Полицаят Владислав Николов, който беше подсъдим и оправдан за корупция, заедно с шестима свои колеги от бившето моторизирано звено „Сигма“ на МВР, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 12 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Николов е завел иск срещу прокуратурата за 28 000 лева.

Николов беше подсъдим заедно с бившия си началник Ивайло Василев и колегите си Йордан Джогански (командир на отделение), Филип Макавейски (старши полицай), Стойко Методиев (командир на отделение) и Любомир Любомиров (старши полицай). Те бяха обвинени, че са участвали в престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. През 2015 г. прокуратурата обяви, че праща полицаите на съд, като обяснението тогава беше, че престъпната група е действала от 2012 г., когато Ивайло Василев споделил с Георги Божилов идеята си за бърза и лесна печалба. Останалите се съгласили да участват и за едно дежурство един екип събирал до 400 лева. Според разследващите групата е действала до 30 юли 2014 г., когато полицаите бяха задържани.

В хода на разследването полицаи от звеното дадоха показания срещу колегите си, но след това се отказаха от тях. В края на 2017 г. спецсъдът оправда полицаите, а присъдата влезе в сила, след като прокуратурата не я протестира.

Сега Владислав Николов описва пред съда, че делото срещу него е било отразявано от медиите, той бил притеснен, затворил се в себе си, станал напрегнат и се разболял. Полицаят припомня, че заради делото е бил уволнен от работа, останал е без доходи, а публичността на процеса е засегнала авторитета и чувството му за лично достойнство.

Съдът приема за доказани неимуществените вреди на Николов от незаконното обвинение, но за да прецени справедливото обезщетение, отбелязва, че делото е продължило три години и половина, като в началото му полицаят е бил на 30 години, че става дума за тежки обвинения, както и това, че той не е бил задържан в хода на делото. Съдия Евгени Георгиев посочва в решението си още три сходни и приключили вече дела на полицаи срещу прокуратурата, като едното дори е на колегата на Николов – Стойко Методиев, който е бил подсъдим с него. По него и в останалите два случая, Върховният касационен съд е осъдил прокуратурата да плати на полицаите по 10 000 лева.

Съдия Георгиев пише в решението си, че икономическата обстановка в страната се е променила в последните години и затова приема, че справедливото обезщетение за Владислав Николов е 12 000 лева.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 декември 2023 6:46
Гост

Ноторно е,че милицията не рекетира мъжете клиенти , хванати с проститутки в района на горичката при река Искър до парк Врана, при Цариградско шосе, входа на София-близо до един мотел. Ноторно е ,че там проституция няма, а още по-малко и клиенти на проститутките, нито пък милицията там да дебне клиентите, а не сутеньорите! Хипотетично,като тема за размисъл: Че кой клиент на проститутка би рискувал семейството си , и да стане свидетел ,че е хванат хипотетично в нередна ситуация със свалени гащи , и е рекетиран да плати, за да не бъде ви викан като свидетел-тоест семейството му да узнае какви… Покажи целия коментар »

незапознат
незапознат
19 декември 2023 6:18
Гост

Как става това да се откажеш от дадени показания?

Асен
Асен
18 декември 2023 14:41
Гост

Отново скалъпени обвинения.

Симо
Симо
18 декември 2023 14:38
Гост

Дори е малко.

Стоил
Стоил
18 декември 2023 14:39
Гост

Е, нали ние ще ги плащаме отново.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:33
Гост

Е стига де. Пак ли?

Ростислав
Ростислав
18 декември 2023 14:41
Гост

За кой ли път.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:33
Гост

И? Какво правим? Една и съща всеки месец?

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:33
Гост

Или вие само пишете за тези случай, в които някой съди прокуратурата за пари защото има скандал в тези новини или не достигат до нас новините, в които прокуратурата е постигнала успех в съда. Но е факт, че често се случват тези неща.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:32
Гост

Е кой им е виновен на прокурорите? Ама защо народа трябва да плаща тези обезщетения?

Рикиу
Рикиу
18 декември 2023 14:39
Гост

За пореден път се изложиха тотално.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:31
Гост

Струва ми се, че често родната прокуратура не може да състави адекватно обвинение и то пада в съда.

Людовик
Людовик
18 декември 2023 13:31
Гост

Трябва да има някаква регулация в промените в Конституцията, според мен поне. Не може всеки оправдан после да иска обезщетения от прокуратурата. Все пак тая прокуратура е имала основания да смята, че има престъпление. Защо не повдигат обвинения на случайни граждани ако са комплексари и злоупотребяват с власт да кажем? Значи има някакви основания, които обаче не са минали в съда по една или друга причина.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:34
Гост

Реално е така. Не мисля, че биват повдигани обвинения на всеки случаен гражданин. Не може при всяко обвинение, което не е минало в съда после обвиняемият да има право да търси парични награди. Самият факт, че е невинен и го е доказал в съда мисля, че е достатъчен. Защо винаги трябва да му се плащат пари. Докато има тази опция ще има и такива хора, които си викат защо да не изкарам и малко пари.

Непознат
Непознат
18 декември 2023 16:18
Гост

А прокуратурата как с лека ръка си играе със съдбите на хората? Имат ли финансова равностойност“Паричната награда “ и опетненото име и объркания живот?

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:36
Гост

Промените трябва да са не само в Конституцията. Промените трябва да са на ниво образование. Ако се подготвят кадърни прокурори, които да познават закона има шанс да не се стига до такива нелепи обвинения. Обаче и Конституцията и прокурорите са децата на политици, адвокати… на тати приценската. Толко и разбира главата от наказателно право. Обаче повдига келяви обвинения, които падат. После потърпевшия решава да си вземе обезщетение. Още повече и ако прокурорите са се държали нагло с него.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:30
Гост

Този е скромен. Виж бизнесмените как искат милиони обезщетения.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2023 13:30
Гост

Малко бе