Студентите и докторантите, които се обучават държавна поръчка в университетите няма да плащат такси. Това предвижда правителството с промени в Закона за висшето образование, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане днес.

В мотивите към предложението е посочено, че образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност. От правителството заявяват, че отпадането на таксите ще улесни достъпа до висше образование на всички българи, независимо от техния социален статус и финансови възможности. Сред мотивите за предложението е и борбата с демографската криза.

„Редица европейски държави предлагат възможност за безплатно висше образование, с което привличат част от българските гимназисти. Премахване на таксите за обучение в държавните висши училища би направило същите по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина, или в България. С отпадането изцяло на таксите за докторанти повече млади хора биха избрали да се развиват в сферата на науката и да градят академична кариера“, заявяват от правителството.

Друг аргумент за отпадането на таксите са значителните разлики в размера им за отделните специалности и в различните висши училища, което води до неравномерно разпределение на студентите на териториален принцип и недостиг на специалисти по някои специалности за сметка на излишък в други.

„Благодарение на знанията и уменията, които младежите ще придобият, ще допринесат и за икономическото развитие на региона, от който са“, посочват от правителството.

Ако бъде приета, мярката ще влезе в сила още през тази академична година. В преходните и заключителните разпоредби в законопроекта е заложено заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените, Министерският съвет ще отпусне допълнителни пари по бюджетите на държавните висши училища и научните организации за компенсирането им за намалените приходи от такси.

В двумесечен срок от обнародването на промените висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които вече са платили цялата си такса за настоящата година.

Предвижда се парите, които сега държавните ВУЗ-ове получават от всеки студент като такса, да бъдат включени в бюджета за издръжка, която плаща държавата.

Предложените промени предвиждат още Академичните съвети на държавните висши училища да продължат да определят размерите на таксите за кандидатстване, но те вече няма да се налага да бъдат приемани с решение на Министерския съвет.

От правителството подчертават, че няма да има промяна в таксите за платено обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища и в таксите в частните висши училища.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
fararea
fararea
09 април 2024 6:38
Гост

Its user-friendly interface makes snake io it easy for players of all ages to jump in and start playing.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2024 12:18
Гост

Трябва да се гарантира дипломиране!!!!!!!!! Иначе е губене на време!

mantukarla
mantukarla
31 януари 2024 15:39
Гост

Are you looking for a convenient and reliable way to watch Hindi movies for free? If so, you may have heard of Dooflix. DooFlix is a popular app for streaming Hindi movies and TV shows that focuses on providing users with high-quality content that they can enjoy from the comfort of their home

kerlarider
kerlarider
31 януари 2024 15:42
Гост

DooFlix – Films Information Base is a Diversion application created by Ba Tech. You can play DooFlix – Motion pictures Information Base on PC subsequent to downloading an Android emulator from this page.

Dooflix

dawidwatsan
dawidwatsan
31 януари 2024 15:35
Гост

Kipas Folks is a free multiplayer Android mod for Stagger Folks created by Kitka Games. Being a mod, it enhances the first game by adding various highlights. You can get to recently locked skins, acts out, and maps. This mod goes further by permitting players to alter how the game functions with higher leaps and more speed.

KipasGuys

анонимно
анонимно
30 януари 2024 12:41
Гост

Не бива да се премахват таксите изцяло. Може да се въведе символична цена от 150лв, която да се компенсира от стипендии за тези които учат и имат необходимия успех, както и от социални стипендии. Може да е безплатно само ако учащите са сираци, или ако иматет ТЕЛК. Така е по-справедлияо струва мие се. Все пак има поддръжка на тези университети, зали, лаборатории, спортни комплекси, заплати за преподавателите и т.н.

Нено Димов
Нено Димов
29 януари 2024 22:14
Гост

Сега когато дори не си плащат образованието, стимулът им да учат нещо ще е още по-малък. Щом е безплатно, все тая дали ще изкласиш или не. София ще се напълни с още по-диви селтаци и хубавият ни град ще замине на кино. СЕЛЯНДУРИ МАХАЙТЕ СЕ !!!

Димо
Димо
30 януари 2024 1:00
Гост

Селяндури и шовинисти всъщност произлизат от шопско и околностите.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 13:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Стела
Стела
22 февруари 2024 20:41
Гост

Че какъв е смисъла да се ходи,като няма да изкласи.Има деца,които искат да учат,а нямат финансова възможност.Мога да Ви кажа,че София е отвратително грозен град.И се чудя,ако ги нямаше селяндурите,какво ли щяхте да ядете!Камъни ли?

Професора
Професора
29 януари 2024 18:26
Гост

Ами нивото ще го вдигна, когато ми изравнят заплатата с колегите от Масачузетския!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 януари 2024 15:34
Гост

Дано това доведе до повишаване на качеството и университетските преподаватели изпитват стриктно без да се притесняват, че конкретния студент „си плаща“, за да завърши, въпреки че самоучастието винаги е имало дисциплиниращ ефект в която и да се социална обществена сфера – от здравеопазване, до образование.
Скоро да очакваме премахване на търговския характер на стратегически важните лечебни заведения и осигуряване на тяхното финансиране директно от държавния бюджет.

#сбодристъпкикъмсоциалистическотоминало
#въртимсевкръг
#краятнапреходаеначалотона……

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:29
Гост

Супер идея. Дано се осъществи. Имаме пари за подобно нещо. Колкото се може повече европейски практики за нормален живот трябва да се внедрят в България преди потенциалното идване на кремълския президент на власт, заедно с фашистите от Възраждане.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:28
Гост

Дано стане

Кънчев
Кънчев
29 януари 2024 13:28
Гост

За по-качествено образование обаче е редно да се вдигнат таксите на семестър за масовите студенти. Не може един семестър да е 200 лв. И на 4 часова работа взимат повече на месец. Семстъра трябва да е около 500 лв ПОНЕ. За да има нормални условия тоя университет и зимата да не се проеждат лекции с якета и шалове

Чуков
Чуков
29 януари 2024 13:27
Гост

Много ще е хубаво ако се инвестират пари в ремонт на болници и ДКЦ-та, а също така и в ремонт на ВУЗ-ове. Защото сега изглеждат, като след бомбардировки. НБУ е като мол, защото таксите там са по над 1000 лв на семестър и не е ясно точно за какво се плащат, нивото е ниско там. Но ТУ, Софийски, Строителния и други са мизерни та мизерни.

Томов
Томов
29 януари 2024 13:25
Гост

Има много въпроси, но все пак генерално е добра идея.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:25
Гост

По-добре е такова управление от задаващото се про путинско управление на задругата на орките – Израждане, зеления чорап Радев и БСП.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:25
Гост

А как ще накарате професорите на мизерни заплати да спрат да карат студентите си да купуват техните книги и учебници, иначе няма да минат изпит? Независимо колко са умни и дали разсъждават извън рамката?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:24
Гост

Да вдигнат и нивото на образование. Че сега е много ниско.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:24
Гост

Прекрасна идея. Дано се реализира.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2024 13:23
Гост

Не да го предлагат, а да го направят