След напрежение до последния момент номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен мандат за съставяне на правителство, който се оказа несъгласуван с ПП-ДБ и с немалка част от самите номинирани за министри.

ГЕРБ предлага Мария Габриел да е премиер и министър на външните работи, а Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси.

Асен Василев да е министър на финансите, Калин Стоянов – на вътрешните работи, Андрей Цеков – на регионалното развитие, Иванка Шалапатова – на труда и социалната политика, Христо Гаджев – на отбраната, Атанас Славов – на правосъдието, Галин Цоков – на образованието, Катя Панева – на здравеопазването, Кръстьо Кръстев – на културата, Ивелина Василева – на околната среда и водите, Кирил Вътев – на земеделието, Росен Желязков – на иновациите, Жечо Станков – на енергетиката, Богдан Богданов – на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков – на транспорта, Валентин Мундров – на електронното управление, Зарица Динкова – на туризма и Димитър Илиев – на младежта и спорта.

На практика според проекта повечето от министрите в оставка запазват постовете си. Новите лица в проектокабинета „Габриел“ са Христо Гаджев, Катя Панева, Ивелина Василева, Росен Желязков, Жечо Станков и Валентин Мундров.

„Вчера до 13 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип „Време е да станете и да си тръгнете“. Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече – преди това и в личен разговор с госпожа Габриел, по време на преговорите изрично я попитахме: „Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?“ Отговорът беше: „Не това няма да стане. Това няма да съм аз.“ Това каза Мария Габриел.

Не мога да кажа кой и какво стои зад решението ѝ да отиде със списъка, това е въпрос към нея. Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: „Нека да довършим този процес“. Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък“.
Това разказа премиерът в оставка Николай Денков пред bTV.

Последва указ от президента, с който се предлага Мария Габриел да бъде избрана за министър-председател. От ПП-ДБ призоваха Радев да го оттегли. „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, отговориха от прессекретариата на държавния глава и указът излезе днес в извънреден брой на Държавен вестник.

Така сега предстои гласуване на премиер и състав на правителство от Народното събрание.

На пресконференция снощи от ПП-ДБ обявиха, че този състав на кабинет не е договорен с тях и дори, че няма съгласие на номинираните за вицепремиер и министри да участват в него и нарекоха случващо се „фалшификация“.

ГЕРБ има 69 депутати, което означава, че ѝ трябва подкрепата на другите партии в НС, за да състави кабинет. ДПС имат 36 народни представители, т.е. не стигат за правителство, дори и към тях да се добавят четиримата независими депутати. Намерение да подкрепят мандат на ГЕРБ никога не са заявявали от останалите парламентарни групи „Възраждане“ (34 души), БСП (23 души) и ИТН (11 души).

Ако този състав на кабинет не получи подкрепа в парламента, Радев следва да връчи проучвателен мандат на ПП-ДБ. Премиерът в оставка Николай Денков вече коментира, че на практика това ще е безрезултатно, тъй като правителство следва да бъде съставено с мандата на ГЕРБ. Ако ПП-ДБ върне празна папка на президента, той ще реши коя от останалите парламентарни сили да получи последната възможност за сформиране на кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание.

При провал и на трите опита, следват нови парламентарни избори, които по всяка вероятност биха се провели заедно с европейските.

Тогава управлението ще поеме служебно правителство. Като за първи път държавният глава няма да има право сам да избере кой да е премиер. От последните промени в Конституцията следва, че той ще трябва да „хареса“ или председателя на Народното събрание Росен Желязков, или управителя Димитър Радев (или подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков) на Българската народна банка, или председателя Димитър Главчев (или заместник-председателите Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров) на Сметната палата, или омбудсмана Диана Ковачева, която обаче трябва да встъпи като съдия в Европейския съд по правата на човека след по-малко от месец (или нейната заместничка Елена Чернева).

Служебният премиер ще предложи на президента състав на правителство и той след консултации с парламентарните групи ще го назначава и ще насрочва нови избори в двумесечен срок. По време на действието на служебното ще има парламент, тъй като с измененията в Конституцията се предвиди, че пълномощията му се прекратяват с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители. Освен това на тези парламентарни избори за първи път за депутати ще могат да бъдат избирани българи с двойно гражданство, които са живели последните 18 месеца в страната.

Преди да обяви, че връща мандата изпълнен, Мария Габриел за пореден път заяви, че с ПП-ДБ нямат различния за съдебната реформа, борбата с корупцията и регулаторите. И посочи, че залага на стабилността, защото е важно България да има стабилно правителство.

В изказването си пред държавния глава тя подчерта, че няма да направи компромис с Конституцията и законите, публичността, диалога и работата с екип, на който има доверие. „Институции и закони се уважават и не са, за да служат за нечия илюзорна представа за управление на държава или за независима съдебна система“, каза тя.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Didier
Didier
20 март 2024 12:28
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €7,000,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Телефон за WhatsApp: +33644681046

Как е възможно тоя да е министър?
Как е възможно тоя да е министър?
20 март 2024 5:47
Гост

В сайта бърд бг има статия, в която се твърди,че лице, което е в списъка за кандидат министрите, и нотариуса са се познавали доста добре.

Питане
Питане
20 март 2024 11:31
Гост

Може ли да напишете за кое лице става въпрос?

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 21:55
Гост

Не го намирам тук, НО:
„Указът „няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, гласи съобщението от администрацията на Румен Радев.“

От това става ясно, че Габриел може да изключи всички несъгласни ПП-ейци от списъка с министри и да ги замени било с независими кандидати, било с членове на бивши правителства. Примери са и Симеон Дянков за МФ, и Каракачанов за МО, и Петър Москов за МЗ.

Така съвсем ще издънят авторите на опорките „Пастната пица“ „Пепи Белото“ и подобни.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 21:55
Гост

Господ да дава дълголетие на членовете на ВСС и на Инспектората. Очевидно проекта за нов ЗСВ на недоразуменията Христо Иванов и Славов няма да види бял свят. И сегашните членове на ВСС и инспекторите ще изкарат поне по още два мандата.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 20:40
Гост

Тази ситуация я доведе поредният „исторически“ компромис на Христо Иванов. След всеки такъв компромис умнокросивите изпадат от политиката поне за един парламентарен мандат. Така и не се научиха тия тикви.

Кенет Мертен излезе от президентството
Кенет Мертен излезе от президентството
19 март 2024 19:00
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
20 март 2024 8:32
Гост

Мъртън, а не Мертен! Неслучайно Кенет Мъртън е посланик в Кенеф Мъртъв, задгранична територия на изпращащата държава

Споко
Споко
19 март 2024 17:45
Гост

Сега ще се намеси посланикът и ще се сглобят перфектно евроатлантическите пудели. Избори ли? Никакви такива, та нали ще отече в канала пасмината с американските нашийници.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 19:04
Гост

Той вече се намеси заедно с главния мюфтия при Румен Радев. И да, преди посещението на Габриел в президентството.

Отдавна писах, че всичко ще стане ясно при гласуване в НС. До тогава всичко е „пунта мара“, агитпроп на корем.

Киро Тъпото
Киро Тъпото
19 март 2024 16:48
Гост

Според мен шоуто на тия циркаджии ще бие рейтинга на „Ергена“.

Нristo
Нristo
19 март 2024 19:32
Гост

Поредното реалити в политикиката.

Леми
Леми
19 март 2024 16:47
Гост

Да се пукат душманине! Душмани – Изрожденци, плоскоземци

Paragraph 22
Paragraph 22
19 март 2024 21:51
Гост

Само толкова ли бе, ПеПейка ? Слабичко много, не си си изпил мазното кафенце ли ? Бързай да излезеш с нещо по оригинално, че иначе ДеБелян спира надника!

Тодорина
Тодорина
19 март 2024 16:46
Гост

Не го говорят продажните журналя, но ГЕРБ вече не е фактор. Няма как повече никога да управляват еднолично! Мутро-барока няма да го понесе повече българския народ

Ева
Ева
19 март 2024 18:20
Гост

Всички са еднакви, но не трябва да се обижда този или онзи.

Paragraph 22
Paragraph 22
19 март 2024 21:52
Гост

ГЕРБ никога не са управлявали еднолично и нямаше да управляват изобщо, ако не беше продажната ПеПейска сбирщина от некадърни корумпета 🙂

Анонимен
Анонимен
22 март 2024 7:43
Гост

Друго си е Боко да управлява съвместно с Кирчо. По- европейско е.

Мавродиев
Мавродиев
19 март 2024 16:46
Гост

Акоо не сложите снимки на министрите, половината не ги знам кои са тия хора.

Пиндеров
Пиндеров
19 март 2024 16:45
Гост

https://www.youtube.com/watch?v=zROIlspgOjM

Поздравления за успеха. Но драмите бяха излишни. Да излишни!

Щрудел
Щрудел
19 март 2024 16:44
Гост

Еми по-добре със, отколкото без министерски съвет и нови избори

Ева
Ева
19 март 2024 18:16
Гост

И какво си мислят тези, които непременно искат нови избори, че ще има промяна на местата. Не – резултатът ще бъде в същата поредица като сега, и пак ще започнат да се карат, като орел, рак и щука. Не мислете за партиите си, а за състоянието на народа. Но така ще бъде докато не се приеме закон задължителни избори \ има такива държави в Европа \. Българите още не сме дорасли за демокрацията. Всеки партиец подкрепя собствената си партия, останалия народ не ходи да гласува. Осъзнай се българино!

Paragraph 22
Paragraph 22
19 март 2024 21:54
Гост

Ами аз изобщо не съм убеден,че резултатът ще е същата поредица, най малкото защото харвардската сбирщина заминава в канала на историята, та може да има и много интересни размествания. То е ясно кой го е страх от нови избори и това определено не е Боко от Банкя

Майо
Майо
19 март 2024 16:44
Гост

Видяхме ги мъжете (с изключение на Денков – достоен министър-председател), сега да видим и жените

Paragraph 22
Paragraph 22
19 март 2024 21:56
Гост

Искрено се надявам това за Денков да е някакъв майтап, защото иначе имаме демонстрация на Майо-незен интелект…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 март 2024 1:50
Гост

Какво свестно намерихте в нея? С какво я запомниха?

Werica
Werica
19 март 2024 16:43
Гост

Май за първи път в историята на България жена ще е министър-председател. Поздравления.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 16:53
Гост

Ренета Инджова е първтаа

НОЙ
НОЙ
20 март 2024 0:53
Гост

Тя беше рядко свестен политик. Няма сравнение с настоящото недоразумение.

Йорданова
Йорданова
19 март 2024 16:43
Гост

Ще живеем в нормална държава още 9 месеца.

поздравления
поздравления
19 март 2024 19:49
Гост

…че ще живеете в Нормална държава! Но ние оставаме в България.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 16:42
Гост

Даже им е много на ППДБ, уж спекулират, че имат експерти, а гледаш кабинетите все политически лица, ще ме извиняват, но Славов за мен не е човек, който ще рефомира нещо и не е доказан експерт, има 5 години стаж като адвокат – това ако е експерт, аз съм трамвай, като говорим за човек, който е завършил някъде преди 20 години с 5 години стаж като адвокат, стаж в НПО аз не броя, реален истински юридически стаж, то като им видиш реформите – овладяване политически на всичко, това ако е светло бъдеще майко, майко, Монтескьо със сигурност би им завидял!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 март 2024 16:39
Гост

Циркът свърши.

Псббб9
Псббб9
19 март 2024 19:09
Гост

Напротив сега започва.