Прокуратурата не е установила случаи на насилие над пациенти в психиатрични болници и клиники. Това съобщи зам.-градският прокурор на София Десислава Петрова, след като през есента на миналата година беше разпоредена проверка заради данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ.

През ноември бяха извършени проверки в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, в Центъра за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, в „Център за психично здраве – София“, в клиниката по психиатрия към „Александровска“ болница, в Първа и Втора психиатрична клиника към болница „Свети Наум“, в отделението по психиатрия към Медицински институт на МВР и в Клиниката по психиатрия и военна психология към ВМА.

Прокурор Петрова обясни, че в тези заведения не е установена и опасна за живота на пациентите обстановка, като няма данни и за нарушения на режима за физическо ограничение на настанените там.

„Условията в тези лечебни заведения могат да бъдат подобрени. Данни за престъпление или закононарушение не са установени. Държавата трябва да помисли и за грижата към персонала на тези лечебни заведения“, посочи Петрова, цитирана от БТА, на кръгла маса за проблемите на стационарната психиатрична помощ.

Според нея в бъдеще може да се мисли за видеонаблюдение и съхранение на записите във всички места, в които има физическо ограничаване на болните. Тя подчерта, че в София има критично малък брой психиатрични легла, включително и спешни, като за достигане до средното ниво в столицата, е нужно да има двойно повече места за настаняване.

„Години наред проблемите на психично болните се замитаха. Надявам се до тези хора да стигне лъч светлина. Те са забравени“, каза и градският прокурор на София Илиана Кирилова. Тя поиска промяна на текста от Закона за здравето, който изключва здравни пътеки по отношение на психиатричната помощ.

„Без промяна в законодателството няма как да бъдат приети здравните пътеки и да бъде сключен договор със здравната каса“, допълни Кирилова и изрази надежда с промените в Закона за съдебната власт да не бъде отнето правото на прокуратурата за проверки в затворите и на принудително настанените за лечение.

На форума присъства и министърът на здравеопазването Христо Хинков.

„Истината за психиатричната помощ у нас е много болезнена. Проблемът, който засягаме, е много тежък и той е описан в няколко доклада на европейската комисия по изтезания“, каза министър Хинков и припомни случая с изгорелия жив, 29-годишен мъж в болницата в Ловеч, заради когото директорът ѝ след това беше уволнен. Според Хинков е нужна деинституционализация, като в момента има само 12 центъра за психично здраве в цялата страна. По думите му, има риск да не бъдат създадени и амбулатории по Плана за възстановяване, тъй като няма да има кой да работи в тях. Министърът обясни, че е предложил парите да бъдат пренасочени, за да бъдат отворени още 12 като съществуващите центрове.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
6 години издирван национално от МВР и ПРБ!
6 години издирван национално от МВР и ПРБ!
29 януари 2024 22:26
Гост

Законът за здравето е тоталитарен! Няма ясни критерии КОГА ПРОКУРОР ИЛИ АО „ГЛАВЕН ПСИХИАТЪР НА РАЙОНА“ сваля защитата на гражданина и го осведомява за съмнението си за неадекватността на разума му! И предприема репресия за принудително арестуване. Трябва да се КРИМИНАЛИЗИРА обидата, нанесена от магистрат /трябва, но никога не са били задължавани да ходят на психопреглед по нормативно признатата необходимост за такъв с чл.162(6) от ЗСВ!!! , вж вл. в сила АД 8904/АССГ срещу ГП и ПРБ/ по изказано съмнение за психична болест! На ПРБ трябва да бъде забранено предварително ПОВДИГАНЕ на Искане за „оневиняване“ на престъпник, извършил някакво деяние?!… Покажи целия коментар »

Didier
Didier
29 януари 2024 21:20
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 януари 2024 16:41
Гост

Абе не знам, ама заглавието щеше да е доста по-забавно, ако беше следното:

„Прокуратурата не е открила пациенти в психиатричните болници“

Така биха се повдигнали два въпроса – дали държавното обвинение може да направи разлика между здрави и невменяеми хора и каква част от лудите са на улицата.

То вече всички дупки и сетива стават за насилие
То вече всички дупки и сетива стават за насилие
29 януари 2024 13:00
Гост

Няма насилие. Има само диета за отслабване по два лева на ден. Май и за трици не стигат. Има мизерни условия, при които няма начин за побобрение. Условия на ниво 1967, когато може би е стигало 32 лева за поддръжка на мебелите и общи помещения. А сега със зелените утопии, превърнати в закони май има и студ. Абе насишос няма. Има префинени средва за мъчение и унижение.

Не ги хранят
Не ги хранят
29 януари 2024 12:53
Гост

Тормозът е психически, обаче и физически. Буквално ги оставят да умрат от глад. Ужасно е. Един познат го умориха от глад, просто се оказва, че никой не му е давал храна , а той неподвижен и сам не може да стане и да си вземе нито храна, нито вода, от тях зависи изцяло, отделно сигурно го правят, за да чистят по-малко … Влезе с нормално тегло, и един ден, – починал. Ама нито влошаване преди това, нищо. Обаче кожа и кости станал. И това за месец и нещо. Седмица преди това го видяхме, разговаря, но се нахвърли на храната като… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 януари 2024 12:33
Гост

„…изрази надежда с промените в Закона за съдебната власт“

Докъде се докараха от прокуратурата с това свое навеждане, тц, тц, тц да се молят да не им премахват правомощия.

Дичо
Дичо
29 януари 2024 12:00
Гост

А условията кога ще бъдат променени?

Цветан
Цветан
29 януари 2024 12:01
Гост

Надали ще го сторят въобще.

Юлиян
Юлиян
29 януари 2024 11:58
Гост

Доста повърхностно разследване.

Борис
Борис
29 януари 2024 11:51
Гост

Е, как ще открият? Мнението на пациентите е спорно.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:41
Гост

Глупости. Тия какички готови за филми за възрастни са „разследвали“

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:40
Гост

Това е спорно.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:40
Гост

Не са мръднали на йота. Преди години такова повърхностно разследване на обесено в банята момиче. Видимо сама няма как да си върже така бесилото, някой е помогнал. Дърти ченгета го казваха, но вече в пенсия. Обаче младите – ааа това е самоубийство от любов. Готово.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:39
Гост

Е как ще ги откриете? Те да не се записват тия прояви на персонала някъде? Насилие не е само да биеш някого. Насилие е да го тормозиш психически. А това става, като му говориш гадости.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:38
Гост

Абе имам съмнения, ама карай

Бисер
Бисер
29 януари 2024 12:02
Гост

Та кой няма!

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:38
Гост

Голямо търсене на нарушения е било

Христов
Христов
29 януари 2024 12:03
Гост

На думи само.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:38
Гост

Когато правиш повърхностна проверка няма как да откриеш нищо

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:37
Гост

Тя родната прокуратура какво е открила някога?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 11:37
Гост

Шокирани сме