Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 10 000 лева на мъж заради неефективното разследване на смъртта на майка му.

Причината е, че жената е починала след тежка черепно-мозъчна травма и други наранявания, след като е била блъсната от шофьор на пътя в Ракитово през септември 2017 г. След по-малко от месец в болница е била изписана, но починала в дома си.

Междувременно, шофьорът, който я е блъснал, е бил обвинен и пратен на съд за причинена смърт по непредпазливост, но в хода на делото прокурорът не поддържал повдигнатото обвинение, а искал подсъдимият да бъде осъден за причинена по непредпазливост комплексна средна телесна повреда, тъй като не била доказана връзката между смъртта на жената и уврежданията от катастрофата. Така шофьорът бил освободен от наказателна отговорност и наказан само с глоба.

Синът на жертвата е завел частичен иск от 30 000 лева в Софийския градски съд (СГС), част от претендираното от него обезщетение от 150 000 лева за неимуществени вреди от бездействието на разследващите да поискат аутопсия на жертвата, което е довело до неефективно разследване и неразкриване на виновния за смъртта на майка му. Искът е за непозволено увреждане по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите.

Мъжът разказва, че веднага след смъртта на майка му е уведомил и устно, и писмено разследващия полицай, като уведомлението било внесено и в прокуратурата във Велинград. Никой обаче не предприел действия, за да бъде извършена аутопсия на починалата и да се докаже, че причина за смъртта ѝ са уврежданията от катастрофата, което предопределило и изхода от делото.

В мотивите към окончателната присъда, с която подсъдимият е бил освободен от наказателна отговорност и глобен само за причинената средна телесна повреда се казва, че е „възможно смъртта да е настъпила по най различни причини, а доказването на основната причина се осъществява категорично само с извършване на аутопсия, каквато не е направена“.

За да приеме, че искът на мъжа е основателен, градският съд пише, че прокуратурата не е изпълнила конституционните си задължения да ръководи разследването и да упражнява надзор над провеждането му. Съдът казва, че е било много вероятно причината за смъртта на жената да са травмите от катастрофата, но това е трябвало да бъде установено с аутопсия, която не е направена. По време на разследването пък е била назначена експертиза, която първоначално е заключила и без аутопсия, че жената е починала от причинените травми. Вече в съдебно заседание обаче вещите лица са заявили, че не поддържат заключенията и смятат, че трябва да бъде изготвена нова експертиза, тъй като не са се запознали с историята на заболяванията на пострадалата, не са проверили и медицинската документация, тъй като не била представена от разследващите. Именно следващата експертиза е заключила, че няма как при наличните доказателства да се твърди категорично, че жената е починала заради травмите си от катастрофата.

Градският съд посочва в решението си, разследващият полицаи и наблюдаващият прокурор е трябвало да предоставят всички документи на експертите и без тях не е трябвало да бъде прието първото им заключение.

„Дори да се приеме, че органите на досъдебното производство не разполагат със специалните знания от областта на медицината, необходими за да се формира извод за безусловна нужда от аутопсия, то назначените вещи лица са разполагали с такива и е следвало да им бъде дадена възможност да изразят становище относно това какви са предпоставките за формиране на еднозначен извод за смъртта на пострадалата“, се казва в решението.

В него СГС припомня, че задължението на прокуратурата да извършва ефективно разследване произтича както от вътрешното законодателство, така и от чл. 2, ал.1 от Европейската конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

„В случая такова не е налице, т.к. определени действия – аутопсия на починалото пострадало лице, не са предприети и извършени в началната фаза на разследването. Това е резултат от виновното бездействие от страна на прокуратурата, довело до невъзможността да се установи извършителя на убийството на Е. М., поради неефективно проведено разследване. Наблюдаващия прокурор не е осъществил главната си задача – да ръководи и контролира разследването по начин, който прави възможно установяване на извършителя на деянието. Именно в това се изразява и противоправното поведение на органите на прокуратурата, довели до определени нематериални вреди търпени от ищеца, които въпреки своевременното уведомяване на органите на предварителното производство за настъпилата смърт и търсенето на съдействие, не е получил такова“, се казва в решението.

Показания по делото пред СГС е дал племенникът на ищеца, който казва, че чичо му е приел много тежко, че виновният за смъртта на майка му е оневинен. Обвинявал държавата, че не си е свършила работата, защото бил убеден, че е трябвало да бъде направена аутопсия и бил отчаян, защото истината ще остане неразкрита.

„На фона на внезапната загуба на родител и чувството, че е направил необходимото, като е уведомил разследващият полицай, ищецът е загубил доверието в държавата, чиито правозащитни органи е следвало да положат минимум усилия за установяване причините за смъртта. Изпитвал е чувство на неудовлетвореност, разочарование, гняв и безнадеждност. Чувството му за справедливост било накърнено поради липсата на възмездие“, мотивира се и съдът, за да присъди обаче, че обезщетение от 10 000 лева е достатъчно за причинените на ищеца вреди.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
13 юли 2023 8:31
Гост

Имената на разследващата и на прокурора?

Минаващ
Минаващ
12 юли 2023 22:54
Гост

А кога някой прокурор/магистрат ще понесе лична отговорност за действията си или могат само за премии да претендират?

Константин
Константин
13 юли 2023 8:01
Гост

Никога, защото според Конституцията действията са им защитени при изпълнение на служебни задължения-т. е. НЕ носят оъговорност! Именно поради тази причина, СЪДИИ И ПРОКУРОРИ си пълнят сметките с финикийски знаци, а ние чакаме справедливост! И Инспектората н ВСС и никой орган не разследват действията или бездействията на съдии и прокурори, а само спазване на „разумния срок“ по дела и преписки! С една дума- за порнографията в съдебната система, едни корумпета взимат десетки хиляди лева заплата, а вършат деловодна работа! МАФИЯ!!! Съдебнара реформа трябва да започне с отпадането на защитата на съдии и прокурори за безприкосливност и отпадане на „умишлено“ при… Покажи целия коментар »

Виж ти
Виж ти
12 юли 2023 16:04
Гост

Брей, много са му дали, бе! Ако беше пострадал от наказателно преследване съдия или прокурор – минимум 100 бона.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 14:16
Гост

Кой е тоз прокурор?Поне инициали!

Възмутен
Възмутен
12 юли 2023 14:13
Гост

Пълна трагедия!

Филип
Филип
12 юли 2023 14:10
Гост

Много малко обезщетение.

Николай
Николай
12 юли 2023 14:12
Гост

Явно 10 000 лева за един човешки живот са достатъчни за тях.

Юлиян
Юлиян
12 юли 2023 14:06
Гост

Поредната издънка на червенодрешковците.

Симеон
Симеон
12 юли 2023 14:07
Гост

За която ние ще плащаме.

Дичо
Дичо
12 юли 2023 14:03
Гост

Е, как не могат да видят връзката между смъртта на жената и уврежданията от катастрофата!

Отвратителни фуражки
Отвратителни фуражки
12 юли 2023 12:39
Гост

Толкова си могат фуражките, облечени в червени минижупи. Силни на думи, но реално дори не знаят как да проведат едно адекватно и законно разследване. Гледам ги особено младите колеги, ходят едни такива небрежни на работа, все едно не решават човешки съдби. Страдат от болни амбиции, но покритието им е нулево. В прокуратурата работят най-мързеливите юристи, обикновено в зала се обръщам към тях с „г-н“, „г-жа“ или с „колегата“, отдавна се отказах да се обръщам към пурпурните нощници с „прокурор“.

123
123
12 юли 2023 12:02
Гост

То хубаво, прокуратурата кьопава, ама съдът разгледал и решил наказателното дело, нещо за служебно начало, за друга експертиза да допусне, частното обвинение да е поискало съдът да допусне допълнителна експертиза. L7q9F

Андреев
Андреев
12 юли 2023 11:10
Гост

Свинщина, пардон, българщина

Ива
Ива
12 юли 2023 10:16
Гост

Смешния разследващ Полицай да като разходите сега и Прокурора..Това са едни помияри който си живеят от нашите пари ,без никаква отговорност да им се търси.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 10:03
Гост

Малко и е и да ги осъдиш. Тя редовно бива съдена и какяо от това

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 10:02
Гост

Определено е прекалено нефелна прокоратурата

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 10:02
Гост

Прокиратурата ни може само да пази политици

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 10:02
Гост

И с право

Оф, Оф, Оф
Оф, Оф, Оф
12 юли 2023 9:43
Гост

Аз съм наблюдавал как работят разследващите органи по време не местопроизшествие и по-специално- разследващия полицай. Някои от тях ги мързи да попълват протокола и просто не им се занимава, затова замитат определения случай. А и нали се знаят с прокуратурата и тя хитра, прекратява нещата, или пък внася там някакъв обвинителен акт, написан на две н три, колкото да отчете дейност.

Свидетел
Свидетел
12 юли 2023 9:34
Гост

Това е проблемът на правосъдието в България, то и в цял свят е така, де, че в малките населени места всички се знаят и няма как да има независима съдебна система. На никого не му се занимава да изправя пред съд “познат съселянин примерно”, нали се познаваме, от един край сме, така че давайте там да го разминем с една глоба и айде. Така не може да съществува справедливост, правосъдие и независима съдебна система. А в МВР, там всички си се знаят, особено по малките населени места.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 9:09
Гост

Ето в такива случаи лъсват обвързаностите на прокуратурата и полицията с местни структури и хора. Много характерно за малкия град

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 9:08
Гост

Тъжна родна картинка…

OMG
OMG
12 юли 2023 9:07
Гост

Не виждам мотиви на съда да намали толкова много обезщетението, все пак става дума за смърт на най-близък човек заради упорит отказ на полицай и прокурор да си свършат работата.

гражданин
гражданин
12 юли 2023 9:50
Гост

Изобщо не си разбрал какъв е искът.

444
444
12 юли 2023 9:05
Гост

Вече и базисни неща се пропускат в началната фаза на разследването…

123
123
12 юли 2023 9:04
Гост

На това му се казва калпазанщина.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 9:05
Гост

Не е сигурно, може и нещо по-обмислено да е, зависи колко платежоспособен е извършителят.