Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, бившият съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков и депутатката от „Възраждане“ Цвета Рангелова са окончателните номинации за двете вакантни места в Конституционния съд (КС).

Кандидатурите на Атанасова и Белазелков са известни от дни. Тази на Белазелков беше подкрепена официално от ПП-ДБ снощи, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви кандидатурата на Атанасова днес.

Цвета Рангелова е номинирана от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, но при договорката за взаимна подкрепа между ГЕРБ и ПП-ДБ, не се очакват изненади и в КС е вероятно да влязат техните кандидати, а не на опозицията.

Точно днес КС прие задължително тълкуване на Конституцията, от което следва, че вероятните избраници Атанасова и Белазелков няма да се ползват от пълния 9-годишен мандат на конституционни съдии. Техният мандат ще бъде намален с малко над две години и ще бъде до есента на 2031 г.  Заради забавянето на парламента с попълването на квотата му от 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 съдии.

При гласуването на подкрепата на ПП-ДБ за кандидатурата на Белазелков Кирил Петков я определи като „пример за промяната, към която всички ние се стремим“. „За да я постигнем, е важно кандидатурите за ключови постове да се откъсват от политическия контрол“, каза той. А самият Белазелков заяви, че за поста на конституционен съдия е важно какви позиции е изказвал кандидатът по важни обществени въпроси и какви убеждения е защитавал в кариерата си.

Кандидатурата на Десислава Атанасова беше представена от Бойко Борисов, който я определи като човек с изключителен опит, била е депутат в девет парламента, участвала е в изготвянето и приемането на десетки закони.

В Конституционния съд думата „съдия“ е малко условна. Там присъди не се издават. За Конституционния съд трябва голям политически, правен и юридически опит“, заяви Борисов.

В отговор на въпрос лидерът на ГЕРБ изтъкна, че в КС има много политически лица: „Последният пример е Янаки Стоилов, който веднага след служебния кабинет влезе в Конституционния съд“.

По думите на Борисов Десислава Атанасова ще се справи много добре в КС като нейните качества като юрист далеч надвишавали тези на Янаки Стоилов.

Самата Атанасова заяви, че първата ѝ голяма мечта била правото, но по стечение на обстоятелствата от години се занимава с политика. „Магистратски опит ми липсва, но имам парламентарен такъв“, каза още тя.

Десислава Атанасова допълни, че ако бъде избрана за конституционен съдия, ще пази правото дори от закона.

А ако ѝ звънят от ГЕРБ, ще отговаря по лични поводи, но призова колегите си да не ѝ звънят по конституционни въпроси.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на свой ред посочова, че номинираната от него Цвета Рангелова за конституционен съдия е отличен юрист, твърдо отстоява обществените си каузи, което ѝ е завоювало авторитет не само в юридическите среди, но и сред обществеността. Костадинов добавя, че Рангелова е един от юристите, които „изготвят касационни жалби и питания до Конституционния съд“.

Борислав Белазелков е роден на 16 май 1956 г. в София. Завършва „Право“ през 1981 г. в  СУ “Св. Климент Охридски”. Започва работа като съдия-изпълнител при Софийския районен съд през 1984 г., а две години по-късно става съдия и остава такъв до края на кариерата си.

От 1992 г. за две години той е съдия в административното отделение на Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1999 г. е в търговското. Над 22 години е съдия във Върховния касационен съд. През май 2021 г. се пенсионира и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, „личен почетен знак първа степен – златен“ и 1000 лева като реши да предложи на президента да го награди и с орден „Стара планина“.

Белазелков има значителен принос за реформите в принудителното изпълнение, в търговската регистрация и за множество изменения в гражданския процес. Бил е председател на Съюза на съдиите.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. През 2001 г. получава магистърска степен по право в УНСС, а през 2009 г. по политология и дипломация във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

От 2002 г. е съдебен кандидат в Окръжен съд-Русе. Между 2005 и 2007 г. е юрисконсулт в Областния диспансер за психиатрични заболявания със стационар в Русе, а от 2007 г. до 2009 г. и в Многопрофилната болница за активно лечение в града.

От 2009 г. е депутат от ГЕРБ последователно в девет парламента.

Цвета Рангелова е родена на 22 октомври 1976 г. във Видин. През 2000 г. завършва специалност „Право“ в Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Две години по-късно придобива юридическа правоспособност и става адвокат първоначално в Адвокатската колегия в Кюстендил, а по-късно в Благоевград.

В периода 2015-2019 г. е била общински съветник в Благоевград, а от октомври 2022 г. до момента е депутат от „Възраждане“.

С всички публично оповестени документи за тримата кандидати можете да се запознаете тук.

103
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:48
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­­­щ­и­ ­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­­т­­а­ ­­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­в­а­­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?93210

Атанас Христов
Атанас Христов
14 януари 2024 1:59
Гост

За правото и държавността Вчера в интернет попаднах на една стара снимка, от преди три години (https://eurocom.bg/new/nepristoyni-komentari-na-krasen-kralev-i-desislava-atanasova-razbunikha-mrezhata). От един протест на площад “Независимост” в София… Снимка на протестиращи против ГЕРБ, на която снимка в левия ъгъл е Христо Иванов от ДБ… И коментар под снимката от Десислава Атанасова: “краварката е в левия ъгъл”. За коментара на Красен Кралев, бивш министър, няма да говоря… Коментар от тази Десислава Атанасова, която НС предстои да избере за съдия в Конституционния съд. Не се съмнявайте в това, гласуването е просто формалност… Нали предложението е внесено от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и.. “краварката… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 12:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Много мъка по тоя свят
Много мъка по тоя свят
13 януари 2024 8:23
Гост
Управляващо безсрамие.....
Управляващо безсрамие.....
12 януари 2024 18:42
Гост

Защо щом онова интелектуално дъно Гешев, бе направено главен прокурор от същия дует Борисов/Пеевски,сега пак те, с помощта на новите си дружки от
ПП/ пасивни“партньори“ / ДБ /дълбоко безмозъчни/ в нещо, което не е коалиция, а живо порно и да не превърнат и конституционния съд, а и цялата държава с всичките и органи, уж независими власти,регулатори, администрация и какво ли не, в онази толкова самобитна и жизнено необходима за „нивото“ на манталитета и разбиранията им кочина, която европейците културно онагледиха с инсталацията за континенталния, „турски“ клозет!

sid
sid
12 януари 2024 15:33
Гост

Всъщност номинацията на Атанасова е провокация, насочена към увреждане на ПП-ДБ, тъй като те, гласувайки за нея, ще загубят половината, а може и повече, от електората си. Качествата на Деса са ясни на всички, включително и на главатаря й

анонимен
анонимен
12 януари 2024 15:44
Гост

Точно така е. Като се прибави и озадачаващата номинация на техния кандидат, за когото е известно, че е лобист и „гъвкав“ в политическите си симпатии, нищо добро не ги чака на следващите избори.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 15:45
Гост

Ще гласуват, ще гласуват. Къде ще ходят? Те даже го искат. Да му мислят тези, които ги избраха да управляват. Другият път пак да ги избират.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 13:43
Гост

Кой можеше да влезе право през 70-год на миналия век – само деца на верни партийни другари и номенклатури. Тъй че Белазелков може и да се мисли за най-великия юрист, но е с тъмно червен корен. И както стана след 1989 г. – всички червени се пребоядисаха и станаха първи демократи, та така и той. Това обяснява особения му плам при изготвянето на втория закон за гражданската конфискация от 2011 г., когато беше пръв помощник на герберите в Правна комисия на НС, и който удивително наподобява мракобесния ЗСГ. След това, осъзнал грешката си и усетил, че други ветрове задухаха от… Покажи целия коментар »

Ихуууу, ръцете горе, не ви виждам
Ихуууу, ръцете горе, не ви виждам
12 януари 2024 13:38
Гост

Ръца – пръца, ча-ча-ча.
Територия и рая, която управляват очевадни престъпници и не се вдига за пролетно почистване си заслужава гайлето.
Аллах керим.

НЕСГЛОБКА
НЕСГЛОБКА
12 януари 2024 12:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Любител
Любител
12 януари 2024 11:20
Гост

За КС е необходим 15 години юридически стаж. Деса с музикалните наклонности съобразно написаното по горе има макс 7, и то , ако няма прекъсвания. Казват, бил вписана като адвокат. Проверяваме, така е – от 6.10.2011 година. Като народен представител има право да практикува, но като министър няма. А беше министър на здравеопазването тоя дялан камък. Та, какви нравствени качества има , след като е нарушила закона , бидейки по едно и също време министерка и адвокат. Ще е интересно и да видим дали наистина е практикувала, как, ще е интересно и да видим на кого е оказвала правна помощ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 15:48
Гост

Защо не питаш Христо Иванов? Той се е подписал под предложението й. То не, че неговият юридически стаж излиза.

Простотия до шия.....
Простотия до шия.....
12 януари 2024 10:58
Гост

Банкянският простак опростачи всичко в тази „държава“ с неговата „кадрова политика“!То не бяха Цецки,ПКП, разни кухи милиционери,физкултурници,труженички качени в джипката при обиколките по селата и какви ли не утайкаджии, които в продължение на години изплуваха, като фекалии в тоалетна!

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 10:41
Гост

Всъщност темата е как ще гласуват съответните групи в КС – на съдиите, на НС и на Румен Радев.
Личното ми мнение е, че назначените от Радев ще бъдат в изолация. Под въпрос е дали назначението на Бойкикиев ще гласува против орязването на пълномощията на Радев.
Със здраве.

Смехурко
Смехурко
12 януари 2024 10:38
Гост

Не, не е Дуловската но е по Уики…
„Депутат е в VII велико народно събрание, XXXVI народно събрание, XXXVIII народно събрание, XXXIX народно събрание, XL народно събрание, XLI народно събрание. А в XLII народно събрание и XLIII народно събрание е заместник-председател.[2] Служебен министър на правосъдието между май и октомври 2021 година.[3][4] „

Г.А.
Г.А.
12 януари 2024 10:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
DESA
DESA
12 януари 2024 11:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Колко йористи казват
Колко йористи казват
12 януари 2024 10:11
Гост

„ще се стремя да пазя правото дори от закона“

После що рейтингът на ЙОристите бил нисък. Ами нисък ще е.

Милко Калайджиев
Милко Калайджиев
12 януари 2024 8:42
Гост

Добре поне, че публикуваха дипломата на Белазелков – едвам вързал 4,56 успех. Обаче удобно скриха приложението към дипломата. Да видим с колко си е взел гражданския процес, история на БКП и научен комунизъм. А от снимката се чудя дали дипломата е негова или на Милко Калайджиев.

как допуснахме тази подмяна
как допуснахме тази подмяна
12 януари 2024 9:45
Гост

ОФТОПИК, БЕЗ ВРЪЗКА С ТЕМАТА

До 1989г съдиите бяха назначавани от Тодор Живков-вж чл 61 ЗУС-отм. Като преди това одобрението се даваше от военния отдел на ЦК на БКП, начело с другарят Велко Пелин. Ето за военния отдел-накратко , за който не знае https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB_%E2%80%9E%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD%E2%80%9C_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%A6%D0%9A_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%9A%D0%9F

До 1989г съдиите бяха най-верните към режима. Как смятате-дали другарят Палин би позволил непроверени противници на режима да са съдии?

В цяла източна европа имаше лустрация, само в България не се случи.

Ъхъм
Ъхъм
12 януари 2024 10:02
Гост

Последно в Полша имаше опит за пенсиониране на съдии на общо основание като за всички. Обругаха ги. И си съставиха правителство на загубилите изборите, оглавено от Туск. Съвсем като нашето правителство на ПП, БСП, ДБ и ИТН.

Ами тогава
Ами тогава
12 януари 2024 7:20
Гост

Предлагам Върбан циганина за окръжен прокурор на Русе. Той и без това почти е.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 5:13
Гост

Христо Иванов, Атанас Атанасов, Панев и Кирил Петков ще Подкрепят Деса за съдия в КС! Галя от Посолството е разпоредила така.

Свиневъд Басарболиев
Свиневъд Басарболиев
11 януари 2024 22:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Дааам
Дааам
11 януари 2024 22:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Конгрешулейшънс, Аферим, Машалла!
Конгрешулейшънс, Аферим, Машалла!
11 януари 2024 21:43
Гост

Вече ще имаме и конституционен бардак!
Червените фенери ще ги монтират след встъпването в длъжност около бившата сграда на ББР, а първите „решения“ ще са ресто за благоустрояването!
Ще има и промоция за депутатите, кой каквото му е на сърце!
Ееееех, Демокрация,Ееееех разделение на властите!

зайко
зайко
11 януари 2024 19:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
зсв
зсв
11 януари 2024 19:33
Гост

В очакване сме да видим и злополучно избраните за членове на ВСС 2022 г. на кой небосклон ще изгреят…На който и да е обаче.. включително и на Инспекторатския към ВСС, тогава вече юридическата общност ще реагира, защото e неморално да правораздават или да проверяват съдиите хора, които са участвали в конкурс, за който вече не остана човек да се съмнява, че е нагласен…

Споко !
Споко !
12 януари 2024 9:12
Гост

Пак ще ги изберем. Пак за ВСС. Оредяващата клика ССБ не можа да добута някой от несретниците си до съвета и не спира да лъже, че изборът бил манипулиран. Не, не е. Каза го и експертът по делото в нарочно интерю. Това че някои инфантили не правят разлика между „влизане в системата от един IP адрес“ и „гласуване“ си е въпрос на умствен капацитет. Поне с избора от 2022г. се постигна справедливо териториално представителство на всички съдилища и няКой го втресе да не изтърве контрола върху ВСС.

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 17:03
Гост

От кога псевдо юристи като Деса, която в биографията и даже е включено, че е била „кандидат“ за нещо си, изобщо започнаха да ги предлагат?! Не е сериозно Цвета и Деса изобщо да бъдат на една маса със сериозен съдия с опит като преуважаемият господин Белазелков… Деса, която има спорен опит едва като юрисконсулт, а останалият и юридически стаж е натрупан заради бездействието и по някакви си парламентарни комисиики изобщо няма високите професионални и морални качества, които се изискват. Ако не изберат съдия Белазелков, то юридическата общност ще се разбунтува. Деса конституционен съдия, Цецка за президент, това ли е нивото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 17:15
Гост

Абе мафиотска групичка, ама колко пък да е мафиотска след като именно пеналистите му прекратихте ДП.

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 18:28
Гост

Прокуратурата прекратява. Ако зависеше от мен, мафиота щеше да чака Алексей, а не да го надживява.

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 8:39
Гост

Според мен нищо не са прекратили. Написали са някакво прекратяване без предмет, за да замажат очите на Б.Б. Помислете, какво са прекратили, като Б.Б. не е имал повдигнати обвинения, а делото според официалните съобщения продължава.

С огромна болка и съжаление
С огромна болка и съжаление
11 януари 2024 16:53
Гост

Деса тъпото в КС?! Време ли е да заявим официално,че сме тъпа нация от тъпи хора,управлявани от тъпи хора и от тъпотия да се затрием вкупом.Язък за предците ни и за всички талантливи,достойни и родолюбиви българи,раждали се някога и живяли по тези земи. Днес слагаме венеца на всяка илюзия,че сме народ,че сме държава и че нещо някога може да се промени?! И да спрем да си говорим каквото и да било! Тъпи сме,тъпо живеем и тъпо се затриваме!а нашето само затриване явно е единствения възможен край на безкрайната тъпотия!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 21:08
Гост

Че сме управлявани от тъпи управници е безспорно, но е спорно, че сме тъпа нация.

С огромна болка и съжаление
С огромна болка и съжаление
11 януари 2024 22:52
Гост

Нацията ни има смайващи и достойни за преклонение постижения и личности. Затова казах жалко за достойните и талантливите раждали се и живяли тук! Аз самия мислех и за себе си, дълго време,че не съм тъп(с няколко магистратури в чужбина,езици,изчел цялата световна класика и какво ли още не),но щом търпя това,живея така и това ми се случва-тъп съм. И тъпо живея и ще живея занапред!Нямам право да се замозаблуждавам.Фактите са очевидни и безспорни

Григор
Григор
12 януари 2024 13:04
Гост

Оф топик – пише се и се изговаря „живели“, също като бели, големи, цели, припрени, смели (от смея се)

ОН ТОПИК ЗА ГРИГОР
ОН ТОПИК ЗА ГРИГОР
12 януари 2024 15:42
Гост

Май по-добре наистина за граматика да си говорим, че с правото нещата стават плачевни.Та, колега, ПИШЕ СЕ ЖИВЯЛИ. Правописът на думата се подчинява на правилото за променливото я (ятовия преглас). Променливо е онова я, което при определени фонетични условия преминава в е. Пише се я, когато са изпълнени едновременно три условия: 1) я се намира в сричка под ударение; 2) сричката след я съдържа една от гласните а, о, у, ъ или я е в последната сричка на думата; 3) след я не следва никоя от съгласните ж, ч, ш, й. В живели не е изпълнено второто условие – сричката… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 0:04
Гост

Не виждам нищо спорно. Омръзнала ми е тази тропа „управляващите са ми виновни“. Управляващите са такива, защото псевдо-нацията ни ги харесва и подкрепя. Какъв процент от населението изобщо знае какво прави КС?

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 16:30
Гост

Поредна герберско-депесарска-пп-дб Гавра с йоридическата общност и с цяла България с избора на Дуловската принцеса за КС. Мед ми е на душата как психодесните и техните поддръжници се разкриха как за абсолютно нищо не стават.

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 17:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 18:29
Гост

Нещо по темата да кажеш? Или това да обиждаш замества изкусната аргументация?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
11 януари 2024 20:51
Гост

какво друго очаквате да се каже по темата? каквато номинацията, такава и аргументацията. била „дупетатка“ в нам-си-колко-си парламента. кои са те, английския, канадския, австралийския, дуловския, силистренския, или …? защото в България парламент няма, това е особеност на английската правна система. има Народно събрание, а в него с тия избори до дупка напоследък, бързичко се прави куха бройка.

Пеналист
Пеналист
12 януари 2024 13:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 16:22
Гост

Зад снимката на Белазелков трябваше да стои надпис „Спонсорирано от Фондация „Америка за България““, ама и така става.

Пеналист
Пеналист
11 януари 2024 17:06
Гост

Зад снимката на Деси тъпото трябваше да стои надпис „Спонсорирано от мафиота от село Банкя – Бойко Методиев Борисов и одобрено от санкционираният по глобалния акт „Магнитски“ за корупция и пране на пари Делян Славчев Пеевски“

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 18:23
Гост

И кво от твА? Любимците ви от ПП и ДБ се прегърнаха с Бойко и Пеевски, с Герб и ДПС, а ти пак ще си останеш аутсайдер и заблудено говедце.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 15:10
Гост

По-добре вместо Белазелков, да бяха кандидатирали нотариусчето от Дряново или дебелия синковец, които бяха председатели на правната комисия. Щяха да се чувстват по-добре на фона на останалите кандидати… Не знам какво очакват умствените дефиците в парламента. Че като вкарат някой друг унизителен парашутист в КС и им дадат нова сграда, КС няма да пореже новата “конституция”??? Ако това се случи, и КС и конституцията ще изгубят всякакво правно значение.

Ха ха ха
Ха ха ха
11 януари 2024 14:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 15:00
Гост

Член на ВСС

Не знам
Не знам
11 януари 2024 15:04
Гост

Колко трябва да си зле да сравняваш Нели Куцкова с Д.Атанасова

анонимен
анонимен
11 януари 2024 16:17
Гост

Е да. И двете само за постове ламтят, а в главите им пълен хаос.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 14:48
Гост

Е извинявай, ама с микрофон и отзад логото на политическа партия. ами не не са ок нещата! Кой гарантира за безпристрасност, независимост и вземане на решение по вътрешно убеждение!?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 14:53
Гост

Няма такова изискване за магистрати от КС и това си личи по разликите в двете клетви, което заслужава цяла статия според мене:
ЗКС:
„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се.“

ЗСВ:

„Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на Република България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя тайната на съвещанието, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се!“.

........
........
11 януари 2024 14:55
Гост

Ние преди тези неща говорим за съвсем други.Извинявайте ,но не може да обираме от магистралата хора и да обясняваме, че са Свети Петър на вярващите и трябва да се поклонят до земи. КС е съд, а не долнопробен бардак.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
11 януари 2024 20:53
Гост

„КС е съд, а не долнопробен бардак.“

дори да допуснем, че твърдението е вярно, какво пречи то да бъде оборено с нови политически назначения?

анонимен
анонимен
11 януари 2024 15:02
Гост

Биографията му гарантира. Говорил е човекът по микрофон и логото над партията зад него. Белазелков на много места е говорил. Айде стига глупости.

Мисълта, че някой диктува на Белазелков какво да пише в решенията си, е нелепа.

Не така стоят нещата с Десислава Атанасова, това е позор!

Иванов
Иванов
11 януари 2024 14:37
Гост

Деса е не просто падение, ционизъм и катастрофа – тя е олицетворение.

Днес ме е срам, че съм юрист.

Деске,
С какво си известна бе, пиле шарено? С това, че си била юрист в психо-то в Русе ли? Или със „законодателния“ ти опит – БОЖЕ, ОПАЗИ!!!!!

Господин Президент,
Излезте при нейния опит за избор.

Ванчо с малкото ранчо
Ванчо с малкото ранчо
11 януари 2024 14:38
Гост

Цинизъм*

Иванов
Иванов
11 януари 2024 14:51
Гост

А, Бойче, не сравнявай Янаки Стоилов с Деса.

Скверно е.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 14:37
Гост

Майко, майко айде без коментар, хаха аз си мислех, че специалиста по всякаква правна материя, експерт по конституционно право, стоящ с мегафона пред съдебната палата адв.Величков предводителя на ИПВ, човекът говорещ за Фалконе, за разделение на властите, конституционен законодател, един от стожерите в пропагандата ала ДБ да е там , но уви е нищо във ВСС има място, то стана традиция и правило хора, които никгоа не са били в съдебната система, не са защитили една обвинителна теза, не са ходили на конкурс да искат да управляват, тъжмп и жалко, но това е разбирането за правова държава политически контрол и… Покажи целия коментар »

предложение
предложение
11 януари 2024 14:35
Гост

Ако Деса бъде избрана:
1/ спирам да гласувам;
2/ спирам да плащам данъци на реален доход;
3/ спестените данъци ще събирам с благотворителна цел – терапия на останалите членове на КС, които със сигурност ще имат такава нужда.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 14:19
Гост

Само Борисов ги умее тези трикове и никога не губи в личен план- Плевнелиев-Президент, Цачева и тя за малко да стане, Анастасов-конституционен съдия и много други, но сега с Д.Атанасова сложи „черешката върху тортата“ и пак ще си върви кервана

СЕКС-о-лог, конституционалист
СЕКС-о-лог, конституционалист
11 януари 2024 14:12
Гост

ВЧЕПатлен съм от така оформилата се ТРОЙКА за през 🌃, която ще е бурна. На сутринта, за махмурлука, ще има зелев сок.

Каква практика, какъв съд над законите се оформя САМО …

Иван Магнитски
Иван Магнитски
11 януари 2024 14:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 14:00
Гост

Ако съм на Презцидента ,ще го изиграя като Плевньо………а да ги видя тогава……….

Judge
Judge
11 януари 2024 14:40
Гост

и аз мисля, че това е единственото спасение в случая

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:57
Гост

Егати Държавата……….по-зле е и от цирк………

Венета Марковска
Венета Марковска
11 януари 2024 13:56
Гост

СУПЕР!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:53
Гост

Бойко се гъбарка с всички и ги унижава…….казал, че Деса била „по-силен юрист от г-н Стоилов“ /понеже последния е назначен от Президента/. Хак да ви е!!!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 13:53
Гост

Хубаво вижте от сега нататък на какъв принцип парламентът ще кадрува във Висшия прокурорски, а съдебен съвет – открито и прозрачно ще се подиграва с цялото съсловие и после копче не може да им кажеш, защото според КС НС е еманация на демократичния строй и всяко негово решение е изначално легитимно.

Да Ви е честита Промяната!

За протокола
За протокола
11 януари 2024 13:46
Гост

Това е подигравка!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 14:30
Гост

Няма такова нещо! Ген. Гном, Ристю и Кирчу са доволни много

пхахаха
пхахаха
11 януари 2024 13:46
Гост

е’аси и аматьорите…

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:43
Гост

Сега ще овладяват и конституционния съд. Тъжно. А Десито завършила право в УНСС ще коли и беси там.

ГУМЕН БРАДЕВ ГАДЕВ
ГУМЕН БРАДЕВ ГАДЕВ
11 януари 2024 13:51
Гост

В Рюсенския! Машиноелектротехнически ИНСТИТУТ.

А Цветка в Горна Джумая – ЮЗУ. Където и Пее.ски. А Гешев е доктор по право оттам. Бившият ИНСТИТУТ за начални учителки.

ТРАГЕДИЯ.

Смятайте пък какъв СМЕШНИК е Костя ПеПейкин – ЕВРОпейкин? Иска да управлява ЕДНОЛИЧНО държавата, а ето му „кадрите“ за Конституционния съд?!

адвокат
адвокат
11 януари 2024 13:42
Гост

Страм ме е и ми е тъжно. Профанизацията на КС.

ППДБ да забравят и за мен, след гласуването за г-жа „Парламентарен опит“.

Гнусно
Гнусно
11 януари 2024 13:41
Гост

От юрист в русенското психо, и то за няколко месеца, и то с връзките на бивш окръжен прокурор, който, говорят спомогнал да й разкрият щат, щото селска се пада, до КС. После да не питате, защо е такава смърдяща кочина цялата съдебна система, власт и царство.

Гнус
Гнус
11 януари 2024 13:43
Гост

С любезното съдействие на Христо, Киро и “промяната” към “по-добро”.

Няма дъно
Няма дъно
11 януари 2024 13:40
Гост

Кармата е страшно нещо. ППДБ сега ще изпият всичко, което изплюха по ГЕРБ и ДПС.

Оттук нататък жалкият соев масив ще извършва странни повратливи движения. И ще го наблюдаваме с интерес – докъде може да падне някой в действията си.

блестящо
блестящо
11 януари 2024 13:38
Гост

Едни работещ орган в държавата има,редно е политическата ни кочинка и него да съсипе.Като не става отвън – отвътре… Всяко изречение от изказванията е повод за хумористичен бестеселър. Деса щяла да отговаря само на лични позвънявания.Аз по-ясно признание за лична обвързаност не съм чувал.Т.е. тя изначално щяла да продължи да бъде лично обвързана, но иначе – конституционно независима- ХАХА или в нейният случай: АХ-АХ. А бат Бойко да знае,че съдиите освен да издават присъди пишат и решения и определения.Т.е. има и други съдии. Какви хора пишат конституция и решават кадрова политика.Просто е невероятно.Колкото до кандидата на Възраждане,там по-добре всички да… Покажи целия коментар »

ГУМЕН БРАДЕВ ГАДЕВ
ГУМЕН БРАДЕВ ГАДЕВ
11 януари 2024 13:53
Гост

Тиквозелков несъмнено е „ниво“ в това дамско обкръжение.

ДАМИ КАНЯТ!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:31
Гост

Атанасова и Конституционен съд? Чакай малко, ние да не сме в каменната ера? Господи пази ни!

ПП - прах за пране?
ПП - прах за пране?
11 януари 2024 13:31
Гост

ППДБ меко казано плюха по Атанасова години наред. Години. Ако сега я изберат не за какво да е, а за конституционен съдия, могат да си стягат куфарите. Всяко нещо си има граници. Това не се обяснява с никакъв Шенген, война, еврозона и прочие. Айде аман.

Пинчев
Пинчев
11 януари 2024 13:29
Гост

Интересно.

Манолиев
Манолиев
11 януари 2024 13:28
Гост

Тази от израждане ако може да не е

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:49
Гост

То тя по-става от Деса, ако питаш мен.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:26
Гост

Така като гледам освен за съдии в КС, кандидатите може успешно да бъдат номинирани и за космонавти.

Ачо
Ачо
11 януари 2024 13:17
Гост

Ако ПП-ДБ гласуват Деси, са свършени, сварени, изпържени и поднесени с рядка гарнитура!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:14
Гост

Потресаващо

запознат
запознат
11 януари 2024 13:05
Гост

Божееее, Деса-поетеса конституционен съдия!!!
Това е нечуван срам, невиждан по белия свят.
Правото трябва да се пази от тази госпожа, а тя се натиска да пази правото „дори и от закона“, като цитирайки Кристиан Таков, си мисли, че останалите хора са прости и не са го чували да казва това един милион пъти, па барем мине за нейна мисъл.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 13:01
Гост

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА – КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ??????
Май е време да хвърлям дипломата по право и да заминавам за чужбина. Тука нищо няма да стане

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 12:54
Гост

„Десислава Атанасова допълни, че ако бъде избрана за конституционен съдия, ще пази правото дори от закона.“ От тези думи, изречени от въпросната госпожа, ме побиват студени тръпки, защото, за да пазиш правото, трябва първо да го разбираш, а при нея това е меко казано спорно, но пък има парламентарен опит вместо магистратски…. Другият е ясен, добре, че е Кико да ни обясни как трябва да се уреждат отношенията между ключовите органи в държавата и зависимостта им от политически контрол, което очевидно не важи за главния прокурор: „пример за промяната, към която всички ние се стремим“ Това ние, май включва само… Покажи целия коментар »

Псевдопромяна
Псевдопромяна
11 януари 2024 12:53
Гост

Секундата, в която ППДБ гласуват Атанасова да е конституционен съдия, могат да забравят завинаги за подкрепа от мен, семейството ми и почти всичките ми познати.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 12:58
Гост

Ох, едно добро нещо да направи тази госпожа, но ББ е хитър като нищо цели да отврати т нар. умнокрасивитет и ерозира подкрепата за ППДБ с подобен ход:)

Потресен съм
Потресен съм
11 януари 2024 12:46
Гост

С лапане и до Цариград явно се стига.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 януари 2024 13:04
Гост

Къв Цариград, тоя я прати на Луната направо, ама ако беше буквално и без билет за връщане щеше да е по-добре. Всичко си има граници и колкото и принос в политически аспект да имаш подобен акт е подигравка с държавността и правото въобще. Отново казвам ББ ще се възползва от мнозинството на сглобката, за да уязви максимално настоящите си партньори, които щат не щат ще гласуват за и едновременно с това пробута свой послушен човек на висок пост.

Guy Fawkes
Guy Fawkes
11 януари 2024 12:34
Гост

Срам! Срам! Срам! Достигнаха дъното и копаят надолу!

Анонимен
Анонимен
11 януари 2024 12:32
Гост

Впечатляваща биография на кандидата Атанасова. Изключително силен юрист :)))))

Бай Пърдечко
Бай Пърдечко
11 януари 2024 14:20
Гост

С известни уговорки човек би приел кандидатурата на Б. Белазелков за конституционен съдия. Но да се сравнява Д. Атанасова с Янаки Стоилов е връх на наглостта, а Цв. Радославова някак си може да мине между капките. Най – доброто в случая е , че все пак мандатът е времево ограничен, без право на втори!

Стар пръдльо
Стар пръдльо
12 януари 2024 12:38
Гост

И тримата за нищо не стават! Най-става от неставащите Зелката. Поне е с диплом от СУ от здравите години, а и има някаква съдийска практика. Без значение, в сравнителен план – каква е тя!