Министерството на правосъдието удължи общественото обсъждане на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) с още 20 дни, т.е. до 7 май. Първоначално определеният срок изтичаше днес.

Именно за това и настояват част от съсловните организации на магистратите, стана ясно днес на съвместна пресконференция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите в България (КСБ), Българската съдийска организация (БСА), както и Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ).

Представителите на професионалните организации обявиха днес пред медиите, че, макар да са участвали в работната група за новия ЗСВ, техните становища не са били чути (какво предвижда законопроектът виж тук и тук). Затова те призоваха мненията на заинтересованите страни, на професионалистите да бъдат чути, а не да се действа чрез диктат.

Конкретни идеи не бяха споделени, беше казано само, че от бързане се е стигнало и до нелогични и недомислени текстове.

Пример даде шефката на КСБ Преслава Петкова. В чл. 236, ал. 3 от ЗСВ се казва, че Висшият прокурорски съвет взема решение за отстраняване от длъжност на главния прокурор с 13 гласа, при положение че общият брой на кадровиците във ВПС е 10 души, в това число и обвинител №1.

От Камарата на следователите дори призовават да се отложи приемането на новия ЗСВ, докато Конституционният съд се произнесе по искането за обявяване за противоконституционни на промените в основния закон от декември 2023 г.

Председателят на АПБ Владимир Николов обяви, че проектът за нов ЗСВ страда от съществени пороци, дискриминира отделни магистратски съсловия и се базира на грешна идея. Според него прокуратурата, която е полезен инструмент за борбата с престъпността, е натикана в ъгъла. Той обяви, че това е имитация на съдебна реформа и проблемите всъщност ще се задълбочат, а няма да се решат. Заради това и АПБ иска срокът за обществено обсъждане на ЗСВ да бъде удължен, за да може да се свърши сериозната работа, която да позволи реформата да се случи и да постигне целите за усъвършенстване на дейността на съдебните органи.

Шефът на САОСВ Александър Николов на свой ред изрази възмущението си, че сдружението дори не е било поканено да участва в работната група за ЗСВ. И попита риторично дали 10 000 служители нямат какво да кажат за измененията в съдебния закон.

Както той, така и останалите представители на професионалните организации отново поставиха въпроса за измененията в Конституцията като акцентираха, че те са в правомощията на Велико Народно събрание, а не на обикновено. За пореден път обявиха, че всички промени в основния закон са противоконституционни и че липсват мотиви. Дадоха за пример закриването на Пленума на Висшия съдебен съвет, съотношението между професионална и парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет и ограниченията при избора на членове от Народното събрание, правомощията на главния прокурор и др.

Александър Николов риторично попита дали разделянето на ВСС ще доведе до качествено и бързо правосъдие и заяви, че са необходими промени в процесуалните закони.

В тази връзка Пенка Велинова от Българската съдийска асоциация изрази подозренията си, че целта на реформите не е да се постигне реален резултат в борбата с корупцията, а нещо друго. По думите ѝ ако се анализира съдебната практика, ще се установят истинските проблеми, което трябва да доведе до промени в съответното законодателство.

Участниците в пресконференцията поясниха, че са изпратили становищата си до Конституционния съд (виж още тук) и се надяват той да обяви промените за противоконституционни.

Като илюстрация на виждането си, че измененията са направени непрофесионално, Владимир Николов даде пример с начина на формиране на служебния кабинет, което определи като хаос.

Представителите на професионалните организации коментираха и начина, по който се формира съставът на ВПС – трима души избират прокурорите и следователите, Народното събрание посочва шестима, а главният прокурор е член по право.

И посочиха, че така прокуратурата ще бъде зависима и ще обслужва моментните политически настроения.

От години в страната текат процеси, чиято единствена цел е да се подчини прокуратурата, посочи Десислава Петрова от АПБ. Тя допълни, че статистиката показва друго, но се правят внушения, че прокуратурата е слаба, неработеща и корумпирана.

За да не се създаде конституционна криза, те призоваха първо да се изчака произнасянето на КС, а после да се гласува нов ЗСВ.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
16 април 2024 9:23
Гост

Колежките съдии от БСА явно не се гласят да правят кариера, защото е сигурно, че ССБ ще ги държи в районно ниво до пенсия.

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 9:01
Гост

Не съюз на съдиите, а съюз на слепите !!!

Безпартиен
Безпартиен
16 април 2024 1:01
Гост

Ссбеееееееееееееее

Съдия
Съдия
15 април 2024 20:43
Гост

Това, че разследвашия главния прокурор не може да му повдига обвинение направо ме разби! Не знам за малоумни хора ли става въпрос или нарочно са объркали Конституцията

Съдия ?
Съдия ?
15 април 2024 22:41
Гост

Колега съдия, а в Конституцията пише ли, че Европейският делегиран прокурор може да повдигне обвинение? И като не го пише, как същите внасят обвинителния актове в съда? Същите тези организации пропищяха орталъка и при закриването на спецсъда. Което се оказа нито противоконституционно, нито противоречащо на Правото на ЕС, за което пък много разгорещено се „аргументираха“ Пенка и Мариета.

Симпатизант на злите сили
Симпатизант на злите сили
16 април 2024 7:33
Гост

За функциите на европейския делегиран прокурор има изрично препращане към правомощията на националния прокурор и в Регламента и в НПК. За Разследващия ГП такова препращане не съществува, защото е ad hok прокурор.

Адвокат
Адвокат
16 април 2024 7:48
Гост
Анонимен
Анонимен
16 април 2024 8:09
Гост

Напротив, с решението на КС се обявиха за противоконституционни разпоредбите на ЗСВ за преназначаване на магистратите.

electric
electric
15 април 2024 19:09
Гост

Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:– https://use.my/bman

Съдия от прованса
Съдия от прованса
15 април 2024 18:21
Гост

И аз поздравявам Лекс за проявената обективност, защото трябва да се чуе и друго мнение извън овчите възторзи Колегите са участвали с ясното съзнание, че Медиапул, Де факто и присъдружни сдружения ще ги залеят с помия. Защото спора не се води на принципна основа, а да покажем че тези са лоши и не трябва да бъдат чути. Искам да видя Становището на ССБ и тогава ще си изградя позиция. За сега видях на БСА и доводите са разумни, при това съвпадат със становището на Венецианската комисия

Пеналист
Пеналист
15 април 2024 17:33
Гост

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите в България (КСБ), Българската съдийска организация (БСА), както и Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ). Това са лошите в съдебната власт, ако някой се чуди, кое е ССемейството е това е. Защо от някоя наистина представителна организация не вдигат вой? Защо единственият защитник на съдийската гилдия ССБ не реве по този начин, а дори напротив, излиза с много положително становище? Но с Мара Павлова министър съдебна реформа няма да видите. Или ще видите, но ще е правена от прокурорското ССемейство. НЕ ПИПАЙТЕ ЗСВ КАКТО ГО НАПРАВИ МП ПРЕДИ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 18:29
Гост

Абе, вие от ССБ, да не сте по-добри с вашите измислени “конкурси” и “самоуправление” – удобна маскировка за овладяване на системата. Хайде стига с вашия театър! Всички добре знаят как измисляте правила за себе си. Забатачихте какво
можахте да забатачите, че с години няма да се оправим. На колко
хора и вие прекършихте кариерата?

Пеналист
Пеналист
15 април 2024 19:47
Гост

Не е овладяване уважаеми, а е сигурност, че в системата ще работят чисти хора, а не ССемейството. ССБ е единственият защитник на съдиите!

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 23:07
Гост

Особено на членовете му – те се защитават задължително. Лобизъм на секс основа и насоки от Америка за България и други спонсори. Пробвай да започнеш да говориш против ССБ и да видиш как „единственият защитник на съдиите“ ще се превърне в тиран, а каквито и актове на пишеш няма да успееш никъде „случайно“. Заради другите защитени. Пиедесталът на жертвата и умелото създаване на конфликти/ проблеми са най- доброто средство, с което се манипулират колегите без социален опит, изплювани ДИРЕКТНО от НИП.

Пеналист
Пеналист
16 април 2024 8:03
Гост

Тежко неверни твърдения… за разлика от твърдението, че в съдебната система прикриватурата си има ССемейство, а техните организациики бранят това ССемейство да си краде и да мародерства както си пожелае. Няма как да стане, защото прокурора е едно нищо пред съдията и никой сериозен съдия няма да им позволи да си правят мизериите

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 11:39
Гост

Има съдии два вида сериозни съдии -такива, които са се продали и съдии, които искат да правят кариера НА ВСЯКА ЦЕНА. Сериозните съдии отдавна работят само за себе си и за заплатата си… и ДА, няма да се допусне прокуратурата да си свърши работата под предлог, че се правят мизерии. Именно под този предлог от удобната позиция на жертви – борци за правда се случват лоби политиките на чуждите държави и чужди интереси, прокарването на които гарантират на независимите сериозни съдии командировки, обеди, процесуален комфорт и сексуално общуване по семинарите.

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 11:44
Гост

Как така при наличието на всевластния съд и съдии все пак съществува тази аномалия – прокуратурата- само не разбрах? Нали съда може всичко САМ и е всевластен? Защо тогава за всичко е виновна прокуратурата?А? Или и това е част от играта – разделяй и владей, за да унищожиш всякаква държавност? Разбира се заслепените ССБ- защитници разбират това, но продължават да плюват в захлас, защото в плюването има облаги.

Въпрос към Деси
Въпрос към Деси
15 април 2024 17:11
Гост

След като „от години“ текат процеси за подчиняване на прокуратурата, къде е била АПБ през тези години? Може би е реагирала, без никой да разбере, когато Б. Б. „си избра“ Цацаров? Или когато „назначи“ Гешев, защото нямаше по-подготвен и работлив? Или когато се повдигаха политически мотивирани обвинения, естествено срещу противниците на властта? Много са смели сега …

Пеналист
Пеналист
15 април 2024 17:34
Гост

АПБ винаги е била на едно и също нещо – защитник на ССемейството. Корумпета яко

Селяндури събирате се и обичайте
Селяндури събирате се и обичайте
15 април 2024 16:19
Гост

За протокола да попитам коя точно се визира Прас Слава сърдечноста на прословутия вечен началник Петко ли ? Те са любимците на следователите барабар с Яската Тодоров. Няма пост , който да не подходящ за тях . Ето перко уреди Паслето за следовател е НСлС и председател на Камарата им. Също така уреди и жена Барбиту си за вечен начални пръву за районен прокурор сега за зам окръжен прокурор . А той си е вече началник. Става сега да изберат него или люб имката Преси за член на ВСС. За другия вечен Яската Тодоров отдавна всички знаят за многобройните му… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
15 април 2024 16:24
Гост

Коментара ти прилича на вопъл по време на кръчмарска седянка след три ракии. Че промените в Конституцията не струват е видно за всички. Скоро ще направят половин година съществуване и никакво положително усещане няма в съдебната власт Даже Цариградска още пи- уплашена ходи!

ОБЕКТИВЕН
ОБЕКТИВЕН
15 април 2024 16:09
Гост

Този път искам да поздравя ЛЕКС, че не се поддадоха да пропагандния език, какъвто използва Медиапул да отрази това събитие – струва си да се прочете – кака тия видиш ли три незначителни организации се опитвали да представляват магистрати вместо „най-старата“ в страната професионална организация ССБ“!!! Алоу, вие от ССБ, БХК, Отворено общество и подобни креатиури, недопринесли с нищо за съд и права на гражданите, ходещи години само по хранилки, безсмислени семинари и т.н. мероприятия…ОСТАВАТЕ В МИНАЛОТО! БАСТА!

По-леко
По-леко
15 април 2024 16:56
Гост

Още Цветанов, после Йордан Цонев, после Цацаров изпращат в миналото ССБ, но нещо все не успяват. По-спокойно, пийте хапчетата, не ги смесвайте с алкохол и всичко ще е наред. Може да видите в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел БСА какви общи събрания прави и после да се обиждате на незначителност. А че АПБ и КСБ са много значими, няма спор – винаги са с Главния, който и да а той.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 15:17
Гост

Само слугите на ПП/ДБ, А за Б и Козяк – а именно Съсъбъ, не са поискали удължаване на срока за обществено обсъждане на проекта на нов ЗСВ. Винаги верни слуги на Мравояда, Уйгуреца и Н.Пр. Кенеф Мъртъв. Безсрамници!

Съдебна кочина
Съдебна кочина
15 април 2024 14:54
Гост

къв е тоя карнавал на уродите.

Много
Много
15 април 2024 14:41
Гост

Много дискриминирани магистрати виждам на снимката – Яската Тодоров, Мариета Райкова, Петко Петков, Владимир Николов – придружителя на Гешев… Много дискриминация, много мъка ….

Допълнение
Допълнение
15 април 2024 15:12
Гост

Да, и Александър Николов – дискриминиран тежко от Георги Колев, който го направи от съдебен помощник в СГС в главен секретар на ВАС, както и дискриминиран от ГЕРБ, че не остана народен представител… Клета клетост…

Прокурор
Прокурор
15 април 2024 15:40
Гост

Да, но всички тези са с по над 20 години магистратски стаж и съобщиха за пороци, които са направо безумни.Като например, че е предвидено главния прокурор да се отстранява с 13 гласа, при условие, че Прокурорския съвет целия не е толкова човека.Както и че в Конституцията не е предвидено правомощие на Разследващия главния прокурор да може да повдигне на последния обвинение. Сарафов да си беше мечтал, не би могъл да постигне такава сигурност за мястото си!

Всички тези
Всички тези
15 април 2024 17:39
Гост

Всички тези, взети заедно, не могат да стъпят на мялкия пръст на Юлия Ковачева, ако ще и по над 200 г. стаж да са направили в носене на наколенки на който и да е Главен! Ако има грешки в проекта, обсъжданията в НС са за това, да бъдат отстранени. Смешната постановка за продължаване на общественото обсъждане може да мине само пред някой друг подобен, който обича да се прави на луд.

Съдия
Съдия
15 април 2024 18:05
Гост

Че тя Конституцията не мина ли през Народното събрание.Юлия Ковачева къде спа?!

от психиатрията
от психиатрията
16 април 2024 19:05
Гост

А Райдовска – Проданова какво прави на тази маса. Умираме да се натягаме и да сме в далаверата

Иванов
Иванов
15 април 2024 14:30
Гост

Най- накрая трябва да се реши въпроса за измененията в Конституцията.

Лазаров
Лазаров
15 април 2024 14:31
Гост

Как? Предложенията са безумни.

Заки
Заки
15 април 2024 14:27
Гост

Пълен парадокс!

Лозан
Лозан
15 април 2024 14:25
Гост

E, как може да пренебрегнат тези становища?

Чавдар
Чавдар
15 април 2024 14:26
Гост

Такива са възможностите на родните ни нормотворци.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 14:20
Гост

Е сега, къде ще мерит съдии, прокурори, следователи с „доц“ Славов, Христо Иванов, Йорданова, това са новите конституционалисти, може да нямат много стаж само 5 години адвокатски има Славов, но са надъхани, разбират от правосъдие, никога не са ходили на конкурс, това не е проблем, никога не са виждали дело, това също, но такава е тенденцията в днешно време във всяка една сфера, може да си нямаш хал хабер, но си мислиш, че имаш и номера минава. Имат си НПО-та дето обикалят сутрешните блокове, те и те не са много в час, но да върви проопагандата, хората се вържат, правят… Покажи целия коментар »

Бравоус Яска
Бравоус Яска
15 април 2024 14:16
Гост

Оп и Ясен Тодоров, тя бива ли медийно събитие без него. Той е страхотно то лице на магистрата. Не е линр3днондс се завръща мишката си дупка най- накрая . Остава и дъщеря си и зет си дс е довел.

Съдия
Съдия
15 април 2024 16:35
Гост

Че Ясен Тодоров е на всяко гърне мерудия, е пословично вярно.Но нещата, които чух също са верни.Заложени са много мини в тази конституционна промяна.

На кила ли ги взимат в следствието -тьотките
На кила ли ги взимат в следствието -тьотките
15 април 2024 14:10
Гост

Ми не ги пускате такива да говорят без да мислят и да се готвят, като тая страна от следствието. От къде ги изваждат все такива ниски топки в следствието ? Сега излиза, че и да каже някой нещо смислено , то такива тьотки с присъствие и изказването си сриват казаното и дебата и дискусията която трябва да се провокира 0

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 14:08
Гост

Всичките са полудели и обезумели, Цариградска реши, че ще я убиват след като министър и зам. са от ПРБ. Тия решиха да се изявят на бял кон. Все по-често мисля за емиграция

умни глави
умни глави
15 април 2024 14:02
Гост

Че измененията в КРБ не струват – факт. Че има какво да се оправи в ЗСВ – факт. Че не трябва да се изчаква КС също факт. Защо ли – ми защото нито едно от измененията в главата за съдебната власт не е надлежно оспорено.

грешка
грешка
15 април 2024 14:04
Гост

Това не е вярно, Възраждане и ИТН оспориха всички изменения

neee
neee
15 април 2024 14:05
Гост

Оспориха, ама трима си оттеглиха подписите

хахахахахаха
хахахахахаха
15 април 2024 14:06
Гост

Информирай се по-добре, след като оттеглиха си оттеглиха оттеглянето

Оттегляне на оттеглянето
Оттегляне на оттеглянето
15 април 2024 16:02
Гост

Може би защото срещу Русчев има прекратено наказателно производство, което обаче може да бъде възобновено…
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/prokuraturata-onevini-chovek-na-vuzrazhdane-za-dvoyno-glasuvane
Не трябва прокуратурата да бъде дискриминирана, като бъде отнето нейното право да държи такива хора с такива неща… Наистина е дискриминиращо и обидно, някак си…

no comment
no comment
15 април 2024 14:00
Гост

Смени се главата на министерството и изпълзя вся и все… Без думи!

........
........
15 април 2024 14:16
Гост

прокурорско- милиционерска сволоч