Софийската градска прокуратура е отказала да иска от съда разпускането на партия „Възраждане“, като се позовава на практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително и за това, че няма предпоставки партията да управлява сама и да изпълни свои радикални намерения, пише „Сега“.

За разпускането на „Възраждане“ настояваха от Българския хелзинкски комитет и редица общественици, подписали в край на юли сигнал до и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

В постановлението на наблюдаващия прокурор, който отказва да сезира съда, се казва, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса. Той подчертава, че „Възраждане“ е парламентарно представена, подлежи на контрол от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ така също и по Закона за МВР. Освен това припомня, че прокуратурата също има инструментариум, ако има данни за престъпление.

Прокурорът цитира и множество решения на ЕСПЧ, за да обоснове извода си, че намесата в политическия процес би била в разрез с принципите на демокрацията. В сигнала на БХК се искаше и „Възраждане“ да бъде обявена за противоконституционна. Прокурорът изтъква, че това може да бъде сторено само от Конституционния съд.

В сигнала се казваше, че „Възраждане“ извършва действия в явен разрез с установения в България демократичен и правов ред, призовава за насилие над други български граждани, отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политическите права на гражданите и си поставя за цел премахване на установения демократичен модел на публична власт.

Авторите на сигнала се позовават на целите и програмата на партията на Костадин Костадинов, на позицията ѝ за мерките по време на пандемията, на действията ѝ във връзка с руската агресия срещу Украйна, на позиции против бежанци, чужденци, етнически малцинства, LGBT общността и т.н.

За да откаже да поиска разпускане на партията, прокуратурата подчертава, че в сигнала няма доказателства и дори твърдения за системно нарушаване на Закона за политическите партии, а „Възраждане“ участва в избори, подава годишни отчети до Сметната палата и провежда заседания на ръководството си.

Законът за политическите партии регламентира, че Софийският градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато: с дейността си нарушава системно изискванията на закона; дейността ѝ противоречи на Конституцията; повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори; не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години; не е провеждала заседания на върховния си орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Прокурорът дава множество примери, в които съдът в Страсбург придава изключителна важност на ролята на партиите в демократичните общества – те допринасят за плурализма, който е предпоставка за демокрацията. Обвинителят подчертава, че намесата на прокуратурата с иск за разпускане на партия е изключително радикална.

В постановлението е припомнено, че Конституцията оправдава намеса в правото на сдружаване, когато дейността на организацията е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

„Толерантността и широките възгледи са два от отличителните белези на демократичното общество“, пише прокурорът и цитира делото „Klass и други срещу Германия“, в което ЕСПЧ отчита опасността унищожаването на демокрацията да се маскира като опит да бъде запазена.

„В сигнала се твърди, че съхраняването на нацията е фашистки постулат. Без да навлизаме в доктринерните разлики между нация и народ, следва да се има предвид, че фашизмът е политическа идеология, а коментарите на политическите идеологии, както и оценката на исторически събития не следва да намират място в един правен акт“, пише прокурорът.

Конвенцията за правата на човека защитава изразяването на информация или идеи, които не са по вкуса на държавата, или са засягащи или шокиращи за някои хора, обяснява още магистратът. И допълва:

„Нещо повече, според практиката на ЕСПЧ Конвенцията не забранява разпространяване на информация, за която дори има подозрения, че е невярна. В този смисъл разпространените мнения по време на пандемията също биха попаднали под защитата на правото на свобода на изразяване на мнение“.

В постановлението се цитира и дело срещу Турция пред ЕСПЧ. То е и заради посланието, че „войната ще продължи, докато остане един единствен човек от наша страна“ (става дума за конфликта на кюрдите с правителството). Съдът приема, че макар изказването да е направено от водеща фигура на забранена организация, това не може само по себе си да обоснове необходимост от намеса в свободата на изразяване на мнение. В друг случай самото деклариране, направено от високопоставен член на терористична или друга незаконна организация, не е достатъчно да обоснове вмешателство в свободата на словото. Дори апел към обществото да разруши затвор, където са затворени терористи, се допуска от ЕСПЧ.

„В случаите, изнесени в сигнала, става въпрос за изказвания на парламентарно представена, а не забранена партия, които са далеч от войнствената риторика по разглежданите от ЕСПЧ дела. Не следва априори да се отрича правото на обществото да получи информация за различни политически идеи, макар и враждебни понякога“, казва прокурорът и причислява позициите на „Възраждане“ в тази хипотеза.

В него е цитирано и решението на ЕСПЧ по делото Refah Partisi, по което съдът е обявил, че разпускането на радикална партия е пропорционално, ако има реална опасност да дойдат на власт, след като спечели избори, а според наблюдаващия прокурор, това за „Възраждане“ е „твърде имагинерно не само в настоящия момент, но и в обозримо бъдеще“.

Колкото до сбирките на „Възраждане“ в подкрепа на „традиционните християнски ценности“ и „българското семейство“, прокурорът пише, че това не са укорими идеи, а когато се упражняват превратно, полицията се намесва.

„Пропорционални мерки биха били административна глоба или наказание или наказателно осъждане на лицата особено грубо погазили обществения ред. Хомофобските изявления и действия на тези събрания не налагат разпускане на партията“, се казва в постановлението.

Боядисването на сградата на ЕК може да се преследва с наказателно дело, ако не се приеме, че това също е свобода на изразяването, посочва прокурорът. Той коментира и колажа на Соломон Паси, разпространяван в „Телеграм“, на който бившият външен министър е в раирани дрехи, носени в концлагерите и е воден насила от нацистки войници, а надписът гласи: „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“ (правописът е запазен). По този случай се прави прокурорска проверка дали има данни за престъпление. Няма обаче каквито и да е данни за съпричастност на „Възраждане“ към тази осъдителна публикация, казва прокурорът и цитира изявление на партията, че осъжда Холокоста.

В постановлението е направен и анализ на целите на партията, в които прокуратурата не открива намерение за нарушаване на конституционния ред.

„Описаните в сигнала прояви са или инцидентни нарушения на обществения ред от симпатизанти на партията или от лица, които не могат да ангажират нейната отговорност. Декларациите на председателя на партията се неприемливи за части от обществото и политическите му опоненти, но са в границите на плурализма на политически мнения“, заключва държавното обвинение.

Преди три години прокуратурата поиска заличаването на „Възраждане“ заради нарушения при регистрацията на партията през 2015 г. Проверката показа, че са били декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. Към датата на провеждане на събранието 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина. От 580 учредители, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на „Възраждане“.

Прокуратурата констатира, че две лица, за които са положени подписи като участници в Учредително събрание, са починали два месеца преди това. В крайна сметка обаче съдът отхвърли иска за разпускане на „Възраждане“ с мотива, че той е трябвало да се направи още по време на производството по регистрацията на партията.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
разпускане на прокуратурата
разпускане на прокуратурата
17 ноември 2023 1:59
Гост

ще има и зачисляването на прокурорите към РУ-тата… да се научат да разследват престъпления, а не да живеят в измисления си хартиен свят и да творят съшити с бели конци нефелни обвинения…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 ноември 2023 19:00
Гост

Като чуя БХК и израза „редица общественици“ започва да ми се повдига. Браво на прокуратурата в този конкретен случай, но странно защо на умнокрасивите и техните обръчи от НПО-та не им прави впечатление разпространеното в техните среди призоваване към насилие на руснаци и наричането на мирни граждани „говеда“ и „орки“.
#стигадвойнистандарти

ПеПейкин и с-ие
ПеПейкин и с-ие
16 ноември 2023 14:20
Гост

Подставена, отгледана и култивирана „опозиция“.

На #КОЙ?

Е няма такава ПАРОДИЯ!
Е няма такава ПАРОДИЯ!
16 ноември 2023 13:05
Гост

ПРБ, ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“, забрана … само ПростоТо с канадското липсва, за да е пълна олигофренията!

И кого ще забраняват ТЕ – Таслаков дето лепи гипсокартон на Албиона ли?

Щото ще им вземе на простаците властта, а?!

Може и така да е!

PS. Довечера очаквам поредната класическа победа. На празния национален стадион над Виктор Орбан.

ВЪЗРАЖДАНЕ - МОСКВА
ВЪЗРАЖДАНЕ - МОСКВА
16 ноември 2023 13:00
Гост

Ице, ти си мъж! Ти си българин. Дръж се! Людмил идва към теб!

...
...
16 ноември 2023 16:54
Гост

ко каза?

Еверест 84
Еверест 84
16 ноември 2023 21:35
Гост

Те това!

АЙДЕ БРЕ!
АЙДЕ БРЕ!
16 ноември 2023 12:51
Гост

Ми нали ТЕ ги създадоха?

Чували сте за съществото „ГОЛЕМ“? Нали? И за Пражкото гробище, понеже ВСВ в Европа не свършва в Берлин, а в Прага!

Аз да си питам!
Аз да си питам!
16 ноември 2023 12:04
Гост

ПРБ с тия безумия /ПОРЕДНИТЕ/ – Не цели ли ПОЛИТИЧЕСКА РЕКЛАМА на затихващата партийка, а?

ВЪЗРАЖДАНЕ - ЛОНДОН
ВЪЗРАЖДАНЕ - ЛОНДОН
16 ноември 2023 11:52
Гост

Престанете да пишете глупости!

Ние сме родолюбци!

Зарязахме Родината, но обичаме, любим, тачим и милеем за всичко българско и родно! 💸 ги инвестираме на место. Купихме си 🏡. На Албиона.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 11:44
Гост

Не подкрепям ни Възраждане, ни Костадин, но се оказа, че гласуването за тях е единственият начин да покажеш среден пръст на цялата идиотска система.

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
16 ноември 2023 11:49
Гост

Е да де!

Вместо да избереш Фашингтон – избираш Лондон! В Европа е. Макар и на остров.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
16 ноември 2023 11:35
Гост

Как ще искат разпускане на братския проект на МИ-6 – от ПосолствоТо?!

ПАРЛАМА!

Бисер
Бисер
16 ноември 2023 10:41
Гост

Много жалко!

Заки
Заки
16 ноември 2023 10:40
Гост

И все пак те декларираха неверни данни.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 10:52
Гост

И като стана въпрос за декларирани неверни данни как се сещам за един вече бивш премиер….дали май не декларира нещо невярно за гаржданството си.

Адвокат
Адвокат
16 ноември 2023 10:38
Гост

Вредни са, обаче не е това начина. В провинцията имат много силна поддръжка, обяснимо – там хората са буквално бедни – ходят пеша, не ползват автобус или каквото и да е, за да пестят. Каквото и да им обясняват от Партийният дом – сега – Народното събрание, нови положения не виждат. Едно закриване на партия би предизвикало скандал. Впрочем – касае се – дали една партия би била способна да поеме един вид „родителски капацитет“, да обслужи нацията. Което ГЕРБ очевидно не притежава, в нито едно отношение. Как красиво ни наредиха на последно място в Европа, няма място, където да… Покажи целия коментар »

от Централата в Лондон
от Централата в Лондон
16 ноември 2023 11:37
Гост

Нали точно това цели с политическия проект МИ-6?

Simo
Simo
16 ноември 2023 10:26
Гост

Напълно очаквано. След като няма доказателства или твърдения за системно нарушаване на Закона за политическите партии.

Щерев
Щерев
16 ноември 2023 10:22
Гост

И какво гарантира, че партията няма да изпълни свои радикални намерения?

Щерева
Щерева
16 ноември 2023 12:02
Гост

И кои са „радикалните намерения“ на ВГъзРАЖДАНЕ?

Таслаков – министър на финансите?!

То момчето лепеше гипсокартон преди да стане „депутатин“!

Къстадиноff ги селектирал по калъп от Центъра!

Това е партия МЕНТЕ. Поредната след ЪТЪКА на Болен Лидеров.

Та те са само „евроатлантически отдушник“ и нищо друго и нищо повече!

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2023 11:25
Гост

По-просташки и да искаше не можеш да звучиш. Съждения на промити мозъци.

фен на МП
фен на МП
16 ноември 2023 10:04
Гост

Общественицте са ясни – кръгът ДБ, НПО-та, А за Б и т.н хора, на които директно им се плаща от посолството, както и политиците в ДБ и ПП всичко е кухянта НПО–медии и т.н, да подадат нов иск с нови основания, иначе имаме правова държава с платени кандидат-политици от друга държава, занимаващи се с ниско ниво пропаганда, а за законопроектите им – без коментар дори ВК им каза къде са ви мотивите, какво представяте бележки или ще правим реформа в служби – реформата слагаме наш човек за директор и край, ама е от наще. Възраждане не са цвете, но и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 10:03
Гост

В случая прокуратурата прави добре, че не ги разпуска, но да ги разследва до дупка

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 ноември 2023 19:05
Гост

Нещо за Нексо и Тренчев няма ли да има също или вече не е модерно да се плюе по ИТ пирамидажии?

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 10:02
Гост

И това остана. И да се роди нова формация, която да обедини отново всички мангъровисти и плоскоземци

Транкоев
Транкоев
16 ноември 2023 10:02
Гост

Тия са не за разпускане, а за затвор.

Таслаков, лепи гипсокартон
Таслаков, лепи гипсокартон
16 ноември 2023 12:06
Гост

А ти си за Карлуково!

Мишева
Мишева
16 ноември 2023 10:01
Гост

Още се смея, че в предизборния плакат на кандидатката на Възраждане в Шабла пишеше, че иска да става кмет на Каварна. Дори нямат идея за къде си кандидатират човека. Смешни са.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 10:56
Гост

Също като някой министър, който не знае къде трябва да гласува.

Грохев
Грохев
16 ноември 2023 10:00
Гост

Не се притеснявайте, не им наливайте вода в мелницата. Повече от 400 000 празногавеца в тая държава няма, които да гласуват за тях. Да управляват няма да се случи.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 11:01
Гост

Ха-ха-ха. Я да видим реузлтатите – за ДеБилите, когато се явяха самостоятелно на избори 02.10.2022 г. – 186 528 гласа (7,45%, малко над бариерата), ама нали се закачиха за другите та сега се фукат, че са втора сила….с….5 спечелени общини на местните избори, една от които е Хитрино. Като стигнат до 400 000, тогава ще видим, ама това ще е НИКОГА.

Попов
Попов
16 ноември 2023 10:00
Гост

Няма какво да говорим, тези работят за руските интереси в държавата

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2023 11:04
Гост

Чухме кой се отчита на „посолството“ – едни, които са за разпускане и съвсем скоро ще НЕкоалиционните им партньори ще ги разпуснат, ама още малко имат нужда от хигиеничните им услуги и разпускането идва.

Попова
Попова
16 ноември 2023 11:40
Гост

Споко!

Копейкин не е станал ПеПейкин, а винаги си е бил такъв!

Лондон знае защо.

Мавродиев
Мавродиев
16 ноември 2023 9:59
Гост

Гледам на тази партия с насмешка

Каменова
Каменова
16 ноември 2023 9:59
Гост

Израждане трябва да се дескридитира с аргумени и най-вече с истината. Не със забрани. ко ги забраниш за кухите лейки, които им симпатизират това ще значи, че заглушават техния глас и ще се роди нова и по-радикална формация. Това не е лекарството. Нищо, че кухите лейки са масово плоскоземци и не могат да разпознаят лъжлива новина от истинска

Ширков
Ширков
16 ноември 2023 9:58
Гост

Смеят ли? Народни представители са. Виж ако не влязат в парламента ще е лесно

Лозан
Лозан
16 ноември 2023 10:29
Гост

Сигурно пак ще влязат. Имат доста симпатизанти.

Ширкова
Ширкова
16 ноември 2023 11:46
Гост

Аз пък искам да ги забранят!

Не за друго, а защото и те са братски проект на ПосолствоТо!

И най-важното – те доубиват, душат българщината с подставени лица и лумпените в редиците им!

Възраждане нито са родолюбци, нито професионалисти, а обикновени профани и продажници на дребно интрубирани от МИ-6 за борба с руското влияние на Балканите и в частност в България.