Избухна вълна от нови и нови случаи на домашно насилие. Изглежда като епидемия. Това е била скрита епидемия. Окуражени от подкрепата, която получиха от обществото, много хора се осмелиха и решиха да разкажат за проблемите си“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който днес проведе среща с представители на четири министерства във връзка с увеличаващите се случаи на агресия.

На тази среща са били набелязани 15 мерки за превенция, които трябва да бъдат изпълнени до един месец.

Представителите на министерствата на правосъдието, на образованието, на труда и социалната политика и на вътрешните работи акцентираха върху предстоящото създаване на национална информационна система, в която ще се събират данни за всички случаи на домашно насилие – коя е жертвата, кой е насилникът, колко е продължило насилието, какви мерки са взети.

Освен това предстои и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. Председател на този съвет ще бъде вицепремиер, а зам.-председател – министърът на правосъдието.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев посочи, че още на 16 март е бил подписан меморандум за сътрудничество между Бюрото за правна помощ, МВР и адвокатските колегии като целта е да има по-добра координация между институциите. Дечев посочи, че бюрото оказва безплатна правна помощ на жертвите на насилие, а адвокатските колегии пък осигуряват дежурен адвокат, който да я осъществи.

Според меморандума всеки полицай, получил сигнал от жертва на насилие, трябва веднага да уведоми дежурния адвокат, който на свой ред трябва да посети жертвата, където и да се намира тя. В момента 18 от общо 28 колегии са се включили в меморандума и заради това Дечев призова и останалите да се присъединят и заедно с бюрото да изградят регионални центрове за подпомагане на жертвите.

Емил Дечев посочи още, че тази година министерството е отпуснало 340 000 лв. на 17 неправителствени организации, които работят в областта на превенцията и защитата от домашно насилие. Част от тях са направили гореща телефонна линия за сигнали, която работи 24 часа. Други са се специализирали в подпомагането със социални, психологични и правни консултации на пострадалите. Трети пък работят с насилниците за овладяване на гнева.

Този проблем е свързан с културата, образованието и манталитета. Трябва да осъзнаем, че както нанасянето на юмруци на улицата от един на друг човек е престъпление, така и същото това действие, извършено под покрива, също е престъпление. Трябва да работим върху това хората да го осъзнаят“, каза Дечев.

Ивелина Дондакова посочи, че МВР от 15 години работи по въпроса за домашното насилие като отговорната институция е Главна дирекция „Национална полиция“. Тя изтъкна, че от 10 години във всяка област има координатор, който съвместно с НПО, социални служби и психолози оказва помощ на жертвите на домашно насилие.

Посочи, че в ГДНП вече има създаден сектор „Домашно насилие“, който да осъществява методическото ръководство над областните координатори.

Тя също призова обществото за по-голяма чувствителност по въпроса за домашното насилие.

От социалното министерство пък посочиха, че ще има развитие на мрежата на специални социални услуги за жертвите на насилие. Тези служби ще предлагат различни пакети от мерки за превенция – медицински,  юридически, психотерапевтични и др. дейности. Според представителя на министерството предлаганите в момента услуги не са достатъчни и са разпределени неравномерно в страната.

Предвижда се и създаването на шест високоспециализирани екипа, които ще работят в шестте икономически региона в страната като тяхната цел ще е по-бързо да се осъществяват мерките и да се следи за тяхната ефективност.

Министерството на образованието пък ще работи за намаляване на агресията в училищата и детските градини като фокусът ще е насочен и към родителите. Предвижда се до края на годината в 30 училища да има ментори, които да работят по намаляване на агресията, по различни програми ще бъдат включени психолози, педагози и юристи, които с взаимодействието на родителите ще търсят решения на конфликти ситуации.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 август 2023 9:10
Гост

Има епидемия от лаици във властта.

Курчо&Кокорчо
Курчо&Кокорчо
12 август 2023 13:17
Гост

„Тъпанар“ ООД = ПП „Продължаваме промяната“, ама на куково лято!

ps. Защото направихме „скрита“ коалиция с агент Буда на будалите и ексшефа на ДАНС – Пее-ски.

Жътварче
Жътварче
12 август 2023 13:09
Гост

Има епидемия от продажни, долни антибългари инсталирани за министри, начело с уникален „академик“ по мизантропщина!

Равносметката
Равносметката
10 август 2023 23:17
Гост

Жънем посятото в съзнанието и манталитета на хората по време на 12-те години управление на ГЕРБ и ДПС.

re:
re:
12 август 2023 13:11
Гост

И ти си част от нея. Като тролче на Козяк. Колкото и минуси да слагаш от различни IP – това е истината. А сега бегай за баниците при Пее-ски!

Лаик
Лаик
10 август 2023 21:12
Гост

Ще има и епидемия от дела. Всеки шамар на субект по т.31 вече е престъпление от общ характер.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 19:49
Гост

Момчето изобщо не е в час.Случаите, като брой са сходни за последните години, да си погледне статистиците и да не ръси политглупости.

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 10:18
Гост

Разбира се, че няма нищо извънредно, още повече пък „епидемия“ от дом.насилие- твърденията за това са прикритие за безвремието и нищослучващото се в д-вата.

Ххххх
Ххххх
10 август 2023 19:43
Гост

На несвършената работа на държавните органи откога се казва „епидемия“?
А това от Марс ли пада? Нали вече участва в няколко управления? Пак ли друг му е изцапал гащите?

Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн
10 август 2023 19:37
Гост

Опитват се да внушат, че трябва да приемат Истанбулската конвенция.
Но ефектът от нея ще е същият, какъвто беше със смяната на главния прокурор – нула, zero, прах в очите на хората…

Гриша
Гриша
10 август 2023 19:16
Гост

Хората и преди разказваха за проблемите си. Обаче родната милиция спеше.

Щерев
Щерев
10 август 2023 19:15
Гост

Този откри топлата вода.

Щерева
Щерева
12 август 2023 13:12
Гост

А ти още не си открил А за Б в джоба му!

Епидемия от предатели
Епидемия от предатели
10 август 2023 19:02
Гост

Епидемия има и тя е от политически дебилизъм. Аман от грантове и поръчково законодателство в разврат на обществото. Аман от предатели. Когато има случаи на насилие-веднага да се заема прокуратурата. Нали махнаха Гешев,сега какво още реват.ПРБ може да съсипе всеки ако реши и с много хора се случи точно това.МВР също къде си бърка по справките, вместо да осъществява реална превенция. Какво и докога ще ни занимават с джендър доктрините си. И да не се окаже,че докато ни облъчват с кресливи глупости всъщност сме пратили вече войска в Украйна и май сме подписали едни мракобесни споразумения?! Защото ако реши държавата… Покажи целия коментар »

Наблюдател
Наблюдател
10 август 2023 18:43
Гост

Ей-тука е същината на новината- „Емил Дечев посочи още, че тази година министерството е отпуснало 340 000 лв. на 17 неправителствени организации, които работят в областта на превенцията и защитата от домашно насилие.“

Анонимен
Анонимен
11 август 2023 12:32
Гост

…и ако е вярно, че има „епидемия“ то тези НПО-то не са свършили и за лев работа и трябва да върнат всичките присвоени пари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 август 2023 18:21
Гост

Има епидемия от идиотизъм по върховете на властта, но особеното е, че болните не чувстват симптоми, които са видни само за страничния наблюдател.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:13
Гост

Слушах Дечев как натърти, че МП е написало предишните промени, а не тези за интимната връзка, ми че прав си е човекът, не трябва да го набъркват тази срамотия

да, бе,да
да, бе,да
10 август 2023 18:15
Гост

Те па и техните много умни, най-умното е отнемането на огнестрелните оръжия на насилниците

лъжи-мажи
лъжи-мажи
10 август 2023 18:11
Гост

Информационната система е смислена мярка, от нея ще лъсне епидемията, хубавото е, че сега хората набраха смелост и започнаха да съобщават. И не, МВР не работи от 15 години, защото ако работеше, нямаше сега да има такъв ръст на докладваните случаи, а щеше да си ги има и преди.

Наблюдател
Наблюдател
10 август 2023 18:45
Гост

Веждито го каза, сега всяка к*рва ще се сети.. ето ти „епидемия от домашно насилие“.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:09
Гост

Просто МВР и прокуратурата хвърляха в коша всичко досега и като мине парата ще карат постарому.

к***и сбогом
к***и сбогом
10 август 2023 18:14
Гост

Според мен няма да стане така и ще им е дълго като обеца на ухото. Голям шум се вдигна и така трябва.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 19:51
Гост

Явно, нямаш идея, за що иде реч.Типичните, площадни глупости.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:08
Гост

Докато хората не престанат да си затварят очите, няма да има ефект

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:07
Гост

МВР работело от 15 години?!? А, какъв виц

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:07
Гост

Кажете кога ще излезете от интимната връзка.

Анонимен
Анонимен
10 август 2023 18:07
Гост

Сега ли се усетиха, че има епидемия

123
123
10 август 2023 18:05
Гост

Видяхме как работите, няма нужда