Незабавно след решението си за промените в основния закон Конституционният съд (КС) се произнесе и по измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) от лятото на 2023 г., с които беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор и беше намалено мнозинството за избора и освобождаването му.

Съдът съобщи, че искането за обявяването им за противоконституционни е отхвърлено, но какви са мотивите за това ще стане известно след публикуването на решението на КС.

През лятото на миналата година, докато течеше процедурата по освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, парламентът намали от 17 на 13 гласовете в 25-чления Висш съдебен съвет, с които се взема решение за това (повече виж тук). А малко след това – на 12 юни 2023 г., ВСС с 16 гласа освободи Гешев от поста му (повече виж тук).

Преди това обаче той атакува измененията в ЗСВ и НПК, които доведоха до отстраняването му, както и текстовете в тях, които уреждат механизъм за разследване на обвинител №1 и въвеждат съдебен контрол над част от отказите за образуване на досъдебно производство (повече за искането на Иван Гешев виж тук).

След освобождаването на Гешев ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор, но я спря, заради образуваното по искането на вече бившия обвинител №1 конституционно дело. Така вече повече от година държавното обвинение е с временен ръководител. С днешното произнасяне на КС (след като решението му влезе в сила три дни след публикуването му в Държавен вестник) ВСС ще може да я възобнови.

Що се отнася до механизма за разследване на главния прокурор, той успя да заработи едва на 7 декември 2023 г., когато в длъжност встъпи първият съдия, разследващ главния прокурор. Това е Даниела Талева от Софийския градски съд, която временно получи пост във Върховната касационна прокуратура. Тя продължава да работи по няколко сигнала срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов (какви са последните сигнали, получени във Върховния касационен съд виж тук) и затова мандатът ѝ беше удължен след първите шест месеца (виж тук).

С днешното си решение КС валидира като успешен втория опит да бъде уреден механизъм за независимо разследване на главния прокурор, за какъвто от години настоява Комитетът на министрите на Съвета на Европа след осъдителното решение срещу България по делото „Колеви“. Предишният опит беше обявен за противоконституционен през 2021 г., когато КС прие, че създаването на фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор може да стане само с промени в Конституцията, а въвеждането му при действащия основен закон е конституционно нетърпимо (повече виж тук). То беше предшествано от тълкуване на КС за обхвата на надзора за законност и методическото ръководство над дейността на прокурорите, които извършва обвинител № 1 (повече виж тук).

За съответни на основния закон за приети и измененията в НПК, с които се предвиди съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебни производства за серия от престъпления.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юли 2024 16:56
Гост

Направо се обърках аз вече, КС предваканционно в петък бълват решения в несвяст

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 юли 2024 17:07
Гост

Защото са важни и ме искат вниманието върху себе си, по същия начин приеха промените в Конституцията (предколедно) и Гуглена обяви, че ще става майка – на 16 април, неделя, Великден и деня на юриста.

Схемата в да се отклони максимално евентуално недоволство или подигравки.

Kalin
Kalin
26 юли 2024 16:55
Гост

БРАВО!

Ad nauseum
Ad nauseum
26 юли 2024 16:47
Гост

Кутията на Пандора е отворена!

Елена
Елена
26 юли 2024 16:58
Гост

Беше й време обаче…

Ad nauseum
Ad nauseum
26 юли 2024 16:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
26 юли 2024 16:57
Гост

А не, президентска република с Бойко Борисов президент – НЕ. То просто няма да има никаква разлика от настоящата ситуация

Александров
Александров
26 юли 2024 16:07
Гост

О ще опитаме да се отървем от Сарафов най-накрая! А дали ще успеем?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 юли 2024 15:38
Гост

Toва е реверанса към воплите на ЕК и другите европейски институции за контрол върху главния прокурор, за да не си спрат парите по фондовете и ПВУ.

Алек
Алек
26 юли 2024 15:54
Гост

До кога само с реверанси ще я караме в тази държава, нещо реално и работещо дали ще може…

OMG
OMG
26 юли 2024 15:33
Гост

Иии посърването на прокурорските тролове в петък започва сега.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2024 15:47
Гост

И що пък трябва някой да посърва, след като рИформата на правната нула бойкикев и правната нула Славов беше отменена. Голям праз, че оставал некъв механизъм, който до тук нищо не произведе и че ще се избира нов главен. На кой му дреме. Май вие розовите понита по-скоро посърнахте и газ пикаете. Шарлатани, сър

Aнонимен
Aнонимен
26 юли 2024 16:21
Гост

Не само, че не работи, не се и очаква да тръгне, просто е правен като инструмент по-скоро за контрол, да видим кой кога ще докаже престъпление на главния прокурор, който и да е той, нищо лично към сега разследващия, разбира се. Просто тези, които разработваха този механизъм няма един ден стаж като обвинители или да са правили квалификация на престъпления, да да са ги разследвали, при тях беше основно да се кара на пропаганда, общи приказки за правови държави, разделение на властите и т.н Същите яко пропагандираха и Кьовеши и ЕП, но 3 години не им се сбъдват нещо терзанията… Покажи целия коментар »

Елена
Елена
26 юли 2024 16:59
Гост

Дано не си останем на показност само