Общото събрание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Висшия прокурорски съвет (ВПС) ще изпълнява правомощията на вече закрития Пленум до избора на нови състави на двата кадрови органа. То няма да е компетентно само по онези въпроси, които с промените в Конституцията са изрично възложени на двата нови съвета.

Това предлагат да се запише в Закона за съдебната власт (ЗСВ) чрез промени в преходните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) четирима депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ – Стою Стоев, Надежда Йорданова, Людмила Илиева и Петър Кьосев.

Текстът гласи следното: „До избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет, Съдийската колегия и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет изпълняват функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет по Конституцията на Република България, с изключение на правомощията по чл. 130б, ал. 2, т. 2 и ал. 3, т. 2 от Конституцията на Република България. До избор на нов Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет общото събрание по чл. 130б от Конституцията на Република България изпълнява функциите по чл. 30, ал. 2, с изключение на правомощията, изрично възложени на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет с чл. 130б от Конституцията на Република България.“

С измененията в Конституцията от декември м.г. Народното събрание закри Пленума, но създаде Общо събрание на ВСС и ВПС като записа и какви са неговите правомощия – да одобрява проекта на бюджета на съдебната власт по предложение на двата нови съвета; да приема становища по общи за съдебната власт организационни въпроси; да приема становища по въпроси, свързани с управлението на недвижимите имоти на съдебната власт; да обсъжда и други общи за съдебната власт въпроси, свързани с независимостта на съдебната власт, определени със закон.

Четиримата ревизират и промяната в НПК, с която първоначално бяха ограничени права на обвиняемите. В чл. 64 кодекса беше предвидено, че при разглеждането на мярката за неотклонение „задържане под стража“ в досъдебното производство на обвиняемия и неговата защита ще се предоставят само „доказателствата, въз основа на които се определя мярката за неотклонение задържане под стража“. Това според юристи обаче сериозно ограничава правата на обвиняемите.

Затова сега депутатите от ПП-ДБ предлагат чл. 64, ал. 3 от НПК да гласи: „Съдът предоставя на обвиняемия и на неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата по делото“.

Както „Лекс“ писа, между двете четения на проект за промени в НПК, депутати внесоха, а след това и приеха две разпоредби. С една от тях временно – до избирането на новите органи Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, беше „възкресен“ закритият с промените в Конституцията Пленум на ВСС. А с другата беше прието, че „главният прокурор и неговите заместници ще могат да упражняват съответно на изменената структура на прокуратурата функциите и правомощията си по чл. 138 и чл. 139 от Закона за съдебната власт“, т.е. всички функции на обвинител №1, които бяха отнети с промените в основния закон.

На 12 февруари обаче президентът Румен Радев наложи вето върху тези изменения, както и върху една поправка в НПК, с която се отнемат права на обвиняемите (виж мотивите на държавния глава тук).

Първо правната комисия, а след това и пленарната зала подкрепи ветото на президента като беше посочено, че ще има редакция на разпоредбата за Пленума на ВСС, за да няма проблеми с тълкуването (виж повече тук и тук).

Сега депутатите от ПП-ДБ предлага от ЗСВ да бъде премахната разпоредбата на чл. 139, ал. 2, която дава правомощие на главния прокурор и неговите заместници писмено да отменят или изменят прокурорски актове, освен ако са били предмет на съдебен контрол.

 

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:18
Гост

­­­Г­­о­­р­е­­­щ­и­ ­м­­­о­м­­и­ч­е­­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­ ­о­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?94640

Мамин 🐷
Мамин 🐷
21 февруари 2024 15:59
Гост

Бузанчо сладък.

martie
martie
21 февруари 2024 10:30
Гост

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 февруари 2024 8:52
Гост

И как така се оказва, че бившият Пленум на ВСС ще изпълнява вече орязаните функциите на Общото събрание, а правомощията на колегиите ще бъдат магически прехвърлени на новите два съвета, които към момента са с различен от предвденията в КРБ персонален състав, т.е. квоти?! Може ли неконституиран по надлежния ред орган да упражнява a priori каквито и да било компетентности или това ще доведе до нищожност на актовете му? Трябва ли членове на Висшия прокурорски съвет да си направят (само)отвод, и да не участват в гласуванията, защото чл. 130а предвижда този орган да е от 10 членове, вкл. и главния… Покажи целия коментар »

Защо няма арестуван прокурор за мутренски заплахи?
Защо няма арестуван прокурор за мутренски заплахи?
21 февруари 2024 3:52
Гост

Защо не е арестуван прокурора, заплашил Асена Сербезова с физическо насилие? И то след множество статии по темата? Отказът на прокуратурата да реагира е безззаконие. Ето статия в медиите, и не е единствената: https://www.168chasa.bg/article/17193557 Напомням-преди време, когато едно недорасло момченце в СМС беше заплашило съдия, беше арестуван и осъден в рамките на няколко дни, и то при положение,че заплахата очевидно не е била сериозна. А тук се оказва,че прокурор отправя мутренски заплахи, и вече втора година последици няма-заплахата е била отправена по време на ковида, има подаден сигнал но няма арестуван прокурор, позволил се да се държи като мутра и… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
21 февруари 2024 1:15
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 20:29
Гост

То като си го оплескал изначално няма начин да го поправиш по средата. Умници сладури.

Татин Стою
Татин Стою
20 февруари 2024 20:13
Гост

Сладурчета.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 февруари 2024 20:03
Гост

Старата песен на нов глас.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 19:55
Гост

А що не променят ЗУТ, като запишат подобен дълбокомислен текст, например при незаконните строежи, ами ще тормозят НПК-то? А, може и в Тарифата за държавните такси, че нещо много е отъняла.

Псевдоюристи с два петъка стаж
Псевдоюристи с два петъка стаж
20 февруари 2024 18:59
Гост

Вечен срам и позор за псевдоюристите Петър Кьосев и Стою Стоев. Заслужават наградата „Йорист на годината“. То не бяха поправки на поправките, ремонти на ремонтите, кръпки на кръпките, абсурд след абсурд са тези промени в Конституцията.

Бузанчо Стоев
Бузанчо Стоев
20 февруари 2024 18:51
Гост

Поздравявам Лекс за снимката към статията. Тя казва всичко за „отбора на добрите сили“ от „почтените“ ротационери.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 февруари 2024 9:30
Гост

Човекът току-що е станал, бъдете по-толерантен, на всеки се случва да се успи.

ПП - Продължаваме падението
ПП - Продължаваме падението
20 февруари 2024 18:49
Гост

Трети месец великите ЙОристи на ППДБ не могат да се оправят с елементарен въпрос от конспекта за първи курс, какъвто е правосубектността. Претенциите им до небето, а дипломите – от зрънчо.

Борчев
Борчев
20 февруари 2024 18:29
Гост

С противоконституционната ГЕРБ, на която никога не и е пукало за законите, няма как да е друго яче. Само глупости

Анонемен
Анонемен
20 февруари 2024 19:57
Гост

Да, но същото важи и за неграмотните вредоносци ПП ДБ

Чепилов
Чепилов
20 февруари 2024 18:29
Гост

Да се надяваме, че повече рокади няма да има. Трудо им е.

Милев
Милев
20 февруари 2024 18:28
Гост

Ама не промените, рокадите и законите правят съдебната система, а хората. С едни и същи хора е все тая какви рокади ще правите. Този състав на ВСС е трагичен

Милева
Милева
21 февруари 2024 1:07
Гост

А редовия съдийски, прокурорски и следователски не е трагичен, а?

Те си ги избраха!

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 18:28
Гост

Само някакви рокади, а реално нищо съществено не се случва

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 18:27
Гост

Да, защото файдата за обществото ни е огромна от съществуването на ВСС. Няма що.

Станев
Станев
20 февруари 2024 18:27
Гост

По-добре

Шулев
Шулев
20 февруари 2024 18:27
Гост

Да се надяваме, че това ще е за добро

Antonov
Antonov
20 февруари 2024 18:26
Гост

Какви ли тъпизми не измислят

.........
.........
20 февруари 2024 18:26
Гост

Защо не възприеха варианта на МП, беше много по-добър

хахахахаха
хахахахаха
20 февруари 2024 18:23
Гост

Тока по-бива, поне не е очеизбодно противоконституционно.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 18:24
Гост

Напънала се планината и родила мишка е положението. Ама май, май няма такова нещо като представляващ Общото събрание, нали така 😉

123456
123456
20 февруари 2024 18:26
Гост

Ох майко и какво ще стане с договорчетата за стотици хиляди евро, чие подписче ще е отдолу. бухахаха

4576
4576
20 февруари 2024 18:27
Гост

Има само председателстващ, в случая Захарова 🙂

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 18:28
Гост

Опасявам се, че във ВСС ще се направят на ударени и пак ще е същият представляващ, пфу

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 20:31
Гост

Защо не четеш по-внимателно? Общото събрание има председателстващ, но няма представляващ.