Наказателният съдия Иван Бекяров беше определен за изпълняващ функциите председател на районния съд в Пловдив. Решението беше взето днес на извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет със 7 гласа „за“. Против бяха Вероника Имова и Боян Новански.

До определянето на Бекяров за временен ръководител се стигна, след като във вторник СК на ВСС отказа да определи Иван Калибацев за и.ф., чийто втори мандат изтича днес. Тогава кадровиците решиха да попитат всички съдии в районния съд в Пловдив дали искат временно да го оглавят (виж още тук).

Днес председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков изтъкна, че 20 магистрати са дали съгласие, включително и двамата заместници Милена Георгиева и Александър Точевски. На заседанието на КАК вчера е била предложена Георгиева, като човек с най-голям стаж, но членовете на комисията не са я подкрепили.

Междувременно във ВСС е било получено писмо от председателя на окръжния съд в града Розалия Шейтанова, в което се казва, че най-подходящ за временен ръководител е Иван Бекяров, тъй като е консенсусна личност.

Предвид писмото Кояджиков предложи именно Бекяров да бъде определен за и.ф. председател.

Вероника Имова обаче настоя това да бъде Милена Георгиева. „Ако следва да изпълним нашето принципно решение от 2018 г., което самите ние сме приели, би трябвало да определим един от двамата заместници по силата на старшинството, принцип, който е залегнал в Закона за съдебната власт. И това е колегата Милена Георгиева, която има над 17 години юридически стаж, 16 от които в съдебната власт“, каза Имова.

Според Имова, ако Съдийската колегия пренебрегне заместник-председателите на РС-Пловдив, ще постъпи дискриминационно, което път било основание Георгиева и Точевски да си търсят правата, защото еднаквите случаи трябва да се решават еднакво.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче заяви, че ще подкрепи Бекяров, тъй като при така създалата се ситуация това е най-правилното решение.

Няма да подкрепя колегата Милена Георгиева, без да смятам, че това е дискриминационно. Ние сме в хипотеза на оперативна самостоятелност и трябва да преценим кой от всички съдии, дали съгласие, да подкрепим“, заяви Георги Чолаков.

Вероника Имова отговори, че оперативната самостоятелност трябва да се подчинява на административните правила. Допълни, че чл. 13 от АПК изначално определя принципите, правилата, критериите, по които един административен орган взема решенията си в рамките на оперативната си самостоятелност. „Такива правила ние приехме през 2018 г.“, напомни Имова.

Олга Керелска заяви, че ще гласува за Бекяров, като напомни, че в ЗСВ няма разпоредба, която да урежда кой да бъде и.ф. председател след изтичане на мандата на титуляра.

Така със 7 гласа „за“ колегията определи Иван Бекяров за временен ръководител.

Същевременно Иван Калибацев беше въстановен като редови съдия в районния съд в Пловдив.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:21
Гост

­Г­­­о­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­м­­о­­м­­и­ч­е­­т­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?92619

lawinfowebss
lawinfowebss
27 декември 2023 8:56
Гост

Thanks for sharing the great article keep write more like this divorce lawyers ashburn va

PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 13:58
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

наблюдаващ
наблюдаващ
15 декември 2023 9:56
Гост

В Пловдив бързо разрешихте пръблемите с бързата смяна на Калибацев, а в Благоевград ги тормозите вече десет години ….

Бистра
Бистра
14 декември 2023 22:54
Гост

Браво! Той го заслужава.

Рики
Рики
14 декември 2023 22:56
Гост

Изключителен човек и колега.

Надя Драганчева,Тутракан
Надя Драганчева,Тутракан
14 декември 2023 22:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Спиро
Спиро
14 декември 2023 22:59
Гост

Подкрепям!

съдия
съдия
14 декември 2023 12:58
Гост

Калибацев претърпя пълен крах, а справедливостта в този съд възтържествува. Отиде си един недостоен председател. Пожелавам успех на Бекяров и нека всички час по -скоро поправим щетите, които досегашно ръководство причини.

belinda
belinda
14 декември 2023 12:06
Гост

I have a strong affinity for this document. I have saved it as a bookmark and plan to revisit it in order to read new and updated info retro bowl.

Пашов
Пашов
14 декември 2023 10:34
Гост

Добра новина. На дразнителя Калибциев му изтече мандата

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:34
Гост

Подкрепям

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:33
Гост

Олеле. Ами сега как ще живеем без да слушщаме от сутрин до вечер за Калибациев ?

Анонимен
Анонимен
14 декември 2023 10:33
Гост

Чао чао досаден Калибациев.

Бояна
Бояна
14 декември 2023 10:33
Гост

Мисля, че той е свестен човек

Чепилов
Чепилов
14 декември 2023 10:32
Гост

Да видим дали ще бъде за хубаво

Боби
Боби
14 декември 2023 23:01
Гост

А, дано!

Адвокат
Адвокат
14 декември 2023 9:47
Гост

Съдиите не могат да живеят в страх.

Впрочем – за да станеш офицер, началник на поделение, да командваш – се полагат изпити във Военна академия, за да можеш да общуваш и да имаш авторитет.

Това е изкуство – то не се учи, но и не е по рождение, трябва да си го използвал, а не да е на теория.

Винаги ми е било интересно – как примерно – Бойко Борисов реши, че е лидер, като няма авторитет.

Как издигат някого на ръководен пост – като няма опит, ето ти удивителна.

Бояна
Бояна
14 декември 2023 10:32
Гост

Тия манифести може и по-кратки да ги пишете и не с по 1 ред отстояние.

Смешко
Смешко
14 декември 2023 23:04
Гост

Лидер е за тези, чиито гласове купува.