Отборите на юридическите факултети на три университета спечелиха първото място в първото Национално студентско състезание по административноправни науки, което се проведе на 13 януари във Върховния административен съд (ВАС).

Това са екипите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Нов български университет и на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В състезанието участваха още отбори от Югозападния университет „Неофит Рилски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Начало на събитието беше дадено от председателя на журито – върховният съдия Галина Солакова, която приветства младите хора и изрази своята радост от проявения интерес на бъдещите юристи към административното правосъдие.

Отборът на Нов български университет

В присъствието на всички участници и на журито, в чийто състав бяха включени магистрати от ВАС, Административен съд-София град и Административен съд-София област, научните ръководители на шестте отбора изтеглиха чрез жребий залите и позициите, които отборите ще защитават – на административния орган или на адресата на административния акт.

В зала 1 жребият определи да застанат един срещу друг отборите на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“.

Във втора зала се състезаваха отборите на НБУ и Русенския университет „Ангел Кънчев“, а в трета зала знания премериха студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

В симулативните съдебни процеси бъдещите юристи защитаваха пред тричленни съдебни състави своите тези по предварително разработен от ВАС вариант на казус.

Първо място спечелиха участниците от три университета – СУ, НБУ и ВСУ.

Отборът на ВСУ „Черноризец Храбър“

На церемонията по награждаването заместник-председателят на ВАС Любомир Гайдов изтъкна, че се чувства горд да поздрави победителите в първото Национално състезание по административно правни науки, защото „за развитието на правовата държава е важно да има ефективно административно правосъдие“. Той допълни, че всеки, който приема като своя кауза административното правосъдие трябва да работи за неговото развитие като важна част от европейското законодателство и напомни, че административното правосъдие у нас е с доказани добри резултати в ЕС – бързина, срочност и качество.

Специалната награда на журито за най-добър оратор беше връчена на Николай Паскалчев – студент в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а за най-добра теза – на отбора на Нов български университет.

Съдия Галина Солакова връчи на състезателите на СУ „Св. Климент Охридски“ специалната награда на председателя на журито – плакет на Върховния административен съд.

Магистратите решиха да връчат допълнителна специална награда на НБУ за най-добра подготовка на съдебното заседание.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:48
Гост

­­­Г­о­р­­е­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­и­­­ч­­е­­т­­а­ ­­­в­­­и­ ­­о­ч­­­а­­к­в­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?93326

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 21:19
Гост

УНСС защо ги няма? Вече имат конституциинен съдия в лицето на Деса Дуловска. Трябва да се предаде опит

Юрист
Юрист
16 януари 2024 10:12
Гост

Престанете с тази Деса. Тя поне няма академични титли и не осакатява студенти в университета. Да не би СУ да няма своите „светила“? Слушахте ли таз сутрешните изяви на великия конституционалист, правосъден министър, възпитаник и преподавател в СУ – АТАНАС СЛАВОВ? Гордеете ли се с този ваш възпитаник? Ами с всички останали „конституционалисти“, възпитаници на СУ, които осакатяват законодателството и конституцията?

Юридическото Образувание
Юридическото Образувание
16 януари 2024 14:57
Гост

Атанас Славов не е преподавател в ЮФ на СУ!

Навсякъде има мърша, но не приемам да се купуват „дипломи по право“ по ПУЦ-ОВЕТЕ, както и да се изнудват студенти за 💸!

Трябва ред! Но този ред не се нрави най-вече на т.нар. преподаватели, а на вече превзелите съдебната власт – ПУЦАДЖИИ!

Логика
Логика
15 януари 2024 18:12
Гост

Странен регламент?! И аз, като долупишещите чета – 3ма на първо място и решавам, че имат еднакви точки, например. После виждам, че са разпределени отборите по двойки и става ясно- едната от двойките -първи, а другите вероятно втори. Ама в международни състезания класират от първо до N то място участниците?! Кой е трети например? Ами ако участват 9 отбора/9 факултета са/ последният срещу кого ще се състезава? И ей такива мисли… Поздравления за студентите, разбира се!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 15:19
Гост

Последната специална награда май е за ПУ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 14:15
Гост

Какво е това състезание с 3 първи места и без участието на ВТУ и УНСС, защото победата ми изглежда леко „размита“, така че ще е добре организаторите да се постараят повече следващия път.

Zahariev
Zahariev
15 януари 2024 15:31
Гост

Нека си задедем първо въпроса ВТУ и УНСС изявили ли са желание да участват? (все пак нека не се приемат като еталон за участие-(без тях да не може).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 януари 2024 15:51
Гост

Не знам каква е причината да не участват, но би било по-интересно да се включат и те, все пак мероприятието е със състезателен характер и се търси съпоставка на подготовката на студентите в различните университети.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 21:21
Гост

Как защо не участват? Просто са много високи топки! Защо да се хранят с несретници?

Логика
Логика
15 януари 2024 19:53
Гост

Точно така! Учим студентите на систематично тълкуване, на логично прилагане на нормите. Доста въпроси стоят…

Юридическото Образувание
Юридическото Образувание
15 януари 2024 14:00
Гост

Докато този въпрос не се реши, нищо няма да се промени! Продават се и купуват дипломи „по право“.

Гешев е доктор по право от ЮЗУ. Деса Свирконеса от УНСС. Г.Колев, милиционер беше седем години начело на това недоразумение ВАС, обслужващо с духане всички на власт. Срещу затварянето на очите им за далаверите по делата. Във ВАС половината съдийки (съдии не останаха) са с дипломи от ПУЦ-ОВЕТЕ.

Айде чао!

И после пак се поздравявайте…

Юрист
Юрист
15 януари 2024 15:14
Гост

Не си прав. Открай време, та и до днес възпитаници на СУ седят в редиците на ВАС, ВКС, СГС, САС, КС и вс. други съдилища и прокуратури от всички нива, вкл. адвокатура, нотариат и пр. Така че именно възпитаниците на СУ оформят облика на съдебната ни система и адвокатурата. Нека не се заблуждаваме.

Юридическото Образувание
Юридическото Образувание
17 януари 2024 9:06
Гост

Да бе да! Дай да закрием ЮФ на СУ по твоята „логика“.

Занев
Занев
15 януари 2024 13:43
Гост

Зачитам, че и НБУ се наредили и то сред челниците. Това повдига много въпроси.

Католина
Католина
15 януари 2024 20:19
Гост

НБУ все наградата за най-добра теза, а това е най-важната награда.

Емо
Емо
15 януари 2024 13:43
Гост

Успех за в бъдеще!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 13:42
Гост

Състезания между родни университети. Тоест не можеш да разбереш дали си на високо ниво, защото се състезаваш в посредственост.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2024 13:42
Гост

Супер. Поздравления деца.

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 13:41
Гост

Глупости на търкалета.

Елисавета
Елисавета
15 януари 2024 13:41
Гост

Югозападния си е смъкнал нивото, а ?

Умрание
Умрание
15 януари 2024 13:41
Гост

Имам наблюдения върху НБУ. Нивото не бе високо. Това ме тревожи. Защото продължават да се тикат и медици да произвеждат и явно печелят награди при юристите. Обаче дали го правят защото са богати (таксите преди 10 години бяха по 1300 лв на семестър) или наистина са вдигнали нивото. Тревожа се, защото на хартия сме царе да кажем, че сме отличници, а реално нивото да е трагично. Не омаломажавам успеха на децата.

Рунев
Рунев
15 януари 2024 13:38
Гост

ААААА силно представяне.

Шулев
Шулев
15 януари 2024 13:38
Гост

Успех на младежите и дано се реализират в България, а не зад граница. Дано не ги издъни живота да залитнат в посредственост.

Ясен
Ясен
15 януари 2024 13:41
Гост

Както повечето деца, които бягат в чужбина. Разбирам ги.

Абвгд
Абвгд
15 януари 2024 19:22
Гост

Наши юристи трудно се реализират зад граница. Освен ако не сменят попрището.

Шундев
Шундев
15 януари 2024 21:04
Гост

да слушат Бойко Борисов и ще се спукат от реализация. Щом си в България, посредствеността те засмуква и гълта

Тонков
Тонков
15 януари 2024 13:36
Гост

Това са едни млади и успешни хора. Браво

Димо
Димо
15 януари 2024 13:33
Гост

Сериозна конкуренция.

Шулев
Шулев
15 януари 2024 13:36
Гост

А какво и най-вече къде после се обърква нещо, че вадим кратуни в Народно събрание и издигаме Десислава Атанасова за конституционен съдия? Защото няма други явно?

Сотир
Сотир
15 януари 2024 13:42
Гост

Има, но нямат нейните протекции.

Хари
Хари
15 януари 2024 13:33
Гост

Ето такива новини обичам да чета.

Шулев
Шулев
15 януари 2024 13:37
Гост

Е ти обичаш, но няма. Няма такива добри новини непрекъснато. Рядкост са. А сме зажаднели. Такива новини доказано повдигат самочувствието и на други хора, които четат такива новини и им става по-добър деня. Но ние сме нация от сплесканяци. Защото ни бомбардират само с клети новин.