Прокуратурата вече има заключение на вещите лица, които са изготвили експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, който избухна на 1 май на пътя от Боровец за София.

Това съобщи пред БНР заместник градският прокурор и говорител на градската прокуратура Христо Кръстев. От думите му стана ясно обаче, че тепърва нова експертиза ще установява какви поражения е могло да нанесе взривното устройство.

„На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания. Заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. На базата на извършения оглед на местопроизшествието вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг“, каза Кръстев и добави, че назначената допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Заместник-градският прокурор добави, че към момента няма заподозрян както като извършител на взрива, така и като поръчител и се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и тази за инсценировка.

Първоначалните реакции на прокуратурата бяха, че става дума за изключително мощен концентриран и насочен взрив, който е можел да убие пътниците в колата на Гешев. От МВР пък казаха, че автомобилът е бил най-защитеният на НСО и не е имало никаква вероятност частици или осколки от взрива да пробият бронята му.

ФБР ще помага да се отключи телефонът на Алексей Петров

Без резултат продължава разследването за убийството на Алексей Петров, който беше застрелян на 16 август в гориста местност на Витоша по време на разходка. Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата опитва да отключи телефона му, за да получи важна информация за контактите му. Оказа се обаче, че устройството още не е отворено и ще бъде търсена помощ от САЩ.

„Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти„, заяви днес градският прокурор на София Илияна Кирилова пред БНР и добави, че са се обърнали за помощ към ФБР.

„Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне“, посочи тя. По думите ѝ и по този случай се работи по всички версии.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За протокола
За протокола
20 декември 2023 12:51
Гост

КРЪГЛИ ИДИОТИ

Журналист
Журналист
19 декември 2023 21:58
Гост

А Пепи Еврото знае ли къде се крие или като им звънне, не го питат къде е?

Прокурор
Прокурор
20 декември 2023 20:47
Гост

Как да го питаш къде е като може да ти сложи под бюрото 2 кг. Взрив.

Димо
Димо
19 декември 2023 21:51
Гост

Е, чак сега ли?

Глупости на квадрат
Глупости на квадрат
19 декември 2023 15:23
Гост

Много знае тая прокуратура, много, но все нещо не и достига да разбере истината и да събере доказателства за съд, а не за празни приказки по медиите!

Геро
Геро
19 декември 2023 21:53
Гост

Обикновено стига до съд и после ние плащаме.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 декември 2023 14:24
Гост

Божествената (Сарафова) комедия продължава….

„Заместник-градският прокурор добави, че към момента няма заподозрян както като извършител на взрива, така и като поръчител и се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и тази за инсценировка.“

Как така е инсценирано, пък 6 месеца не могат да разберат какво е взривното вещество, не се знае, а като гледам темпото на разследване на „инцидента“ в контекста на политическите аспирации на Гешев, скоро няма да станат ясни субектите на престъплението, пък и щом оня прост мухльо от Цалапица успя да избяга в Дания какво остава за човек с (политически) чадър.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:56
Гост

Мисля, че телефона на Петров може да се отключи и от обикновени програмисти, но добре. Нека е ФБР.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:56
Гост

И защо ФБР? При положение, че ЦРУ се занимава с извън дръжавни въпроси за сигурноста. Или това е просто услуга.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 13:22
Гост

ЦРУ е разузнавателна служба, ФБР е полицейска, извършваща разследвания.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:55
Гост

ФБР ще помага за убийството на Алексей Петров? Айде стига бе

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:55
Гост

Абе атентат. Защо говорите глупости. Какъв атентат.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:54
Гост

Хахах мъченикът Гешев. Айде моля ви

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:54
Гост

Това салбо ме вълнува

Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 11:53
Гост

Понеже не сме чели от много време за Иван Гешев и решихме малко предколедна класика ли да пуснем?

Берска
Берска
19 декември 2023 11:53
Гост

Не виждам да има голямо значение. Това бе скалъпен атентат.

Попчев
Попчев
19 декември 2023 11:53
Гост

Много важно