Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на сдружение БОЕЦ, че главният прокурор Иван Гешев е инсценирал взрива до кортежа си и е извършил длъжностно престъпление и престъпление срещу правосъдието, като е разпоредил да бъде допуснат до мястото на инцидента израелски експерт.

Това съобщиха от „Антикорупционен фонд“, които са получили и публикуваха постановлението на прокурор Тодор Денков (виж тук) от градската прокуратура, който е отказал да образува досъдебно производство. То е от 2 юни 2023 г., т.е. преди на 6 юни 2023 г. да влезе в сила новият механизъм за разследване на главния прокурор.

От постановлението е видно, че при извършената проверка е било установено, че експертът Ш. Михаел е бил в България за честванията на 75-та годишнината от основаването на държавата Израел и на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил в ресторант, заедно със зам.-директора на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров. Тъй като Михаел имал голям опит в предотвратяване и разследване на терористични актове, предложил „да огледа като цяло района“, ако е възможно и ако законът го позволява, за да даде своето компетентно неофициално становище.

Проверката е показала още, че чуждият експерт не е бил допуснат до местопрестъплението, а с Тодоров и преводач стояли на около 20-30 м, като периметърът бил ограден със специализирана лента на МВР, а самото местопроизшествие било оградено с бяла черта по асфалта.

„Тъй като периметърът на инцидента бил отцепен от органите на МВР и не се допускали хора и автомобили, посочените по-горе лица се приближили възможно най-близо, на около 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, откъдето имали визуален контакт към мястото на което е избухнал взривът. Според това, което те възприели на мястото, към този момент извършвания оглед на местопроизшествието фактически бил приключил и се довършвали само някакви документи“, пише прокурорът и обяснява, че експертът останал 10-15 минути на мястото, след което си тръгнал и споделил впечатленията си на Ясен Тодоров.

Наблюдаващите прокурори и участвалите в огледа следователи са заявили, че при извършване на действията по разследването в огледа не е участвал и не е бил допускан чужд експерт.

В постановлението на прокурор Денков се казва, че не може да вземе отношение по твърденията в сигнала на БОЕЦ за инсценировка на атентат, тъй като за взрива до кортежа на главния прокурор тече разследване.

Относно евентуалното престъпление срещу правосъдието чрез възползване от служебно положение, прокурорът казва, че няма данни за извършено престъпление, като е взел предвид това, че към онзи момент Гешев е бил заместван от Борислав Сарафов и именно зам.-главният прокурор е присъствал на местопроизшествието. Според прокурор Денков няма данни и за извършено от Гешев престъпление по служба, като той казва, че в случая няма значение дали главният прокурор е поискал чуждият експерт да бъде заведен до мястото на взрива.

„Внимателният анализ на всички материали по преписката дава основание на извода, че не са налице нито от обективна, нито от субективна страна достатъчно данни за осъществено престъпление от общ характер по чл.282 от НК. Несъществен в случая се явява отговора на въпроса по чия инициатива посоченото лице – т.нар. „израелски експерт“ се е явило в района на местопроизшествието, доколкото липсват данни същото или други лица да са били допуснати до същинското местопроизшествие, да са възпрепятствани извършваните на място действия по разследването, както и установените данни, че по никакъв начин и от никое лице не са давани указания и насоки на разследващите органи и присъствалите на мястото прокурори от състава на СГП“, се казва в постановлението, което може да бъде обжалвано пред апелативната прокуратура.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 юни 2023 8:44
Гост

От АКФ са много зле, ако го беше допуснат да разгледа отблизо местопрестъплението, голям проблем, сега било отдалеч и вместо да си признаят несъстоятелността на обвинението вадят тъпия аргумент – „ама той какво прави там и как може да оцени ситуацията като ще е на 50-60 метра от взрива“ – типичен лицемерен манипулативен либерализъм, като не мине едното, го поукрасяваме и изкривяваме и сменяме тактиката, важното е Гешев да е виновен.

Иит шит Гешо
Иит шит Гешо
08 юни 2023 7:57
Гост

От главен прокурор ще се превърне и той в „лице“ :- )

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 17:52
Гост

Само питам-след като „експерта“ е посетил мястото чак в 17.30, в 14 се коментираха неговите изводи от видяното 🙂

Дичо
Дичо
07 юни 2023 17:35
Гост

И на децата е ясно, че това е инсценировка.

Бисер
Бисер
07 юни 2023 17:36
Гост

Въпросът е кой е авторът й.

Лазар
Лазар
07 юни 2023 17:29
Гост

Жалко!

Филип
Филип
07 юни 2023 17:30
Гост

Едно досъдебно производство щеше да му се отрази добре.

Борис
Борис
07 юни 2023 17:27
Гост

И какво излиза сега?

Лозан
Лозан
07 юни 2023 17:28
Гост

На съда е ясно. Да влезе убития.

Цветанов
Цветанов
07 юни 2023 17:26
Гост

Aз друго становище не съм и очаквал.

Филип
Филип
07 юни 2023 17:11
Гост

Той до тук за всичко е невинен явно.

Симо
Симо
07 юни 2023 17:11
Гост

Горкият човек. Къса ми се сърцето.

Заки
Заки
07 юни 2023 17:09
Гост

Добре е, че Михаел има голям опит в предотвратяване и разследване на терористични актове.

Ники
Ники
07 юни 2023 17:10
Гост

E и! Разследването до къде е?

Тихомир
Тихомир
07 юни 2023 17:05
Гост

Той извърши достатъчно престъпления за да се махне от този пост.

Юлиян
Юлиян
07 юни 2023 17:06
Гост

Направо си е за Бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2023 16:49
Гост

Еее, що разкрихте името на тайнствения експерт, нали беше супер секретен.

123
123
07 юни 2023 16:49
Гост

Докато стигне до САП, Гешев вече няма да е главен прокурор и току виж резултатът е друг.