Освобождаването на Ясен Тодоров като зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС) отново влиза в дневния ред на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

Шефът на НСлС Борислав Сарафов, този път като и.ф. главен прокурор, отново е внесъл предложение за освобождаването на Тодоров. То ще бъде разгледано на заседанието на ПК на ВСС в сряда – 18 юли.

Както „Лекс“ писа, на 28 юни колегията отказа да освободи Ясен Тодоров като зам.-шеф на НСлС като прие, че такова предложение може да бъде внесено само от главния прокурор, не и от директора на националното следствие, в каквото качество Борислав Сарафов беше внесъл първото си искане.

Сарафов поиска освобождаването на Ясен Тодоров като негов заместник на 12 май.

В свое становище до ПК на ВСС тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче заяви, че искането е недопустимо като се обоснова с няколко разпоредби в закона.

Според чл. 175, ал. 8 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на ВСС по предложение на административния ръководител. Чл. 150, ал. 1 от ЗСВ на свой ред казва, че НСлС се ръководи от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването. Т.е. по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Такъв акт няма.

Същевременно ал. 2 на същата разпоредба дефинира правомощията на директора на НСлС и те са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

С тези аргументи ПК на  ВСС прие, че директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител и отказа да освободи Ясен Тодоров като зам.-шеф (виж още тук).

Сега обаче предложението е внесено от и.ф. главен прокурор и предстои да се разбере какво ще е решението на колегията.

Наред с това в сряда кадровиците ще разгледат и предложението на апелативния прокурор на Бургас Любомир Петров за освобождаването на Валентина Маджарова като негов заместник.

До лятото на м.г. Маджарова беше ръководител на Специализираната прокуратура. След закриването ѝ тя беше преназначена в окръжната прокуратура в София, но почти веднага със заповед на бившия вече обвинител №1 беше командирована в апелативната прокуратура в столицата (виж повече тук).

А на 12 октомври м.г. тя беше назначена  за зам.-шеф на апелативната прокуратура в Бургас като предложението за това беше на Любомир Петров (виж още тук).

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
19 юли 2023 10:41
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Неинфлуенсър
Неинфлуенсър
15 юли 2023 10:24
Гост

Съдебната система – работи!

ВСС – управлява! При това – добре.

само отбелязвам
само отбелязвам
15 юли 2023 10:23
Гост

А заплатите си текат. При това – министерски!

прокуратурата е мафиотска структура
прокуратурата е мафиотска структура
15 юли 2023 3:23
Гост

ВНС – нова конституция, премахване на прокуратурата в този и вид, всички прокурори по РУ-тата – на терен с дознателите и който не се справя – шута, без несменяемост. И пълен съдебен контрол на всичките им актове, с които се засягат права на граждани и юридически лица. Ясен Тодоров и Борислав Сарафов, когато и да ги уволнят, все ще е късно, както и членовете на ПК на ВСС.

Re:
Re:
15 юли 2023 10:26
Гост

А съдиите от същата тази „система“ са Божии творения, нали?

Следвай логиката, ако ти се отдава
Следвай логиката, ако ти се отдава
15 юли 2023 15:39
Гост

Може да са, може и да не са. Това няма как да го знаем, именно защото прокурорите са пробити. Дори и да са „такива“ съдиите, те трябва да бъдат „хванати“ от прокурорите. Ако ти твърдиш, че съдиите са „такива“, значи прокурорите са некадърни и корумпирани и затова не ги „хващат“. Тук се връщаме пак на първия ми коментар. Разчиства се прокуратурата, както съм казал, и тогава вече ще имаме отговор и на твоя въпрос, т. е. – ако има от съдиите „такива“, прокурорите ще ги „хванат“. Понимаешь?!

"Логиката" ти
"Логиката" ти
15 юли 2023 17:19
Гост

МИЛИЦИОНЕР. От полите на Витоша. Използването на русизми не вреди на евроатлантическата ориентация на ДС и народната.

Никаква логика няма при кръглата ти нула. Съдиите и правораздаването не е само наказателно, а основно гражданско, търговско, административно …

мхм
мхм
15 юли 2023 19:14
Гост

Ако има корумпирани съдии, без значение с каква специализация са – граждански, търговски, административни или наказателни, или разглеждащи всякакви видови дела, други съдии ли могат да ги разследват и обвинят, бе?!?! Това, което пишеш, няма нищо общо с казаното от мен. Кретен! Аре пак прочети няколко пъти предишните ми коментари…

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 20:14
Гост

Вместо да се занимават с глупости, да бяха назначили класираните прокурори от конкурса за първоначално назначаване в районните прокуратупи, че всички отдавна ги чакат. Работата върви, но няма кой да я върши. Отпуски има да се ползват. Само в Бургас са 8 бройки за заемане. Подиграха се с хората и семействата им, като цяло. При проведена конкурсна процедура, да откажиш да ги назначиш и то поради „допусната грешка“/според ПК на ВСС/ от член на комисията в началото на конкурсната процедура-смях в залата. Как можа Колегията така да се изложи? Грешката е при Вас. Такава дпусната грешка от Комисията няма, а… Покажи целия коментар »

Ужас
Ужас
14 юли 2023 14:24
Гост

То да те е срам да кажеш, че си завършил ЮФ. Явно, ако не си кадър на АМВР, то забрави за съдебната система.

Андреев
Андреев
14 юли 2023 13:38
Гост

Подлогата на Гешев

Петров
Петров
14 юли 2023 16:34
Гост

За това Сарафов не спира да упорства.

Андреева
Андреева
15 юли 2023 10:28
Гост

Лево кожено торбе с топчица под задните части на Гешов.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:35
Гост

Яската е много интересна личност – кадър на АМВР, много ме кефят АМВР кадрите са на почит в прокуратурата! Йордан Стоев, Сарафов, Ясен Тодоров една тройна завера ВСС – прокуратурата- АМВР и естествено и Гешев преди това!

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:20
Гост

Да идат малко на море да им продуха главите, че нещо зациклили ми се ивждат от жегите тия от ВСС

Хари
Хари
14 юли 2023 16:36
Гост

Направо да ги разпускат. Че в сегашния си вид са абсолютно нелепи.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:19
Гост

Айде да видим какво ще измислите. Подозирам глупост.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:19
Гост

Падение. Сменяйте го. Да видим кой ще сложите

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:18
Гост

Малоумщина. Това е най-важно…

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:18
Гост

Само си ги местите, като пионки. Но мафията си просперира

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:18
Гост

Дай им на ВСС да махат хора. А тях кога ще ги махнат?

Ники
Ники
14 юли 2023 16:38
Гост

С нетърпение чакам този момент.

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:17
Гост

Шантава работа. Понеже той върши работа и е опасен, нали?

Анонимен
Анонимен
14 юли 2023 13:17
Гост

И защо ви е толкова важно да го махнете

Самуил
Самуил
14 юли 2023 16:44
Гост

Защото слугува на Гешев.

от Самуилово
от Самуилово
15 юли 2023 10:31
Гост

Слугата си е слуга!

Като няма Господар …

Borkov
Borkov
14 юли 2023 13:17
Гост

Има си хас