Конкурс за първоначално назначаване в окръжните прокуратури обяви Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Местата са 10 – по две в Софийската градска и Софийската окръжна прокуратури и по едно във Враца, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Търговище и Сливен.

От ВСС посочват, че конкурсът се обявява вследствие на извършен анализ на кадровото състояние на окръжните прокуратури в страната и установяването на сериозна кадрова необезпеченост, която затруднява изпълнението на функциите на прокурорите.

Иначе по данни на колегията свободните щатове в окръжните прокуратури са общо 54 (Благоевград – 1; Враца – 3; Кюстендил – 2; София – 4; Софийска градска прокуратура – 17; Пловдив – 2; Пазарджик – 5; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Велико Търново – 2; Габрово – 1; Русе – 2; Варна – 2; Добрич – 1; Търговище – 2; Силистра – 1; Бургас – 2; Сливен – 3; Военно-окръжна прокуратура – София – 1).

Предстои обявата за конкурса да бъде публикувана в Държавен вестник. От тогава започва да тече 14-дневният срок за подаване на заявленията за участие. Те и приложените към тях документи се подават лично от кандидата или от писмено упълномощен негов представител в администрацията на Висшия съдебен съвет (София, ул. „Екзарх Йосиф“ № 12), по електронен път с квалифициран електронен подпис на vss@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор на адреса на ВСС.

От ВСС напомнят, че към заявлението се прилагат: подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; завършилите висше образование в чуждестранно висшеучебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОН и приравнена към шестобалната система; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ съответен стаж по чл. 164 от ЗСВ за длъжността; декларация за българско гражданство по чл. 162 от ЗСВ, по образец; попълнен въпросник по образец, изготвен от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с притежаваните от кандидата нравствени качества; мотивационно писмо; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 11:53
Гост

Защо ги обявявате тези конкурси? После да отказвате назначаване и да ги връщате в начален етап, като не ви излязат сметките-за справка-конкурс за първоначално назначаване в районните прокуратупи от 2022 г. Направо да назначават техните хора, че после да не се позовават превратно на принципите за последователност, предвидимост и икономия, защото с решението, което взе Колегията по конкурса за прокурори от 2022 г., те ги нарушиха. Такава икономия сътвориха, че потъпкаха други основни принципи в правото, заради един-двама авери, но нали Чолаков е зад гърба им…

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 10:49
Гост

Конкурс за първоначално назначаване трябва да има само за районно ниво. За окръжно е пълно безумие- хора, които никога не са писали отказ или ОА, ще се произнасят по въззивни преписки…

Разследващ полицай в СДВР
Разследващ полицай в СДВР
28 юли 2023 13:27
Гост

Там съм, само да видя кои прокурори ще влизат в комисиите, че да говоря с тях. Работил съм с почти всички обвинители от СГП, приятели сме, тъй че трябва да ми хвърлят рамо.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 10:30
Гост

Конкурс за първоначално в ОП е пълна глупост, пак лимонки ще тичат да питат елементарни неща по данъчни и убийства…..

Манипулатор
Манипулатор
28 юли 2023 6:37
Гост

След като прокуратурата направи конкурс като слънце за първоначално инсталиране в районните прокуратури-конкурс, отменен, и върнат, поради „опорочмена“ процедура, това преди 3 седмици-ако сте пропуснали, за посетилите морето. Сега правят конкурс ,който ще е съвсем честен за окръжните прокуратури. Втори тото шанс в конкурсоправенето. Конкурсосвещенодействието. Три провалени конкурса-2006, 2015, 2022(отменен, върнат през 2023-вж статията в лекс). Но този-за окръжните прокуратури ще е честен. Ето за конкурсът в районните прокуратури, ако случайно някой не разбрал https://news.lex.bg/заради-опорочена-процедура-всс-върна/ Но -прокуратурата е права, дори когато съгреши(Ала Радевски)-виждате-последици никакви, пълно замитане-и при конкурсът за районните прокуратури-последният, и при продадените конкурси от 2006 и от 2015… Покажи целия коментар »

Oтстрани
Oтстрани
28 юли 2023 9:47
Гост

Конкурса от 2022 за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури си беше напълно честен. Проблема е, че не успя да се класира правилния човек и сега заради един човек всички 28 класирани кандидати и техните семейства ще страдат. Каква е тази подигравка с хората? Сега и ако Чолаков удари едно рамо на колегията, държава няма! Работещите в тази сфера са възмутени от неадекватното поведене и решение на колегията.

Манипулатор
Манипулатор
28 юли 2023 6:09
Гост

Ето трети пример какви конкурси правят в прокуратурата-последния прокурорски конкурс. Конкурс, заченат, изначално в грях, при мощни съмнение какво се случва, сбръкан казус, някакви подмени, замени, недопустими грешки, абе страшна работа-направо прокурорски конкурс за прокурор. Резултатът: конкурсът „върнат“. СТРАШНА ПРОКУРОРСКА ИЗДЪНКА при конкурсите. Скандал, рецидивираш, останал без заслужено внимание от медиите(вероятно от страх)Няма наказани прокурори, замесени в конкурсното безобразие. Заплатите си текат. Разбити човешки съдби на кандидати. Алоооооу ,прокуратуро, че това е трети провал в конкурсите(другите случаи са 2006 и 20215). ТРИ ДОКАЗАНО ОПОРОЧЕНИ КОНКУРСИ, продънени, сбъркани, може би-продадени, изнасилен конкурси, и ти прокуратуро, конкурс не можеш да организираш, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 22:02
Гост

Надявайте се да се класира техния човек, защото ако не се класира, а се класират само тези, които са учили, ще отменят целия конкурс, както направиха с конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022! Срам и позор за прокурорската колегия! Има ли вече задкулисни договорки с Чолаков при евентуално обжалване? Само питам.

само минавам
само минавам
27 юли 2023 16:42
Гост

Пунта Мара. Като всичко останало в ПРБ.

Изобщо не се хабете! Не е нагласен, просто накрая ще го отменят, защото нещо си били сгрешили и си правят пишки богоизбраниТе за да са вечни. ТЕ!

Заради Лукановата Конституция.

Манипулатор
Манипулатор
27 юли 2023 12:38
Гост

Като чуя за конкурс, организиран от прокуратурата получавам уртикария, сърбежи и алергична реакция. И през 2006, и през 2015 г видяхме какво представляват прокурорските конкурси-дори инсталирането в прокуратурата е заченато в грях. А да-мнението ми е, ако прокурор, при сегашните необятни възможности, ако за десетина години не милионер , значи зле си е изиграл картите(имам колеги-прокурори, които не са милионери, зле са изиграли картите си). Да станеш прокурор, и да не уредиш и внуците си материално-е все едно златна птичка да кацне, и да я изпуснеш. И на последно място-смятам,че държавата трябва да спре да плаща заплати в прокуратурата. Напротив-всеки… Покажи целия коментар »

Манипулатор
Манипулатор
27 юли 2023 12:59
Гост

И може ли да ми обясните, поради что е продължават новите инсталирания в прокуратурата, предвид огромния брой прокурори в България? Ето статия по темата-България е на първо място по брой прокурори на глава на 100 000 човека население https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/17/2650953_bulgariia_e_purva_v_es_po_broi_prokurori_na_100_hil/ И то при положение,че според официалната статистика-в България има НИСКО ниво на престъпност-я намерете броят на регистрираната престъпност за минали години, и сравнете с Швеция. Eто за сравнение статистиката на престъпността в Швеция-при двойно по-малко прокурори*, престъпността е с пъти повече: https://www.statista.com/statistics/533802/sweden-number-of-committed-crimes-by-type/ Според уикипедия-в Швеция има 1300 работещи в прокуратурата. Не е посочено дали това са общо прокурори и администрация, или… Покажи целия коментар »

Манипулатор
Манипулатор
27 юли 2023 13:01
Гост

И може ли да ми обясните, поради что е продължават новите инсталирания в прокуратурата, предвид огромния брой прокурори в България? Ето статия по темата-България е на първо място по брой прокурори на глава на 100 000 човека население https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/17/2650953_bulgariia_e_purva_v_es_po_broi_prokurori_na_100_hil/ И то при положение,че според официалната статистика-в България има НИСКО ниво на престъпност-я намерете броят на регистрираната престъпност за минали години, и сравнете с Швеция. За сравнение статистиката на престъпността в Швеция-при двойно по-малко прокурори*, престъпността е с пъти повече: https://www.statista.com/statistics/533802/sweden-number-of-committed-crimes-by-type/ Според уикипедия-в Швеция има 1300 работещи в прокуратурата. Не е посочено дали това са общо прокурори и администрация, или само… Покажи целия коментар »

Манипулатор
Манипулатор
27 юли 2023 13:01
Гост

Eто статистиката за престъпността в Швеция-драстично по-висока от българската. https://www.statista.com/statistics/533802/sweden-number-of-committed-crimes-by-type/

Манипулатор
Манипулатор
27 юли 2023 13:06
Гост

Тоест в Швеция престъпността е драстично по-висока, при двойно по-малък брой прокурори. Според уикипедия в прокуратурата на Швеция работят 1300 човека. Не става ясно дали това са прокурори, или прокурори и администрация. Но дори и да е второто-изводът е в Швеция има драстично по-висока престъпност, която е преследвана от почти два пъти по-малко прокурори. И друго- България е на челно място по брой прокурори на 100 000 човека население -https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/17/2650953_bulgariia_e_purva_v_es_po_broi_prokurori_na_100_hil/

И затова въпросът е -при положение,че в България прокурорите са много, а престъпността-поне според статистиката малко-защо продължават новите инсталирания в прокуратурата?

Аниматор
Аниматор
27 юли 2023 14:01
Гост

Ами ето я връзката: двойно по-малко прокурори – драстично по-висока престъпност. По твоята логика, да вземат да намалят и при нас броя на прокурорите и ние да имаме такава престъпност ли?
Отговорът на горния въпрос: За да се поддържа тази ниска, според статистиката, престъпност. Да се намали още повече дори.
В обощение: на тъпи примери, расъждения и въпроси – тъпи отговори, но поне лигични.

съвет
съвет
27 юли 2023 14:15
Гост

Направо да направят и прокуратура към административните съдилища.

самурай
самурай
27 юли 2023 16:21
Гост

Ако прочетеш например само ЗВС, НПК, АПК, ГПК (ще спра дотук, че списъкът ще стане няколко страници), ще ти стане ясно – на прокуратурата е натоварена с функции, нямащи нищо общо с престъпността. Там е заровено кучето.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 17:57
Гост

И в Швеция прокуратурата има функции и извън наказателното право. Но там прокурорите са почти два пъти по-малко от българските, при 50 процента повече население. И несравнимо по-голяма натовареност в областта на наказателния процес-с много пъти по-висока престъпност. 1300 шведски прокурори и 6-7 пъти по-висока престъпност, в добавка с работата извън наказателното право. В България сме направо прокурорска република-много прокурори, при оказва се изключително -ниско ниво на престъпността(несравнимо по-малко престъпления, в сравнение със швеция-разлика към 7 пъти), ако разбира се ,държавната ни статистика е вярна.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 9:26
Гост

В първоинстанционните прокуратури -окръжна и районна магистратите не са много, предвид задълженията им. Виж във ВКП са ужасно много и нищо не правят с изключение на един два отдела. Работата им намаля и с последните изменение в НПК за отказите. Там трябват съкращения на щатове.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2023 14:35
Гост

Хабилитатите сдадоха отговорите, мамин сладък, неуспял ….

Манипулатор
Манипулатор
28 юли 2023 6:14
Гост

до 27 юли 2023 14:35

За кои конкурс имаш предвид?
От 2006 ли?
От 2015 г?

Или последния-последния конкурс за външно инсталиране,че и там се оказа мръсна историята https://news.lex.bg/заради-опорочена-процедура-всс-върна/

И дълбоко се радвам,
че съм от неуспелите да бъдат инсталирани в прокуратурата. Не искам да съм част от тази групировка. Че три пъти, три пъти доказани мерзости при конкурсите! Нищо де-сегашния конкурс-ще е честен!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2023 10:29
Гост

Ти си неуспешно роден, мамин сладък….

ВСС
ВСС
27 юли 2023 12:17
Гост

Честит рожден ден, г-н Д. Пеевски!

Ласло
Ласло
27 юли 2023 12:10
Гост

Късмет!

Лазар
Лазар
27 юли 2023 12:10
Гост

Браво!

Стоил
Стоил
27 юли 2023 12:08
Гост

Дано да няма много връзкари.

Лозан
Лозан
27 юли 2023 12:09
Гост

Винаги е имало.

Димчев
Димчев
27 юли 2023 11:32
Гост

И това ВСС е изпър*** яко вече

Симо
Симо
27 юли 2023 12:04
Гост

Да ги сменят, че вече са съвсем неполезни.

Арлекино
Арлекино
27 юли 2023 11:32
Гост

Късмет им желая

Божилов
Божилов
27 юли 2023 11:32
Гост

Успех

Мишев
Мишев
27 юли 2023 11:31
Гост

Да изберат само качествени хора, а не такива с по-дебели връзки

Старков
Старков
27 юли 2023 11:31
Гост

Успех на хората

Мавродиев
Мавродиев
27 юли 2023 11:31
Гост

Успех на всички, които ще се явят

Любенов
Любенов
27 юли 2023 11:30
Гост

Университетите у нас бълват юристи всяка година. Но нивото е ниско.

Чикишки
Чикишки
27 юли 2023 11:29
Гост

Дано се намерят хора

Христов
Христов
27 юли 2023 11:29
Гост

Успешна работа

Златков
Златков
27 юли 2023 11:28
Гост

Браво