Проектът за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде готов през март, обявиха от Министерството на правосъдието. В началото на седмицата са започнали разискванията по текстовете във връзка с промените в Конституцията като работната група, начело със зам.-министъра на правосъдието Юлия Ковачева, ще провежда ритмично заседания така, че през март проектът да е готов.

В него ще бъдат определени конкретните правомощия на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет и функциите на тяхното Общо събрание.

В работната група участват върховни магистрати, членове на ВСС, представители на Висшия адвокатски съвет, на съсловните и неправителствени организации, на Националния институт на правосъдието и експерти от правосъдното ведомство.

На финала е работата по проекта за изменения в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс във връзка с изпълнение на препоръките от доклада за България на Комитета на експертите за оценка на мерките срещу изпиране на пари към Съвета на Европа (MONEYVAL). Сред предлаганите изменения са извеждане на отделна глава за тероризма в НК, въвеждане на понятие за криптоактиви в наказателния закон, както и начините на изземването им в НПК. Тази работна група се ръководи от зам.-министър Емил Дечев.

Той е ръководител и на работната група, подготвяща промени в наказателното законодателство във връзка с борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС. Целта е да се отстранят констатираните от Европейската прокуратура несъответствията с Директива 2017/1371.

Освен това предстоят и законодателни промени, които се отнасят до борбата с подкупите в международните търговски сделки към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 12:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Преживял
Преживял
12 януари 2024 18:36
Гост

Крайно наложително е да бъде намален мандата на административните ръководители на всички нива в съдебната система. Сегашният 5-годишен мандат, който често прераства в 10 години след угаждане на съответните партии, осигурили гласовете по назначението, е ужасно дълъг период, позволяващ създаването на местни съдебни престъпни групи, канализиране на корупция и властване на самозабравили се нищожества, увреждащи хора и съдби.
Изразявам скромното си мнение, че максимума за мандат, при положение, че е позволен втори последователен, следва да е 3 години.
Моля, направете го ! Искрено се надявам този апел да бъде чут и реализиран.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 20:41
Гост

Глупаво е предложението ти. Масово съдилищата са малки и е невъзможно да се намери ръководител. Пък за три години е абсурд, защото няма с кого да го смениш. Не искат. Има специфика, която авно не я разбираш или по- скоро не знаеш. В големите съдилища е друго, но те са малко.

ти си още по-глупав пък
ти си още по-глупав пък
13 януари 2024 12:07
Гост

Не трябва да има малки съдилища. Всички такива трябва да станат териториални отделения към по-големите. Това не означава, че ще се закриват, а само че няма да имат административни ръководители и ще отпадне необходимостта от някои длъжности като административен секретар, съдебен администратор, счетоводител, системен администратор, т. е. ще се направи значителна икономия на средства. Тогава няма да го има проблемът, за който говориш. Поставеният от човека /Преживял/ проблем е много по-голям и по-важен, и наистина следва да бъде решен по някакъв начин. В големите съдилища е създадена съдебна номенклатура, която в продължение на десетки години е окупирала управлението им и… Покажи целия коментар »

Мili
Мili
12 януари 2024 9:15
Гост

Еее, Десито като отиде в КС, на кого ще оставим ЗСВ? Хора нема..

Магистрат
Магистрат
11 януари 2024 22:57
Гост

Значи евентуално април може и да се надяваме да получим заплатите си за първите 4 месеца на тази година…

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 10:47
Гост

Като стане готов проекта има един месец обществено обсъждане, след това трябва да се одобри от МС и да се внесе в НС, където да се обсъди на две четения в комисии и в зала. После Радев може да наложи вето и да го върне за ново гласуване. Така че живот и здраве на есен да го приемат окончателно е добър вариант. Не че разчитате на заплата, ама все пак да го имате предвид.

представи си само за да се изкефиш допълнително
представи си само за да се изкефиш допълнително
12 януари 2024 15:36
Гост

Разбирам злорадството ти,човешката душичка и такива тайни крие. Но сега си представи,че има хора които разчитат само и единствено на заплата, а имат и деца и кредит,а нямат нито едно просрочено дело последните няколко години. А и са в натоварените,софийски съдилища. Представи си още,че има и съвестни съдебни служетели,които се скъсват от тичане и ежедневно и прилежно изпълняват всичките си задължения и със заплатата си едвам отглеждат деца и плащат сметки. Обичаш да мразиш, но си представи,че има и такива. И сега продължавай да злорадстваш пък то ако те настигне и теб един ден – да не се чудиш защо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 20:57
Гост

Не злорадствам. Бъзикам се с мрънкащите по форумите, понеже днес в много съдилища взеха аванс. Ако някъде някой ръководител е решил да се прави на прекомерен формалист и да не подписва платежни нареждания, си е негов проблем. Сигурен съм, че ако работещите в съответният съд или прокуратура са хора с характер, много бързо могат да го откажат от формализма. Ако са дупелизци, си заслужават положението.

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 18:31
Гост

По-добър избор от съдия Ковачева да поеме ЗСВ и съдия Дечев за НК и НПК надали в този живот и в следващия може да бъде направен! Адмирации и респект за професионализма. Така знам, че като юрист, бъдещето ми е в най-добрите ръце!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:41
Гост

Ако не се бъзикаш, значи си откровено луд !!!!!

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 18:59
Гост

Не се бъзикам, а ти откровено не си правоспособен юрист, а и да си, откровено не познаваш работата на тези хора, които са с 30 години юридически стаж минимум и са врели и кипели в битки, за каквито ти само можеш да мечтаеш! И можеш да мечтаеш, ако изобщо си юрист, някога да достигнеш до това ниво на юридическо майсторство, на каквото например съдия Дечев е способен!

Съдия
Съдия
11 януари 2024 19:14
Гост

Съдия Дечев е един от най- големите корифеи в наказателното правораздаване, блестящ практик, смел новатор, с брилянтно чувство за справедливост.Най – доброто, което съдебната система може да предложи!!!! Колегите му от СГС са най- точния индикатор за него, тъй като добре познават работата му и аз съм един от тях!

До Пеналист
До Пеналист
12 януари 2024 8:45
Гост

Кариерното израстване чрез участие в НПО, осребряването на псевдосиндикална дейност , чрез стажове в чужбина за няколко години не е доказателство за „врели и кипели в битки“, а Емил Дечев е завършил висшето си образование през 1996 год., та затова по-кротко с цифрите. Все пак сме юристи – фактите трябва да се докажат , в противен случай са само твърдения. Лично аз съм много подосрителен към всякакви НПО активисти, които докато се борят за всички ни , облагодетелстват само себе си. Обичайно, дейността им е обратното на казаното от Левски, ако загубят – губим всички, ако спечелят – печелят само… Покажи целия коментар »

same
same
12 януари 2024 8:48
Гост

подозрителен

Съдия
Съдия
12 януари 2024 10:18
Гост

При това дипломата на Дечев, ако добре си спомняте дискутираните му качване в СГС е 3.00

Пеналист
Пеналист
12 януари 2024 12:42
Гост

Моля дайте тогава, щом желаете да доказваме неща, кой, в кое НПО, кога и по какви въпроси е бил активист. Защото единият зам министър е бил съдия близо 30 години с публично достъпна кариера и развитие, както и другият, който има изключителен опит в наказателното право, моля докажете, че няма опит и не става. 96та беше преди 28 години, така че не знам за какво се хващате в случая. Факт, който се доказва от професионалните успехи, който се доказва от думите на преките колеги на тези хора е че са качествени магистрати, достойни, доблестни хора и абсолютно лесно доказуемо, чрез… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
12 януари 2024 12:56
Гост

Отделно, говорите за няколкогодишен стаж в чужбина, моля дайте информация, че това някога изобщо се е случвало, но няма да представите такава, защото това просто не е вярно. Може би бъркате човека. Не е хубаво да говорите за хора, с чиито кариери изобщо не сте запознат, а говорите по чул недочул тип слухове.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 15:11
Гост

Айде кротни се бре

Пеналист
Пеналист
12 януари 2024 15:30
Гост

Кротнете се вие, тези които дори не са част от юридическия свят, които сте анонимни тук и просто тролите, защото нямате нищо по-добро да правите. След като някой иска да си ги мерим на плоскост доказване, аз винаги съм за това да се поборим, пък накрая обективно да видим, кой прав, кой крив. След като нямаш и един аргумент, а само обиждаш, няма как мненийцето ти да се зачете от когото и да е сериозен юрист, камо ли пеналист.

Loll
Loll
11 януари 2024 22:55
Гост

Данчо полицая и в лекс ли започна да се подвизава ?

Найден
Найден
11 януари 2024 18:56
Гост

Абсолютно сте прав, колега! Този ръководен състав на МП наистина е феноменален и е очевиден контраста с министерството на Барни Ръбъл

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:19
Гост

А ако се отменят промените в Конституцията, този нов ЗСВ какво ще го правим? Янкулова и Дечев мислят ли го това или ич???

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 18:34
Гост

Нищо няма да се отмени бро. Най-много до 2 особени мнения. Какво общо има „Янкулова“ с работата на МП?

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:40
Гост

Зам министър е, ама ти отде да знаеш

Найден
Найден
11 януари 2024 18:54
Гост

Има 4-ма зам. министри на правосъдието и нито един не е с такава фамилия, ето ти и линк https://mjs.bg/home/index/352b0879-b84c-4031-bf28-8f47fbdb76f4

вземи разбери къде живееш и кои са министрите ти, ганьо анонимен.

Найден
Найден
11 януари 2024 18:54
Гост

3-ма*

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:10
Гост

Колкото по-малко неща окепазява сгобката, толкова по-добре. Дано се разпадне до края на февруари, че стана много калташко.

Григор Димитров
Григор Димитров
11 януари 2024 19:01
Гост

Каква сглобка бе, този състав на МП надживя 4 парламента и всеки иска да работи с тях, не могат да се уволнят хората.

333
333
11 януари 2024 17:12
Гост

Хубаво е да се приеме март, че ротацията, нищо чудно да не се получи. Ако ГЕРБ продължават с изцепките.

Филипов
Филипов
11 януари 2024 17:01
Гост

Дано го напишат добре

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 16:57
Гост

Очакваме глупотворене

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 16:55
Гост

Много хубаво.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 16:53
Гост

Да няма после връщане сто пъти за доработване и ремонтиране?

Йорданов
Йорданов
11 януари 2024 16:54
Гост

О, гаранция, че ще се връща

Тошков
Тошков
11 януари 2024 16:52
Гост

Бърза се.

Кирилова
Кирилова
11 януари 2024 16:50
Гост

Това да не са поръчкови мебели, че да ми казват кога ще са готови? Това, че има много млади и бизнес ориентирани хора, които гласуват за ПП/ДБ и са свикнали да им се дава срок за всичко, което вършат не значи, че и законите в държавата трябва да подлежат на същите правила. Да се каже до кой месец ще е готово, че иначе лошо. А и март е скоро. Не е ли по-добре да се каже, че между март и юни ще е готово, като се провери всяко ъгълче?

Ivanov
Ivanov
11 януари 2024 16:54
Гост

Е, тя пък голямата работа. Нали са „експерти“.

Пинчев
Пинчев
11 януари 2024 16:49
Гост

Ще чакаме

Ганев
Ганев
11 януари 2024 16:53
Гост

Голямото чакане.

Бай Пърдечко
Бай Пърдечко
12 януари 2024 13:55
Гост

Спорно е дали новият ЗСв ще е по – добър и дали изобщо може да бъде по-добър. В момента говорим само за проект и нищо повече. Пътят на проекта до публикуването му в ДВ е доста непредвидим, поне засега. Но надеждата умира последна…