100 лв. на час ще е възнаграждението на медиаторите, които ще бъдат ангажирани в провеждането на задължителната съдебна медиация по граждански и търговски дела. Първата среща в процедурата по медиация ще продължава до три часа, като разходите за заплатите на медиаторите ще се поемат от съдебния бюджет.

За медиатор към съдебен център може да бъде избран юрист, който отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 1 от Закона за медиацията (ЗМ), преминал е успешно през допълнителен подбор и през задължително специализирано обучение като на всяка крачка се предвижда кандидатите да бъдат оценявани.

Мандатът на медиаторите към съдебните центрове е три години с възможност за удължаване с още три след оценка на дейността им.

Това предвижда проект на Наредба за подбора, статута и дейността на медиаторите в съдебните центрове по медиация (виж проекта тук), публикуван за обществено обсъждане на сайта на Висшия съдебен съвет. Становища и мнения по него ще се приемат до 26 октомври.

Проектът на наредба е развива уредбата след приетите изменения в Закона за медиацията, с които беше въведена задължителната съдебна медиация по някои граждански и търговски дела като средство за насърчаване на използването на алтернативни способи за разрешаване на спорове, намаляване натовареността на съдилищата и повишаване на ефективността в сферата на гражданското и търговското правораздаване. Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 юли 2024 г.

Подборът – писмен тест и събеседване

Както вече стана ясно, за медиатор към съдебен център може да бъде вписан юрист, който не е осъждан за престъпление от общ характер, нито е лишен от право да заема професия или дейност. Освен това той трябва да е завършил успешно курс по обучение за медиатор и да е вписан в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието и е минал успешно допълнителен подбор.

Този допълнителен подбор се състои в оценка на професионалните знания и умения на медиатора в областта на медиацията и проверка на мотивацията и на опита в професионалната сфера, в която работи кандидатът, въз основа на представени от тях документи, писмен тест и събеседване.

Подборът ще се извършва за всеки отделен съдебен център. Когато медиаторът желае да бъде приет към повече от един съдебен център, той ще трябва да участва в подбора, организиран за прием към всеки един от центровете.

Проектът за наредба предвижда, че Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще открива процедура за подбор по предложение на председателя на съответния окръжен или районен съд, в който има съдебен център. Кандидатите ще подават заявления по образец, както и всички останали необходими документи.

Подборът се извършва от петчленна комисия – по един член ще излъчат Съдийската колегия, министърът на правосъдието и местната адвокатска колегия. Последните двама членове ще са съдии от района на окръжния съд, определени от председателя.

След преценка на допустимостта по документи, кандидатите ще попълват тест с отворени и затворени въпроси, свързани с познаването на националното и европейско законодателство в областта на медиацията, на етичните стандарти на медиаторите и с възможните за използване от медиатора подходи за овладяване на трудни или конфликтни ситуации по време на срещата. Писменият тест ще се изготвя и провежда по методика, утвърдена от СК на ВСС.

До следващия етап – събеседването, ще бъдат допускани участниците, които успешно са преминали теста. Целта на беседата е да се провери мотивацията на кандидата и уменията му за прилагане на медиаторски техники.

Задължително специализирано обучение и отново тест

Онези, които успешно преминат през втория етап на подбора, трябва задължително да преминат и през специализирано обучение, чиято цел е да надгради знанията и практическото прилагане на уменията на медиаторите за осъществяване на медиации по висящи съдебни дела.

Специализираното обучение ще се извършва по програма, одобрена от СК на ВСС. Тя ще обхваща:

  • дейността на съдебния център, работата на медиаторите в него и взаимодействието им със съда и с координатора, включително и получаване на обратна връзка от участниците в медиацията;
  • производството по граждански дела – етапите на развитие на гражданските дела; видовете дела и техните специфики, включително дължими такси и разноски, средната продължителност на разглеждане, какви отношения се засягат от различните видове спорове;
  • допустимост на медиацията по висящи дела; специфични изисквания към одобряване на споразумения и спогодби, сключени в процедура по медиация по различните видове дела;
  • практически медиационни умения и техники; етика на медиатора; етични проблеми, възникващи по време на медиации от действия или бездействия на медиаторите, страните и техните представители.

Специализираното обучение ще е безплатно и ще е в рамките на най-малко 20 учебни часа като поне половината ще са практическа част.

Самото обучение ще се организира и провежда от председателя на съответния окръжен съд, като той ще определя съдии, които да бъдат обучители. А от регистъра към Министерството на правосъдието ще се изберат и медиатори-обучители.

Специализираното обучение ще приключва с тест за проверка на придобитите знания. Издържалите го ще получат удостоверение и ще бъдат вписани в списъка към съответния съдебен център за срок от три години с възможност за удължаване с още три.

Удължаването няма да става автоматично само след заявено желание, а ще бъде оценявана дейността на медиатора от комисия, определена от председателя на съответния съд (тя ще включва съдия от района на центъра, двама представители на медиаторите, координаторът на центъра и техни резерви). В проекта на наредба са посочени редица обстоятелства, които ще изследва комисията, преди да вземе окончателно решение за оценката, която може да бъде положителна или отрицателна. Ако комисията установи, че медиаторът има значителен принос, то тогава той може да стане медиатор-наставник.

Провеждане на съдебната медиация

В наредбата е уреден и въпросът къде се провежда първата среща в процедурата по медиация, която продължава до три часа.

Правилото, което се въвежда е, че процедурата се провежда в съдебния център към окръжния съд, в който се разглежда делото или в чийто район се намира районният съд, в който се разглежда делото. В случай, че делото се разглежда в районен съд, към който е създаден самостоятелен съдебен център, процедурата по медиация се провежда в този съдебен център. В случай, че делото се разглежда в районен съд, към който е създадено териториално поделение на съдебен център към окръжния съд, процедурата по медиация се провежда в това териториално поделение. Предвидена е хипотезата, когато страните са задължени да участват в процедура по медиация от въззивния съд и делото се разглежда от апелативен съд, тогава процедурата по медиация се провежда в съдебния център към окръжния съд, който е разгледал делото като първа инстанция“, пишат авторите на наредбата в мотивите към нея (виж още тук).

Ако между страните има няколко висящи дела в различни съдилища, те трябва да се разберат в кой център да се проведе срещата.

Страните на свой ред може да изберат медиатор от друг район. Тогава ще трябва да му платят пътни, дневни и квартирата, за да се проведе срещата в съдебния център към съда, пред който делото е висящо. За целта ще трябва да внесат депозит, независимо дали са освободени от заплащане на такси и разноски по делото. Размерът на депозита се определя от координатора на центъра, който ще отговаря за насрочването на първата среща, уведомяването на страните и други организационни въпроси.

Възнаграждения

30 лв. е таксата за администрирането на процедура по медиация към съдебен център по инициатива на страните.

100 лв. на час пък е възнаграждението на медиатора. В наредбата се посочва, че след приключване на първата среща в процедурата по медиация с продължителност от общо три часа, медиаторът има право на възнаграждение според продължителността на участието си в процедурата по медиация, което се определя на час, като се отчитат всеки започнали 15 минути от часа. Заплащането за тези три часа от първата среща се поемат от съдебния бюджет.

Когато страните заявят съгласие процедурата по медиация да продължи след завършване на първата среща по чл. 22, ал. 1 от Закона за медиацията в същия съдебен център, те внасят предварително по сметка на съда, към който е разкрит центърът, разноските за възнаграждение на медиатора, както и други разноски, които могат да се дължат съгласно тази глава. Размерът на разноските се определя приблизително от медиатора съобразно очакваната продължителност на медиацията и се вписва в писменото съгласие за продължаването на процедурата по чл. 38, ал. 2“, предвижда проектът.

При приключване на процедурата по медиация, когато предварително внесените разноски надхвърлят действителната продължителност на срещите в процедурата, по искане на страните съответна част от сумата може да се възстанови.

За обществено обсъждане е публикуван и проект на Наредба за структурата и организацията за дейността на съдебните центрове по медиация (виж още тук).

 

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МЕДИАТОР -ИСТИНСКИ,ОПИТЕН С ГОДИНИ ПРАКТИКА
МЕДИАТОР -ИСТИНСКИ,ОПИТЕН С ГОДИНИ ПРАКТИКА
28 март 2024 19:47
Гост

Сега ще почне надпревара на медиатори които нямат един част в процедура по медиация .Единственото което имат ще бъде юридическо образование .Адвокати които няват и дела ,но имат удостоверение за медиатор ,дори без опит ще клечат в съда за да получават пари!Онези които започнахме,отдадохме труда си безвъзмездно от самото начало ,сърцата си ,времето си години на ред ,но пък не се юристи ВЪН!Опита ,практиката НА ВЪН!Казуси,казуси,казуси отработен опит на ВЪН! Това може да измисли само българин .У нас парите са водещото ,и така ще си остане господа юристи !

Богат адвокат
Богат адвокат
17 октомври 2023 14:15
Гост

Отлична новина! Още колко парички ще засмуча, ехааа

в моя ГПК такова животно нема,
в моя ГПК такова животно нема,
16 октомври 2023 22:19
Гост

ама страните и адвокатите им, ако се държат в залата като животни, ще констатирам, че са пропуснали задължителната медиация и ще ги напътя при медиТатора с цялата строгост на закона…

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 9:54
Гост

Оказва се,че съдията наистина ще има право по безконтролна самопреценка да натаралянчи на страните медиация-дори и страните хич да не я искат, да не се понасят помежду си-ама ще сядат на една маса да медиатират, като не е посочено кога-тоест излиза винаги, по лична преценка на съдията пред първата инстанция. Примерно ако дело се точи 5-6 години, заради отлагания , експертизи и тн. И хоп-на петата година на съдията му писва и казва-хайде да отидете на медиация, а после почваме отначало, ако не се разберете. чл 140а ал. 2 т 7 ГПК.

Катерина В.
Катерина В.
16 октомври 2023 20:43
Гост

Прави впечатление, че един графоман упорито пише постове по тази тема, но те са толкова еднакви- и като лексиса, и като стил, и като тези, че няма как да се сбърка. Авторът, ако беше използвал времето да спами, за да прочете какво пише в ЗМ и в проектите на наредбите, щеше да е наясно, че нищо от това, което твърди, не е вярно. Да подценяваш така аудиторията говори за ограничен интелект. Отделно от това, толкова злоба и омраза има в изказа, че не виждам как наистина това лице ще одобрява един наистина човеколюбив начин за разрешаване на спорове. Но това… Покажи целия коментар »

Не правете доброволното - доброзорно!
Не правете доброволното - доброзорно!
16 октомври 2023 23:55
Гост

Нищо човеколюбиво няма на страните да им се налага доброзорно над волята, над свободният им избор нежелана , паразитна, излишна , скъпа процедура. Който иска медиация -ще си я избере сам, доброволно, каквато възможност и досега имаше, и има и за в бъдеще. Омраза им в тези, които желаят да натрапят на страните излишна процедура, в която нито медиаторът, нито адвокатите няма да участват от добро сърце, а за съответното заплащане. КАК СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТЕ С ЧУЖДИТЕ СРЕДСТВА, ВРЕМЕ, УСИЛИЯ, ИЗБОР-чрез тази натрапена медиация?! Защо се прави зорлем, защо задължително? Нека страните в спора сами решат как да… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 октомври 2023 18:15
Гост

Как да няма нищо човеколюбиво? Нали медиаторът също е човек! За страните по делото насилствено натрапената медиация я е полезна, я не, но процедурата е много медиаторолюбива.

Иначе той българският народ отдавна е отсъдил: „насила хубост не става“.

Тити
Тити
16 октомври 2023 18:13
Гост

За мен медиацията не бива да се налага като задължителна.

Гаад
Гаад
16 октомври 2023 20:37
Гост

Тя не е задължителна. Само първата среща, без други ангажименти.

Некои съображения за доброзорната медиация
Некои съображения за доброзорната медиация
16 октомври 2023 20:47
Гост

Не е задължителна, ама е задължителна. И страните доброзорно и ще си платят и таксата, и хонорари за адвокатите си. Като ако при делба, не се явят поради заболяване всички адвокати, ще се насрочва нова дата, с нови хонорари за адвокатите. Освен това тези три часа медиация могат да бъдат и в няколко медиационни заседания.
Доброзорно ще се преразпределят едни пари, страните ще загубят и усилия, и време за процедура, която не желаят.

....
....
16 октомври 2023 20:55
Гост

Вземете първо да прочетете Закона за медиацията и проектите за наредби. Нищо вярно няма в това, което пишете. Спекулирате не особено сполучливо. Не ви се получава. Буди съжаление този опит да се лъже и манипулира.

Вие драга, прочетете чл 140а от ГПК
Вие драга, прочетете чл 140а от ГПК
17 октомври 2023 9:51
Гост

Че задължителната медиация е в ГПК, не в закона за медиацията… И противоречи на текста в закона за медиация-досежно доброволността-чл. 5. Тя е доброволна, но според новият противоконституционен текст на чл 140а ГПК е задължителна. И точно и делбите влизат влизат в задължителната медиация-а дело за делба и досега си е малък кошмар, сега ще стане голям такъв… В определени случаи е винаги задължителна, а в определени случай по самопреценка на съда страните ще се пращат на медиация. Излиза,че ако не сме симпатични на съдията, той наистина може да пише определение,че намира за удачно производството да се спре, и страните… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 октомври 2023 18:55
Гост

То и сексът не е задължителен. При липса на съгласие, „само първото проникване, без други ангажименти“ е престъпление срещу личността.

Свибода
Свибода
16 октомври 2023 17:18
Гост

Колко злоба и завист за нещо, което е нормално и прието в цяла Европа. В някои държави провеждането или поканата към процедура по медиация е предпоставка и без нея не може да започне съдебно производство.
Много ви е страх от новото!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 17:56
Гост

Аргумент а хоминем не е аргумент. Очевидно до очевадност, е че задължителната медиация е противоконституционна, по посочените причини в коментар отдолу. По дефиниция медиацията ДОБРОВОЛНА свободен избор на страните, а не натрапена, наложена, против волята на страните. То в цяла европа е прието да има и гай бракове, в Нидерландия се женят за братовчедките си, а сексът между роднини и кръвосмешението е приемливо, -в Нидерландия нерядко бащата е първия мъж на дъщеря си-и това там е общественоприемливо, дрогата е легална, порното, в т.ч. и гай порното е законно, жените ги държат по витрини като стока за продан, садо-мазо клубовете са… Покажи целия коментар »

Гаад
Гаад
16 октомври 2023 20:44
Гост

Няма място за аналогия в примерите, които давате. Бих казал, че по-неадекватно сравнение не съм чел скоро.

Манипулатор
Манипулатор
16 октомври 2023 17:00
Гост

Предупреждавах ви,че тази противоконституционна задължителна медиация има само сурва-сурва ефект-накрая ще я платят страните. Да смятаме-делба с 30 съделители-КОЕТО Е МАСОВ СЛУЧАЙ,и например съделителите на земи живеят в София, а делят земи в Ту-ту-тулбУхинско(с У), и неизбежните отлагания на отлагания на заседанията за медиация. Разходите за медиатора за няколко заседания-поне три, разходите за хонорари на 30 адвоката-да се явят на 3 медиационни заседания ,плюс поне 3-4 отлагания поради заболяване на адвокат или страна-която си е направо оптимистична прогноза за брой отлагания, разходите за хотел, пътуване, разходите на страните-за загубените работни дни за участие в натрапена, непоискана медиация,за пътуване , хотел-всичко… Покажи целия коментар »

Въпрос
Въпрос
16 октомври 2023 17:05
Гост

И да попитам-сега ще има ли и назначения на медиационни секретари, медиационни архивисти, медиационна регистратура-секретна и явна, медиационно длъжностно лице по защита на личните данни, медиационно лице по закона за мерките срещу мръсните пари, началник, зам. началник на медиационен център-и техните секретарки, координатори, стажанти, отдел международен, отдел за обучения, отдел анализи, отдел статистика, медиационна охрана, медиационни деловодители за медиационното деловодство, медиационнен пресцентър и тн. Съдебните служители са претоварени, и не могат да поемат медиацията също. Та видно е -иде реч за масови назначения-и всичко това за сметка на страните. Ако КС обяви медиацията за противоконституционна-тези хора не могат да бъдат… Покажи целия коментар »

Прост
Прост
16 октомври 2023 20:46
Гост

Прочетете проекто-наредбите. Там са отговорите на въпросите ви, но явно от. писане на глупави постове нямате време да четете. Чукча е писател, а не читател, нали? Хахахаха

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 октомври 2023 19:00
Гост

Каква е ползата да се четат наредбите, когато те не могат да отменят закона. ГПК казва „Съдът задължава страните …“ и „Съдът може да задължи страните …“, а страните нямат свободата да избегнат това без загуби.

Прокубания бухал
Прокубания бухал
16 октомври 2023 16:49
Гост

Уау, още работа за гладни юристи, браво на ППДБ,.Ленчето, Минчо Николаев и ко.

Обичам евраците
Обичам евраците
16 октомври 2023 16:16
Гост

Посочени са възнаграждения на медиаторите. В наредбите се възлагат много задължения за координаторите на центровете по медиация. Нищо не се споменава за тяхното възнаграждение. А по проекто-наредба трябва да са съдебни служители /т.е. в допълнение към основната си работа да вършат и това/.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 15:52
Гост

Чудесно. Ще има интерес към това. А това е важно.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 17:07
Гост

Въпросът е ,че страните нямат интерес към това. Медиацията е натрапена, незаконна, нетърсена, непоискана от страните. Ще се изземат парите, средствата , усилията ,времето на страните, заради чуждия кеф.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2023 15:52
Гост

Браво

Голям Макавей
Голям Макавей
16 октомври 2023 15:51
Гост

Интересни разпределения на час, пък първите 15 минути…

Пашов
Пашов
16 октомври 2023 15:50
Гост

Положително. Само и да са експерти наистина, а не момичето на татко, която с връзки е станала „експерт“

Павлова
Павлова
16 октомври 2023 15:49
Гост

Както каза Денков – трябва да станем нация с високи заплати, но и квалифицирани кадри. И така да бъдем предпочитана дестинация за инвестиции, а не само заради ниските заплати

Чулев
Чулев
16 октомври 2023 15:48
Гост

Ами хора, имайте предвид, че за Кауфланд има разлепени реклами, че стартовата заплата е 1800 лв + 200 лв ваучери за храна. Предполагам, че вътрешна информация имат и кога кое е на промоция и тогава да си го купуват. А това са хора, на които език не се изисква, нямат специфична квалификация. Често в Кауфланда в Банишора дори не знаят какво е подправката ким, както и къде са бормашините.

Нунев
Нунев
16 октомври 2023 17:12
Гост

В Кауфланд се носи лична отговорност-ако има липси-примерно ако клиент краде касиерът плаща. В тази дейност по медиацията-не се носи никаква отговорност. В добавка-страните НЕ я искат, не желаят медиация, и това е зорлем принуда над чуждата воля. За медиаjf,-не се изисква особена квалификация. Обучението е ШЕСТ дни-НЯМА ИЗПИТ ПРЕД МИНИСТРЕСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО, А АБСУРДЕН ИЗПИТ ПРЕД САМАТА ОБУ,ЧАВАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ , а право са завършили стотици хиляди вече-тоест не е нищо особено. В добавка-самите обучители не са изпитвани пред министерството на правосъдието-. И Бай Мангау може да стане медиатор, след шест дневно „обучение“. Високо заплащане, без носене на отговорност, и… Покажи целия коментар »

Нннн
Нннн
16 октомври 2023 19:14
Гост

1800 лв. ама бруто.Като махнеш данъци и осигуровки, остава преко сили 1400 лв.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 13:22
Гост

и бормашини ли продават в Кауфланд…Стойчков явно е пропуснал да се снима с такава на рекламата

никъде не виждам изискване
никъде не виждам изискване
16 октомври 2023 15:48
Гост

за притежаване на черен колан по някое от бойните изкуства, тъй като това би било много полезно за всеки един медиатор при срещите му с крейзи страни…

Задължителната медиация е противоконституционна
Задължителната медиация е противоконституционна
16 октомври 2023 17:14
Гост

Страните хич и не желаят да ходят на медиатор-тоест е налице взамно нежелание за виждане. И никой няма право да определя за страните как да защитят интересите си, кое е добре за тях. Дали ще ходиш на медиатор е ЛИЧЕН ИЗБОРИ ПРЕЦЕНКА!

Мавродиев
Мавродиев
16 октомври 2023 15:47
Гост

Поздравления

Рустев
Рустев
16 октомври 2023 15:46
Гост

800 лева за един ден. Добре е. Наистина е положителна промяна

Марина
Марина
16 октомври 2023 15:50
Гост

Ама не бе, добре е. Истината е, че аз се радвам. Стига само програмистите се тъпчат с много пари, депутатите и тираджийте.

Задължителната медиация е противоконституционна
Задължителната медиация е противоконституционна
16 октомври 2023 17:17
Гост

Програмистите продават продукта си на клиент, който доброволно го купува.

Медиацията страните не я искат, тя е незаконна и натрапена, издевателстване над чуждата воля и усилие. Страните ще плащат за медиацията, за адвокати за медиацонни заседания, ще губят работни дни, време за пътуване, за хотел-заради чуждия кеф.

Мирон
Мирон
16 октомври 2023 15:51
Гост

Кой ще прави медиация 8 часа бе ?

Задължителната медиация е противоконституционна
Задължителната медиация е противоконституционна
16 октомври 2023 17:15
Гост

Е как да не е добре-800 лв на ден за нетърсена от страните, неискана, натрапена паразитна, противоконституционна дейност.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 октомври 2023 19:02
Гост

Що 800 лева, бре?!? Първите 15 минути и хоп, 100 лева. При добър график може да ги добута до 3200 на ден.