Столичните полицаи Емануил Емануилов и Петър Георгиев осъдиха прокуратурата да им плати обезщетения от общо 50 000 лева, след като 12 години бяха подсъдими и накрая оправдани по обвинението, че с още един свой колега са задържали и нанесли лека телесна повреда на бившия евродепутат от „Атака“ Димитър Стоянов.

Проверка на „Лекс“ показа, че Емануилов и Георгиев са завели искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съответно за 100 000 лева и за 70 000 лева. Преди дни съдия Невена Чеуз от Софийския градски съд (СГС) е уважила иска на Емануилов срещу прокуратурата до 40 000 лева, а съдия Гергана Коюмджиева е приела, че справедливото обезщетение за Георгиев е 10 000 лева, след като преди това той е бил обезщетен и по Закона за съдебната власт с 4900 лева.

Случаят е от 30 юли 2008 г., когато Емануилов, Георгиев и колегата им Васил Михайлов спрели привърженици на „Атака“ на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“, които отивали към изграден палатков лагер до президентството във връзка с партиен митинг. Младежите се обадили на Димитър Стоянов, който пристигнал с лидера на партията Волен Сидеров и започнала разправия с полицаите, които задържали Стоянов и го отвели в районното управление, където по-късно го освободили.

След това обаче тримата униформени бяха обвинени, че незаконно са задържали и са нанесли лека телесна повреда на тогавашния евродепутат, въпреки че знаели, че е обществена личност, изпълняваща функциите си по организиране на протеста. Емануилов беше обвинен, че е държал Стоянов, Георгиев го удрял в тялото и главата, а Михайлов издърпал силно лявото му ухо. След това минаха 11 години, докато Софийският районен съд оправдае полицаите, а през 2020 г. присъдата беше окончателно потвърдена и от СГС. Наскоро Васил Михайлов също осъди прокуратурата на първа инстанция да му плати обезщетение от 20 000 лева.

По делото на Емануилов, показания пред съда е дала съпругата му, която е свидетелствала, че той е изпитвал силен стрес, притеснение и срам, че „невинен ще бъде осъден“, изолирал се от приятели и роднини. В решението си съдът приема, че полицаят е търпял тези негативни преживявания близо 12 години, колкото е продължило делото, като отбелязва, че той е обвинен в две престъпления, едно от които е и тежко.

„При определяне на размера на дължимото обезщетение следва да се отчете и факта, че и двете обвинения за извършване на умишлени престъпления касаят сферата на професионална реализация на ищеца, упражняващ професия на полицай, задължаваща го да действа в съответствие със закона и при зачитане и гарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство. Още повече, че повдигнатите обвинения касаят действия, насочени към обществено разпознаваема личност, представител на обществеността, член на Европейския парламент“, се казва в решението.

Съдия Чеуз отбелязва, че при определяне на размера на обезщетението трябва да се вземат предвид и последиците върху професионалната оценка и правото на добро име на професионалист на Емануилов, а те са били засегнати от широкото публично разгласяване на делото. Освен това съдът се съгласява с изводите и на съдебно-медицинска експертиза, според която делото се е отразило и на здравословното състояние на полицая, като е отключило различни заболявания.

Процесът обаче не е попречил на кариерното развитие на Емануилов, който през годините е станал старши полицай, младши оперативен дежурен и командир на отделение.

Сходни са и оплакванията на Петър Георгиев, който пише в иска си до съда, че е бил угнетен от несправедливите обвинения и то за престъпления, свързани с работата му на полицай. Той казва, че бил допълнително притеснен, че обвиненията са били за престъпления, извършени срещу обществено известен евродепутат и политик. Георгиев имал опасения, че и разследването не се води обективно от първоначално определения военен прокурор и имал съмнения, че може да бъде осъден, без да е извършил престъпление. Полицаят изтъква още, че се срамувал пред началниците и колегите си, както и от близките си, страдал 4 месеца от невропсихични разстройства, а продължителността на делото попречила на кариерното му развитие.

Неговата съпруга също е дала показания и е заявила, че мъжът ѝ бил обвинен през юли 2008 г., когато чакали първото си дете. Той ѝ съобщил за случая и ѝ казал да не гледа телевизия. Георгиев понасял тежко публикациите за него, показваните от „Атака“ плакати с името и лицето му, с надписи, че с колегите му са „мутри в униформа“ и „убийци“.

Приятел на Георгиев пък е свидетелствал, че той имал сериозни притеснения за ипотеката за семеен апартамент и как ще се справят, ако бъде осъден. Полицаят дори помолил приятеля си да се грижи за семейството му, ако бъде осъден. Георгиев се чувствал много унизен и от репортажите за случая за полицаи, които „срамят пагона“.

Съдът е приел заключението на съдебно-медицинска експертиза, според която делото е причинило силен стрес на полицая, който е ескалирал в първите месеци, но след това се проявявал само покрай съдебните заседания. За да прецени справедливо размера на обезщетението, съдия Коюмджиева отбелязва, че взема предвид тежестта на обвиненията и това, че са свързани с работата на Георгиев и са се отразили не само на личния и семейния му живот, но и на авторитета и на служебната му репутация.

„Същевременно, съдът отчита обстоятелството, че за вредите от нарушеното му право за разглеждане и решаване на наказателното дело в разумен срок, ищецът е обезщетен по административен ред със сумата 4 900 лева, която е изплатена…Преценявайки горните обстоятелства, както и тежестта на повдигнатото обвинение и установените от свидетелските показания негативни преживявания на ищеца вследствие воденото наказателно производство, настоящият състав намира, че следва да се определи обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на 10 000 лева, което адекватно репарира претърпените неимуществени вреди“, пише съдия Коюмджиева.

Решенията не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
gineci9173
gineci9173
22 юни 2023 7:43
Гост
Бай Ганьо
Бай Ганьо
21 юни 2023 17:23
Гост

Тази Чеиз или каквато е там, от какво ли племе е..

За протокола
За протокола
21 юни 2023 13:25
Гост

Няма по-големи вредители на българо-руските отношения от Болен Лидеров, доведеният му син припознал ЛГБТ ценностите и цялата му рода и по съребрена линия включително!

Този тип идеално обслужи англо-сакските и американски интереси, но малко хора го схванаха това!

Беше идеалният им камуфлаж!

То не бяха роднински връзки и назначения, обслужване на бизнес интереси, хулигански прояви и самодейност на червения площад – за което получи у нас юмрук в сурата, напускайки със златния си пръст политиката!

Симо
Симо
21 юни 2023 13:25
Гост

Ще видим дали ще обжалват.

Петър
Петър
21 юни 2023 13:22
Гост

Крайно време е спекулацията с имунитетите да спре.

Димотър
Димотър
21 юни 2023 13:14
Гост

Където е Волен Сидеров, там има и конфликт.

Kalin
Kalin
21 юни 2023 11:30
Гост

Нежни полицейски душички.. лесно нараними… май не им е мястото в полицията. Помня репортажа от тогава как хвърлиха Стоянов като куче в един бус,заедно с други младежи. Не симпатизирам на Атака и Стоянов,но действително тогава той викаше,че е евродепутат,но никой не му обърна внимание.Сигурно има клип из нета за този арест.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 10:13
Гост

12 години подсъдими… Малки са обезщетенията.

Хари
Хари
21 юни 2023 13:16
Гост

Така е с тромавата ни съдебна система.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 9:49
Гост

Чудно направо. Поредни скалъпени без мисъл обвинения

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 9:49
Гост

Пак щв плашаме обезщетения

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 9:49
Гост

В САЩ масово ли съдят прокоратурата ако съда ги оправдае?

Любител
Любител
21 юни 2023 11:23
Гост

Да, и ако иска се уважи, обезщетенията са доста по големи. В САЩ да съдиш за обезщетение е национален спорт.

Ани
Ани
21 юни 2023 9:48
Гост

Браво на ченгетата

Златея
Златея
21 юни 2023 9:48
Гост

Надявам се, че това ще спре. Нвлепите обвинения

Фики
Фики
21 юни 2023 13:18
Гост

И най- вече плащането от наша страна.

Бони
Бони
21 юни 2023 9:47
Гост

Ми и с право

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 9:25
Гост

Ако човек без власт бъде незаконно обвинен обезщетенията са 2-4000 лв, рядко 10 000 лв. Че дори и при изнасилване обезщетението е 15-20 000 лв, а ако изнасилената е ромка, расистката съдебната практика е 5-6000 лв обезщетение.
Какви са тези обезщетения по 40-50 000 лв, акто плебсът, при незаконно обвинение не получава никога подобни суми?

Нямам думи
Нямам думи
21 юни 2023 13:20
Гост

Отново двойния аршин.

НАШИ ВАШИ
НАШИ ВАШИ
21 юни 2023 9:12
Гост

Обезщетения като за наши хора, обикновените гражданин (тези който не са на държавна хранилка) винаги получават вазможно най-ниското обезщетение, лично наблюдение.

123
123
21 юни 2023 8:32
Гост

Абе, Волен някой видя ли го през годините да полага труд в полза на обществото, мисля, че това беше част от наказанието по делата, в които се призна за виновен, като видя, че няма накъде?

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 8:31
Гост

Колко ли години още ще отглеждаме такива вредни платени тролове като атакистите, а сега и въzражденците

re:
re:
21 юни 2023 13:29
Гост

За възрожденците има още време да покажат англо-сакската си коварна същност.

Има данни, че са финансирани от МИ-6.

9999
9999
21 юни 2023 8:29
Гост

Е, що за аршин е това – 40 000 на единия, а на другия 15 000, и то в комбинация за бавното правосъдие…

Z.Z
Z.Z
21 юни 2023 8:37
Гост

И 20 000 за третия опаравдан, явно втората инстанция ще изглажда нещата, освен пък ако не доказват, че всеки различно е преживял процеса.