Прокуратурата прекрати разследването срещу компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo), съобщиха от държавното обвинение. Обвинения за пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор по него бяха повдигнати на  шефовете на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и на Траян Николов и Калин Методиев.

Разследването започна в началото на годината, като прокуратурата твърдеше, че става дума за престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз (виж още тук и тук).

Днес от държавното обвинение съобщиха, че наблюдаващите прокурори са стигнали до извод, че няма извършени престъпления. От прокуратурата посочват, че към 2018 г., а и в момента, в България няма правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви.

„Същата не е регулирана и дружествата от групата Нексо не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията по чл. 4 от Закон за платежните услуги и платежните системи“, посочват от държавното обвинение и добавят, че според доклад от 2019 г. на Европейския банков орган (ЕБО) криптоактивите не са признати за парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС. По делото е било установено още, че дейността на „Нексо“ е реализирана чрез онлайн платформа, вероятно управлявана извън страната.

От прокуратурата признават, че не са събрани доказателства нито за пране на пари, нито за друга престъпна дейност от четиримата обвиняеми.

„В заключение може да се достигне до извода, че предлаганите от Нексо продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията“, посочват от държавното обвинение и добавят, че според Закона за мерките срещу изпирането на пари, виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган.

През пролетта Висшият съдебен съвет разреши на прокуратурата да похарчи 500 000 долара за изготвяне на сложна експертиза, но от прокуратурата подчертаха, че наблюдаващите прокурори са преценили, че няма нужда да бъде назначавана и парите са спестени.

Междувременно обаче са били разпитани свидетели и са били изготвени други експертизи – техническа и банкова, по които са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки, комплексна съдебно–изкуствоведска и оценителна, комплексна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза.

Прекратяването на разследването е последица и от споразумението, което „Нексо“ постигна с властите в САЩ. Регулаторните органи от Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт бяха започнали административни действия срещу „Нексо“ за извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз.

Още в началото на годината обаче беше постигнато споразумение, според което компанията не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, няма данни клиенти на „Нексо“ да са били ощетени или подведени и бяха прекратени всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­Г­о­­­р­­­е­­­щ­и­­­ ­м­­о­м­и­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­ч­­а­к­в­а­­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?92919

Анонимен
Анонимен
28 декември 2023 11:03
Гост

Сарафа пере най- добре. Ариел ряпа да яде.

Ad nauseam
Ad nauseam
25 декември 2023 9:22
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
24 декември 2023 15:07
Гост

„Българска“ прокуратура посмешище. С кадрова политика крайпътна пиратка. Криптовалутата не била валута, въпреки че може да си купиш и кола и танк с нея. Интересно защо арестуваха и осъдиха създателя на биткойн. Ами то и хердж фондовете, които предизвикаха кризата 2007 година не са фондове тогава. Невинни поради доклад на не знам си кой от не знам си кога. Интересно имало ли е вещи лица. И поради извън съдебно споразумение не знам си къде, по което платили такса спокойствие. Не само че е валута, ами е нелегална валута, емитирани извън банката. И котизира на борсата, на форекс, където котизира долара,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 декември 2023 10:15
Гост

Съдебната реформа тръгна неудържимо!

Анонимен
Анонимен
24 декември 2023 15:10
Гост

Засега само службата по измиване. Ама като почне и службата за цапане ще ни се види страшно. Е имаха показно с крайпътна пиратка и последващо отнемане на статуса на благородник.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2023 14:58
Гост

Бхахах, то не останаха знакови дела за прекратяване бре, браво на лицето Борислав Боби Сарафов – преизпълни плана, заслужава да заеме поста главен прокурор като титуляр!

Смехурко
Смехурко
24 декември 2023 8:29
Гост

Главен прокурор стават защитниците на мафията в НС.

Четене с разбиране...
Четене с разбиране...
23 декември 2023 11:17
Гост

„Същата не е регулирана и дружествата от групата Нексо не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. …“

Нексо не е банка и Крипто не е валута !!!
Крадецът вече не вика „дръжте крадеца“. Крадците вече викат „платете си за политици и медии и няма да сте крадци“…

ей, кога ще им писне на хората
ей, кога ще им писне на хората
22 декември 2023 21:19
Гост

и ще излязат по улиците… тогава ще има народен съд и конфискация за всички тези, с прекратените дела…

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 19:05
Гост

Сарафов си подлага. Изберете го, бре мишоци!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:51
Гост

Всичко вече е наред- обвиненията срещу сега управляващи и свързани с тях тарикати са прекратени, ОПГ-тата някак си изчезнаха от д-вата, явно респектирани от съдебната реформа и прокуратурата ще се бори с масовката по 343б, тук-там някоя трева и кокошкарски кражби.

Любенов
Любенов
22 декември 2023 16:45
Гост

Да има дело срещу Нексо, когато се поднови и делото за Барселонагейт. Айдеее…

Мишев
Мишев
22 декември 2023 16:44
Гост

Правилно решение. Няма смисъл от псевдо обвинения.

Пунчец
Пунчец
22 декември 2023 16:44
Гост

Е то се очкаваше. Скалъпено обвинение. Да, скалъпено обвинение.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:44
Гост

Защото не са виновни. Проблем им беше, че са дали пари на ПП и на ДБ. ЕЙЙЙЙ много ви плаши ПП и ДБ нали? Ама нас не ни плаши. Ние ги искаме за да имаме нормална държава мръсни мутри и комунисти – пукнете от яд !

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 19:08
Гост

Да пукне……сещаш ли се коя и този, който ….., нали се сещашжал

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:43
Гост

Хахаха

OMG
OMG
22 декември 2023 16:29
Гост

Тези за няколко месеца прекратиха повече дела, отколкото внесоха.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:07
Гост

Поредните изпрани… Прокопиев и ко могат да продължат да си перат парите на спокойствие. Амин за “сглобката”.

Z.Z
Z.Z
22 декември 2023 16:28
Гост

Бъркаш. Прокопиев беше оправдан, а и смесваш поръчкови обвинения с изпирания. Изпран беше Боко.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 16:57
Гост

Това, че не влизам в реториката на платените от Прокопиев пропагандисти, не значи, че бъркам. Изпран беше не само Боко, както е видно за всички.

Прокурор
Прокурор
24 декември 2023 18:24
Гост

На Прокопиев вдигнаха запори върху 200 милиона, които нито един съд не решаваше в негова полза Това е много пъти повече от прането на Боко. А е оправдан защото Посолството заплаши съдията с Магнитски.В България бели олигарси са тези, които докато перат парите се борят за демокрация.И Пеевски като Прокопиев се бори за демокрация вече.

доктор по право Иван Гешев
доктор по право Иван Гешев
22 декември 2023 15:59
Гост

Тъй, тъй! Всеки ден ще е така до ПОБЕДАТА!