Бившият катаджия от Пловдив Наско Ставрев осъди окончателно прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за незаконно обвинение в подкуп, след като беше оправдан по шумното дело за корупция „Палките“, показа проверка на „Лекс“.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до касационно обжалване делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в което Ставрев на две инстанции осъди прокуратурата, която трябва да му плати и 7000 лева за имуществени вреди за платените адвокатски хонорари в хода на наказателния процес.

Той беше арестуван заедно с още 11 свои колеги през лятото на 2011 г. при обявената от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов акция „Палките“ срещу подкупни катаджии. След това те бяха пратени на съд за организирана престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. Ставрев остана в ареста само седмица, след което излезе срещу парична гаранция, а делото беше внесено в спецсъда през 2014 г. Две години по-късно съдебният състав с председател и докладчик Биляна Вранчева оправда всички подсъдими, като присъдата по отношение на Ставрев беше потвърдена през 2018 г. от апелативния спецсъд и влезе в сила, тъй като прокуратурата не я протестира.

Наско Ставрев беше пратен на съд само по обвинение за приет подкуп от 20 лева от служител под прикритие. Този служител е бил разпитан и като свидетел, като разказва пред съда, че в деня на акцията задачата му била да шофира по магистрала „Тракия“ и да наруши правилата за движение, за да бъде спрян от патрула, в който бил и подсъдимият. Това се случило на изхода на Първомай, като Ставрев му поискал документите и му казал, че може да преглътне непозволеното изпреварване, което видял, но не и превишената с над 40 км/ч скорост. След това катаджията прегледал документите и му ги върнал в кожения калъф, в който били. Друг разговор между двамата не последвал, а полицаят под прикритие сложил две банкноти от по 10 лева в калъфа и го подал отново на катаджията, който взел парите, върнал отново документите и освободил свидетеля, като му казал само да кара по-внимателно.

От мотивите (виж тук) към първоинстанционната присъда става ясно, че спецсъдът приема за доказано, че във въпросния ден служителят под прикритие е бил спрян от Ставрев и му е дал парите, които катаджията е приел. Съдът обаче подчертава, че по обвинението в подкуп не са събрани никакви други доказателства.

Освен това прокуратурата не е доказала, че става дума за даден от свидетеля подкуп, като съдът отбелязва, че не е установена причината Ставрев да вземе парите. Това е така, защото според обвинението парите са дадени, за да не бъде съставен акт за превишена скорост. По делото обаче не е категорично установено нито шофирането с превишена скорост, нито пък служителят по прикритие твърди, че Ставрев е възнамерявал да му състави акт, след като сам му е върнал документите.

„И едва след като му е върнал документите, с което на практика извършената му проверка вече е приключила и то без налагане на каквато и да било санкция, свидетелят сам, без да му бъде поискано, е поставил 20 лв. в калъфа си с документи и ги е дал на подсъдимия. Без да бъде установено по категоричен начин извършено от свидетеля нарушение и без да му бъде казано дори от подсъдимия, че ще му бъде съставен АУАН, няма как да се приеме за несъмнено доказано, че свидетелят е предположил, че ще му бъде съставен такъв и е дал тези 20 лв. именно за предотвратяването на подобно съставяне.  Всъщност причината за  даване на тази парична сума, не се заяви и от самия свидетел“, се казва в мотивите към присъдата, с която Ставрев е оправдан.

Междувременно, само пет месеца след ареста му през 2011 г., катаджията е бил дисциплинарно уволнен от шефа на полицията в Пловдив, като заповедта е била потвърдена и от Върховния административен съд.

През 2021 г. Ставрев е завел и делото срещу прокуратурата, в което е претендирал за обезщетение от над 105 000 лева. Миналата година и окръжният съд в Пловдив, и апелативните съдии са осъдили прокуратурата да му плати 40 000 лева за неимуществени вреди от незаконното обвинени, както и 7 000 лева за адвокатски хонорари в хода на наказателния процес. Прокуратурата е обжалвала решението на апелативния съд, но наскоро ВКС не допусна касационно обжалване и то влезе в сила.

Показания за претърпените вреди от Ставрев е дала съпругата му, която е разказала подробности за ареста му, когато той бързал да ѝ каже, че не е извършил престъпление, не познавал колегите си от КАТ-Пазарджик, където го задържали, бил много изплашен, а след това разказал за ужасните условия в арестите в София и в Пазарджик.

След излизането от ареста бившият катаджия отказвал да се среща с близки и роднини, срамувал се от съседите си, защото селото, в което живеело семейството му, било малко и всички говорели за него като за вече осъден.

Веднага след ареста бил отстранен от работа и не можел да се регистрира в Бюрото по труда или да започне друга работа, а след като бил и уволнен, започнали финансови проблеми в семейството, защото той нямал друга квалификация.

За да преценят, че справедливото обезщетение за претърпените неимуществени вреди от Ставрев е 40 000 лева, съдилищата са взели предвид тежкото обвинение, продължителността от близо 7 години на процеса срещу него, публичното оповестяване на обвиненията, което се е отразило и на професионалния му живот, както и щетите за авторитета му на професионалист, от който обществото очаквало стриктно да спазва законите.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mike Rooney
Mike Rooney
25 септември 2023 11:00
Гост

Your blog provided us with valuable information. I am looking forward to read more blog posts from here keep it up!!The Warriors Vest

Шерлок Холмсов
Шерлок Холмсов
21 септември 2023 23:30
Гост

Ясно, шофьора след като видял добрата цена и доброто обслужване, му дал 20 лева бакшиш. Нищо нередно, господа.

Тити
Тити
21 септември 2023 23:22
Гост

Тоест… пак ние ще плащаме гафовете на родната ни прикриватура.

Рики
Рики
21 септември 2023 23:10
Гост

Щим е по времето на Цветан Цветанов, нещата са ясни.

Чочо
Чочо
21 септември 2023 23:12
Гост

Субективизмът беше в неговия ресурс.

Димо
Димо
21 септември 2023 23:13
Гост

По- скоро отклоняване на вниманието.

Наставникът
Наставникът
21 септември 2023 14:56
Гост

Мяза на провокация към подкуп…

Краси
Краси
21 септември 2023 13:43
Гост

Този факт въобще не ме учудва.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 12:10
Гост

Ега ти скапаната работа и на МВР, и на прокуратурата

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 12:09
Гост

20 лв. за почерпка, че не го е глобил 🙂

адвокат
адвокат
21 септември 2023 12:07
Гост

Служителят под прикритие явно е най – смотания в цялата система, след като не може да изиграе сценката с подкупа както трябва, да я запише със СРС, и после да даде адекватни показания в съда!

Адвокат, ама граждански
Адвокат, ама граждански
22 септември 2023 21:51
Гост

На нас не са ни ясни как стават нещата със СРС и „адекватните“ показания, но сме номер 1 по приказки 😉

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 12:00
Гост

Много силно е това, че няма друга квалификация, ами да, катаджията е най-неквалифицираното… лице, нещо като общак. То си знае да маха палката и да иска въздух на апарата да му подадат и туй то

Наблюдател
Наблюдател
21 септември 2023 11:58
Гост

Класически случай, в който прокурорите в лично качество трябва да плащат, защото не са доказали обвинението, а деянието обикновено е извършено.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 11:59
Гост

Можеше поне да се помисли за някакво влияние при атестирането, ДМС-тата в края на годината и т.н.

123
123
21 септември 2023 12:01
Гост

A дали пък и съдът няма вина? Що за съждение е, че не е ясно защо случаен човек, спрян от катаджия на пътя, му дава 20 лева. Съжалил го и решил да му даде за обяд?

4567
4567
21 септември 2023 12:11
Гост

Дал му е джобни за деня

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:45
Гост

Ами съдът да предполага ли за какво са били тези 20лв., след като прокуратурата не е доказала, че са подкуп.

хахаха
хахаха
21 септември 2023 11:58
Гост

Взел си 20-те кинта, ама не било сигурно, че са за подкуп. Ами защо, бе? Заем ли му е връщал?

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 13:47
Гост

Можеи и заем, може да си го е харесал…но явно досъдебното не е изработено качествено