Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви класирането в конкурса за младши прокурори. От списъка става ясно, че пълните шестици са четири (виж класирането тук).

Местата за младшите прокурори са 19 и са разпределени в следните районни прокуратури – пет са в Софийската районна прокуратура, две в РП-Благоевград и по едно в Костинброд, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Варна, Добрич, Бургас, Сливен и Ямбол.

Първоначално допуснатите кандидати в конкурса бяха 781, а на писмения изпит се явиха 550 от тях. 395 кандидати за младши прокурори продължиха към устния изпит.

Сега класираните кандидати имат седем дни, за да подадат лично или по пощата декларация по чл. 19а от Закона за съдебната власт за имотното състояние (образец на декларацията виж тук).

Според чл. 186, ал. 2 от ЗСВ предстои етичната комисия да изготви становищата за нравствените качества на първите 38 кандидати.

 

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Разследващ полицай
Разследващ полицай
14 юни 2023 12:44
Гост

Аз влязох да уча право в ЮФ на СУ, само щото не ме приеха в АМВР, а в ония години много по-трудно приемаха в АМВР, отколкото в СУ. Исках да стана полицай:))), ама успях, де. Такава скукотия през тия 5 години, не стъпвах на лекции и упражнения, само на изпити се явявах, къде с 3, 4 минавах, колкото да завършва, за да бачкам в МВР-то. Бяхме го закъсали с наказателното при Стойнов, тогава декан беше Тенчо Колев, отидохме при него, казахме му, че няма да можем да завършим, ако не си вземем тоя скапан изпит при особняка Стойнов, Колев взе… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:59
Гост

При нас пък проф. Русчев, когато беше заместник-декан ни оправи оценките по Търговско, Облигационно и Информационно право. Срещу определена сума ни вписа четворки по Търговско право. Спомням си, че тогава хептен обеднях, когато трябваше да му платим. Бях си и без това беден студент. А Информационното право при Кискинов беше ад! Късаше ни ужасно, та накрая при Русчев излезе човек и ни оправи нещата. Където и да го срещна го поздравявам.

Малоумен Студентоид
Малоумен Студентоид
16 юни 2023 22:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Малоумен Студентоид
Малоумен Студентоид
16 юни 2023 22:37
Гост

Точно пък Русчев ще ти оправи оценките, той никога не е преподавал търговско право. Но и да беше, ако заслужаваш според теб 3, той би ти писал 2 минус. Ти май го бъркаш с един друг преподавател по Облигационно право, който беше хванат с подкуп, но за жалост, почина човекът – преподаваше точно на прости ченгета като теб

ПРАВОТО Е БАЯ КРИВО
ПРАВОТО Е БАЯ КРИВО
15 юни 2023 14:32
Гост

за това като изпратиш полицай с молба за съдействие да връчва наказателно постановление, нарушителят му казва – актът не се чете, не отказвам, но и не се съгласявам да го подпиша и полицая ти го връща и отказва да го оформи в хипотезата на отказ защото било незаконно.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:22
Гост

Тука, до преди 10 години вкарваха хора в съдебната власт без конкурси. Това бяха децата на разни магистрати, дознатели, дори на политици с особено значимо влияние в съдебната система. Още по-шокиращо беше за мен, когато по едно дело прокурор беше мой състудент, той с 1000 зора завърши, каза че иска да е юрисконсулт, ама баща му беше прокурор при ВАП, викам му, не знаех, че си станал държавен обвинител, каква изненада за мен да те видя като такъв, понеже като проверих списъците на конкурсите с класираните кандидати през всичките години, никъде не видях неговото име. Стана ми ясно.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:04
Гост

То и сега е пак така, но организират И проформа конкурси.
Още помним изловени с казуси на такъв изпит кандидати.
Лично аз не забравям и не мисля, че случаите са изолирани.

Георги Ат.
Георги Ат.
14 юни 2023 12:25
Гост

Преди много години имаше един син на прокурор в провинцията – пак прокурор, който лично главния тогава го „помоли да напусне“, защото за нищо не ставаше и объркваше всички дела къде влезе … съдии, прокурори и адвокати бяха писнали срещу него.
Сега такова нещо няма – никой няма те „помоли“ ако не ставаш! Щом не ставаш, значи не ставаш и това е, стоиш.

LSSAH
LSSAH
13 юни 2023 19:01
Гост

Язък, развалиха ми рекорда. Три поредни резерва. Тая година йок. Като гледам шестиците и на другия и там ще е греда. Здраве да е. До амина догодина. ПС. Поздрави на комисията.

Младши Следовател
Младши Следовател
13 юни 2023 17:06
Гост

Моят успех от следването е 4.00, а от държавните изпити 4.33. На конкурсите -5.90/6.00. Класирах се за Бургас.

подозрителен
подозрителен
13 юни 2023 14:36
Гост

Извинявайте много, ама като видя кандидат, който има общ успех от държавните изпити 3.33, а на писмения е изкарал 5.82 и на устния 5.90, имам дълбоки съмнения относно рязкото повишаване на знанията.

Иван
Иван
13 юни 2023 15:52
Гост

Получил е правилното просветление 🙂

345
345
13 юни 2023 22:16
Гост

Аз пък има съмнение към тези с отличен успех от следването в задокеански университети, а за тези Бг, неам думи

Веселина Демирева
Веселина Демирева
13 юни 2023 23:46
Гост

Ако лицето не е от „новите юристи“ , поколението на студентите на ’90те години, нямаше високи оценки, късаха на изпити, повтаряха се семестри, ако не вземеш изпит на ликвидация. Юридическото образование е „пунта мара“ след 2005г., парите следват студента.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:07
Гост

Е, не бих казала, че беше чак толкова трудно следването. Започнах 92-ра в СУ и никога не са ме късали, нито помня някой да е презаписвал година поради слад успех покрай мен. Но все пак цедката на входа беше голяма и влязоха студенти, които учеха здраво.
Иначе след 2000-та година за мен изобщо вече не става въпрос зависше образование. По-скоро е подбор за раздаване на дипломи по желание на клиента. Няма студенти, но ВУЗ-ове и специалносит има за всеки желаещ по нялоко броя.

Контранесъгласен
Контранесъгласен
14 юни 2023 9:52
Гост

Колега, не сте прав. По отношение на изпитите, в някои университет можеш да си тройкаджия, а в друг за защита на академична степен!
Не забравяй, че и Майкъл Джордан са го пратили във втория отбор през първата му година.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:53
Гост

Преди 30 години материалът по право беше малко, не беше обемен. Сега има куп материя, половината излишна, като заповедното производство по ГПК, което е напълно излишно, но трябва да го учиш, за да минеш изпита. Така че не ми сравнявайте правото преди 30 г. и настояще. Сега е в пъти по-трудно, отколкото преди.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:10
Гост

Ако намираш реално и работещо производство за излишно, като подготовка и запознаване с него, не ти е в специалността мястото. Не знам и какво имаш предвид под „малко материал“. Сега влиза който пожелае и завършва според мерака си. И това ти го пиша от позицията и на бивш студент и на преподавател. Нивото последните 20 години във ВУЗ-овете ни е невероятно спаднало.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:55
Гост

А и да добавя, ние учихме Право 4 години, а сега се учи 5 години. Ние не учихме предмети като осигурително, право на ЕС, авторско право, данъчно право, информационно право, търговско право.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 13:13
Гост

Но пък учихме предмети, които сегашните не изучават, като например: История на БКП и КПСС в 1-ви курс, Теория на социалното управление в 1-ви курс, във 2 курс учихме Диалектически и исторически материализъм, в 3 курс Политическа икономия и в 4 курс Научен комунизъм. Това бяха така наречените „идеологически науки“ и бяха задължителни за всички специалности. И държахме отделен държавен изпит по тях.

вива комунизъм
вива комунизъм
15 юни 2023 14:44
Гост

излизам от изпит, отивам на паркинга да си взема колата и гледам във всяка втора кола човек говорещ по телефон с много разпилени листове и учебници покрай него. Изчаквам малко в колата и наблюдавам колегите как един по един се качват в тези същите коли усмихнати и заминават. След това седиш и си задаваш въпроса, аз ли съм най – големият балама та да уча за изпит докато колегите се явяват със СРС и не просто взимат изпити с отлични оценки, но взимат и стипендия за отличен успех и само се надяваш един ден ако сбъркаш, защото хората грешим, да… Покажи целия коментар »

Петров
Петров
13 юни 2023 13:23
Гост

Катозапочнат с тези нравствени качества..

Асен
Асен
13 юни 2023 13:24
Гост

Да, все едно ги познават от сто години.

Мики
Мики
13 юни 2023 13:22
Гост

Ситна цедка и този път.

Геро
Геро
13 юни 2023 13:22
Гост

За сметка на нивото, което рязко е паднало.

Георги Ат.
Георги Ат.
13 юни 2023 13:32
Гост

Каква цедка бре, аланкоолу? Сред първите 20-тина се виждат имената на бая връзкарчета … щото лесно ще ги намериш, може провериш Осоговска и Духлакова, както и Лекгоступ, който беше ректор на търновския университет, мога и още няколко деца да ти кажа, ама са с по-обикновени имена и няма как да направите връзката с родителите им.

Иван
Иван
13 юни 2023 15:58
Гост

Ako човек си направи труда да прегледа класиранията по тези конкурси за последните 10 години вероятно 99.92% ще се открият точно такива хора, каквито е посочил колегата. Но на никой не му пука – Факултите се гушат със студенти, на година излизат по 2 000 човека, при проста сметка излиза, че за последните 10 години са излезли около 20 000 човека. Аз не виждам 20 000 работни места в цялата държава за юристи. Има сладки работни места за определени хора, другите се оправят както могат. Лошото е, че не остана незавзето място от връзкари – МВР, общини, държавни агенции, служби… Покажи целия коментар »

Muhoboiko
Muhoboiko
13 юни 2023 18:03
Гост

Добре е, че деца от добри семейства заемат отговорни държавни служби. Алтернативата е селянинът с колелото.

Пенчо
Пенчо
13 юни 2023 20:36
Гост

Идат от такива добри семейства, че чак влизат по втория начин и ще продължат порочните семейни практики … а те повечето и без това са селяни, само че със закваска за “шмекерии”.

Съдия
Съдия
14 юни 2023 7:57
Гост

Силен ген!

Ласло
Ласло
13 юни 2023 13:21
Гост

Успех в бъдещето им поприще!

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:03
Гост

Късмет им желая на всички

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:03
Гост

Да видим. Да видим

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:03
Гост

Успех

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:02
Гост

Интересно ще е

Флумастер
Флумастер
13 юни 2023 13:02
Гост

Проблема е, че университетите бълват юрист. Точка. Той е само юрист и то общ. А не специалист по някакъв раздел, както е в белите държави

Лозан
Лозан
13 юни 2023 13:04
Гост

Голям пропуск в образованието.

Фики
Фики
13 юни 2023 13:01
Гост

Нивото много е пднало.

нов
нов
13 юни 2023 13:45
Гост

Съдейки по баловете нещо констатацията Ви съвсем не е вярна

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:01
Гост

Успех на младежта

Анонимен
Анонимен
13 юни 2023 13:01
Гост

Ниско ниво

Кирил
Кирил
13 юни 2023 13:00
Гост

Успех!