятно, то и затова – всичко е привидно идеално.

Но – когато се скарат в такива групички – обикновено стават подобни скандали.

Зловещи неща, убиват, подкупват, а би трябвало да са честни и откровени.

Накрая се оказа – че гнилата ябълка Румяна Ченалова е по-здрава от други.

Chukan Kirilov
Chukan Kirilov
17 октомври 2023 15:58
Гост

Тя Румито не е никаква гнила ябълка, а е страхотна мацка…

Кънчев
Кънчев
17 октомври 2023 12:43
Гост

Аз ако съм на мястото на Кьовеши хич няма и да настоявам за прокурори от България.

Osman
Osman
17 октомври 2023 12:43
Гост

Леле колко сте подкупни и нещастни всички

Кънтирев
Кънтирев
17 октомври 2023 12:41
Гост

Не се правете. Ако имаме нормална държава щяхме да знаем и къде е Пепи Еврото и дали е жив и всичко. И нормална прокуратура щяхме да имаме. Но понеже бизнесмените са се сродили с партиите, а тия бизнесмени сега са честни, но в миналото са си били чисти мутри и силоваци и логично търсят далаверата непрекъснато, няма кой да ги гони. Няма държава.

Мишев
Мишев
17 октомври 2023 12:39
Гост

Хайде бе, те службите на Кремъл направиха подготовка вероятно и помогнаха на арабите да атакуват Израел и всичко това тайно от Мосад, Иран оръжие им дава, вие не можете да разберете Пепи Еврото дали е жив или не. Егати. Ма какво се чудим де, то единия брат Галев си живял в България, службите и хабер нямали.

Трифонска
Трифонска
17 октомври 2023 12:42
Гост

Те службите се занимават с по-важни неща. Да нареждат така картите, че дедовците от ДС, като умрът напълно, защото сега само някаква част я няма вече сред нас, техните деца и после внуците им да поемат контрола над държавата ни. Белким ако света се разбошува, а нас ни подмине, емигрантите, които ще дойдат в страната ни, като евреи, араби, украинци, да вземат контрола над държавата и да я направят нормална за живеене. Защото друг начин не виждам. Ние сме невзрачни и при Трета световна може и да минем между капките, което да ни спаси.

Йосипов
Йосипов
17 октомври 2023 12:39
Гост

Е не се знае еврото жив ли е или се крие или какво точно се случва?

Andreev
Andreev
17 октомври 2023 12:38
Гост

Всички сте за изриване от тая прокуратура. Ама всички!

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 14:05
Гост

Лустрация!э Закпивайне! Реучредяване!

777
777
17 октомври 2023 17:21
Гост

Бате,я дай пак,че нещо се Убърка

Маронев
Маронев
17 октомври 2023 12:38
Гост

Ето защо е толкова трудно да се избере делегиран европрокурор. Те всички са малко или много зависими от престъпници. Един е мина метър, ама родната прокуратура го хвана…

Чикурев
Чикурев
17 октомври 2023 12:37
Гост

Алелеее, така сте се развлекли, като черва прокурори, съдии, адвокати… всички, че нямам думи.

Pipkov
Pipkov
17 октомври 2023 12:37
Гост

Е как се появиха информации, че е починал? Това не може ли да се провери?