Конкурс за 20 младши съдии в 12 съдилища обяви днес Съдийската колегия.

Местата са разпределени по следния начин – седем са в Софийския градски съд, по две са в окръжните съдилища в Пловдив и Варна и по едно са във Враца, Перник, Смолян, Сливен, Ямбол, Разград, Търговище, Габрово и Русе.

След обнародването на решението в Държавен вестник, кандадидатите ще имат 14 дни, за да подадат заявления за участие и другите документи, необходими в процедурата – подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; завършилите висше образование в чуждестранно висше учебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОН и приравнена към шестобалната система; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова, служебна или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж по чл. 164 от ЗСВ за длъжността; декларация за българско гражданство по чл. 162 от ЗСВ, по образец; попълнен въпросник по образец, изготвен от Съдийската колегия , във връзка с притежаваните от кандидата нравствени качества; мотивационно писмо; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

Заявленията може да се подадат лично или от писмено упълномощен представител на кандидата в администрацията на ВСС в София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12, по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес – vss@vss.justice.bg, чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на ВСС.

При подаване на заявлението по пощата, определяща е датата на пощенското клеймо при изпращането, а подадени след срока заявления не се разглеждат.

Конкурсът се провежда на два етапа – първо е писменият изпит и онези от кандидатите, които получат оценка не по-ниска от 4.50 на казуса и поне 4.50 на теста, ще бъдат допуснати до устния изпит.

На заседанието днес беше представена и справка за това в кои съдилища колко младши съдии са били назначени през мандата на този състав на Съдийската колегия и колко от тези младши съдии са останали след това да работят в същия съдебен район. Целта на справката е да се покаже кои съдилища не са били атрактивни за младшите съдии.

За шестте години на тази СК данните показват следното: в ОС-Благоевград са били назначени шестима младши съдии, двама са останали там, четирима са били назначени в други райони; В ОС-Бургас всички младши съдии са останали в този район; в ОС-Варна – почти всички са останали, само двама са отишли в Бургас; в ОС-Велико Търново – седем назначени, трима са останали, четирима в други съдебни райони; в ОС-Видин – двама назначени, но не остават там; в ОС-Враца – петима назначени, четирима остават, един не; в ОС-Габрово – трима младши съдии, един остава, двама не; в ОС-Добрич – двама назначени, един остава, другият не; в ОС-Кърджали – двама младши съдии и двамата после отиват в други съдебни райони; в ОС-Кюстендил – петима назначени, трима остават, двама не; в ОС-Ловеч – двама младши съдии и двамата отиват на други места; в ОС-Монтана – двама назначени, един остава, другият не; в ОС-Пазарджик – и двамата остават; в ОС-Перник – и четиримата младши съдии остават; в ОС-Пловдив – 13 младши съдии, един се мести; в ОС-Разград – двама младши съдии и двамата отиват другаде; в ОС-Русе – шестима назначени, трима остават, трима не; в ОС-Силистра – двама младши съдии, един остава, един не; в ОС-Сливен – петима назначени, остават трима, двама не; в ОС-Смолян – трима, двама остават; в ОС-София – всичките 10 остават; в ОС-Търговище – двама младши съдии, които се местят; в ОС-Стара Загора – и тримата младши съдии остават; в ОС-Хасково – шестима назначени, четирима остават, двама не; в ОС-Шумен – двама младши съдии, един остава, един не; в ОС-Ямбол – двама младши съдии, назначени след това в други райони.

В СГС е имало много младши съдии, като само двама започват работа като редови в други райони – един в Димитровград и един в Севлиево.

Представяйки справката, председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков попита колегите си дали да има конкурс за младши съдии в съдилищата в Ямбол, Търговище и Габрово.

Вероника Имова заяви, че това е тенденция, която не трябва да е водеща за СК като критерий за обявяване на конкурс в тези съдилища, защото функциите на младшите съдии е да подпомагат дейността на окръжните съдии.

Атанаска Дишева на свой ред отбеляза, че по една или друга причина някои съдилища не се харесват на младшите съдии. „През годините ние стимулираме възможността младшите съдии, класирани за един съдебен район, да бъдат назначавани впоследствие на съвсем различно място, дори извън апелативния район. Законът не го позволява, но то се превърна в практика при нас“, каза тя.

После направи следното предложение – така или иначе в момента има работна група по промените в Закона за съдебната власт и в тази връзка дали може да се помисли за промяна на момента, в който младшите съдии избират съда, в който ще работят. Това може да е обусловено от успеха, който показват след обучението в НИП, от текущите оценки, но самото класиране по съдебни райони да се прави на по-късен етап и да е обвързващо за административния орган. Такава била практиката в Румъния и там нямало „скачане“ от съд на съд. В момента кандидатите за младши съдии заявяват своите желания преди да започнат обучението си в НИП.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков хареса идеята като посочи, че е по-логично предпочитанията да се заявяват след обучението и предвид нуждите на всеки съд. Чолаков допълни, че ще я предложи на работната група, но не се нае да прогнозира дали и депутатите ще я харесат.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 18:30
Гост

Разкарай се от този сайт, малоумнико! Може ли администраторите да си вършат работата, а те само да трият определени коментари, които не се харесват на работодателя им.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 11:49
Гост

Даа, така е, както всички видяхме, напоследък завършилите с 3.00 на държавния изпит, я от УНСС, я от ЮЗУ, започват здраво да се трудят и за няколко месеца изкарват 6.00 на изпитите я за съдии, я за прокурори и то без грам връзки! Тенденции, кво да правиш:)

Не сте прави
Не сте прави
30 януари 2024 22:41
Гост

Не познавам човек, който се труди много, развива се постоянно, чете ,търси, любопитства и да не е могъл да се реализира успешно! Всичко е въпрос на много учене, много труд, желание и интерес! Помнете – Когато светиш ярко, всеки те забелязва, но когато си изгаснал, никой не те отразява.

Минаващ наблизо
Минаващ наблизо
31 януари 2024 7:22
Гост

Точно така е! Начинът да го направиш е един, оправданията защо не си го направил – безкрай. Аз съм първият юрист в рода ми. Завърших СУ, учих като змей и спечелих още първия конкурс, на който се явих. На колегите, които ще кандидатстват – не се обезкуражавайте от глупостите, които ще чуете – че няма как да стане без лели, чичовци, гърбове и подобни дивотии. Четете, мислете и нещата ще се получат!

Не си прав
Не си прав
31 януари 2024 10:55
Гост

Ми, не, не си прав, пълно е с можещи, които всички се правят, че не виждат и се дава път на по-неможещите, търсят се причини и обиди защо не бива да им се дава път, правят се, че не забелязват, че са по-добри, всичко от завист, или не си се сблъсквал, или си от тия дето се мазнят и растат.

За тройкаджиите с оценка шест на конкурсите
За тройкаджиите с оценка шест на конкурсите
31 януари 2024 12:15
Гост

Абсолютно си прав. На неотдавнашен конкурс за магистрати, лице с тройки и четворки от дипломата изкарва пълно шест, в резултат на много труд и учене. 5 години не си научил, но сега седнал, положил труд, изчел учебниците и справедливо е магистрат, с много знания.

Zaslujil si go e
Zaslujil si go e
30 януари 2024 18:33
Гост

Миналата година апелативните съдии Николай Джурковски, Красимира Медарова и Емилия Колева намалиха наказанието на Вълков и го замениха с условно, като мотивите им бяха свързани с тежкото му здравословно състояние и продължителността на делото, което започна в съда през 2012 г

В Англия повечето съдии са неюристи
В Англия повечето съдии са неюристи
30 януари 2024 16:46
Гост

Другари!
За сведение-в Англия 90 процента от съдии са НЕЮРИСТИ. И не получават заплата, съдиите юристи са десетина процента. Доброволци-шлосери, келнери, учители, месари отделят от личното си време, за да правораздават.
Ето да прочетете за съдиите в Англия:

https://www.gov.uk/become-magistrate/can-you-be-a-magistrate

Who can be a magistrate
To be a magistrate you must meet some eligibility requirements.

Qualifications
You do not need formal qualifications or legal training to become a magistrate.

You will get full training for the role, and a legal adviser in court will help you with questions about the law.

Age
You have to be aged between 18 and 74. Magistrates must retire at 75.

В Англия няма монопол на юристите в правната дейно
В Англия няма монопол на юристите в правната дейно
30 януари 2024 16:51
Гост

И за по-интересно-в съдилищата правното асистиране също се може да се извършва от неюристи, присъствието на адвокат не е задължително. Изяснено от прецедента Mckenzie friend =

Правораздаването и правното подпомагане е твърде сложно, за да бъде поверено на монопола на юристите. Всеки може да го извършва.
Кварталния водопроводчик, например може да реши да бъде съдия, без заплащане, в обществен интерес. Без проблем може да стане magistrate =

После може да реши да оказва правно асистиране на страните в съда, чрез фигурата на Mckenzie friend.

Жокера
Жокера
30 януари 2024 20:03
Гост

Бре прочети си всичко в таз страница, за да установиш каква е разликата между „magistrate“ и „judge“. Първото се доближава до фигурата на „мировия съдия“ и най-тежкото наказание, което може да даде, е 1 г. лишаване от свобода. За всичко останало ти трябва „judge“. Освен това „магистратите“ винаги са в състав от трима. За да си „съдия“ трябва да си юрист с практически опит от поне 7 години. Отде пък ги и измисли тези „90%“ неюристи от съдиите?

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 2:27
Гост

Съдиите -„доброволци“ в Англия-magistates- са 12 000 и гледат 95 процента от общия брой наказателни дела, гледат и много от гражданските дела. Източник https://www.judiciary.uk/about-the-judiciary/who-are-the-judiciary/magistrates/ В Англия, въпреки,че има обжалваемост на съдебните актове, обикновено делата приключват на една инстанция. Напрактика правораздават-доброволци съдии. Съдиите на заплата, юристите са в горната инстанция. А до съдиите-юристи рядко достигат дела. В Англия, авторитетът на съда е такъв ,че СЪДЕБНИТЕ АКТОВЕ ОБИКНОВЕНО НЕ СЕ ОБЖАЛВАТ. Да обжалваш съдебен акт в Англия е нетипично, странно, и пишат във вестниците ако се случи. Тоест-системата в Англия е-повечето дела приключват на първа инстанция, пред съдии-неюристи. Много рядко има обжалвания… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 22:14
Гост

Англия не е държава,а остров!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 2:34
Гост

Уточнение-според линкът, в определени случаи magistrates правораздават и в горни съдилища.

Второ уточнение-magistrates са 12 000 през 2021 , но през 2023 са вече над 13 000.

Ето видео от заседание с доброволци -съдии-виждате съвсем реален съд си е! https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=WeNDacwO5NA

Тримцата на високите столове са съдии, доброволци, неюристи!

Пенчо бре
Пенчо бре
31 януари 2024 17:11
Гост

Само че забравяш, че тази длъжност е почетна, не се заплаща и затова в България никой няма да се навие да извършва такава дейност.

Главен юрисконсулт
Главен юрисконсулт
30 януари 2024 14:58
Гост

Аз пък приканвам младите бъдещи колеги да не се занимават с чиновнически длъжности като магистрат-много работа, а никакви пари:))), а изкарат сертификат за регистриран вътрешен одитор, да стажуват няколко години в някоя голяма международна одитна компания и после пей-сърце. Одиторите печелят много, вярно е, че това по-скоро е икономическа дейност и трябват знания по счетоводство, но нищо не пречи да се преквалифицираш:)))

Ку-ку
Ку-ку
30 януари 2024 15:01
Гост

То така се е ставало одитор, пръдни и се на…и

незапознат
незапознат
30 януари 2024 16:43
Гост

За да си одитор се учи икономика, ми се струва.
Има ли юристи-одитори?

Ку-ку
Ку-ку
30 януари 2024 16:48
Гост

Познавам и юрист-одитор, но за да си добър одитор трябва широкообхватни познания. Икономически знания, и по-специално-счетоводство и финанси, данъчните закони и т.н. Иначе, да, беден одитор няма, особено мастър-одит.

незапознат
незапознат
30 януари 2024 16:52
Гост

И какво работи одиторът?
Ако иде реч за ревизии-това ми се струва дейност за счетоводител.

Ку-ку
Ку-ку
30 януари 2024 16:58
Гост

Много е дълго за обяснение, ама накратко- има различни видове одити (финансов одит и публичен одит). Финансовият одитор проверява и заверява финансовите годишни отчети на всички предприятия по закон, следи дали са изрядни, дали всичко вътре е математически, икономически и законово точно. Дава независима оценка на отчета, за което му се плаща немалка сума. Публичният одитор, тоест-одиторите на Сметната палата пък одитират (проверяват) бюджета на всички организации на бюджетна издръжка. Примерно одитират бюджета на ВСС дали се разходва законосъобразно и математически и икономически правилно, дават мнение, налагат санкции и т.н. Те не взимат особено големи заплати, ама одиторите в частния… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 14:52
Гост

Юридическата професия девалвира много, както и други професии, де (икономика), и за да се наместиш на удобно ложе за тези професии-трябва да си човек на някого или баща ти/майка ти да е на Върха. Иначе мнооого трудно и бавнооо ще се случат нещата, даже по-скоро клонят към Нула. Цял живот ще работиш за мижави средства. Това е реалността в България, който както иска да го разбира.

Адвокат
Адвокат
30 януари 2024 14:47
Гост

Такъв негативизъм наблюдавам в обществото ни, че просто не е истина. Всеки плюе другия. Съдии, прокурори, адвокати.. Тук корупция, там война, еди къде си, не знам си какво. Ходи в друга сфера, ходи на друга планета, ако нямаш баба и тетка не си за рая, глупост до глупост. Седнете учете и бъдете по-позитивни хора, тогава ще дойде успехът, рано или късно. Избягвайте да четете тук коментарите! Желая успех на кандидатите и не се обезкуражавайте, не допускайте да променят възгледите ви!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 14:34
Гост

Цялата система е изпълнена с морални пукнатини, хора със съмнителна професионална компетенция. Ако комисиите са съставени от практикуващи юристи от ЕС, половината кандидати ще изпопадат под чертата.

Не си съвсем прав
Не си съвсем прав
30 януари 2024 22:13
Гост

Не бъди много сигурен. Имам челен опит с много колеги в ЕС. Нивото далеч не е такова какво прехласнато мислиш. Има много сериозни и отговорни съдии,но същите с нищо не превъзхождат колегите тук. Просто там 1.никой ме съди всеки за всичко 2.никой не се оправдава с другите защото той,видиш ли е най-велик. 3.условията на работа са коренно различни. 4.много други особености на психологията

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 14:12
Гост

Сегашният начин, по който се провеждат конкурсите, предполага само две неща – корупция и бутане на “наши” и “ваши”. Трябва промяна!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 14:04
Гост

Медицина и Право се записват само ако имаш зад гърба си род лекари или юристи. Иначе ще си безработен или ще работиш нещо, което изобщо не е свързано със специалността.

Плебей
Плебей
30 януари 2024 20:09
Гост

Моите родители нямат вишУ и цел живот са били бачкатори на полуминимална заплата. За сметка на това с яко учене и малко късмет станах магистрат от първия път. Дрънкащите за връзки да си сядат на четирибуквието и да се подготвят. На българина все друг му е виновен.

LSSAH
LSSAH
04 февруари 2024 1:04
Гост

Тоя па. Моите са лекари, ама ме набутаха в правото. Сега трябва да ходя на тия скапани изпити. 5 пъти резерва за 8 години, тва справедливо ли е?! Пълно със скапани връзкари навсякъде

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 13:54
Гост

Млади студенти по Право, съвет от мен. Не записвайте специалността само защото е сред “престижните” и си мислите, че като напъвате като луди, ще станете магистрати след завършване…истината е коренно друга- ако нямате сериозен гръб, който директно да ви отведе в Съдебната система след завършване, по-добре се насочете към друго. Най-много да си изгниете като юрисконсулти, посредствени адвокати и чиновници-пълно е с такива.

морал
морал
30 януари 2024 13:28
Гост

Съдебната система не би трябвало да е „атракция“, за да се удовлетворяват „атрактивните“ желания на младши съдиите, а и на останалите съдии. Ако се спазваше закона и конкурсите се провеждаха честно, не би трябвало да има проблеми. Ама … нали сме в България

Тъжно
Тъжно
30 януари 2024 13:15
Гост

Младши в СГС. В Германия, Франция се иска опит. Нашата съдебна система е много интересна. Предпочита младши или външни на високо ниво, включително апелативно, вместо да даде път на колеги с опит, които имат желание и капацитет за промяна, чрез вътрешни размествания. И не, не става дума за предрешените конкурси, а за много по-улеснена процедура. Която да стъпи на постигнатите резултати и името, извоювано с честност и качествена работа. Уж взимаме добрите практики, а тук се превръщат в практики, без да са добри, и конкурсите са едно от тия точно неща, на които в началото тези, които работим, се радвахме.… Покажи целия коментар »

Младши
Младши
30 януари 2024 12:59
Гост

Късмет!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 12:47
Гост

Късмет желая на всички

Анонимен
Анонимен
30 януари 2024 12:47
Гост

Успех!

Тонев
Тонев
30 януари 2024 12:47
Гост

Да свършите някоя работа, които ще ви приемат и да се учите от опитните, но само на хубавите практики, не на тарикатлъци

Вики
Вики
30 януари 2024 13:00
Гост

Дано да е така.

Маринка
Маринка
30 януари 2024 12:46
Гост

Успех

Nine
Nine
30 януари 2024 12:45
Гост

Ще видим какво ще стане.

Пилев
Пилев
30 януари 2024 12:42
Гост

Успех на хората

Асен
Асен
30 януари 2024 12:42
Гост

Нови попълнения в Софийския градски съд!

Вики
Вики
30 януари 2024 12:42
Гост

Безспорно имаше нужда.

Фики
Фики
30 януари 2024 12:41
Гост

Дано да няма много връзкари.

Кънчев
Кънчев
30 януари 2024 12:43
Гост

Това си мислех и аз и щях да го напиша, но сте ме изправераил. Обаче надявайте се да няма връзкари

Марина
Марина
30 януари 2024 12:44
Гост

Хахха, в коя държава живеем? По кои географски ширини? Тук образованието е сведено до изкарване на тапия. Мама и тате да помогнат да завърши, после ще помагат и да го праснат на някоя хубава позиция. „Да си оправи живота“. Това е. Не да го подкрепят и да се бори само с живота и да се учи на някакви неща. Помощ и подкрепа се бърка с директно вмешателство и връзкарство.

Nine
Nine
30 януари 2024 12:45
Гост

Ами не всички семейства са, като Бербатов. Който се вози в първа класа в самолета, а децата му са във втора. Защо? Защото първа класа е награда за упоритата работа, а не привилегия, която ти се пада по рождение. И те ще се возят в първа класа, когато постигнат нещо в живота. Край! Ама масово не мислят така.

Кукуригу
Кукуригу
30 януари 2024 16:03
Гост

Децата и жената във втора класа, къде се бутат в първа!

Димо
Димо
30 януари 2024 12:40
Гост

Успех!