Прокурорската колегия обяви конкурси за младши прокурори и за младши следователи.

Местата за младшите прокурори са 21 в 17 районни прокуратури, както следва: в Софийската районна прокуратура са три, по две в РП-Варна и РП-Бургас и по едно в Благоевград, Видин, Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Ловеч, Добрич, Шумен, Силистра, Сливен и Ямбол.

За младши следователи местата са 11 в следствените отдели на 11 окръжни прокуратури – по едно в СГП, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Сливен и ВОП-София.

След обнародване на решението на ПК в Държавен вестник, кандидатите ще имат 14 дни, за да подадат заявление за участие. Към него трябва да приложат подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверени копия от дипломата за висше образование по специалността „Право“, от удостоверението за придобита юридическа правоспособност и от трудова или осигурителна книжка за стажа; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че не страда от психическо заболяване; декларация за българско гражданство по чл. 162 от ЗСВ, по образец; попълнен въпросник по образец, изготвен от ПК, във връзка с притежаваните нравствени качества; мотивационно писмо; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

Документите се подават лично от кандидата или от писмено упълномощен негов представител в администрацията на ВСС в София, ул. „Екзарх Йосиф“ №12; по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес – vss@vss.justice.bg; чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на ВСС.

Конкурсът за младши магистрати се провежда на два етапа – писмен и устен изпит. Онези от тях, които получат оценка не по-малко от 4.50 на казуса и поне 4.50 на теста ще бъдат допуснати до устния изпит.

Предстои Прокурорската колегия да определи датата, мястото и часа на провеждане на писмения изпит.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Brymbrym
Brymbrym
04 февруари 2024 10:52
Гост

Съдебната система се превърна в пристан за безработни и некадърни връзкари.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 19:44
Гост

Пак една шепа връзкари ще се класират, които нямат елементарни знания и ще минат обучението в НИП, което е пълна пародия.

О Дамянова
О Дамянова
01 февруари 2024 19:21
Гост

ВНИМАВАЙТЕ КОЙ ЩЕ СЕ КЛАСИРА, ИНАЧЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА… КОНКУРСА Е ОПОРОЧЕН… И ВАС НЯМА ДА ВИ ПОМОГНАТ. ЖЕНА МИ Е СЪДИЯ ТАМ, А ШЕФА Е МОЙ ЧОВЕК

Петър Евров
Петър Евров
01 февруари 2024 16:20
Гост

А обявиха ли какви са тарифите? Държавата още не е приета в еврозоната, но съдебната власт отдавна е там, всичко е калкулирано в евро.

LSSAH
LSSAH
01 февруари 2024 10:02
Гост

Ааа обявиха ли го. Пускаме се. За поредна година. Не че имам надежди. 4 ли бяха или 5 пъти резерва за 8 години. Вече очаквания за успех. Но па нямам какво друго да правя. Айде, връщам се в сайта.

Интересни юристи се навъдиха
Интересни юристи се навъдиха
01 февруари 2024 9:07
Гост

Проблемът при отиването в друг град е, че магистратите станаха като крепостни селяни. Първо три години си младши, след това още три за уседналост на районно ниво нямаш право да се явяваш на конкурси. След шестата година не се знае кога ще обявят конкурс и дали ще има места за града, за който искаш. Самите вътрешни конкурси се точат средно по три години. Така че е много трудно можеш да се преместиш след десет години. По- вероятно е животът ти да мине там където си започнал първоначално.

123
123
01 февруари 2024 9:36
Гост

Уважаеми, конкурсът с обявява за конкретни органи на съдебната власт. Всеки кандидат знае това още в момента, в който подава документи за участие в конкурса. Това, че си от София, а си избрал да отидеш в Североизточна България, с идеята „да се командироваш“, да намериш вариант да се преместиш след 2-те години мандат като младши, а не ти се е случило, не те прави „крепостен селянин“, прави те самопрецакал се тарикат. Всеки кандидат трябва много ясно да съзнава последиците от избора си! Според мен, до придобиване на статут на несменяемост не трябва да има никакви възможности за преместване и командироване!

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 10:22
Гост

Много знаете все, много компетентни мнения постоянно , всеки да съзнавал последиците на избора си. По-безсмислено предложение от последното не съм виждал! Всичко трябва да е гъвкаво и да има повече възможности магистратите да се преместват в предпочитани от тях места. Колко по-точно хора от Силистра например ще спечелят конкурса и ще си го изберат като родно място? Изкушавам се да ви кажа- нито един , или на десет конкурса-един. Това важи и за не малко други градове! И какво излиза, по логиката Ви е по-добре да не си „самопрецакал се тарикат“ и да се лишиш от прокурорското място, за… Покажи целия коментар »

123
123
01 февруари 2024 12:03
Гост

Моля те, да не обиждаш хората от Силистра и региона! Тези, които са много знаещи и се класират на първите места в конкурсите, нямат твоите проблеми. Да си чел!

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 12:57
Гост

Нищо лично към Силистра, просто на всеки е ясно, че градове като него, Разград например и да не изброявам още, надявам се вече си ми хванал мъсълта, не са толкова предпочитани от кандидатите като цяло, дори на практика хора от тези градове , съм сигурен, че биха избрали София, Пловдив, Варна и други по-големи и развити. Общо взето всеки би следвало да има възможността поне да се опитва да се премести там, където би му било по-удобно. При едно такова разрешение, каквото предлагаш ти, кандидатите ще са в една доста неприятна дилема, която предполагам на никого няма да се хареса.… Покажи целия коментар »

Илияна Станева
Илияна Станева
01 февруари 2024 14:20
Регистриран

Да бъде правото, ако ще да погине светът, странно разсъждавате. Гледате на съдебната система като на бизнес, който трябва да се адаптира според нуждите на потребителите му. Ами не е така. По вашата логика, Силистра и Разград, да не говорим за Тутракан и Кубрат, да останат без съдии и прокурори, така ли? Все пак правосъдието е, за да служи на населението и това (би трябвало) да Ви е главната цел, за да искате да станете магистрат, а не защото е много престижно и е висока заплатата.

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 14:57
Гост

Явно и Вие гледате прекалено крайно на изказването и не ме разбирате. Странно е да се огрничава един младши магистрат в 5-годишен срок от постъпването си някъде да не може да мръдне от там, не мислите ли? Никой не казва, че няма да има прокурори или съдии на тези места, все ще има хора , които ще искат да са там или няма да имат особен проблем, защото живеят близо, но няма как да ме убедите, че напливът ще е към такива градове. Който иска да си стои там , няма нищо лошо и никакъв проблем в това, но защо… Покажи целия коментар »

69696969
69696969
07 февруари 2024 13:25
Гост

Аз пък искам да отида например в Свищов или Малко Търново, за там кога ще обявят места? Иначе въобще няма да подавам документи!

Илияна Станева
Илияна Станева
01 февруари 2024 14:23
Регистриран

Логиката вероятно не се крие в идеята да е удобно на магистратите да се местят всяка година, а да има правосъдие, близо до хората, което се характеризира с известна стабилност.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 14:59
Гост

Няма никаква логика конкретен човек да трябва задължително да стои на едно място определен период от време. Аз навремето се преместих година и половина след като започнах работа и колегата преди мен беше стоял толкова. Следващата колежка изкара няколко години и тя се премести и чак тогава дойде местен кадър и въпреки това работата винаги е била на ниво и не е имало никакви проблеми. Сега как командироват хора за по три месеца и като цяло логиката е да се ограничава срока на командироването и работата пак върви. Освен това в повечето случаи има местни хора, които биха постъпили на… Покажи целия коментар »

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 15:33
Гост

Анонимен, точно така! Примерът, който давате много добре описва „логичното“ мислене на нашите дискусионни опоненти. В случаите,в които някои лица искат да са си във въпросните прокуратури или съдилища в отдалечени и малки градчета, ще се принудят и те да ходят надалеч, защото някой друг е заел вече мястото им, което от своя страна и той не желае особено откъм локация.

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 15:16
Гост

Искате да кажете, че това, че някои хора имат семейства например, означава , че трябва да ги оставят за 5 години, ако искат да станат прокурори или съдии , или просто да се откажат от спечелената позиция? Ето това е странно разсъждаване. Малко в повече ми идват тези клиширани фрази като използваната от Вас „правосъдие, близо до хората“. И за да не ме разберете погрешно отново, ще кажа, че това , че трябва да има правосъдие за хората е пределно ясно на всеки и от фундаментално значение, но все пак и магистратите са хора, и те имат приятели и семейства,… Покажи целия коментар »

Илияна Станева
Илияна Станева
01 февруари 2024 17:52
Регистриран

„Малко в повече ми идват тези клиширани фрази като използваната от Вас „правосъдие, близо до хората“. В повече ще Ви идват, защото мислите само за себе си и какво би било удобно за Вас. Да, районните съдилища и прокуратури са точно, за да има правосъдие близо до хората. Местата в съдилищата и прокуратурите се откриват, за хората, чийто проблеми ще се разглеждат, а не за да дойде някой да взема заплата от 4000 лв. Не знам защо мислите, че при откриването на места за магистрати някой трябва да мисли за баланса между желанието за кариерно развитие на кандидата и семейството… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2024 18:44
Гост

В крайна сметка съдбната система не трябва да изостава от новостите, които се прилагат в частните фирми. Местенето в много случаи е ползно и помага за уеднаквяване на практиката, която понякога е доста различна. Поне в съда има възможност и за дистанционна работа, така че трябва да се търсят по-гъвкави решения, а не да се закрепостяват хората на едно място. Това с точенето на конкурсите по три – четири години е пълен абсурд. Все пак човек трябва да може да си планира живота в обозримо бъдеще.

Илияна Станева
Илияна Станева
01 февруари 2024 18:51
Регистриран

Местенето може да е полезно, но не след една година. Наистина ли Ви се вижда приемливо всяка година да има нови младши или районни съдии? Разбира се, Вие въобще не мислите за това, защото мисълта Ви си върти около собствения интерес. Правосъдието би трябвало да обслужва по-висши цели. В противен случай, защо пък да не дадем възможност на магистратите да получават подаръци в неограничен размер? И те са хора, колкото повече, толкова по-добре ще се чувстват.

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
01 февруари 2024 20:31
Гост

Анонимен, г-жа Станева явно не ни разбира какво искаме да кажем! Тя пламенно отстоява интересите на правосъдието , за сметка на мен и Вас, които сериозно го потъпкваме с идеите си за маневреност и гъвкавост. Може би ще е най-добре от гледна точка на правосъдния интерес, всеки на случаен принцип да го пратят в някое от местата и да го заковат за 20 години там, за да може максимално обективно и съвестно да си върши работата! И за да се гарантира по някакъв начин това, би било добре и електронна гривна да се носи! Това е начинът правосъдието да е… Покажи целия коментар »

Илияна Станева
Илияна Станева
02 февруари 2024 0:37
Регистриран

https://news.lex.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0/
Разбирам Ви тезата, просто не съм съгласна с нея. Фокусът на тези конкурси просто не е личния интерес на отделния магистрат, това е. Все едно да рева, че за мен лично много по-добре би било да не плащам данъци. Искате да кажете, че е по-добре на лиша семейството си от тези пари ли? Или всъщност в случая никой не се интересува от това, а има друга цел, която се преследва?

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
02 февруари 2024 1:44
Гост

Поредният пример, нямащ нищо общо с обсъжданата тема. Няма смисъл да продължаваме, няма как да ме съгласите , че е нормално едва след придобиване на статут на несменяемост, магистратът да има възможност да се премества! Това е абсурдно! Дано в съдебната власт влизат по-малко хора с такива идеи.

Илияна Станева
Илияна Станева
02 февруари 2024 7:36
Регистриран

Аз не съм твърдяла да е след статус на несменяемост. Твърдя, че сегашната система е добра по причини, описани в статията от линка по-горе. Силно се надявам да не сте магистрат при такава нагласа, при която нямате никакво отношение към самата работа, а гледате само как да Ви е по-удобно. И примерът с данъците е съвсем уместен, не знам дали не го разбирате или се правите – ограничаваш личния интерес за сметка на обществения. Иначе защо пък всеки да не си разполага с парите, както намери за добре? Сигурно ще има такива, които ще искат да дадат доброволно, но всеки… Покажи целия коментар »

Илияна Станева
Илияна Станева
02 февруари 2024 7:52
Регистриран

И още нещо, казвате, че човек би трябвало да може да планира живота си в обозримо бъдеще – ами по същия начин всяка една организация, още повече съдът, биха искали да планират в обозримо бъдеще с какъв ресурс разполага. И това е нормално да е фокусът на тази организация, а не личния живот на служителите им. Нелепо е това егоистично детинско мислене.

Да бъде правото, ако ще да погине светът!
Да бъде правото, ако ще да погине светът!
02 февруари 2024 11:22
Гост

Не това, което казва Анонимен е нелепо, а Вашите сравнения! Всичко тръгна оттам, че „123“ сподели идеята си магистратите да не могат да мислят дори за командировка , докато не изтекат 5-те години и Вие се включихте на негова страна ,следователно сте съгласна. Прекалено радикално се изказвате и крайни примери давате, лишени изобщо от всякаква относимост към темата, която обсъждаме. Никой не говори за какъвто и да е фокус в случая. Просто когато прокуратурата или съдът в дадена точка е обезпечен и не представлява проблем някой да си тръгне оттам, е нормално той да може да го направи, без ограничение… Покажи целия коментар »

Няма значение кой съм
Няма значение кой съм
31 януари 2024 23:20
Гост

Съпругата ми 10 години се бори със системата и не се отказа. Ежегодни явявания на обявените конкурси. Истината е, че нещата се случват, независимо,че има наредени кандидати, което е факт. Тя успя, с ужасно много труд, случи се и се гордея с нея, затова не се отказвайте, следвайте мечтите си, както тя постигна своята. Успех на всички.

Г.А.
Г.А.
01 февруари 2024 10:08
Гост

И аз имам едни много близък приятел точно по същия начин – 10 години непрестанно кандидатстване и накрая му се получи. Браво му казвам за характера и упоритостта, набитите от него самия знания в главата по един монотонно повтарящ се начин … но вси сме като него и вашата съпруга. Повече сме нормални …

Щастливеца
Щастливеца
01 февруари 2024 16:32
Гост

Трябва задължително да се премахнат конкурсите от новия закон за съдебната власт, ако им стигне времето на мнозинството да го приемат. Конкурсите са форма и предпоставка за корупция. Трябва да има подбор, който да включва:1. Много добър успех от дипломата от атестиран юридически факултет, а не от варненските лозя или Горнобанските ливади, примерно, 2. Редовна форма на обучение, 3. Детектор на лъжата-т. е. полиграф, 4.Интервю за интелигентност, правна култура, правилен говор., добро поведение-както е на Запад. Събеседването да бъде от напълно независима комисия, ако трябва хора отвън, от ЕС да се извикат. Това е. Никакви писмени, устни изпити, тестове и… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
01 февруари 2024 19:40
Гост

Аааа, не така. По-добре конкурсите. Така поне имаме имагинерен шанс. Аз книга не съм отварял през следването, така че няма как да мина по тоя модел.

LSSAH
LSSAH
02 февруари 2024 17:39
Гост

E, кво цъкате минуси, бе?! Не познавам нормален човек, който да иска да учи или да се занимава с тия правни простотии! Аз лично бех на сила у оная скапана сграда на бул. „Цар Освободител“.

Съвест
Съвест
31 януари 2024 21:05
Гост

Аз само да попитам дали и този конкурс ще “опорочите”? Мисля да се явя и ще обжалвам всичко до край. Вече няма да си затварям очите от всички небивалици, които съм виждал.

Didier
Didier
31 януари 2024 20:49
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com

Имейл: didierdf93 @gmail.com

iwan
iwan
31 януари 2024 17:25
Гост

Който има желанието да си загуби: времето, нервите, енергията, парите, желанието да се развива, да заповяда на този конкурс. Времето – блъскаш като вол по ПЕС да наизустиш някви тъпи тестове(често с грешни отговори), блъскаш като вол да четеш. Накрая някой ти намаля стотни само защото си пишел грозно(реален случай). Накрая някой ти гледа работите на „купчинки“ Нервите – ядосваш се, дразниш се, побесняваш, тъй като знаеш какво си писал, а те те изрязали за някаква тъпотия. Енергията – влагаш месеци в подготовка, която е напразна. Парите – купуваш си всякакви учебници, закони, помагала, ако си от друг град пътуваш,… Покажи целия коментар »

Илияна Станева
Илияна Станева
31 януари 2024 18:48
Регистриран

Аз пък от първия път влязох в резервите, без да съм човек на никой. Познавам хора, които от първия път станаха прокурори без връзки. От опит ви го казвам. Какво значи от опит, извинявай, ама това че с теб е станало така, какво общо има с другите?

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 20:27
Гост

Връзкарщина си има, но ако не държиш да си в точно определен град, не си много зле интелектуално или пък много мързелив, се получава, ако не от първия от втори, трети или пети опит.

Гуньо Адвокатина
Гуньо Адвокатина
02 февруари 2024 5:18
Гост

Не се нарича връзкарщина, а нещо друго.Знаете как. Както казваше един колега преди много години: Готов съм да си платя, но не знам на кого. Така , че при тия „конкурси“ има изградена мрежа- суми, пренасяне на точно определен човек в точно определен ден, даване предварително на въпросите, уговорка с комисията от специални брокери и т.н.Трябва да дойдат външни хора- от Брюксел, Мюнхен или дори от САЩ да организират тия „конкурси“. Тук всичко е навързано като котешки черва. Прогнила, разкапана система. Произвеждат се безработни юристи А най-доброто решение е Терминал 2! Тази държава може да се оправи малко след 120… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 20:44
Гост

Аз пък от опит Ви казвам, че в последния конкурс за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури се класираха познати, които имат много добра теоретична и практическа подготовка, но нямаха връзки. Сега отново трябва да се явяват на същия изпит, понеже заеха местата на децата и любовниците на определени хора и прокурорската колегия отказа да ги назначи.

Netinka
Netinka
01 февруари 2024 11:16
Гост

Така ли? Интересно как имат такава добра теоретична и практическа подготовка и да се класират, след като са решили ГРЕШНО казуса т.к. решенията им нямат общо с решението на ВКС, както вече стана ясно на всички…демек „нашите“ хора решили грешно казуса са класирани, а не тези, които наистина са дали правиланата квалификация по решението на ВКС…

До Netinka
До Netinka
01 февруари 2024 13:54
Гост

Netinka, заради теб ли отказаха да назначат класираните прокурори? Ти чии „интереси“ обслужваш? Щом говориш такива небивалици, явно ти си „Мата Хари“.

Гooo
Гooo
31 януари 2024 23:46
Гост

Не се коси, ходи си у районното или прави кафе у кантората

LSSAH
LSSAH
01 февруари 2024 10:09
Гост

Напълно те разбирам, бате. Е на, аз съм 5 пъти резерва за 8 години и кво? На 4 стотни съм оставал. И кво? За да чувам, че съм бил добър юрист. Тва кво ме грее. Като не мога и в някое утрепано село да се набутам. Не искам да съм в София. С незаслужената заплата ще ида на село без проблеми. И без това там и работата е по-малко. Пък и софийското гето си е вече едно непоносимо село. Но квот такова. Иначе си прав. Нагледал съм се на простотии с тестове и казуси. Е, миналата година за тоя кирлив… Покажи целия коментар »

Дааа
Дааа
31 януари 2024 16:22
Гост

Включвайте връзките и се впускайте.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2024 15:58
Гост

Много куул!

Ставрев
Ставрев
31 януари 2024 15:58
Гост

Късмет на желаещите

Пунчев
Пунчев
31 януари 2024 15:57
Гост

Не го ли обявиха вчера това. Или беше за друго място. Обърках се вече от тия конкурси

Милорад
Милорад
31 януари 2024 15:57
Гост

Дано всичко не е нагласено

Куртев
Куртев
31 януари 2024 15:56
Гост

Желая им успех.

Линда
Линда
31 януари 2024 15:56
Гост

Да изберат най-достойните.

Господин Върбан
Господин Върбан
31 януари 2024 15:57
Гост

А ще има ли?

Станев
Станев
31 януари 2024 15:56
Гост

Успех им желая. На всички.

Милев
Милев
31 януари 2024 15:55
Гост

Браво на тях

dawidkarla
dawidkarla
31 януари 2024 15:51
Гост

Roblox is an internet based stage and retail facade where clients go to mess around. Roblox is definitely not a game, it is where individuals mess around made by different engineers. In this sense, it is more like PC stage Steam than it is to any web-based youngsters’ down

Visit Here

kerlarider
kerlarider
31 януари 2024 15:48
Гост

Beforehand this video supervisor was just accessible on cell phones. The application’s prominence developed with time, so the designers chose to send off a PC variant moreover.

Vn Video Edito For Pc Download