Отказът на държава членка да признае законно извършената в друга държава членка промяна на половата идентичност възпрепятства упражняването на правото на свободно движение и пребиваване. Това постанови днес Съдът на Европейския съюз (СЕС) по казус от Румъния, но решението му е задължително за всички държави и граждани в съюза (пълния текст на решението виж тук).

„…подобно на името полът определя самоличността и личния статут на дадено лице. Следователно отказът да се промени и признае половата идентичност, която гражданин на държава членка законно е придобил в друга държава членка, може да причини на този гражданин сериозни неудобства от административен, професионален и частен характер“, прие съдът в Люксембург.

И постанови: „Член 20 ДФЕС и член 21, параграф 1 ДФЕС във връзка с членове 7 и 45 от Хартата на основните права на Европейския съюз, трябва да се тълкуват в смисъл, че не допускат правна уредба на държава членка, която не позволява в акта за раждане на гражданин на тази държава членка да бъде призната и вписана промяна на собственото му име и на половата му идентичност, законно извършена в друга държава членка при упражняване на свободата на движение и пребиваване, в резултат на което този гражданин е принуден да започне ново съдебно производство за промяна на половата идентичност в първата държава членка, в което не се отчита вече законно извършената в другата държава членка промяна“.

Както е известно, преди две години мнозинството в Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прие, че юридическа промяна на пола у нас е невъзможна. Диспозитивът на Тълкувателно решение №2/2023 г. гласи: Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.

За да стигне до този извод, мнозинството в колегията се опря на постановеното две години по-рано по нейно искане решение на КС, в което той прие, че понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. КС изрично посочи, че има възможност за промяна в актовете за гражданско състояние въз основа на самоопределяне на пола единствено за интерсексуалните (хората, които са родени с неопределени или смесени полови белези) (повече за решението на КС виж тук).

Следвайки това тълкуване на конституционните съдии и развивайки тезата, че не всички норми Европейската конвенция за правата на човека имат пряко приложение и са „самоизпълняеми“, ВКС обяви, че без законодателна уредба за промяна на пола в актовете за гражданско състояние, извършването ѝ е недопустимо (повече за тълкувателното решение виж тук).

По-малко от година след това трима български върховни съдии сезираха СЕС в опит да преодолеят практическата забрана за промяна на данните, свързани с пола, в актовете за гражданско състояние, до която води тълкувателното решение. Пред съда в Люксембург те поставиха на проверка и тълкуването на КС.

Преюдициалното запитване (пълния му текст виж тук) е на върховните съдии Мария Иванова, Даниела Стоянова и Любка Андонова, които единствени след постановяването на тълкувателно решение №2/2023 г. допуснаха за разглеждане жалба срещу отказ за юридическа промяна на пола. В него те заявиха, че „има основание да се смята, че приетото с Тълкувателно решение №2/2023 г. на ОСГК на ВКС не е в съответствие с правото на Съюза(повече за преюдициалното запитване виж тук).

СЕС още не се е произнесъл по питането на трите върховни съдийки, но днешното му решение дава отговор на част от въпросите им.

Казусът, по който е постановено, е на румънец, роден като жена. След като през 2008 г. се премества в Обединеното кралство, той придобива британско гражданство, като същевременно запазва румънското. През 2017 г. той променя собственото си име и обръщението пред името си от такова към лице от женски пол на такова към лице от мъжки пол, а през 2020 г. във Великобритания законно е призната мъжката му полова идентичност.

През май 2021 г. въз основа на два документа, издадени в Обединеното кралство, които удостоверяват тези промени, той иска от румънските административни органи да впишат в акта му за раждане промяната на собственото му име, на пола и на личния му идентификационен номер, така че да съответстват на мъжки пол. Освен това иска да му бъде издадено ново удостоверение за раждане, което да съдържа тези нови данни.

Администрацията в Рунъния обаче отхвърля тези искания, като го приканва да започне ново производство за промяна на половата идентичност пред румънските съдилища. Т.е. в случая е налице отказ от административно признаване на юридическата промяна на пола, а в България от февруари 2023 г. е невъзможна и тази по съдебен път.

Като се позовава на правото си на свободно движение и пребиваване на територията на съюза, румънецът иска от първоинстанционния съд в Букурещ да разпореди актът му за раждане да бъде приведен в съответствие с новото му собствено име и половата му идентичност, която е призната в Обединеното кралство.

Така съдът в Букурещ решава да отправи запитване до СЕС. Специфичното в казуса е, че промяната на половата идентичност е извършена във Великобритания, която напусна ЕС. В конкретния случай съдът в Люксембург обаче я третира като държава членка, тъй като мъжкият пол на румънеца е окончателно признат преди Брекзит.

Извън вече посочените изводи, че отказът да се признае извършената в друга държава от ЕС юридическа промяна на пола, погазва правата на румънеца, СЕС заявява още: „Отказът за признаване и обстоятелството, че заинтересованото лице е принудено да започне ново производство за промяна на половата идентичност в държавата членка по произход, което го излага на риск това производство да доведе до различен резултат от постановения от органите на държавата членка, които законно са променили собственото име и половата идентичност, не са обосновани. В този контекст Съдът припомня също, че от практиката на Европейския съд по правата на човека следва, че държавите са длъжни да предвидят ясна и предвидима процедура за правно признаване на половата идентичност, която позволява промяна на пола.

91
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 9:13
Гост

Заявявам, че ако имам такъв клиент в адвокатската си практика, който е със “сменен пол“, просто ще го препратя на друг колега, и няма да се ангажирам с процесуалното му представителство в нашите бг съдилища. В крайна сметка, ми омръзна от тенденцията в ЕС да се счита, че образованието и науката нямат абсолютно никакво значение и е важно само какъв курс за 2-3 седмици по интернет е завършило дадено лице, за да бъде наето на трудово правоотношение или да упражнява дадена професия. ЕС ТРЯБВА да се реформира в посока зачитане на медицинската наука и изобщо-доказаните достижения на европейската наука, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 9:01
Гост

А кой ще защите правото на традиционния мъж, които емоционално се привързва към другиго, който изглежда като жена, носи женско име, облича се и се държи като жена, но когато отношенията достигнат да секс, или намерения у този мъж да има семейство с жена, да има деца от жената, към която се е привързал и се окаже в леглото, че това е мъж, не може да забременява, не може да ражда. Питам, кой европейски гуро ще защити този човек, или традиционно носещите пола си нямат права, техните права са по-малко значими и важни за европейското общество. Вече сигурно се разбра,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 8:20
Гост

Мисля, че с това решение на СЕС се нарушава баланса в равнопоставеността на жените и мъжете в ЕС държави. В много ЕС държави отпускът за раждане се признава за осигурителен стаж на едно ФЛ от женски биологичен пол. Какво се случва при хипотезата, при която едно лице с “операция за смяна на пола“ не съобщи за нея, и реши да се ‘възползва от настоящия си пол и чрез използване на антидатирани документи с невярно съдържание, получи осигурителни права и отпуск за раждане във време, избрано от него…

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 8:26
Гост

Юридически полът се променя след влизането в сила на съдебно решение или вписването по административен ред на новия пол в регистрите по населението – зависи от националната уредба. Затова не може полът да се „антидатира“. По същия начин е при брака – от момента на сключването му пред ДЛГС или пред съответния религиозен представител на вероизповеданието – съобразно националната уредба, т.е. последиците от промяната ще настъпят от този момент, а не с обратна сила.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 9:03
Гост

Промяната на пола МОЖЕ да се антидатира , чрез изготвяне на неверни документи. В България наричаме това престъпление документно престъпление. Така, че- нека не си затваряме очите пред елементаният НАУЧЕН МЕДИЦИНСКИ ФАКТ- едно ФЛ се ражда с един биологиочен пол, който, каквито и медицински интервенции да претърпява, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СМЕНЕН чрез т. нар. “операции за смяна на пола“. Казано иначе- той е абсолютна константа, която българското национално право е приело за фундаментална, точно защото МЕДИЦИНСКАТА НАУКА е доказала по безспорен научен път неговата константност и непроменимост по протежение на човешкото раждане, човешкият живот и човешката кончина.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 8:04
Гост

Време е медицинската НАУЧНА истина да се каже с висок и ясен глас- не може да има смяна на биологичния пол , просто защото такава не е възможен/ вероятностен/ хипотетичен/ генетичен факт. Генетиката си е генетика- човек се ражда с един биологичен пол и умира със същия биологичен пол. Дали се чувства комфортно с него или не, не е въпрос на генетиката. Но- медицинските ГЕНЕТИЧНИ факти са гореописаните. Защо да приемаме една ЛЪЖА за истина- защо…Милион терапии за промяна на “пола“ да претърпи едно лице, медицинската истина си остава- лицето е с биологичният си пол, получен още в качеството му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 8:21
Гост

А ако лицето е с неопределен пол, т. е. притежава първични полови белези и от двата пола, но е вписан като лице от единия пол? В Германия законодателно са решили този въпрос – вписва се като „неопределен“ („трети пол“), а след като лицето навърши пълнолетие, самО може да определи своя боилогичен пол. Но тук тези, които са подчинени на „суеверията“, говорят за „джендъри“. Затова законодателят не трябва да е популист, а да уреди и тези обществени отношения. Обаче темата се измести – от конкретния спор към по-фундаменталния: за примата на ПЕС над „националната конституционна идентичност“. А че има два биологични… Покажи целия коментар »

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 8:56
Гост

Не, темата не се измества. Биологичният пол е фундаментална юридическа константа в българското национално право. Неслучайно съществува РКС, в което е прогласено точно това. Аз съм против подмяната на юридическата конбстанта, върху която се крепи националното ни право, и която е в съответствие с научното знание, изходящо от науката генетика, и замяната му с една правна фикция, която постановява, че всеки може “ да си смени биологичния пол“. В това отношение е моето НЕЖЕЛАНИЕ да приема последиците на една правна фикция, за положителни и правоомерни правни последици, възникнали от реално съществуващ юридически факт.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 9:04
Гост

Добре, чудесно, съгласен съм, че не се измества. А как ще постъпи ДЛГС или съдът, когато трябва да съобрази новия пол на някое лице – при допустима юридическа промяна в чужда държава? Да се позове на РМС или да приложи решението на СЕС, което обсъждаме. Иначе сме наясно какво означава биологичен пол. Тук говорим за приложение на правото, вкл. и на ПЕС.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
05 октомври 2024 7:55
Гост

Биологичният пол НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ/СМЕНИ по желание на едно ФЛ,той си остава един и същ от раждането на живородено човешко същество, до физическата му кончина. Нима СЕС не се е обърнал към НАУЧНАТА МЕДИЦИНСКА страна на въпроса и не е взел предвид гореописаните медицински БЕЗСПОРНИ НАУЧНИ факти…Какво излиза сега- една ФИКЦИЯ/ЛЪЖА/ се признава за съществуващ юридически факт, така ли…

Пеналист
Пеналист
04 октомври 2024 23:59
Гост

Поредна победа на съюсното право над рудаментарното мислене на изостанали в миналото правни нихилисти! Браво на СЕС за пореден път! Да видим сега обожателите на диктаторските режими какво ще кажат, та да се посмеем от сърце.

Ние/Вие/Те
Ние/Вие/Те
04 октомври 2024 23:22
Гост

О колко ще е забавно Пешо да си смени пола в Испания например и от мъж, да стане жена, да се върне в България и да сключи граждански брак за Гошо. И всеки път, в който длъжностно лице по гражданско състояние откаже да завери подобрен брак, жената Пешо да съди държавата за добра сума. Браво на СЕС и огромно благодаря за това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ решение! Сега ще се появят правните смехурковци, които ще плачат, че сме имали Конституция, имаме да, но тя не може да противоречи на съюзното право, а и няма да противоречи, защото ще имаме брак сключен… Покажи целия коментар »

ЕС все още не е Държава все още
ЕС все още не е Държава все още
05 октомври 2024 0:04
Гост

Тя КРБ не противоречи, а просто е над СЕС и ЕСПЧ. Нали искате върховенство на правото. На върха на правото е всяка Конституция и в нея се кълнем, а не някакъв си съд, който не е съд а Квази съд. Ходи малко на лекции в Първи курс. Проф. Пламен Киров, проф. Даниел Вълчев , проф. Семов да те пообразоват. И да си прочетеш Лисабонския договор за да се образован и белким разбереш, че СЕС и още повече ЕСПЧ не са с примата и доста надхвърлят очертанията им възможности, които Никога не са разписание, че са над Конституциите на отделните държави… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 8:00
Гост

„Квази съд“ бил ЕС, а ПЕС бил подчинен на националното право. За пореден път „Слаб“ 2. Докога?!След като бъде постановено решението по преюдициалното запитване от ВКС – за промяната на пола, пак ли ще четем за „Квази съд“? Ще четем – но само по форуми. А може и за „конституционната национална идентичност“. А след Договора в Лисабон ЕС става все по-„федеративна“ общност. Това е бъдещето – СЕЩати, каквато е била мечтата на много идеолози от Европейското Просвещение, вкл. и на Жан-Жак Русо. С последните изказвания на Марио Драги и Макрон се затвърждава тази тенденция. А в Декларация 17 към Договора… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 22:19
Гост

СЕС няма ли си друга работа, че да уважава всякакви простотии на една шепа джендъри, които се събират в градски автобус (и при това остават празни места)?

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 22:26
Гост

Казахме путинизми и прочетохме един от тях. Докога?! Нещо юридически обосновано ще прочетем ли?! Досада, не ли?!

Сенека
Сенека
04 октомври 2024 21:58
Гост

ЕС не е федерация, дори и конфедерация не е, а общност от независими и суверенни държави. Строго определени ресори от компетентността на една държава са делегирани на ЕС и са с примат над вътрешното законодателство. ЕС няма дори Конституция, след като държавите отрязоха мераците на еврошайката и глобалните й господари да превърнат съюза в една държава. ЕС функционира по силата на договор, а нито един договор няма върховенство по отношение на Конституцията на една държава, последната може да бъде изменена и съобразена с даден международен договор или той да има примат над законите и подзаконовите актове, в случай, че е… Покажи целия коментар »

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 22:09
Гост

Слаб „2“ – за пореден път, налага се, трябва, нужно е, да се ограмотим, взаимно, най-добронамерено, толерантно, но не за последен път. Накратко: „Европейският съюз е Съюз, основан на принципите на правовата държава, който е установил цялостна система от правни средства за защита и процедури, предназначени да дадат възможност на Съда на Европейския съюз (Съда на ЕС) да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на институциите на ЕС (член 263 от ДФЕС). Договорите и общите принципи се намират на ВЪРХА на НОРМАТИВНАТА йерархия и се наричат ПЪРВИЧНО право. След влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември 2009… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
04 октомври 2024 23:24
Гост

Що за неграмотно мнение е това ?! Това е юридически форум. Ерго не е за троляците на Путлер.

Съдия от Шоплука
Съдия от Шоплука
04 октомври 2024 20:21
Гост

Дали ни харесва или не , решението на СЕС трябва да се спази . И не виждам каква е драмата , защото става въпрос за малко на брой хора . Нито ще ви правят децата гейове /както твърди другарят Путин/ , нито някого от вас ще го принуждават да спи с хора от своя пол или пък да си сменя пола . Буря в чаша вода . Но се почва редовното тролене как трябва да излизаме от ЕС , да се гушкаме с Русия и Китай и прочие . Другарки и другари , който не му харесва в ЕС може… Покажи целия коментар »

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 20:49
Гост

Най-сетне някой да обясни простичко какво правят нашите „източни партньори“ в този сайт. Радвам се, че все повече хора се присъединяват към хората, които разобличават путинизмите, използвани от тролещите.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 22:23
Гост

И като си написа сам поста и отговора му, поне долар падна ли? Отде ви копаят такива..

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 22:28
Гост

Трезвомислещите хора сме легиони, капочо!

Скуби Бу - Ловец на демони
Скуби Бу - Ловец на демони
04 октомври 2024 23:32
Гост

Това не са трезвомислещи хора. Демони-сатанисти са, а ти за пореден път се самоизобличаваш като такъв. В пъти по-зле, даже от путинистите, които ти се привиждат зад всеки разумен коментар!!! И съдбата им е предначартана… 🙂 🙂 🙂 Из Уикипедия: Легион (демон) Легион, познат още като Гадаринския демон или превеждан като Множество, е демон, който е споменат в Евангелие от Марк 5:9 и Евангелие от Лука 8:30. Паралелна версия на историята може да бъде открита в Евангелие от Матей 8:28 – 34, но тази версия не съдържа името „Легион“ и разказва за двама мъже, не само един човек, обладани от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 8:56
Гост

Принципно, на откровени глупости не се отговаря. Сега правя изключение – изписал съм „легиони“, а не „Легион“. С малки букви – произхожда от латинското lego (има и наименование на такъв конструктор), което означава събирам. И като се каже „ние сме легиони“, означава очевидното – много сме. За бесовете не аз съм специалистът, именно заради тях нечии мнения честичко биват позатривани, с обсесията им се нарушават правила на сайта, а с използван език на омразата и някои наказателноправни норми. Но виждам, че в последно време има напредък във въздържанието и обучението как да бъдем поне малко по-толетантни.

ondels
ondels
04 октомври 2024 19:10
Гост

Даа, факт! Не е за вярване, но идиотизмът и царстващата шизофрения в ЕС са удивителни!

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 19:13
Гост

Разбрахме – друго ще прочетем ли? Или спамът трябва да продължава?

Съдия от Шоплука
Съдия от Шоплука
04 октомври 2024 23:41
Гост

Добре , в ЕС са идиоти и шизофреници . Обаче защо тогава половината свят драпа да емигрира в ЕС ? Защо никой – извън полуделите от глад в Централна Азия – не драпа за Русия ? Има ли желаещи да отидат в Китай , освен гладните севернокорейци ? Дори светилото Орбан скърца със зъби , но не дава дума да се издума да напуска в ЕС . И излиза , че при тези опасни гейовете , крайни либерали и трансджендъри не е толкова зле , а от морално-консервативния Путин бягат като от черен дявол . И руснаците не искат да… Покажи целия коментар »

ondels
ondels
04 октомври 2024 19:06
Гост

Даа, факт. Не е за вярване, но идиотизмът е в ЕС е удивителен!

Сюлейман Великолепни
Сюлейман Великолепни
04 октомври 2024 19:03
Гост

Майната му на Европейския съюз!

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 19:10
Гост

Да живей СССР, Евроазиатския съюз, Варшавския договор и СИВ, а да не забравим и БРИКС.

Пеналист
Пеналист
04 октомври 2024 23:28
Гост

Майната ти на теб мухльо. Да живее ЕС. Пускам си Ода на радостта и се надсмивам над дребните ви русофилски мозъчета.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 8:34
Гост

Абе, може и да съм „мухльо“, но поне разбирам от ирония, а някои немухльовци – не.

Драги ми Смехурко:))) твой Патиланчо
Драги ми Смехурко:))) твой Патиланчо
04 октомври 2024 18:58
Гост

Колега, Анонимен доста си объркан този път и по тази тема! Разбирам, че наскоро си се запознали правната материя, иначе едва ли би изписал толкова нелепости. И поради това ме предизвикваш да ти надасрскам няколко реда. Едва ли ще ти са от ползва в момента, но дано някога се сетиш и замислиш. Целта на правото системата му е да има някакъв ред и стабилност и организация. Населението което е организирано в държавни образувания и форми трябва да има стабилност и прогнозируемост, иначе ще се изпием помежду си. И така ето защо всяка къща(дом), семейство, род, село, град, племе , държава… Покажи целия коментар »

Анонимено
Анонимено
04 октомври 2024 19:07
Гост

Дълго, нечетимо, но най-важното несъобразено със установените правила, за които тъй протяжно се пише. Един съвет – никога не трябва да се използва подигравателно обръщение, а и тон, защото често този, който го използва, олеква – не казвам смешен. Именно такъв е случаят. А по темата – практиката на СЕС, с която дава задължително тълкуване на ПЕС, е задължителна за националните органи, вкл. НС, съд, прокуратура, КС и пр. Не е дълго обяснението, Патиланчо, а то е единственото правилно!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 15:56
Гост

Както многократно е изяснявано, релевантните решения на КС на РБ и на ВКС са „удар в празното пространство“, тъй като противоречат както на чл. 8 ЕКЗПЧ, така и на ПЕС. Това решение е поредното доказателство, ще има още. Ако някой иска да възразява, да прилага правни аргументи, а не социално-антропологични, национал-традиционни и личностно-емоционални възприятия за „живота, любовта и още нещо“.

Демокрация, а!
Демокрация, а!
04 октомври 2024 16:28
Гост

Искаш да ни убедиш,че решението на „съда“ в Люксембург има нещо общо с правото, а не с пропагандата , откритото ,а вече и насилствено налагане на новите еврогейски “ ценности“, независимо от това дали сме съгласни или не с тях!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 16:36
Гост

Никого не желая да убеждавам, просто изясняваме правото. Не виждам някакъв юридически довод, освен поредните глупости – „еврогейове“. Знаем кой ги е измислил. А дали сте „съгласни“ с ПЕС, не занимава самия СЕС. Ние пък сме съгласни – ами сега? Всъщност, всички национални органи са обвързани от задължителното тълкуване на ПЕС, само тези, които говорят глупости за „еврогейски“ ценности – не. Не се колебайте, ако имате правни въпроси, да ги поставите – на разположение съм.

Демокрация - Да!
Демокрация - Да!
04 октомври 2024 23:32
Гост

Добре бе, някой дойде ли при теб, да те насилва да си смениш пола или сексуалната ориентация? Дойде ли някой финландец да ти крадне детето да го прави лесбийче? Дойде ли някой е така един път, да иска от теб мнение, че го даваш така просторно и лековато? Аман от троляци в тоя форум…

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 16:34
Гост

Ама не винаги противоречат , все пак . Просто много често ВКС и КС са твърде политизирани и твърде притиснати от ориент-културата ни , която напоследък минава за върл патриотизъм . Можем да обичаме България и без да сме облечени в шаяк и с кози калпаци

Мда
Мда
04 октомври 2024 17:22
Гост

Пич имаме йерархията на НА, и К стои най-отгоре, като основен НА, следват международните договори, ратифицирани на основание чл.5,
от К, така че каквото каже КС, това е, и хич не ме вълнува мен ЕСПЧ какво е казал в тази посока. Основния закон на една държава не може да бъде дерогиран от решения на юрисдикция, която се произнася по законодателство с по-нисък ранг!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:41
Гост

Някой отново не е разбрал какво гласи чл. 5, Ал. 4 КРБ и какво представляват ЕСПЧ и ПЕС, вкл. какво разпорежда чл. 303, Ал. 1, т. 7 ГПК. Остава му единствено да „пичосва“. Всъщност, и това не е малко. Но това, че не го интересува ЕСПЧ и неговата практиката, възприемана от СЕС, си е за откровена Двойка. Все пак не сме една Източна недемокрация, която денонсира Договора и не е част от Съвета на Европа.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 15:25
Гост

Може да си сменя пола , че пенсионната възраст на жените е по-ниска .

Сенека
Сенека
04 октомври 2024 15:17
Гост

Никакви тълкувания на някакъв люксембургски съд нямат примат над действащата Конституция, която е общественият договор между гражданите и държавата. И е пълен нонсенс разбирането, че узаконяването на някакви извращения в държава от ЕС трябва автоматично да се признават и в друга държава от общността. Защото, видите ли, противоречало на „свободното движение и пребиваване“. Тия ми обърнаха представите за право и юриспруденция с главата надолу. Както е тръгнало, пътят е един – Булекзит!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 16:29
Гост

Таман България живна , пооправиха се нещата , и по типично български образец – дайте да бутнем всичко и да почнем отначало . Дреме ми за 20-30 души , които имат съмнения какъв пол са . От това не следва никакъв Булекзит или както да го наричаш . Това е прекалено !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2024 15:02
Гост

Пълзящата либерастия, която не прави разлика между „биологичен пол“ и „полова идентичност“ в действие, и въпреки осъзнатия риска от отклоняване от темата, си струва да се обърне внимание на единия член от състава, отправил запитването до СЕС, който за съжаление се спомина наскоро от тежко, онкологично, ВИРУСНО заболяване, намиращо се в причинно-следствена връзка с воденето на активен и най-вече разнообразен интимен живот без предпазни средства, което НЕ означава автоматично, че този извод е верен в конкретния случай, нито трябва да се стигматизира подобно строго лично поведение, но все пак в контекста на маймунската шарка и в по-широк план ковид пандемията,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 15:50
Гост

Какво е „либерастия“?! Да не би да е путинизъм, изповядван от Киркоров или пък демократичен социализъм, вдъхновяващ Е. М. ?

Кукуригу
Кукуригу
04 октомври 2024 17:01
Гост

Баси простотията, меко казано. Тъпак.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:45
Гост

Така е: „еврогей“ и „либерастия“ е простотия. Най-сетне някой да го изкаже по най-категоричния начин. Поздравления за „смелостта“.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 14:53
Гост

Бе тука един конкурс за магистрати и нотариуси не може да се проведе като хората и всичко смърди на корупция, тия идиоти са се запънали да карат всички да признаят юридически и да се вписва „промяна на пола“, защото „така си се чувствал“ и ако не – „Това противоречало на правото на Съюза“. Толкова са далеч от реалността и истинските проблеми, че няма повече накъде. Но Пасаран, казваше навремето Жорж Ганчев

д-р Фостър от Глостър
д-р Фостър от Глостър
04 октомври 2024 14:36
Гост

Ще дойде време и от този Съюз да се откачаме.
Търпи се още, ама докога?

Коко
Коко
04 октомври 2024 16:41
Гост

И след това да се присъединим към другия съюз, само че на изток. Това, което комунделите не успяха преди 60 години, сега го бленуват недорасляците на демокрацията ни от путнски тип. Той ви вика, айде да одите там са се спасявате от толкова много либерализъм и демокрация

смешен плач на СЕС.
смешен плач на СЕС.
04 октомври 2024 14:34
Гост

И после се чудят защо населението е евроскептично и се появяват партии, които на точно такива решения летят нагоре в рейтингите. Искат да налагат силово по този начин „новото“ нормално, но просто няма как да стане. И това е не само у нас като виждаме и В Германия, Австрия, Франция, Италия, Унгария, Словакия, Полша. Не ми излизайте с опорки за Турция, Русиия , Азия. Значи да си Гей е напредничаво, а ако не си назадничав и азиатец. А защо азиатец трябва да е обидно? Нали бяхате толерантни към другите, но искате да е на вашето си е няма как. Мнозинството… Покажи целия коментар »

Хитро Петров
Хитро Петров
04 октомври 2024 14:31
Гост

A, бе направо да легализираме марихуаната, някои амфети, а и морфинът при по- сериозни болки като менструални или при твжък махмурлук. Остава само една татуировка „Горд съм европеец“. И равносметката е – На гол з@д@ик, чифте пищови.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 14:29
Гост

Да, случаят е пикантен, но вън от този казус, българските съдии и други органи проявяват упоритост при прилагането на закони, в частност на Конституцията ни и отделно – не „бръснат“ правото на Съюза. Просто доказват правилото, че сме „недоносени“, колкото и пъти да ни подложи животът на разни изпитания относно обществена и хуманна зрялост. В умовете на съдебните чиновници, които несъмнено са и магистратите, защото получават заплащане, има ярост и вътрешна злост, все едно насила ги карат за нещо. А юридическата професия се води хуманитарна, даже терминът „право“ е свързан с човешки потребности. Сега ще трябва по трудният начин да… Покажи целия коментар »

Ха ха
Ха ха
04 октомври 2024 14:19
Гост

И на еврогайовете и на смешния им „съд“ ще покажа конфигурация от три пръста с преобладаващ среден!
Няма никакъв начин да ме задължат да мисля и живея, като тях по извратените им правила и „ценности“!

Доктор
Доктор
04 октомври 2024 14:06
Гост

Нищо лично, обаче тези хора имат нужда от професионална помощ.

Дичо
Дичо
04 октомври 2024 14:08
Гост

Та ние нямаме толкова психиатрии. 🙂

Любител
Любител
04 октомври 2024 14:05
Гост

Това със смяната на пола е многомилиарден бизнес. Само лекарствата за терапията след операция са на безумни цени. Основни производители са САЩ и Нидерландия. Така че, смяната на пола ще бъде рекламирана и улеснявана,а може би и налагана. В много държави е сменя пола на малолетни, без съгласието на родителите, със съдебно решение на основание на заключение на психиатър.Мирис на пари

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 14:02
Гост

Страшни глупости. Явно са решили да закриват Европейския съюз.

Бисер
Бисер
04 октомври 2024 13:46
Гост

На Ганьо нали всичко му е в ред. Ама си вади керливите ризи навън. Защо еврогейците не обявят за противозаконни поскъпването на водата и тока, мизерията в здравното ни обслужване, западащото ни образование, плащането на изпити във ВУЗ-овете.

Анонимен - 1
Анонимен - 1
04 октомври 2024 13:42
Гост

СЕС продължава с глупостите да налага едно национално право над друго!!!
Всяка държава може да не спази европейски акт с позоваване на изключителност на правов и обществен ред.
Щом като се и е сменил пола във Великобритания, да си живее там, може и в Румъния, като си ползва британския паспорт и с еоткаже от румънското гражданство.
Аман от еврогески изтъпления !
СЕС вече е надхвърлил ОЧЕВАДНО компетентността си.
ЕС е съюз на национални държави, дори не е конфедерация, а те съдят сякаш е федерация!

Юлиян
Юлиян
04 октомври 2024 13:40
Гост

Пълни глупости! Занимават ни със своите прищевки. Дреме ми като какви се чувстват.

Цветан
Цветан
04 октомври 2024 13:42
Гост

Класика в жанра! Откконяват вниманието на „раята“ от ежедневните им съществени проблеми.

Михаил
Михаил
04 октомври 2024 13:39
Гост

Е, правното признаване на половата идентичност дали е важно в случая, или с какъв пол си се родил?

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 13:42
Гост

Полът е биологичен само този, с който си се родил. И дарипат, и да не рипат поредните дребчовци, които мислят, че ще променят световната история и наука заради кефа си, това е фактът – научен и обоснован и правото дори на измисления ЕС не може да го изкилифенчи.

Страхил
Страхил
04 октомври 2024 13:35
Гост

Има закони, които са над всички. Включително и европейските.

Чочо
Чочо
04 октомври 2024 13:33
Гост

Пи този начин решението в Гражданската колегия на Върховния касационен съд се обезсмисля.

Костов
Костов
04 октомври 2024 13:23
Гост

За пореден път съжалявам, че сме част от този нелеп съюз

Аноний
Аноний
04 октомври 2024 13:22
Гост

Така, по съвременен свръх „демократичен“ път, се налагат основни обществени ценности, на които всъщност външни правила не могат и не следва да противоречат. Никой отвън не може да се разпорежда едностранно с основните принципни правила в човешките отношения у нас, битуващи тук с векове, които и днес също остават невъзприети от хората. Колкото и да се опитват да ни налагат с паради и други цветни и празни откъм съдържание „активности“ и други груби иницитиативи. Дори в намесата на това все пак не- държавно, а извъндържавно, т.к. не се гради от държавните ни органи, право на ЕС следва да има граница… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 13:08
Гост

И колко пъти ще може да се сменя половата идентичност? За един приятел питам.

Скуби Бу
Скуби Бу
04 октомври 2024 13:06
Гост

Европейското законодателство има приоритет над вътрешните правни норми, които му противоречат, според чл.5, ал.4 от КРБ, но не и спрямо традиционното, обичайното, неписаното право и основните принципи на хуманизма и на правовия ред в Р България, както и на естествените биологични закони, така че биологичен пол не може да се сменя. Сега, ако някой се чувства от другия пол и си е направил всички операции да изглежда външно така, бих се съгласил да ползва съответни имена и да му се издават лични документи за лице от другия пол, но същите следва да се различават от на останалите граждани – например… Покажи целия коментар »

Тодоров
Тодоров
04 октомври 2024 12:52
Гост

Е как ще се оправяме? С тия кретени дето избираме да ни управляват?

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 12:52
Гост
Николов
Николов
04 октомври 2024 12:52
Гост

Нормално. Ще ни шият с яки глоби и ще ни режат пари по план за възстановяване. Защото сме много богати и с голямо БВП, та можем да си позволим националисти, кухи лейки и популисти

Скуби Бу
Скуби Бу
04 октомври 2024 13:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Jordanova
Jordanova
04 октомври 2024 12:51
Гост

И тези рестрикции и онези, които измислиха Възраждане против учителите са толкова комунистически, че няма на къде

Скуби Бу
Скуби Бу
04 октомври 2024 13:16
Гост

Всеки ден публикации за геЮвете! А някога съвсем правилно това беше класифицирано като психическо заболяване. Видял/а (не мога да ти определя пола) си ти комунизъм! То по тази логика Библията и Новият завет също са комунистически… Направо Путлер ги е писал и е направил ядрен Армагедон в Содом и Гомор. 🙂 🙂 🙂

Каменова
Каменова
04 октомври 2024 12:51
Гост

Няма да се оправим като народ скоро. И Европа ни го казва. Ама ней се.

Заки
Заки
04 октомври 2024 13:28
Гост

Няма да се оправим, защото позволяваме да ни „оправят“. Както е тръгнало след време децата ще решат, че е нормално да си сменят пола

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 12:50
Гост

Поредно доказателство, че като маса и население сме по-близо до Иран и Русия, както и Северна Корея, но не и до цивилизацията. После да не се чудите защо като идете на запад да работите и ви гледат, като изкопаеми. Защото идвате от тая сволоч, в която превърнахте България. Кой да ви уважава. Защо? Заради комплексарщината ни или заради липсата на елементарно количество сиво вещество за да разсъдите, че се връзвате на про кремълски опорки, които са пълни глупости и лъжи

Скуби Бу
Скуби Бу
04 октомври 2024 13:18
Гост

🙂 🙂 🙂 Аз лично си имам собствено мнение и на нищо не се връзвам, особено пък на опорки от Посолството на САшТАНАТА…

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 12:49
Гост

Ма защо това е дискусия още бе? То е пределно ясно, че няма как да забраняваш на човек ако иска да си смени името да не може да го стори. Защо?

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 13:24
Гост

Неграмотнико, дискусията не е за смяна на едното име. Това не се забранява. Напротив – в нашето право си има нормативни правила от десетилетия относно процедурата за това.
Чети, преди да бришеш.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 12:48
Гост

Еми така ще е

Ангелаков
Ангелаков
04 октомври 2024 12:47
Гост

То по тоя повод има много наши съграждани, чкоито са в провинцията и ако ги питате точно заради тия разпоредби и съобщения от ЕС искат да напускаме ЕС. По-добре им е тоталитаризма, да сочат с пръст различните и да ги бият и убиват. Кеф. Няма що

Кончитта
Кончитта
04 октомври 2024 13:55
Гост

И колко точно различни убиха по времето на Бай Тошо? А за соченето- ще го има винаги. Как ще обясниш на невръстното си дете защо мъж на улицата е с червило, къса пола и токчета?

Милчев
Милчев
04 октомври 2024 12:46
Гост

В Булгаристан с останалото от османската империя мислене, а после подсилено с дебилизма на СССР ще е така

Каменова
Каменова
04 октомври 2024 12:45
Гост

Тази информация не е ли стара? Или чакаме поредно и поредно потвърждение, че тия своеволия и ограничаване на правата и свободите на гражданите на България са незаконни, когато говорим за правото на ЕС. Ще има и глоби. Които ще плащаме ние а лукса да сме ксенофоби

Мавродиев
Мавродиев
04 октомври 2024 12:44
Гост

Ох, тая работа е ясна вече. Не е ли ясно