Комисията по правни въпроси отхвърли проекта на бюджет на съдебната власт, предложен от Висшия съдебен съвет (ВСС) и прие на първо четене предложението на Министерския съвет, който предвижда 105 млн. лв. по-малко. В заседанието не участва представител на ВСС.

В отговор на въпрос на „Лекс“ за отсъствието на представители на органа от съвета обясниха, че в края на работния ден на 7 юли 2023 г. (петък) в деловодството на ВСС е постъпило писмо от Комисията по правни въпроси за внесения проект за промени в Закона за съдебната власт (повече за него виж тук), с което се иска становище по тях. След това в понеделник по електронната поща е отправена покана, с дневен ред и материали, за определяне на представители на ВСС, които да участват в обсъждането на първо гласуване на Законопроект за бюджета за 2023 г. и на промените в ЗСВ.

„До председателя на Комисията по правни въпроси към 49-то Народно събрание на Република България е изпратено писмо, в което е посочено, че в определения изключително кратък срок е невъзможно да бъдат изготвени становища, които да се обсъдят от съответните комисии на ВСС и Пленума на ВСС, в съответствие с процедурата, регламентирана в Закона за нормативните актове, както и да бъдат определени членове на ВСС за участие в заседанието на Народното събрание“, посочиха от ВСС.

Днес само един депутат – Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС, подкрепи проекта на ВСС, шестима гласуваха „против“, а 13 се въздържаха.

Проектът на правителството получи одобрение с 11 гласа „за“, 6 „против“ и 4 „въздържал се“.

ВСС поиска бюджет от 1 192 646 000 лв., а министърът на финансите Асен Василев предложи 1 087 529 000 лв.

Както „Лекс“ писа, според изчисленията на съвета парите, които предвиждат от МФ, ще стигнат за увеличение на заплатите с 10% и то от 1 април 2023 г., а не както предлагаше служебното правителство – от 1 януари т.г. ВСС пък настоява за 20% ръст на възнагражденията от 1 януари 2023 г. (повече виж тук).

ВСС поиска 589 млн. лв. за издръжка на съдилищата (без ВКС и ВАС), а правителството предлага 530 млн. лв. За прокуратурата разминаването е с 30 млн. лв.

Единственият орган на съдебната власт, който беше представен на заседанието на комисията беше Инспекторатът към ВСС. Главният инспектор Теодора Точкова изрази задоволството си от предложението на правителството, тъй като в него са предвидени 230 000 лв. повече, отколкото предложи ВСС. „ИВСС ще ги използва за антикорупционни обучения, за укрепване на почтеността на магистратите и за превенция на конфликта на интереси. Този бюджет ще подсигури спокойното упражняване на правомощията ни“, каза тя.

Надежда Йорданова изрази съжаление, че на заседанието на комисията няма представител на ВСС, защото една от съществените разлики между предложението на съвета и това на МФ е в частта за капиталовите разходи – министерството предлага с 46,9 млн. лв. по-малко. Представител на МФ обясни, че тези пари са основно за ремонти, които няма как да бъдат извършени до края на 2023 г. и ще се помисли евентуално да бъдат включени в бюджета за 2024 г.

Йорданова попита защо министерството предвижда повишаване на приходите от съдебни такси, като се имат предвид проблемите със събираемостта им и получи отговор, че сумата е заложена, тъй като през последните година има преизпълнение по това перо.

„Едно от добрите неща за последните 2 години беше, че започна проект по изграждането на съдебна палата във Варна, вече собствеността е ясна и предстои през 2024 г. да се даде старт на строителството на най-модерната съдебна палата в Европа. Тази година трябва да бъде извършено идейното и работно проектиране – стойността му е 3 млн. лева, да не спрем изграждането заради такава сума“, заяви Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

Той попита министъра на правосъдието Атанас Славов и защо МФ предлага по-малко пари за ВСС – съветът иска 93 млн. лв., а в бюджета на правителството са 56 млн. лв. и да не би това да е свързано с идеята органът да стане непостоянно действащ. Славов му отговори, че доколкото може да се ориентира, става дума за капиталови разходи, които понеже не са договорени, няма да бъдат изпълнени в рамките на 2023 г. „Със сигурност не става дума за това, че няма да са постоянно действащи“, каза министърът.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:28
Гост

­­Г­о­­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­о­м­­и­­ч­е­т­­­а­ ­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­а­­к­в­а­­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?87663

Марги
Марги
22 юли 2023 19:33
Гост

Заплатите на служителите трябва да се увеличат драстично. Ранговете са унизително ниски суми, пари за храна не ни се полагат, извънреден труд само ако работиш събота или неделя, това че оставаме да работим до 7-8 вечерта никой не ти го плаща. Работим в намален състав, постоянно има някой напуснал, в болничен, пенсиониран. Не се взимат хора, конкурсите се влачат с месеци, особено за секретари, няма кандидати, по 3-4 човека и те не могат да пишат. Това е специфична работа, за която служителя трябва да бъде поущряван, за да не напуснат и малкото останали опитни кадри.

Съдебен служител
Съдебен служител
14 юли 2023 11:55
Гост

Абсолютна подигравка е със съдебните служители приетото увеличение на заплатите – 10 % и то от 01.04.2023г. Реално говорим за увеличение от 100 лева, тъй като сегашната заплата е 1187 лева, и след приспадане на данък печалба, остават 100 лева чисто. И това при положение, че инфлацията е над 30 %, реалната инфлация. За мен тези 100 лева са си чиста обида, по-добре и без тях. Затвориха Специализирания съд, където за натовареност всички /съдии и служители/ взимаха по 4 заплати бонус, делата се изсипаха в СГС, но за нас натовареност няма. Съдиите взимат пари за натовареност – факт, но служителите… Покажи целия коментар »

Съдебен служител също
Съдебен служител също
01 август 2023 15:33
Гост

Абсолютно съм съгласна с Вас по всеки един параграф, но …, след като смятате, че в Специализирания съд сме взимали такива заплати, защо не дойдохте да работите при нас.
П.С.: За 10 години работа на съда НИКОГА не са получавани 4 заплати в рамките на една година за натовареност. Осведомете се преди да пишете.
П.С.2: Вместо да си гледаме канчетата кой колко е работил и взел, нека си търсим правата и отстояваме позициите си извън виртуалното пространство.

666
666
11 август 2023 12:06
Гост

Я само се опитай да си тръсиш правата и веднага ще си навън. „Съдебната палата има 4 изхода, а канидати за съдебни служители бол“. Цитирам бивш председател на съд. Дау него вече го няма, но нищо не се е променило в отношението към съдебните секретари. От „принцеси“ на съда, ценени кадри, ни превърнаха в „пепеляшки“. Занимаваме се с неща, които не са наша работа. Миналия век, машинописките и съдебните секретари, са били втора категория труд. Отчели са „тъпите комунисти“ физическото, психическото, емоционалното натоварване на жените, работещи в тези професии, техния професионален опит и квалификация и са ги третирали като бели… Покажи целия коментар »

111
111
12 юли 2023 22:39
Гост

Отново прецакаха съдебната власт и най-вече съдебните служители, които вършат 90% от работата в съда за най-ниската заплата в системата. Ето поради тази причина няма кандидати на конкурсите за съдебни секретари. За 1187 лв заплата на тоя стрес и отговорност няма кой да работи. Младите напускат и стават касиерки в лидл, кадърни хора бягат, за да работят в частния сектор, където заплатите се вдигнаха два пъти от началото на годината. Съдебната система не е независима. Не може да се работи без хора. Идват, обучиш ги, тъкмо станат самостоятелни и напускат. Трудно им се вижда, парите малко, много отговорно. Младите искат… Покажи целия коментар »

БОРН
БОРН
12 юли 2023 13:37
Гост

Какви 8 бона заплата,жестоко си се объркал.Взимат по 15 хиляди чисто и то без парите от участие в проекти.На всеки три месеца им се актуализират заплатите.

Падам си по Пепи Еврото
Падам си по Пепи Еврото
12 юли 2023 10:53
Гост

Показателен пример какъв безгръбначен ВСС имаме. Ако имаше достойни хора там, както са и с изтекъл мандат трябваше да прави политиците дармадан. Ама като си си подложил задника на някой политик само и само да излезеш от провинциалния съд и да вземаш 8 бона заплата, това ще е положението.

Някой си
Някой си
12 юли 2023 7:47
Гост

Мисля че всички служители трябва да излезнем на протест. Това е недопустимо и абсолютна подигравка!!!

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 8:25
Гост

Кое е недопустимо?

КОКОРЧО
КОКОРЧО
12 юли 2023 9:39
Гост

Недопустимо е такова смешно увеличение.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 14:54
Гост

Точно според „Кокорчо“ си е повече от нужното. И това не би дал, ако зависеше от него.
Иначе за допустимото – допустимо. Само дето не е хубаво това нещо, ама то покрай ППДБ и ГЕРБ е все така. Ново няма.

гневна
гневна
12 юли 2023 10:45
Гост

Конкурс за съдебен секретар, обявена заплата 930 лева. Кандидати няма. Работата я вършат останалите „нещастници“, докато се излъже някой да дойде. И като види за какво става въпрос, напуска. Някой има ли представа какво върши една секретарка в залата? Срам ме е, и ме е яд, че политиците не ни имат за хора. А, между другото, съдебни администратори, системни администратори, административни секретари, човешки ресуси, пиари, счетоводители, управители на сгради, са доста, доста добре платени. За тези места има желаещи, и то много. Кухите службички изяждат заплатите на пчеличките, за съжаление.

КОКОРЧО
КОКОРЧО
12 юли 2023 9:36
Гост

Абсолютно вярно!

666
666
11 август 2023 12:10
Гост

само писаници, без конкретни действия. Айде, излизайте, ще ви подкрепя, ама никой не излиза. седим пред клавиатурите и се упражняваме в словоблудство. после този, който е дал идеята, ще изхвърчи, щото имаме и ЗСВ, не забравяйте.

КОКОРЧО
КОКОРЧО
12 юли 2023 6:15
Гост

Заплатите на служителите в съдебната система са много под средната за страната. След настъпилата инфлация 10% са НИЩО на техните заплати!

Geleto
Geleto
11 юли 2023 21:49
Гост

Какво означава антикорупционно обучение? Какво означава да те обучават да не си корумпиран?

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 19:33
Гост

469wn

Всичко е любов
Всичко е любов
11 юли 2023 16:29
Гост

Кокорчо Василев отпуска пари само за интимните си партньори от дубайските фитнеси… Специ е важен, а за съдебната система няма и трохи. ПП са поредните продажници, които ни излъгаха и предадоха.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 16:48
Гост

Че има ли нормален, който изобщо да се е вързал на ежеденевните глупости, извиращи от ПП?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 юли 2023 16:05
Гост

Бабите от ВКС таман имат шанс да отслабнат, че сега са колкото високи, толкова и широки

Старши инспектор в НАП
Старши инспектор в НАП
11 юли 2023 15:48
Гост

При нас е планирано увеличение с 15%.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 15:54
Гост

В частния сектор с 75% идвайте при нас

мики
мики
11 юли 2023 15:29
Гост

10 процента при това със задна дата са напълно достатъчно. Стига вечно ненаялите се, но постоянно о….. се да ни занимават със себе си.
Специално във върховните съдилища заплатите и без това са прекомерно високи за страната и преспокойно могат да минат и без увеличение, което изцяло да се усвои от районните, и окръжни съдилища.

Geleto
Geleto
11 юли 2023 21:58
Гост

Държавата е в труден момент и всеки трябва да прояви разбиране. Има медицински персонал и шофьори на линейки например, които работят ужасно тежка и отговорна работа за около 1000 лева, те определено са по-нуждаещи се. Такива са времената и то не само в България. Отделен е въпросът каква част от националния доход потъва в нечии джобове, но това няма да се оправи от днес за утре.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 8:28
Гост

Тя вечно е в труден момент. Но има пари да пилее за колониални данъци – за хвърчила, които няма да видим, за украинсщи подаръци и т.н.

МИШОНИ
МИШОНИ
24 юли 2023 12:20
Гост

Държавата не ме храни нито мен, нито децата ми безплатно. Но хранеше хиляди украински неблагодарни, богати и нагли люде, че и до ден днешен им се плащат помощи… Живееха в почивните бази и луксозни хотелчета. Кой плащаше тогава??? Държавата, която била в труден момент. АЛО, ТАЯ ДЪРЖАВА Е МАЩЕХА ЗА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД! ѝ най-отвратителното е, че има такива като Вас, немислещи, но и явно добре осигурени, които винаги са в защита на страната, която няма нужда от защита, защото в нея е и ножа и кокала.

МИШОНИ
МИШОНИ
24 юли 2023 12:14
Гост

ОТИДИ ТИ В ЗАЛА ПО 3-4-5 ЧАСА, БЕЗ ДА СИ ЯЛ, БЕЗ ВОДА И НА ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ И ЩЕ ТЕ ПИТАМ ДАЛИ ТЕЗИ МИЗЕРНИ ПАРИ СА ДОСТАТЪЧНИ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОТВРАТИТЕЛНИТЕ НЕЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ НА ТРУД – ЗИМАТА МРЕШ ОТ СТУД, ЛЯТОТО УМИРАШ ОТ ЖЕГА. ПОЛОВИН ЧАС ОБЕДНА ПОЧИВКА, АКО ИЗОБЩО УСПЕЕШ ДА СИ ВЗЕМЕШ ЗАЛЪК ДА ХАПНЕШ. ЗА МАГИСТРАТИТЕ Е ДРУГО, НО ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ Е КАТОРГА, ДОРИ ПО-ЛОШО. НО ТАКА Е. КАТО НЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТ ДА ИЗЛЕЗНАТ ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ДО ЕДИН И ДА ПРОТЕСТИРАТ, НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ЗАБЕЛЕЖИ. А ТИЕ СА СТРАХЛИВИ, ЗАЩОТО ВИНАГИ ЧЕТАТА Е С… Покажи целия коментар »

Ст. Ставрев
Ст. Ставрев
11 юли 2023 15:07
Гост

А за младшите ще има ли обещаното увеличение?

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 15:11
Гост

На трудовата борса, като не ви изнася
Поздрави

8888
8888
11 юли 2023 15:41
Гост

Как е майка ти

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 15:59
Гост

Класически държавен чиновник

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 16:39
Гост

Вие заповядайте, ако мислите, че някой Ви плаща без да се счупвате от работа. То понеже е много лесно за това на конкурсите няма хора.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 14:58
Гост

Има хора за конкурсите винаги и то много. Във всеки провинциален съд и прокуратура. Че и връзки се ползват. Сетете се защо.

КОКОРЧО
КОКОРЧО
12 юли 2023 9:43
Гост

Така сме свикнали ние. Защо на трудовата борса? Хората в цял свят протестират, а тук веднага се казва: „Като не ти харесва, напускай“. Ами, ако ти харесва? А просто заплатата не ти стига?

666
666
11 август 2023 12:29
Гост

излизам веднага от ситемата, ама ти да дойдеш на моето място само за едно заседание. тогава ще говорим. иначе срамен труд няма.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:36
Гост

Позорна работа

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:35
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:35
Гост

Трябва да се направи събиране с ВСС, въпреки, че знаем, че те няма да спрат да мрънкат

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:35
Гост

Да върнат ДДС на ресторантите както беше преди пандемията и ще влязат някакви пари. Няма Алибегов мафота да ми се разнася и да ми мрънка, че държавата нищо не правела за бранша им.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:34
Гост

За мен трябва да се прояви разбиране, защото звената, където трябват още пари са много, но няма как да се даде на всички колко искат

КОКОРЧО
КОКОРЧО
12 юли 2023 9:45
Гост

Има, има……много се краде, не че няма…………

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:34
Гост

Ето защо е добре да се направи така, че държавата да стане акционер в консорциума на ОМВ за добиване на газ в Черно море. Това ще донесе наистина огромни милиарди в бюджета и ще има повече за всички!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:44
Гост

За кой всички ?
Държавните чиновници не са всички, събираме капачки за детски линейки докато има чиновници който при напукане/пенсиониране взимат на заплати на куп, ех тази демокрация

Радженов
Радженов
11 юли 2023 14:33
Гост

Съдебната система на какво отгоре иска още пари? За да продължава да бави дела, да бъде чедър над организираната престпност?

Павлов
Павлов
11 юли 2023 14:32
Гост

Естествено, че трябват още и още пари. Но няма как държавата да излива безгранично пари. Има си някакъв лимит. И за военни и за полиция и за училища и за съдебна система.

Стратиев
Стратиев
11 юли 2023 14:32
Гост

Днес много добре го казаха представители на Дб/ПП – като кажат синдикатите „дайте 107 милиона“ да вземат да кажат и от къде да ги вземат. А не само да тряснат на масата, че искат тия пари, но да не казват от къде да се вземат щом ги няма.

Milev
Milev
11 юли 2023 14:31
Гост

Тия от ВСС сега ще се разпищят на умряло