Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) ще направи нов опит да попълни състава на българските европейските делегирани прокурори (ЕДП).

Очаква се в сряда да бъде открита пета процедура за подбор, при която ще се търсят седем кандидати за ЕДП. В момента България има осем делегирани европрокурори при 15 места.

Според правилата за подбор кандидатите трябва да са действащи магистрати с най-малко осем години стаж, да са придобили статут на несменяемост, да имат оценка „много добра“ от последната атестация, да са на не повече от 58 години към датата на откриване на процедурата и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Подборът на делегирани европрокурори започна преди над две години и до момента са проведени четири процедури, но както вече стана ясно, продължава да има свободни позиции.

След напускането на Елена Попова (тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за помощник на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.

Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. В началото на 2021 г. бяха избрани и първите четирима – вече напусналият Бойко Калфин, Димитър Беличев, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

При втората процедура делегирани европрокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

През февруари 2022 г., когато Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет стартира трета процедура за единственото към онзи момент вакантно място, нямаше кандидати.

Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.

Последва четвърта процедура, при която трябваше да бъдат подбрани вече шестима ЕДП, но Прокурорската колегия одобри само трима – Василен Бенчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова. А от тях Колегиумът на Европейската прокуратура избра Бенчев и Райдовска.

Междувременно служебният кабинет на Гълъб Донев осигури бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134 за Европейската прокуратура. Тя обаче се нуждае от сериозен ремонт, преди делегираните европрокурори да се нанесат в нея.

През март т.г. ВСС възложи стопанисването на сградата на европейския прокурор от страната ни Теодора Георгиева като това стана след писмо от нея и шефа на администрацията на ЕДП Димитър Беличев.

Но европейският главен прокурор Лаура Кьовеши сигнализира българските власти, че Теодора Георгиева не може да отговаря за сградата. Това е така, защото европейският прокурор е служител на ЕС и се подчинява на правилника за длъжностите на ЕС. Той не е част от националната съдебна система по време на мандата си и няма правомощие да управлява сгради, както и няма правомощия по Закона за обществените поръчки.

Писмото на Кьовеши беше разгледано от ВСС миналата седмица, на което беше и изслушана Теодора Георгиева.

Заради това ВСС възложи стопанисването на сградата на главния прокурор.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:29
Гост

­Г­­о­­­р­е­­щ­и­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­в­­­и­ ­­о­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?87095

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 0:37
Гост

Т. Георгиева обвиняваше Гешев, че пречел на попълването на квотата на българските прокурори. Сега да видим дали новият началник ще помогне. Големият проблем е, че наистина няма желаещи. Не си струва просто. Освен това, нека не забравяме, че Кьовеши се изгаври с някои добри кандидати. Това не се забравя.

Хуго
Хуго
26 юни 2023 21:06
Гост

А кадя е Милко Момчев?! Той видя, че няма да стане европрокурор и чак подаде оставка като прокурор в СГП. Сега разбрах, че се е вписал като адвокат.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 19:23
Гост

Никой няма да отиде на риск като Европейски делегиран прокурор при идиотските условия за труд и заплащане, които предлагат;;! Не е виновен ВСС, а скапания ЕС, както и Тедита и Лаури, които не стават за нищо

Пълна лудница
Пълна лудница
26 юни 2023 15:45
Гост

Докато начело на БГ прокурорите са Тази Теодора и този Беличев няма как да се случи . Те прецакаха мераците да се работи в това нЯщо ЕПр какво й да е . От материала се разбра, че те са „европейският прокурор е служител на ЕС и се подчинява на правилника за длъжностите на ЕС“, А НЕ МАГИСТРАТИ, демек провеждат квазиДосъдебно производство нещо като игрички. КАТО КАКВИО ТОГАВА РАЗЛЕДВА И ПРИВЛИЧАТ КАТО СЛУЖИТЕЛИ ЛИ ????????? Пълна лудница, както казват в едно предаване

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 14:10
Гост

Цялата им Европрокуратура, барабар с румънската циганка има внесени няколко дела за няколко години във всички възможни съдилища в общността, и то с мижав предмет.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 14:08
Гост

Само някой дихател-кариерист може да се върже на подобна тъпотия.

Геро
Геро
26 юни 2023 13:06
Гост

Kато гледам скоро няма да изберат.

Възмутен
Възмутен
26 юни 2023 13:05
Гост

Тези за две години свършиха нищо работа.

Филип
Филип
26 юни 2023 13:03
Гост

Пълна излагация.

Хари
Хари
26 юни 2023 13:02
Гост

Имам чувството, че докато изберат нови членове, това ВСС ще си замине.

Дичо
Дичо
26 юни 2023 13:00
Гост

Тази сага край няма.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 12:29
Гост

Заплатите са мижави. Ако ги оправят, ще кандидатстват сто човека поне. Не може еврочиновник в Брюксел, носещ папки и ксерокопиращ документи, да получава повече пари от Европейски делегиран прокурор!

ей ги на
ей ги на
26 юни 2023 12:09
Гост

пепи еврото, сотир цацаров, иван гешев, боби сарафов, николай кокинов, роман василев и делян пеевски. тези са най-подходящите.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:59
Гост

Позорно

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:59
Гост

Любопитен съм кога ще си зпълним квотата

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:59
Гост

Понеже сме негодни да свършим каквото и да било, което Евеопа върши, затова ватенките искат да излезем от ЕС и НАТО. Но ние сме воайорите на Европа не заради нея, заради собствената си тъпота

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 12:08
Гост

Този коментар няма нищо общо с ЕДП, а с политическата пропаганда на един жълтопаветен умнокрасивитет. Това е юридически форум, а не пропагандна страница за облъчени жълтопаветни фенове, партийните сбирки на ДБ е мястото да се изявите,а не тук!

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:58
Гост

Наистина сме излагация за цяла Европа

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:57
Гост

Не е сериозно цяла Европа да няма проблем, само ние да имаме

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:57
Гост

Докато намерят 5 и те ще трябва да търсят нови

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:57
Гост

Този цирк явно никога няма да спре

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:56
Гост

Няма да им е лесно

Анонимен
Анонимен
26 юни 2023 11:56
Гост

Ще се намреят… Ама друг път