Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има кулоарна информация, според която ГЕРБ няма да подкрепят няколко от предложенията в проекта за промени в Конституцията, а не само това за обявяването на 24 май за национален празник вместо 3 март.

„Имаме информация и искаме да попитаме вярно ли е, че ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни и политически длъжности? И вярно ли е, че и съдебната реформа няма да остане в този вид, в който се е подписал господин Борисов под нея, след разбиващите коментари на всички професионални гилдии“, заяви Нинова.

По-рано днес Борисов потвърди, че партията му няма да подкрепи предложението за отпадането на 3 март като национален празник.

„Не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците. И 3 март, и 24 май, Съединението – изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика“, каза лидерът на ГЕРБ.

Нинова пък коментира, че не знае какво смятат да направят от ГЕРБ, но кулоарната информация в парламента била, че ще си оттеглят подкрепата и за други предложения.

„Ако това е така, това означава, че цялото предложение за Конституция е прах в очите, ако се оттеглят и от другите предложения“, каза тя, след което призова и президентът Румен Радев да представи свой проект за промени в основния закон, въпреки че подчерта, че от БСП няма да дадат нито един глас за такива реформи.

Миналата седмица беше проведена дискусия за промените в Конституцията с участие на съдии, прокурори, следователи и видни юристи, като магистратите бяха единодушни, че са против предложението за нова структура на Висшия съдебен съвет (ВСС), според която няма да има вече Пленум, а само съдийски и прокурорски съвет. На дискусията правосъдният министър Атанас Славов се съгласи и с виждането на магистратите, че трябва да се запази правото на указ на президента за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС, както и на главния прокурор. Председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов пък директно поиска от депутатите да си оттеглят проекта за промени в основния закон, защото изцяло противоречи на Конституцията.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
30 септември 2023 9:31
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 септември 2023 17:23
Гост

ББ е хлъзгав, и то много – подведе ППДБ като ги хързулна по пързалката и сега те ще оберат негативите, а той ще се измъкне сух от водата.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 17:47
Гост

Така е, има риск мафията да се върне на власт. Като видяхме кой замести Каскета, надеждата продължава да ни е Магнитски или евентуално Кьовеши.

Да, ама не
Да, ама не
28 септември 2023 20:03
Гост

Пеперастки истории.. като ви е някакъв Магнитски надеждата, какво прави Пеевски по всички медии?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 15:08
Гост

Мдаа, съдебната реформа започна с махането на Гешев и ще приключи и пълното изпиране на Борисов. Всичко останало е прах в очите докато тече прането.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:25
Гост

ГЕРБ така смята, че ще загуби избиратели ако подкрепи промяна на празника.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:25
Гост

Смятат, че това не е приоритетен проблем за България.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:25
Гост

Всички в парламента сте за затвора. Ама до един!

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:24
Гост

Трагедия. Нинова и ти си едно посмешище

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:24
Гост

Истината е, че Борисов от много време насам не печели избори. Той прави така, че ГЕРБ да са първи. Но не по честен начин. И има много свидетелства за това.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 13:23
Гост

Това е така, защото тъпият избирател на ГЕРБ не вярва на голи факти и релани исотрии, които хора работили с Борисов разказват за него и за натурата му. Смятат, че Бойко ще ни спаси и трябва да се гласува за него до гроб. И пращат ГЕРБ винаги първи на избори. Нормалните хора няма как да оправят държавата, защото има едни навлеци от ГЕРБ, които пречат!

Стаматков
Стаматков
27 септември 2023 13:22
Гост

Има ли изненадани? ГЕРБ само спъват управлението на държавата. ПП/ДБ носи отговорност, но ГЕРБ спъват.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 15:15
Гост

От проказата ГРОБ има само едно по-лошо и това са посолствените сламеници на ППДБ.

Маноле
Маноле
27 септември 2023 13:22
Гост

Нищо чудно. Но е жалко, че се отказвт от предложението празникът да е 24 май, което си е наистина повод да се гордеем.

Станчев
Станчев
27 септември 2023 13:22
Гост

С риск да ходим още десетки пъти на избори мисля, че беше добре да не се прави коалиция с ГЕРБ. Борисов е изпечен лъжец. И лъже още от както се е появил на политическата сцена.

Любомиров
Любомиров
27 септември 2023 13:21
Гост

При Борисов няма последователност. Прави каквото си реши.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 15:16
Гост

А Кирчо-Асенчо-Ристю – каквото им спусне посолството.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 17:51
Гост

Посолството спусна на Кирчо да не им гони 70 дипломати-шпиони, обаче той излезе пич и защити българския интерес.