Почивната база на прокуратурата в курортния комплекс „Чайка“ край Златни пясъци да бъде предоставена за ползване на съда. Такова предложение е направил и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов до Стефан Гроздев, председател на Комисията „Управление на собствеността“ (КУС) към Висшия съдебен съвет (ВСС), научи „Лекс“.

През март 2021 г., в края на мандата си, третото правителство на Бойко Борисов предостави за управление на Пленума на ВСС почивната база в к.к. „Чайка“, която до онзи момент беше част от активите на Държавната консолидационна компания.

ВСС на свой ред възложи стопанисването ѝ на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, като тогава във ВСС имаше възражения срещу необходимостта на държавното обвинение да ползва подобен имот. Сега Борислав Сарафов констатира именно това – че прокуратурата няма нужда от него и ако ВСС прецени, той може да бъде предоставен за ползване на съда.

Базата, с обща площ от 8547 кв. метра, включва хотелски комплекс – стар и нов корпус, с общ капацитет за настаняване до 190 човека, три бунгала, закрит и открит басейн, парна баня, сауна, ресторант с капацитет до 151-159 човека, конферентна зала за 60 души, бар барбекю и още една сграда, която представлява санитарен възел.

След предоставяне на базата на прокуратурата, са извършени и няколко ремонта. През 2021 г. срещу малко над 867 000 лв., една немалка част от които от бюджета на прокуратурата, са били отстранени течове от покривите на хотела, оправени са били канализацията и водопровода на сградите, възстановени са били оградата, настилката, парковото осветление и алеите.

През лятото на 2022 г. пък са поправени конструктивни дефекти по балконите, провиснал еркер и тротоарите като това е струвало малко над 32 000 лв.

В момента се извършват строително-монтажни дейности на хотела, ресторанта и кухненския бокс по договор, сключен през декември 2022 г. за над 1 187 000 лв.

Междувременно прокуратурата е извършила анализ на ползването на останалите четири почивни бази, които стопанисва – „Цигов чарк“ край Батак, „Изгрев“ до Бяла, „Трендафила“ на Витоша и „Боровец“ в курортния комплекс. Установено е било, че капацитетът на тези четири бази е достатъчен, за да обезпечи необходимостта от провеждането на обучителни мероприятия и за кратък отдих на магистратите и служителите от прокуратурата.

От друга страна пък пускането в експлоатация на базата в курортния комплекс „Чайка“ ще изисква средства освен за материалното ѝ осигуряване, и за наемането на персонал. А това ще доведе до допълнително утежняване на бюджета на прокуратурата, пише Сарафов до ВСС и пояснява, че прокуратурата не се нуждае от този имот.

Но предвид вече вложените средства в ремонти на базата в к.к. „Чайка“, и.ф. главният прокурор предлага тя да бъде предоставена за ползване от друг орган на съдебната власт, т.е. съда. А ако никой не прояви интерес, тогава да бъде стартирана процедурата по чл. 17 от Закона за държавната собственост за отнемане правото на управление от ВСС върху почивната база, предлага Борислав Сарафов.

Очаква се КУС да разгледа писмото и да го внесе за обсъждане на заседание на Пленума на ВСС.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mapquest
mapquest
09 януари 2024 11:52
Гост

Много интересно https://mapdirections.app/

Що тъй
Що тъй
17 ноември 2023 16:20
Гост

За пръв път чувам че Прокуратурата има тази база !
Искаме обяснение – кой,кога и по какви поводи е ползвал тази база и защо не е давана за ползване от прокурорите!?svTcW

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 21:47
Гост

Ти си голям тъпанар – не прочете ли, че сега е ремонтирана

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 15:58
Гост

Хайде да позная. Няма да я вземе съда и ще я „продадат“ много изгодно на някой си, за цена, която няма даже да покрие последния многомилионен „ремонт“. Сарафчето обслужва някой, което е част от цената, за да го оставят „изненадващо“ на поста многогодишен изпълняващ длъжността главен прокурор – без конкурс, ей тъй за нищо.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 12:40
Гост

Да се вземе бе! Представете си двама върховни съдии семейство, примерно наречени Мони и Нора, или Влади и Мая. Получават общо някакви си 20 хиляди лева месечно. Е за кое по-напред? За децата ли, за криптовалути ли, за кредити ли, за лизингите ли? Трябва да се подсигури евтина лятна почивка на база на съдебната власт. Парата е слаба.

Мммм
Мммм
17 ноември 2023 10:51
Гост

Дано я вземе съда. Съдиите имат нужда от почивна база. Двуетажната станцийка на ВКС в Лозенец е смешна и крайно недостатъчна.

Шопа
Шопа
17 ноември 2023 10:40
Гост

Е, пЪЪЪЪ! Оти го ремонтирАА ? За неколко милиона лева! И ся го харизАА !

Генев
Генев
17 ноември 2023 9:25
Гост

Няма смисъл да си утежнявате бюджета за персонал, като се има предвид, че по това време на годината до май месец не става за използване.

Пипков
Пипков
17 ноември 2023 9:23
Гост

ВСС пак ще мъдрят глупости

Христов
Христов
17 ноември 2023 9:23
Гост

Това едва ли е толкова важно за съдебната и правораздавателната система в България

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:22
Гост

Много интересно

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:18
Гост

Те не могат да осъдят един убиец на пътя. Какво стана с убиеца на Милен Цветков години по-късно? А със Семерджиев, който има дядо от ДС? Ами с убиеца на двойката на Сливница? А с убиеца на Феро? А с Барселонагейт? А с Апартаментгейт на Артекс? Нищо. И вие ми говорите за почивната им станция.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:17
Гост

Ами да я предоставят. Голямо важно.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:17
Гост

Направо да я продадат за няколко милиона и да спрат да пищят, че Василев не им дава достатъно пари. Не за друго, а защото, според мен, хората от системата с много прилични доходи почиват в Гърция, Кипър, Италия, Испания и на други екзотични дестинации

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:16
Гост

Златни пясъци е станала такава дупка, че хич не бих се и бутал да почивам там

OMG
OMG
17 ноември 2023 9:15
Гост

Е, ремонтирали са я за милиони и казват, че не я искат…Нещо не се връзва.

123
123
17 ноември 2023 9:15
Гост

Не се връзва, защото не е като собственик да е извадил парите от джоба си.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 9:25
Гост

Така е