Бившият главен прокурор Иван Гешев миналата година е дал показания в Софийската градска прокуратура (СГП) по делото, което тогава се води там за извършени престъпления от прокурори във връзка с разследването срещу Петьо Петров-Еврото. Днес Антикорупционният фонд публикува протокола от разпита на Гешев, в който той заявява „с голяма степен на вероятност“, че като главен прокурор не е посещавал ресторанта „Осемте джуджета“, нито е виждал лично Петьо Петров, а няма спомен да го е правил и преди това.

Гешев обаче подозира, че срещи с Петров са имали други ръководители в прокуратурата и високопоставени лица, като подсказва, че тези хора са гостували и в дома на Петров, където носели документи от градската прокуратура.

Гешев коментира иронично самото разследване, по което е бил извикан на разпит. Първоначално районната прокуратура беше обвинила Петьо Петров за принуда и нерегламентирани записи, след което обаче делото беше иззето от градската прокуратура, която отмени постановлението за привличане на Петров. След това пък прокурорът Константин Сулев, който беше обвинил Петров, стана подсъдим по делото на градската прокуратура за длъжностно престъпление при воденото на разследването, с което искал да предпази Иван Гешев и в същото време да навреди на Петьо Петров.

„Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки от въпросите Ви, смятам, че е забавно от юридическа гледна точка“, гласят думи на бившия главен прокурор в протокола от разпита в отговор на един от задаваните му въпроси от прокурор Йордан Петров и следователя Биляна Христова.

За отношенията си с Петров казва, че го познава от 90-те години на миналия век като прокурор от районната прокуратура.

„Поне докато съм главен прокурор – 3 години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант. Нямам спомен да съм ходил преди това“, казва Гешев. След това обаче в разпита заявява подозренията си, че такива срещи са имали други негови колеги на високи постове в прокуратурата.

„Подозирам, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали доста по-често неговия дом и ресторант, така че не е лошо това да бъде установено и в случай че ги установите, в което не се съмнявам, защото задължение на всеки магистрат е да разкрива обективната истина, може да се окаже теоретично, че тези хора може да са посещавали домашния му адрес, носили са документи от СГП и са били в топли отношения“, заявява Гешев и отново подчертава, че той не е знае къде живее Петров, а само, че пребивава в „Осемте джуджета“ и това го научил от медиите.

На няколко пъти в разпита си той споменава градския прокурор на София Илиана Кирилова и един от заместниците ѝ – Божидара Ганева, като казва, че били притеснени от някакви твърдения по воденото първоначално в районната прокуратура разследване срещу Петров.

„Те много държаха делото да се приеме по компетентност, защото има съответните основания. Аз им казах да се разберат с г-жа Зартова, защото те са компетентни за това. Честно казано, не помня какво се случи“, казва още Гешев. На въпрос дали е разговарял с районния прокурор тогава Невена Зартова за това дело, дали е давал указания кои свидетели да се разпитват и дали делото е било на специален надзор, Гешев казва, че това може да се провери, но указания не е давал.

„Това, което мога да кажа, е, че никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото от 30 години съм в системата и не съм помияр. Нормално е да разговарям по различни теми, но не и да влияя върху вътрешното убеждение на хора, които носят отговорност и се подписват под актове“, заявява Гешев.

След това той отново посочва в показанията си, че ръководството на градската прокуратура било „силно притеснено“ и имало напрежение с районната прокуратура.

„Във връзка с това имаше комуникация между всички страни и аз казах на Кирилова да „не ме занимава с глупости“, защото за мен тогава приоритет бяха процедурите във ВСС и опита да бъда убит и това не представляваше интерес за мен“, казва бившият главен прокурор.

Една от темите на разпита му е и записът на разговора му с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев, който беше публикуван миналата година преди Гешев да бъде отстранен от поста. Той отново заявява, че не е правил записа, а подозира за това Стоев и добавя, че градският прокурор Кирилова много държала да се образува досъдебно производство за този запис.

„Аз не мога да разбера защо се проверява създаването на записа, за който е ясно, че има трайна съдебна практика на ВКС, че не покрива обективни признаци на състав от НК и според мен това е изначално ясно още на ниво проверка по ЗСВ, а не се проверява по същество съдържанието му и хронологичните събития, свързани с принуда и търговия с влияние“, казва Гешев.

За съдържанието на записа пък той подозира, че Стоев е говорил с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и евентуално може да са изрязали части от него, свързани с Петьо Петров, политици и магистрати.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Защопъкне
Защопъкне
01 април 2024 11:57
Гост

Иван Гешев с малко забележки освен предпазливо, говори като консултиран от отличен адвокат. Друго не следва да се очаква. Проблемът идва от няколко реплики които подхвърля и които никой не иска да забележи. Който разбира и без моя коментар ги е видял. Въпросът е не кой, а защо. Дори и враговете на България са кухи лейки. Ние къде сме и какво ни чака с такава тъпотия….

Анонимен
Анонимен
31 март 2024 17:13
Гост

Не помниш смешник

Amer
Amer
26 март 2024 11:04
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- http://gg.gg/xlman

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 21:43
Гост

Откъде АКФ вади протоколи от делата? Това все пак е следствена тайна или най-малкото чувствителна информация, до която не би трябвало достъпът да е свободен. Смущаващо е, че се вадят протоколи за целите на съдебно-политическата интрига, което ме присеща, че там въртеливи движения правят Цариградска и Янкулов, и други хора от развлекателния бизнес.

Dele
Dele
25 март 2024 21:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Няма да ти платят за извънреден труд
Няма да ти платят за извънреден труд
25 март 2024 21:10
Гост

Много Бай Мангау около Гешеф. Дали това не са единствените му избиратели или жена му е обградена от ромски барончета ?!?

Борката Велчев
Борката Велчев
25 март 2024 17:05
Гост

А бе Гешев, какви са тия цигани до теб?

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 16:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ad nauseam
Ad nauseam
25 март 2024 16:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ехааа...
Ехааа...
25 март 2024 14:34
Гост

Глутницата на снимктата от кой кучкарник е изпусната? На ДуПяСъ или на Кувачки?

Ad nauseam
Ad nauseam
25 март 2024 13:23
Гост

Търси в Справочник и Форум Начало Новини Общество Интервю Хроники Видео Галерия Научни и практически публикации Преглед на печата Днес празнуват Форум Връзки Контакти Реклама Условия за ползване Електронно издание ISSN 2682-9606 Към Десктоп версията НАЗРЯВА ТЪЛКУВАТЕЛНО ДЕЛО Съпричинява ли малолетен без колан уврежданията си от катастрофа – един състав на ВКС казва „да“, друг – „не“ LEX NEWS 22 МАРТ 2024, 11:29 4080 49 Из Закона за задълженията и договорите Чл. 51. Обезщетение се дължи за всички вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането. То може да бъде платимо еднократно или периодически. Ако увреденият е допринесъл за… Покажи целия коментар »

Добре говори, нека продължи пътя си в политиката
Добре говори, нека продължи пътя си в политиката
25 март 2024 12:40
Гост

На мен Гешев започна да ми става симпатичен вече. Дано намери начина и къража да каже каквото зане или подозира. Дума дупка не прави, но ще разсее някой мъгливини. Ето разпитват го, раследват , обследват нека се води какво има и за него и за другите за които подсказва и намеква. Стига сте го хейтили вече е ене еглавен а обикновен гражданин. Нека видим другите сега и те имат доста кусури меко казано. Трябва да критикуваме всички не само един нарочен. И Бойко и Киро Денков, Асенчо, те сега държат цялата власт и законодателна и узпълнителна предполага се и съдебна… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 март 2024 12:35
Гост

На някои им стана неудобно, че бившия главен прокурор е тръгнал да става политик и сега покрай предстоящите предсрочни избори правят всичко възможно да „доизцедят това чучело“, което помогна на умнокрасивите да спечелят сериозен електорат през последните няколко години, и да отклонят за пореден път вниманието на обществеността от действащия ръководител на държавното обвинение.

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 12:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Стойнев
Стойнев
25 март 2024 12:12
Гост

Всички се правите на ударени с мокър чорап, когато дойде време за истината се криете

Демирев
Демирев
25 март 2024 12:12
Гост

Да бе, колкото не си знаел за съществуването на Нотариуса.

Иванов
Иванов
25 март 2024 12:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Неронска
Неронска
25 март 2024 12:11
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Каменов
Каменов
25 март 2024 12:11
Гост

Не се и съмняваме, че високопоставени хора са ходили в дома му. А един от тия високопоставените сега се гласи да хвърли държавата в нови избори, на които му отреждат 10% преднина пред втората политическа сила. Толкова с разсъдака на Българина. Гласоподаватели на партията на този човек ще гласуват за него, независимо какво им обясняваш и какви доказателства вадиш.

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 12:10
Гост

Поставени магистрати на Борисов, ДПС са ходили. Но ние нямаме реална съдебна система за да докаже и осъди тези хора.

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 12:09
Гост

Гешев ако не беше свързан с Еврото и Нотариуса щеше да изстреля имената на Борисов и другите държавници, които са били в домовете и в клубовете им. Но понеже и той е замесен, затова го увърта. Кой бил ходил и кой не бил ходил. Ами кажи имената де.

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 12:08
Гост

Това, че ръководители на държавата са били в дома му не ни съмнява. Но и ти самият си бил най-вероятно

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 12:08
Гост

Ха ха не си ли…?

Яман Гюзе
Яман Гюзе
25 март 2024 12:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ремзи Гюзе
Ремзи Гюзе
25 март 2024 12:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Яман Гюзе
Яман Гюзе
25 март 2024 12:26
Гост

брат ми как си

Ремзи Гюзе
Ремзи Гюзе
25 март 2024 12:29
Гост

Супер брат ми, вдигам си нервите с хора подкрепящи грешната партия. Ти как си братчед

NCEd
NCEd
26 март 2024 18:40
Гост

Свидетелството и подозренията на Гешев разкриват сложна правна среда около разследването на случая на Петьо Петров-Еурото. Неговото липсване на спомени за лични контакти с Петров и ироничните му забележки за правните процедури подчертават въпроси за добросъвестността и целостността на разследването. Признанието за дългогодишните отношения между Гешев и Петров добавя загадъчност, подчертавайки потенциални лични влияния в правната система. Освен това акцентът на Гешев върху прозрачността подчертава важността на справедливото прилагане на правосъдието. Забележките за загриженост в прокуратурата намекват за по-широки институционални напрежения, които биха могли да окажат влияние върху резултата на случая.

https://www.thencedcloud.com/privileged-roles/